Autor Tema: Zamajac ili nesto drugo?  (Pročitano 9006 puta)

0 članova i 5 gostiju pregledaju ovu temu.

Van mreže bojanlazovicZapočeo temu

Zamajac ili nesto drugo?
« poslato: 14. Avg, 2015. 01:20 »
Pozdrav svima. Pokusacu da iznesem svoj problem koji me muci vec godinu dana, malo cu da ga zakomplikujem ali razumecete :)

Imam Octaviu A5 2.0 TDI PD 140 Hp , BKD . Nedugo nakon kupovine dijagnostikovano je da je plivajuci zamajac pri kraju , ali po recima majstora to moze da se "tera" jo sigurno 30k , I ja ga poslusam :( , nakon nekih 5-6 k kvacilo mi propadne i pocne nesto da lupa u prvoj, trecoj I petoj , zovem tada drugog majstora kod koga sam se prebacio, on utvrdi nakon pregleda da mi je menjac "rasturen" . Ok, ja kupim NOV ORIGINAL LUK set sa zamajcem i polovan menjac . On to montira, kaze menjac je super , set nov, nema sta da bude lose. E sad, nakon nekih 100 km , slicni simptomi kao kod starog zamajca, buka , treskanje pri paljenju i gasenju itd. Ja se konsultujem sa njim , on ne moze da veruje , kaze los zamajac??? Posto sam imao garanciju , ja ga zamenim i uzmem novi , detaljno ga provere pre ugradnje , sve ok . Ponovo montiraju isti , kad ono opet!!!! Nije ga ni spustio sa dizalice a on opet lupa, treska itd... Majstor od muke obidje sa autom sve kolege koje zna, oni svi kazu zamajac!!! E sad , ja sam promenio majstora, I ne znam sta da radim ... Ubedjen sam da nije zamajac , vec sumnjam u menjac , da li je to moguce . Cudno je to sto se ponekad nesto desi u autu , I radi kao da je izasao iz fabrike, samo zuji :) Inace kada presaltam u petu cuje se zudan zvuk , kao neko cudno struganje.... Provereni su svi nosaci , bio na dijagnostici , to je sve ok. Sada mi je I povecao potrosnju, drasticno .
Ako neko zna bilo sta sto bi moglo da bude, molim za savet. 
  • Vozi: Octavia A5 Elegance 2.0 TDI 140 Hp

Van mreže mihajloalasp

Odg: Zamajac ili nesto drugo?
« Odgovor #1 poslato: 14. Avg, 2015. 01:47 »
Da li se menja zvuk kad nagaziš kvačilo? Da li se čuje na leru ili u brzini? Jel sipano odgovarajuće ulje u menjač (da li je uopšte sipano? :) ) Da bi se zamajac čuo dok motor radi, mora da bude MNOGO razvaljen, a nešto mi ne deluje da dva nova zamajca mogu da budu loša :)
  • Vozi: Octavia Combi 1.8T 20v

« Odgovor #2 poslato: 14. Avg, 2015. 02:03 »
Cudno je to sto kada se zgazi kvacilo ponekada promeni zvuk, a nekada ne, u zadnje vreme ne menja . Pa valjda je sipao neko ulje :):) e sad koje, nemam pojma. Skoro pa sam siguran da I da su neke kineske kopije setova , a nisu , uvoznik je Vagen ili tako nesto, ne bi se rasturio za 100 km , taj prvi kada je skinut na reklamaciji , uopste nije fizicki izgledao lose, nije se ljuljao , ili imao vece oscilacije od granicnih. Kada turiram motor na male obrtaje, kao da poskakuje na samom pocetku podizanja obrtaja. I jos nesto kada saltam npr u trecu , kad da osetim da cimne kad se prebaci u tu brzinu.

Dodatak :
Ne cuje se klasicno lupanje zamajce ispod kod levog tocka, jednostavno ceo moto radi drugacije, kao sto sam rekao gore , desi se kao da ponekad sve legne na soje mesto, kvacil je meko , ne bruji, u btzine upada savrseno , a kada "ne valja" kao da osetim na rucici da ima malo otpora. Neko mi je rekao da moze da bude i neki "osmica" lezaj u menjacu.
« Poslednja izmena: 14. Avg, 2015. 02:06 bojanlazovic »

Van mreže mihajloalasp

« Odgovor #3 poslato: 14. Avg, 2015. 02:21 »
Taj "osmica" ležaj ne strada toliko često, tj skoro nikad :) Tu može da bude milion stvari sad, od toga da je menjač loš, da je set pogrešan pa ne naleže na spojničku osovinu kako treba ili "debljina" korpe i lamele nije ista, da zamajac nije odgovarajući, može da bude i veliki aksijalni luft u ležajevima radilice (u tom slučaju zvuk dolazi iz motora). Ja bih lično prvo ispustio ulje iz menjača, da se vidi da nema opiljaka u ulju, takođe i iz motora (iz istog razloga), viđao sam da "majstori", kad neće da im nalegne zamajac na radilicu, zveknu ga čekićem, i tu automatski u 99% slučajeva sjebu ležajeve :)
  • Vozi: Octavia Combi 1.8T 20v

« Odgovor #4 poslato: 14. Avg, 2015. 02:26 »
Sad si me podsetio nesto, kada je stigao menjac, neki deo koji ide izmedju menjaca I "mog auta" nije bio isti, pa smo zvali tog lika sto mi je prodao menjac da posalje taj deo da bi mogao menjac da se uklopi, mozda to nije ni bitno, ali sad mi je proslo kroz glavu...

Zamajac je uzet po broju motora, e sad neki su mi rekli da sam trebao da uzmem sachs
« Poslednja izmena: 14. Avg, 2015. 02:29 bojanlazovic »

Van mreže nightrider

« Odgovor #5 poslato: 25. Avg, 2015. 03:13 »
Koliko znam lukov set se najbolje pokazao a ti si vec stavio drugi i opet "ne valja",
bice da ili nije odgovarajuci set za taj menjac ili jos pre da taj polovan menjac nije dobar.

« Odgovor #6 poslato: 23. Sep, 2015. 16:20 »
Moze li neko da mi preporuci majstora u Nisu , koji bi mogao da pogleda auto zbog ovih problema. Mozda ima neki i na forumu:)

Van mreže Deki

« Odgovor #7 poslato: 23. Sep, 2015. 22:33 »
Nemam za Nis, ali ja sam s svim pastima i golf IV-ama imao isto slično i samo je jedan majstor to meni rešavao
Goran zvani menjač iz Zemuna raspitaj se a ja ću da potražim njegov broj
Čuje ti se kad ga ubaciš u 5 i pustiš kvačilo?
  • Vozi: Passat 2.0 TDI

« Odgovor #8 poslato: 23. Sep, 2015. 22:36 »
Cuje se. I samo u petu. Aj molim te ako uspes da nadjes br. bilo bi super, pa bih se organizovao i tamo da odem, samo da resim vise. Hvala puno unapred.

Van mreže Deki

« Odgovor #9 poslato: 23. Sep, 2015. 22:40 »
http://forum.vrelegume.rs/viewtopic.php?f=3&t=22215

Na kraju krajeva nazovi i pitaj za savet
0642610665

Koliko sam ja puta platio menjače i zamajce na 1,9 i 2,0 TDI
To im je mana na preko 200K-300K km
  • Vozi: Passat 2.0 TDI

Van mreže milosgranice

« Odgovor #10 poslato: 24. Sep, 2015. 18:59 »
braca jel si ti uz taj set dobio viljusku menjaca, ako nisi uzmi i to, mada sa LUK-ovim setom bi trebalo da ima ili mozda ima set sa i bez viljuske
  • Vozi: fabia 1.9sdi

« Odgovor #11 poslato: 24. Sep, 2015. 19:34 »
Nije stigla, bilo samo zamajac, korpa, lamela, druk I srafovi , koliko se secam...Mislis da moze I ona da pravi problem?

Van mreže milosgranice

« Odgovor #12 poslato: 24. Sep, 2015. 20:15 »
naravno,  ako mozes da zamenis set uzmi LUK-ov cini mi se da on ima  sa viljuskom malo je skuplji al ce da bude perfekcija.
 ako je sve drugo ok samo je to sigurno
« Poslednja izmena: 24. Sep, 2015. 20:18 milosgranice »
  • Vozi: fabia 1.9sdi

Van mreže nightrider

« Odgovor #13 poslato: 15. Nov, 2015. 12:43 »
Sad si me podsetio nesto, kada je stigao menjac, neki deo koji ide izmedju menjaca I "mog auta" nije bio isti, pa smo zvali tog lika sto mi je prodao menjac da posalje taj deo da bi mogao menjac da se uklopi, mozda to nije ni bitno, ali sad mi je proslo kroz glavu...

ja najvise sumnjam na ovo, los ili neodgovarajuci polovan menjac

« Odgovor #14 poslato: 22. Mar, 2016. 22:16 »
Evo posle duze vremena mogu da kazem da je ovaj moj problem resen, ipak je na kraju ispalo da je los menjac koji sam kupio polovan. Popravka oko 250 e + montaza I demontaza.
Nightrider je bio u pravu :)