Autor Tema: Honda Civic EK3 1.5 V-Tec  (Pročitano 3922 puta)

0 članova i 1 gost pregledaju ovu temu.

Van mreže TurboZapočeo temu

• Laurin&Klement
  • Ugled: 16
Honda Civic EK3 1.5 V-Tec
« poslato: 14. Sep, 2015. 23:13 »
Evo ja se ponovio, sutra treba sve da se sredi. Znam ovaj auto već dve godine, kod drugara je bio. Njemu uleti VTI od 160ks par godina mlađi i ovaj mu ostane viška.

U pitanju je Civic šeste generacije, poslednji Made in Japan. Motor je D15Z6 V-Tec sa 114 ili 115ks.

Prešao je 242.000km. Ima klimu, servo, ABS, doboše pozadi, el. podizače, el. šiber, sve je 100% funkcionalno i ispravno. Od onoga što je na njemu urađeno u prethodne dve godine izdvojio bih Eibach Pro Kit -35mm, prohromski izduv od motora do kraja uz izbacivanje srednjeg lonca, kupljeni ofarbani i montirani OEM lipovi branika i "sideskirts". zatamnjena stakla rekao bih 60% sve osim šofešajbne. Na motoru je urađeno detaljno pretresanje, očišćen V-Tec sistem, promenjeni neki semerinzi, veliki servis, sve tečnosti izmenjene, stavljen Pipercross filter vazduha, komplet urađene zadnje kočnice. Dopunjena klima prošle godine.

Limarijski su Honde ove generacije osetljive, tako da su pretresene kritične tačke i urađeni koševi, pod, zaštićeni, a ceo auto je izolovan Dynamat-om, krov, požarni zid, vrata, patos, sve do gepeka. Mislim da mi reče da ima 15kg Dynamat-a u autu :D

Uz auto sam dobio i usisnu granu od motora D16Y8, verzije od 130ks, koji bi trebao da poboljša odziv na nižim obrtajima i pošto je "protočniji" da smanji usporavanje motora usled restrikcije protoka vazduha prilikom spuštanja u niži stepen prenosa. Inače paše "na šraf" što kažu.

Zbog V-Teca auto ima i neki ECONO mod (ja se sprdam Eco-NO) kada isključuje valjda neke ventile pri ujednačenom opterećenju motora i smanjuje potrošnju. Uz malo vežbe lako se dolazi do aktivacije ovog Econo režima i u svakodnevnoj gradskoj vožnji.

Najbolja stvar kod ovog motora je to što je ko lego kocka. Sve na njega može i on može na sve što je Honda napravila od 1990 pa do početka 2000.-ih. Tako se samo promenom bregaste blokada podiže sa 7000 na 7200-300 rpm bez štetnih posledica. Nov turbo kit za ovaj motor košta oko 550e sa poštarinom iz SAD. Hoću reći da ima jako mnogo mesta za igru jer je zajednica obožavatelja ovog auta ogromna i posebno jaka u Americi, a šta je tamo popularno, za to ima svega u aftermarketu.

Enterijer je bukvalno neverovatan, ja ne znam kako može onako da izgleda posle 20 godina, ali svaka im čast. Nedavno je urađeno i dubinsko celog auta, tako da sam i tu miran. Osim neba, ali to nije preventivno da se ne bi slučajno odlepilo. Dobro je i što ima stranaca za delove u oglasima i generalno je pristupačno.

Što se tiče negativnih stvari, auto vizuelno što se tiče farbe deluje malo umorno, a ja sam esteta i to me jebe baš. Uradiću mu jedan claying tretman, IronX i jednom preći polirkom čisto da malo dođe sebi, a posle neki kvalitetan vosak preko pa na proleće možda ceo ode na farbanje ako rešim da ga zadržim. Ne bi mu smetalo ni poliranje farova, mada to sam verovatno samo ja, 99% ljudi to ne bi primetilo.
Ovde je hauba sa karbon folijom, prošli vlasnik nije hteo da je farba pa je samo prelepio, valjda je ogrebana, a druga adekvatna hauba se trenutno nalazi na farbanju pa čim bude gotova ide na auto. Takođe ću tada vratiti masku sa znakom, ovo mi se ne dopada ovako bezimeno. Od troškova tu je servis za nekih 2500km (ovaj drug car radi na 5000km pa sad tera i mene :D ), za sada 4 letnje gume i felne, još gledam oglase i razmišljam i što više gledam manje znam.

Ovo sam pisao dana kada sam uzeo auto, od tada sam prešao oko 600km pa su se malo slegli utisci.

Potrošnja normalnom vožnjom je ~6.3l na 100km. Ovaj Econo režim se lako "pali", malo se nauči auto i vrlo lako se utera u taj režim rada kada očigledno troši znatno manje goriva. Auto baš dobro leži i vrlo je neutralan, ne verujem da ima zanimljivije vožnje za manje para trenutno. Eibach to dodatno pospešuje.

Od investicija u skorije vreme čekaju me diskovi (Ferodo oko 5000 par), kočna tečnost oko 1300 din ATE, prednji ležajevi oko 5000 par neki japanski, mali servis oko 4000 din sa Total Quartz 7000 10W-40 uljem i Mahle filterima(servisi na 5-6000km), set klinastih kaiševa 1900 din, ja bih zamenio i te nekakve "paštete" pozadi, ima ih dve i koštaju oko 3000 po komadu, kao nisu još za zamenu ali osećam neke simptome, u krivini preko poprečnih neravnina se oseća neka nervoza pozadi, a ne bih hteo da to osećam :D 

Kupljene su 15" felne MIM Italy, 7 inča širine i stavljen Sava Intensa HP 195 50 15", urađeni Rising sun stikeri, prstenovi, sigurnosne matice. Pločice takođe kupljene. Majstor kaže kao trebao bi i hladnjak da se menja, oko 6000 je, al ne znam šta to znači treba hladnjak da se menja :D

E da, i hauba druga je na farbanju.

slikaću sutra bolje slike pa kačim.

Van mreže mihajloalasp

• AS Petrović since 2014
  • Laurin&Klement
  • Ugled: 72
  • AS Petrović
Odg: Honda Civic EK3 1.5 V-Tec
« Odgovor #1 poslato: 14. Sep, 2015. 23:49 »
Jaaako lep auto :) Imao sam prilike malo više da se družim sa njim, imali smo u servisu gde sam radio takvog koji smo koristili za šlepovanje i ostale aktivnosti :D Ide fantastično, na putu leži kao zalepljen i generalno vrlo vrlo zabavan za vožnju. Takođe vrlo zahvalan za održavanje (samo nemoj Total u njega, da ti sad ne tupim zašto ne). Limarija je užas generalno kod svih Civic-a proizvedenih do 2000. godine, tako da treba da obratiš pažnju na neka kritična mesta :) Uzdravlje da se voziš i još 242.000 da pređeš :)
  • Vozi: Octavia mk1, Superb mk2, Favorit 3X

• Laurin&Klement
« Odgovor #2 poslato: 14. Sep, 2015. 23:56 »
Aj ukratko što ne Total? Sipao je ranije Motul al njega je lokao kao i svima kada se Motul pokvario, pa se prešlo na Total, nabavljam od Total Srbija na reč majstora koji je doktor za Honde, veliki perfekcionista i ljubitelj i znalac.

Hvala ma koje 242.000, dva tri servisa i menjam za noviju ;-)

P8 Lite TT

Na mreži hakkler

• Laurin&Klement
  • Ugled: 78
« Odgovor #3 poslato: 15. Sep, 2015. 00:01 »
Evo ja se ponovio,

Pa i nisi baš  :B=)

al ajd..sretno s bolidom..fino leži al nejde baš nešto  :RR)

• Laurin&Klement
« Odgovor #4 poslato: 15. Sep, 2015. 07:00 »
Pa dobro, ide ko Fabija, al predugačke su joj brzine, tako da sa menjačem od 1.4 90ks ide dosta bolje. Posebno do 120.

P8 Lite TT

• Laurin&Klement
« Odgovor #5 poslato: 21. Sep, 2015. 20:54 »

Nadam se ove nedelje će biti ofarbana hauba, sutra kod Saleta zamena diskova i pločica, klinastih kaiševa, onda za oko 1200km mali servis, i možda zamenim hladnjak, kao za zamenu je jer mu je oštećeno saće, ja verujem Saletu a i prejeftin je. Trebaće i par zimskih guma, i moram da nađem staklo desnog retrovizora. Našao sam prekidač za retrovizore na ebay-u pa možda kupim da kompletiram to, oko 20e košta, i ruke da majstor poveže sve.

Prešao sam oko 1000km do sada, i zadovoljan sam autom. Troši malo ulja ali ne dimi i nema ništa na auspuhu, ulje je 400din pa ću dolivati. Stvarno je prezabavan za vožnju, super leži,

Na mreži hakkler

• Laurin&Klement
  • Ugled: 78
« Odgovor #6 poslato: 21. Sep, 2015. 22:36 »
Ček..a fabiju i dalje imaš?

Ovo je za gušt auto?

• Laurin&Klement
« Odgovor #7 poslato: 22. Sep, 2015. 06:12 »
Da da, vidiš potpis. Ne bas samo za gušt, Honda je moja, Fabija od matorog.

P8 Lite TT

• Laurin&Klement
« Odgovor #8 poslato: 06. Okt, 2015. 20:35 »
Zamenjena hauba novom ofarbanom, promenjeni diskovi Ferodo i pločice Blueprint. Za sada mi se čini kao oooodlicna kombinacija tvrdoce diskova i mekoće pločica. Promenjeni PK - Bosch. Servis za 700km. Tu imam još svećice i koč tečnost. Volan će verovatno kod Sove i stiže novi Head Unit. Razmišljam i o novom usisu, uz granu (koju imam od D16Y8 motora) i remap trebalo bi da bude 15-20ks više po ceni od oko 200€... Primamljivo.

P8 Lite TT

Van mreže fobia24

• Laurin&Klement
  • Ugled: 39
« Odgovor #9 poslato: 09. Okt, 2015. 19:54 »
Jako lepo, pravi mladalački auto! :bravo:

• Laurin&Klement
« Odgovor #10 poslato: 10. Okt, 2015. 11:07 »
Hvala druže :-) evo nove haube, malo prljava od kiše doduše

P8 Lite TT

• Laurin&Klement
« Odgovor #11 poslato: 21. Okt, 2015. 09:17 »
Odrađen mali servis i zamena svećica na nepunih 245.000km. Stavljene NGK kao i fabričke što su stavljane. 8000din ceh.

P8 Lite TT

• Laurin&Klement
« Odgovor #12 poslato: 14. Apr, 2016. 08:56 »
248.000 zamenjeni krajevi letve, krajevi spona, leva donja kugla, leva manžetna, kočiona tečnost, optika trapa. 13500 din sve sa rukama. Letnji set montiran. Plata pa neko farbanje, pa se vidimo na skupu ☺

Mala šala, kako se zove torque steer na Hondi?

Steer :)

P8 Lite TT

Van mreže fobia24

• Laurin&Klement
  • Ugled: 39
« Odgovor #13 poslato: 16. Apr, 2016. 15:31 »
Baš su mu lepo istureni točkovi sa letnjim setom.

• Laurin&Klement
« Odgovor #14 poslato: 23. Maj, 2016. 16:42 »
Hvala Igore  bravo2

Izgorele su mi dve (ili tri) sijalice u instrument tabli. Sreća pa su najobičnije T5, a menja se tako što se skine jedan šraf, kao i sve na Hondi.  :RR)

Uskoro(za 1100km) uljni servis (menjam ulje i filter ulja na 5000km a opet to isto i sve filtere na 10.000). Spremio sam mu Motul 15W-50, i Jakoparts filtere (japanski aftermarket, kažu mi na više strana da su dobri).

Družimo se već oko 6500km i veoma sam zadovoljan. Mislim da će sledeći auto biti takođe Honda.