Autor Tema: Automatski sauh i plin  (Pročitano 2381 puta)

0 članova i 1 gost pregledaju ovu temu.

Van mreže ugljesa50Započeo temu

Automatski sauh i plin
« poslato: 24. Avg, 2015. 08:53 »
Skoda Favorit ima automatski sauh. Bimetalna kružna traka se greje prolaskom vode kroz kućište automatskog sauha. Zavisno od temperature ona otvara manje ili više sauh. Tek kada je motor potpuno zagrejan sauh je potpuno otvoren.
Okrene se samo ključ auto upali i sve uradi umesto vas. To je sjajno kada auto ide samo na benzin.

Kada se ugradi plin i ostane automatski sauh, auto se mora paliti na benzin i posle delimicnog zagrevanja prebaciti na plin. Oni koji hoće da voze samo na plin moraju da naprave manualni sauh.

Paljenje auta na benzin povecava troškove. Ima mnogo pristalica da automatski sauh treba da ostane i kada se ugradi plin. Ja nisam sipao benzin dve godine i pristalica sam manuelnih komandi.
  • Vozi: Skoda Fabia MK1 1.4 MPI

Na mreži mihajloalasp

• AS Petrović since 2014
  • Laurin&Klement
  • L&K ugled: 72
  • AS Petrović
Odg: Automatski sauh i plin
« Odgovor #1 poslato: 24. Avg, 2015. 11:23 »
Ja sam pristalica toga da automatski sauh treba da ostane, pošto imam dva favorita, jedan samo na benzin, drugi sa plinom. Po hladnom vremenu, ovog na plin uvek prvo upalim na benzin, poradi možda minut i prebacim na plin, sve radi kao sat. Neeekad su malo niži obrtaji na leru, ali se u prvih 500m auto ugreje dovoljno da ih stabilno drži na 750-800 i nemam problema :)
  • Vozi: Octavia mk1, Superb mk2, Favorit 3X

« Odgovor #2 poslato: 24. Avg, 2015. 11:53 »
Automatski sauh je komforniji, ali zahteva stalnu brigu o benzinu i plinu. Manualni sauh zahteva veće znanje (koje mnogi nemaju) i pruža veći izbor. Može samo plin, samo benzin, palenje na benzin pa prebacivanje na plin. Druga dobra strana manuelnog sauha je podesivost. Položaj sauha (otvorenost) koja je dobra za benzin nije dobra i za plin.
Kod automatskog sauha sve diktira bimetalna spirala.
Afiniteti su različiti. Pozdravljam one koji vole automatski sauh i one koji vole manualni sauh.

Van mreže dulefontana

« Odgovor #3 poslato: 24. Avg, 2015. 22:22 »
Imao sam dva Favorita sa ukupnim stazem koriscenja od 11 godina. Prvi Favorit sam vozio iskljucivo na plin, taj nije ni imao benzinsku pumpu i automatski sauh je savrseno radio. Jedino sto sam ga zimi pustao da radi dva minuta u mestu. Na drugom Favoritu sam u hladnije dane praktikovao paljenje na benzin pa prebacivanje na plin, i on nije pravio problem oko sauha. Pre bih plin iscupao iz auta nego ugradjivao manuelni sauh i skrnavio tablu sa rucnim sauhom.

« Odgovor #4 poslato: 25. Avg, 2015. 09:35 »
Razumem tvoje gledište. Ja sam sve podredio plinu, pa i sauh. Benzin je samo opcija koja se koristi u retkim prilikama.