Autor Tema: Hiperprodukcija ruši kvalitet?  (Pročitano 4090 puta)

0 članova i 1 gost pregledaju ovu temu.

Van mreže Beli82Započeo temu

• Laurin&Klement
  • Ugled: 13
  • Putting the laughter back into manslaughter
Hiperprodukcija ruši kvalitet?
« poslato: 29. Jun, 2015. 09:57 »
Prebačena diskusija sa: http://forum.skodaforum.rs/fabia-2007/servis-felni/

@Neba: Nisu od čokolade, ali nisu ni od čelika kao nekada, kao i sve ostalo. Pogledajte bregaste na šta danas liče. Uzmeš bregastu u ruke - nema 200grama u njoj. Koliko je lakša od nekadašnjih, toliko je i kraćeg veka. Te fore sa eco-tec oznakama i ceo trend ECO oznaka u svakom proizvodu ne znači EKOLOŠKI već EKONOMIČNO, i to za proizvođača. Ja sam ranije uzimao Delphi diskove(za Punta), i nisam imao problema.
« Poslednja izmena: 14. Jan, 2017. 19:04 Karlheinz »
  • Vozi: Fabia MK1 Combi 1.2 HTP-TNG 2006.

Van mreže Turbo

• Laurin&Klement
  • Ugled: 16
Odg: Hiperprodukcija ruši kvalitet?
« Odgovor #1 poslato: 29. Jun, 2015. 14:55 »
@Neba: Nisu od čokolade, ali nisu ni od čelika kao nekada, kao i sve ostalo. Pogledajte bregaste na šta danas liče. Uzmeš bregastu u ruke - nema 200grama u njoj. Koliko je lakša od nekadašnjih, toliko je i kraćeg veka. Te fore sa eco-tec oznakama i ceo trend ECO oznaka u svakom proizvodu ne znači EKOLOŠKI već EKONOMIČNO, i to za proizvođača. Ja sam ranije uzimao Delphi diskove(za Punta), i nisam imao problema.
Naravno da je lakša, tehnologija malo napreduje, i guma je lakša, i felne i hauba i šoferka. Neminovno.

• Laurin&Klement
« Odgovor #2 poslato: 29. Jun, 2015. 22:20 »
@Turbo: Znam ja da napreduje tehnologija, ali unazad. Ne prave oni lakše delove zato što su kvalitetniji nego zato što su jeftiniji. Sve se škrtari i budži, samo da bude jeftinije. Zna se od čega se prave radilica, bregasta i ostali delovi koji moraju da budu teški. Svaki mašinac će ti to potvrditi. Kada je moja keva radila u Rakovici, radilica od Fiće joj je pala na nogu i slomila joj nogu. Od Fiće!
 Danas možeš da pogodiš čoveka u glavu sa radilicom od bilo kog novijeg auta, i veće su šanse da bi radilica pre pukla nego glava.   :B=)

Ne postoji brend koji nema reklamacije, samo je pitanje koliki je procenat škarta i ono najbitnije-šta ti zapadne. Ako imaš sreće dobićeš ekstra proizvod i služiće te dugo(bio on Kinez ili bilo koji drugi), a ako nemaš sreće-cimaćeš se sa raklamacijama. Lepo kaže narod: Bolje da se rodiš bez one stvari nego bez sreće, jer ako imaš sreće-i ona stvar će da ti izraste.  :B=)
« Poslednja izmena: 13. Jul, 2015. 22:19 Karlheinz Hell »

• Laurin&Klement
« Odgovor #3 poslato: 10. Jul, 2015. 23:47 »
@Turbo: Svaki stariji auto uz redovno održavanje može da pređe koliko hoćeš km, ali je kod nas uvek problem to redovno održavanje. Brate mili, kako su samo Jugići NE-održavani, stvarno im treba podići spomenik. Samo pogledaj kako i koliko su voženi svi automobili kod nas za vreme sankcija, i uporedi sa bilo kojim autom danas. Jeste da se tada prelazilo manje km jer su potrebe društva bile takve, ali si mogao da obradiš svaki element motora, a danas se baca u đubre. A ovde je samo spomenut Fića koji je bio tada dno ponude tj kvaliteta. To da skoro svi današnji motori prelaze 300k km bez generalne-neće da može. Raspitaj se po servisima koliko imaju generalnih na motorima koji su prešli od       120 000 do 150 000km (Juče slučajno upoznao čoveka koji je na Fabiji 1.2 htp pre neku godinu menjao motor jer je produvao na 110 000km a tada nije bilo seta za generalnu). O kvalitetu današnjih trapova, amortizera i ostalog potrošnog materijala da ne pričam. Jesam li spomenuo da je u jednom servisu pukao Moment-ključ koji je original VW iz Nemačke? Jednostavno prs'o prilikom normalne upotrebe...

Za većinu današnjih auta  prvo treba da prođe nekoliko godina da se pojave setovi za reparaciju, dok za mnogo modela čak nikada ne  objave  podatke o dimenzijama ležajeva(letećih i ležećih), pa ne možeš da spakuješ motor, a da ne spominjemo konstrukcijske greške u serijski proizvedenim motorima današnjice. Sama Škoda tj VW je primer greškom sa lancem i lančanikom kod novijih modela, koja je i danas sticky tema na forumu.

Na mreži zare

• Laurin&Klement
  • Ugled: 18
« Odgovor #4 poslato: 11. Jul, 2015. 13:50 »
Nema tu neke velike tajne ni nauke. Nekada su se automobili pravili da traju a danas da kostaju sto manje a da se prodaju sto skuplje. Sadasnji automobili prelaze smesne kilometraze do generalne u odnosu na modele od pre 20 ili 30 godina a i to sto prelaze, prelaze zahvaljujuci neuporedivo kvalitetnijim uljima i gorivima nego pre 20 ili 30 godina.
U skaladu sa tim traju i delovi pa je potpuno "normalno" da na 100000 km crkne bobina ili servo upravljaca. Sto neko rece, ako imate nekoga u ovlascenom servisu koga dobro znate i ko hoce da vam kaze, zaprepasticete se na koliko (malo) hiljada km crkavaju motori na Golfovima i nasim ostalim omiljenim vozilima.

Ako je nekada Zastavin kec ili jugo mogao da predje 120-150000 km do generalne, naravno propisno odrzavan (sto je kod nas naravno bila retkost jer nista nije dobro ako nije Golf dvojka pa nema svrhe bacati pare na odrzavanje Zastave) a sadasnji visestruko skuplji modeli crkavaju na istoj kilometrazi tu onda nesto debelo ne valja.

Van mreže Turbo

• Laurin&Klement
« Odgovor #5 poslato: 11. Jul, 2015. 20:54 »
Jeste ali je taj stojadin imao 55ks iz 1300 kubika i hteo da se razleti na 140kmh a sada imaš 120+ ks iz tolike zapremine koji ide 200 pa opet prelazi više a radilica i bregasta mu lake kao pero. Sve je lošije samo ulja i goriva su sve bolja, how yes no, šio mi ga đura. HTP je redak primer motora koji neće preći koliko bi se očekivalo, mada i tu nema pravila. Pre će biti da se loša iskustva više čuju. I na forum će ti pre doći neko s problemom nego neko koga auto sluša kako treba. Ljudi iz mog okruženja uglavnom voze novokupljene automobile u rasponu od 10 do 50-60 hiljada € pa nešto ne znam da je oko radio bilo kakav ozbiljniji zahvat na motoru.

Bobina je potrošni materijal. Kao svecica ili pločice.

Auto mi prešao 90.000 kočnice su takve da pločice nisu blizu zameni a diskovi nisu ni naceti. Cenim da do zamene pločica imam bar 30.000 km. Baš me zanima jel to moglo pre 30 godina.

Beli, slažemo se da se ne slažemo, koliko je taj Fica prelazio prosečno do generalne? Ako sastavi 120.000+ km da se šutiraš u dupe od sreće. Sada će ti svaki motor u svakom autu preći 300kkm uz redovno održavanje, a mnogi i više od pola miliona. Slično važi i za ostale automobile od tada.
« Poslednja izmena: 13. Jul, 2015. 22:18 Karlheinz Hell »

Na mreži zare

• Laurin&Klement
  • Ugled: 18
« Odgovor #6 poslato: 11. Jul, 2015. 21:45 »
Ja samo kazem da su delovi sadasnjih automobila (a posebno motori) uradjeni od neuporedivo losijeg materijala nego pre 20 ili 30 godina. A kec ili jugo su dati samo kao losiji primer. O francuzima pa jos benzincima koji su bez problema prelazili po pola miliona bez generalne necemo ni da pricamo.
Ali kao sto covek rece, nije to prica iz ove teme.

Van mreže Turbo

• Laurin&Klement
« Odgovor #7 poslato: 12. Jul, 2015. 21:41 »
Pa ja upravo kažem da to nije i ne može biti tačno. Automobili su sve bezbedniji, pouzdaniji, trajniji, izdržljiviji itd.

• Laurin&Klement
« Odgovor #8 poslato: 12. Jul, 2015. 23:25 »
Da, kao i svi ostali aparati koji crkavaju blizu ili tek po isteku garancije. Kapitalizam je ideja u kojoj se reč "kvalitet" ne kotira dobro. Nisu ludi da prave mečke 123 i Golf dvojke da traju sto godina pa da ne prodaju delove. Zar nisi ti napisao da si obrađivao diskove i da su trajali samo mesec dana? Probaj na Audiju iz 1990 da obradiš diskove pa da vidiš da li će se kriviti ili pucati...

Van mreže Turbo

• Laurin&Klement
« Odgovor #9 poslato: 13. Jul, 2015. 16:20 »
Pa kupi Einhell brusilicu i kupi npr. Najjaču Bosch liniju ili B&D, kupi peglu od 50 ili od 250€, kupi Galanz klimu od 250€ ili Daikin od 1200, itd itd. Samo ranije nije bilo toliko jeftine robe. Bilo skupo sve, al nije postojala 4x jeftinija varijanta sa dalekog istoka. Kupi Quando nablu za bicikl od 500din ili Shimano XTR deset-petnaest puta skuplju i dva puta lakšu.

• Laurin&Klement
« Odgovor #10 poslato: 13. Jul, 2015. 21:19 »
Što je najtužnije, isto je šta god da kupiš. Kvaliteta nema više nigde nema, a škarta je sve više. U kom god segmentu da gledaš-sve je isto! Mogu da ti ceo dan navodim primere koje sam lično video. Počevši od automobila, preko alata, mašina, električnih i elektronskih uređaja,...you name it. Hiperprodukcija uzima maha svuda, a posledice su loš kvalitet i veliki procenat reklamacija zbog nekvalitetnih sirovina. Elem, da ne davimo više ovu temu, neka admini slobodno obrišu moje postove za koje misle da su off topic, a na nekom od skupova možemo lično da prodiskutujemo na ovu temu...    bravo2

Van mreže bugarin

• Global Moderator
  • Ugled: 103
« Odgovor #11 poslato: 14. Jul, 2015. 00:01 »
slazem se, hiperprodukcija rusi kvalitet.

s tim da nije bas svaki proizvodjac otisao u hiperprodukciju.
evo na primerima koje je naveo turbo:

einhell nije otisao u hiperprodukciju, vec je uvek bio low budget hobi alat. b&d nema kvalitet vec vise od deceniju. nekad proizvodjac odlicnog poluprofi alata na kraju je kupljen od strane konglomerata koji se nije ni potrudio da povrati slavu B&D jer u svom vlasnistvu ima DeWalt koji je perjanica (drugar radi vec dugo godina u firmi koja je zvanicni importer za dewalt, makitu, ridgid itd. otuda informacije). bosch se jos koprca, ali samo na planu profi alata, koji se opet ne moze ni uporedjivati sa einhelima i slicnim. kvalitet alata i ponudu moram redovno da pratim jer zbog posla kojim se bavim konstantno imam potrebu za minimum 3 male busilice, 3 tzv hiltija, 3 srafilice, 3 male brusilice itd.

pegla.... dobar primer koji dokazuje da cena vise govori o kvalitetu uredjaja nego ime koje stoji na uredjaju.

galanz i daikin. prvi odlucio da iz samog starta udari na masprodukciju. solidan kvalitet odrzava vec 15 godina, proizvodi sve komponente za split klima uredjaje, a najkvalitetnije kompresore sa svojih traka prodaje poznatijim brendovima. daikin je bog ali ne u domenu split sistema, vec u jedinicama kombinovanim sa fan-coilovima. razlicite ciljne grupe, razlicite poslovne filozofije.
inace, zadnjih 5 godina najvise reklamacija u AC segmentu su nosili brendovi koji se kod nas smatraju za JAAAAAKO kvalitetne, pa samim tim i kostaju poprilicno: samsung i lg. daleko vise reklamacija od recimo galanz-a i midee. govorim samo o brendovima koji imaju svoje pogone a ne o klonovima. nekoliko godina sam radio ugradnju i servis AC split sistema, i dalje saradjujem sa ljudima iz tog posla, pa sam uvek u toku sa situacijom na terenu.

nabla za bicikl....... e ovde stvari postaju zanimljive. moje licno misljenje je da ce shimano znaciti onome ko bicikl koristi vise nego cisto rekreativno. onaj kome bajk sluzi da okrene krug po adi bice zadovoljan i najjeftinijom varijantom. turbu recimo znaci jer covek aktivno koristi bicikl, meni je svejedno jer bicikl nemam vec 15 godina a i da ga imam vozio bih ga jednom nedeljno 5-10km. eto da pojednostavim misao :)

i sad da se vratim na temu:
auto industrija je nekada proizvodila jedan model 10 i vise godina: golf1 od 1974 do 1985, golf2 od  1983 do 1992, bmw serije 3 druge generacije od 1982 do 1991. danas je proizvodni zivot modela maximum 6 godina. i u tih 6 godina odradi se i fejslift modela. stalno neko unapredjivanje, usavrsavanje, smanjenje tezine, prilagodjavanje eko i drugim normama. naravno da ce se sve to odraziti i na kvalitet. vw caddy prve generacije koji se proizvodio u vogosci od 1982e do 1992e, bio je u vlasnistvu mog oca. dva komada, jedan za drugim. dok na prvom za 4 godine i preko 300k km nije radjeno skoro nista na motoru, a diskovi su menjani jednom, na drugom je motor radjen nakon vise od 400k km, mozda i celih 500k. diskovi opet menjani samo jednom. cale je zapisivao uredno sve sto je radjeno na svim kolima koja je ikad posedovao.

i jos malo offtopica: danas kad udjem u trzni centar i krenem da razgledam majce, vise od 80% su toliko tanke da su providne. pre 20 godina takav materijal smo koristili kao zavoj pri nekoj povredi, dovoljno prozracno da rana moze da dise i zaraste :). znalo se od kojeg pamuka i koje gramaze se pravi t-shirt.
farmerice vise nisu farmerice. otkad su izmislili letnji (tanji) dzins, drugi vise skoro i da ne prave :)

nije za sve kriva hiperprodukcija, ima tu i ljudske nezajazljivosti. zasto bi pustio na trziste nesto sto je napravljeno da traje? ionako ce uskoro biti demode i tehnoloski prevazidjeno. ovo je potrosacko drustvo, a potrosacko drustvo ima svoja pravila: buy-consume-buy-consume-buy-consume-buy-consume...................
  • Vozi: Octavia mk2 1.9tdi PD

Van mreže tasa

• Laurin&Klement
  • Ugled: 14
« Odgovor #12 poslato: 14. Jul, 2015. 10:34 »
E kolega krenulo te, svaka cast, sve sam to isto mislio al nisam imao snage da kucam, imas  beer1 sto me postedi muka  ;)

al jedan mali osvrt na one klime, kad kazes vise reklamacija sam i lg nego onih drugih, a pitanje je sledece, kolika je kolicina prodate robe i reklamacija odredjenog brenda?  to je isto ono kad je bila popularana nokia 3310, kazu samo je nokija na servisu, pa naravno da jeste kad je na teritoriji srbije prodato mil.komada nokije i 20000 hilj raznoraznih komada drugih telefona  :)
  • Vozi: fabia sedan 1.9sdi, 2002, passat b6 2.0tdi 2008 Sportline

Van mreže bugarin

• Global Moderator
  • Ugled: 103
« Odgovor #13 poslato: 14. Jul, 2015. 11:06 »
tacnu evidenciju broja prodatih i reklamiranih proizvoda uvoznici i trgovci nikad nece otkriti, zato ja informacije skupljam od montera :)
podatak koji sam izneo odnosi se na procentualno ucesce reklamacija u okviru brenda.
tokom protekle sezone najveci procenat reklamacija imali su kao sto sam vec naveo samsung i lg.
daikin, tadiran, mitsubishi imaju daleko manje reklamacija, ali ovi brendovi kod nas uglavnom dolaze u vidu multi sistema, fan coil sistema i chillera. dakle ne kupuje ih pojedinac vec kompanije za svoje proizvodne i kancelarijske objekte, kao i gradjevinske firme za opremanje stambenih i poslovnih zgrada.
i jedan kuriozitet. covek koji zadnjih 10 godina radi na montazi klima uredjaja pozalio mi se da se na buku takodje vise zale kupci premium brendova. 50% opravdano, 50% bez ikakvog razloga. ovi drugi valjda misle da ako su platili klimu 200e vise od komsije, ona mora da bude i 200e tisa :)

elem, gornja klasa klima ima oko 30% ponovnih izlazaka na teren, dok srednja i niza srednja imaju 10-15%.
  • Vozi: Octavia mk2 1.9tdi PD

Van mreže Turbo

• Laurin&Klement
« Odgovor #14 poslato: 15. Jul, 2015. 23:34 »
Dobro, Galanz nije primer. On je dokaz da može i pristupačno i pozdano.
Mislim da sam negde video cenu za Daikin 12000btu, 1200€.