Autor Tema: ventili tockova sa senzorima i max velicina guma  (Pročitano 2116 puta)

0 članova i 1 gost pregledaju ovu temu.

Van mreže ZlatkoZapočeo temu

ventili tockova sa senzorima i max velicina guma
« poslato: 28. Avg, 2015. 14:58 »
pozdrav svima,

spremam se za zimu (malo poranio), pa mi treba par saveta...
kao letnje gume na SuperB-u dobih 225/40R18... na poklopcu rezervoara pisu preporucene dimenzije guma za ostale velicine felni  225/45R17 ili 205/50R16 (o zimskim gumama ni reci). Na nekim sajtovima (ntp. Michelin ili Nokian) nadjoh da je za ovaj automobile preporucena zimska guma 205/50R17
Za auto tezak 1900kg (sa vozacem) cini mi se da je preporucena velicina 205/50R17 malo uza za ostriju voznju (kada nema snega)...

pitanja su:
- da li na SuperB 4x4 mogu staviti zimske gume dimenzija 225/50R17 uz garanciju da te gume nece kaciti blatobrane i ostale nepokretne delove u voznji. Ne nameravam da ikada stavim lance na pogonske tockove (to je jedan od razloga za kupovinu 4x4 modela)
- da li postoji neka alternative za originalne "Skoda" ventile pneumatika sa senzorima, jer mi se cini da je cena od 100EUR po komadu malo preterana? Ako ima - koja je i gde moze da se kupi
- da li mogu ugraditi RunFlat gume
  • Vozi: superb 4x4 2.0TDi DSG karavan 2015god.

Na mreži AcoSk

• Laurin&Klement
  • L&K ugled: 37
Odg: ventili tockova sa senzorima i max velicina guma
« Odgovor #1 poslato: 28. Avg, 2015. 16:36 »
Nema veze da li je guma zimska ili letnja, treba da se drzis preporucenih dimenzija..

A ti ventili sa senzorima.. Za sta sluze? Za pritisak u gumama?
Ja mislim da pritisak u gumama ocitava preko senzora abs-a tj. uporedjuje broj obrtaja tockova i ugao upravljaca pa prema tome odredi ako je neka guma legla i tako ti prijavi na bordu da je opao pritisak u tom pneumatiku..

Van mreže nebojsar

Odg: ventili tockova sa senzorima i max velicina guma
« Odgovor #2 poslato: 28. Avg, 2015. 20:49 »
Ja sam vozio svoj na 225/45 R17 Continental TS 850 zimska guma. Potpuno normalno ponasanje. Kao sto je Aco rekao
nikakvi senzori ne postoje na ventilima vec se preko senzora abs-a vrsi merenje. Kad zamenis gume nakon nekoliko km prijavice ti nizak pritisak u gumama, ponistis to pritiskom na dugme i do kraja zime si miran. Kad se vratis na letnje ista procedura i to je sve. Krajnje jednostavno. Inace u zimskim uslovima sto uza guma to bolje drzi.

• Vozi: Skoda Fabia 1.2 HTP, VW pasat B8 2.0TDI

Login = pun pristup, 0 reklama

Zdravo! Uloguj se ili Registruj. Novi aktivacioni Email?