Autor Tema: Skripanje, struganje iz tockova  (Pročitano 7701 puta)

0 članova i 2 gostiju pregledaju ovu temu.

Van mreže PejaZapočeo temu

Skripanje, struganje iz tockova
« poslato: 03. Sep, 2015. 22:57 »
Pre skoro 2000 km promenjena kociona tecnost u ovlascenom servisu. Veceras iz cista mira, poceli su se cuti cudni sporadicni zvuci iz desnog a mozda i levog prednjeg tocka.
Zvuk je kao da struze metal o metal, kao da neko vuce serpu po limui... a auto na leru sa pritisnutim kvacilom ide na nizbrdici 30-40kmh.
Kada pritisnem kocnicu, auto pocne kociti :) i zvuk prestane... pustim kocnicu i zvuk se vrati odmah ili malo kasnije...
Tokom vecerasnje voznje, zvuk se pojacavao kako je voznja odmicala. Po dolasku kuci skinuo sam tocak, disk je bio tako na oko 50*C (ovde trenutno pada kisa ispod 15*C temperatura), a pri voznji nisam nesto jako kocio niti ucestalo.
Vizuelno, diskovi i paknovi su u dobrom stanju. Auto je ukupno presao 47kkm i ne znam kada su i da li su menjani diskovi i paknovi i kada.

Sta bi moglo biti? Da li smem jos kliko voziti auto (npr. do servisa ili slicno)?
  • Vozi: Kodiaq 2.0 TDI DSG FWD

Odg: Skripanje, struganje iz tockova
« Odgovor #1 poslato: 04. Sep, 2015. 15:45 »
Izvinjavam se moderatorima za dupli post, al' rekoh da javim da sam problem identifikovao.

Uzrok je rizla, tj. jedan kamenčić koji je upao u kočiona klešta i stacionirao se u donjem delu sa strane diska prema motoru, u "džepu" kočionih klešta.
Može se prisloniti ili da se odmakne od kočionog diska, ali nikako i da ispadne napolje, barem ne kada auto se krece ka napred.

Osim što je iritirajuće, ne znam koliko je opasno.

Van mreže Karlheinz

« Odgovor #2 poslato: 04. Sep, 2015. 16:14 »
Ne treba da se izvinjavaš, bitno je da si identifikovao problem i hvala što si javio. Eto dešava se i takva stvar.
  • Vozi: Yeti

« Odgovor #3 poslato: 07. Sep, 2015. 21:23 »
Kao kad dete izvadi svoj prvi mlečni zub... pa ga nosi sa sobom, tako i ja slično

Evo uzroka mog prvog "kvara" na škodilaku

Van mreže ivan4994

« Odgovor #4 poslato: 08. Sep, 2015. 17:36 »
mamicu mu j... tako malo sranje, a moze veliki problem da napravi! hearcut
  • Vozi: fabia mk1 sedan 1.4 16v 74kw