Autor Tema: Octavia zatrese pri polasku u jos po nesto  (Pročitano 5924 puta)

0 članova i 1 gost pregledaju ovu temu.

Van mreže PejaZapočeo temu

Octavia zatrese pri polasku u jos po nesto
« poslato: 17. Sep, 2015. 13:41 »
Pokusacu da opisem simptome. Po tekstu ce te mozda misliti da zlostavljam auto, ali po nekada treba biti zustriji, po nekada ;)

Znaci, auto iz potpisa.

Simptom prvi:
Kada zustrije krecem, iz prve brzine, tokom otpustanja kvacila, tako reci skroz otpusteno, zatrese kao kada na primer prelazite preko onih udubljenja od tockova na semaforu. Kada krecem normalnim tempom, toga nema.

Simptom drugi:
Kada zustrije krecem, iz prve, i naglo pustim gas, lupi nesto priguseno kod nogu, ali ne uvek.

Simptom treci:
Kada zustrije krecem iz prve, stisnem kvacilo, kako bih prebacio iz 1 u 2, pre nego izbacim iz prve osetim blagi trzaj u rucici menjaca i malo teze izadje iz brzine.

Simptom cetvrtii:
Vozim auto putem, 5-ta brzina, 2500 rpm, pustim gas kako bi kocio motorom, a onda dam gas (ne do daske) posle delica sekunde (ca. 0.5s :) ) tzne jednom (oseti se blago cimanje sasije)

Simptom peti:
Na parkingu krecem da isparkiravam u rikverc. Auto ide bas polako. Dok se jos krece (npr. 2.5 km/h), stiskam kvacilo i pokusavam da izbacim iz brzine. Potrebno je promeniti vecu silu od uobicajnog da bi rucica izasla iz rikverca. Zaustavim kola, pritisnem kvacilo, tada je potrebna "normalna" sila kako bi rucica menjaca izasla iz rikverca

Simptom sesti:
Dok motor radi, auto stoji, pritisnuto ili ne kvacilo, kada se rucica menjaca privuce na levo ili na desno osecaju se blage vibracije u rucici.

Evo kako izgleda pomeranje motora, auto u prvoj, ja spreda se naslanjam i klackam auto napred-nazad
Kamera polozena na akumualtor.
Strana motora prema akumulatoru se pomera oko 1cm, a strana ispred suvozaca oko 5mm.
http://youtu.be/2J_xcHURfeg

Auto ne trese van ocekivanog za dizel motor prilikom startovanja/gasenja.

Ovo sve sto sam opisao moze da se tolerise, ali posto zelim da sve bude tip-top, potrebno mi je vase misljenje na koji deo pro da obratim paznju.

• Vozi: Kodiaq 2.0 TDI DSG FWD

Van mreže mihajloalasp

Odg: Octavia zatrese pri polasku u jos po nesto
« Odgovor #1 poslato: 17. Sep, 2015. 13:54 »
Ne valja ti neki nosač motora, verovatno donji koji drži motor vezan za prednji most i sprečava pomeranje motora napred-nazad :)

Sent from my GT-S7580  

• Vozi: Octavia mk1, Superb mk2, Favorit 3X

« Odgovor #2 poslato: 17. Sep, 2015. 13:57 »
i moja prva sumnja (pre seta kvacila) su ili nosac kod menjaca ili taj koji pominjes.

« Odgovor #3 poslato: 04. Okt, 2015. 18:29 »
Da dodam, svi simptomi su izrazeniji kada je motor propisno zagrejan

Van mreže nebojsar

« Odgovor #4 poslato: 04. Okt, 2015. 20:09 »
Set kvacila 100%. Na mojoj O2 se isto pojacavalo kad je auto zagrejan ili je neka guzva u gradu. Svi simptomi mi deluju na to.
  • Vozi: Skoda Fabia 1.2 HTP, VW pasat B8 2.0TDI

Van mreže mihajloalasp

« Odgovor #5 poslato: 04. Okt, 2015. 20:18 »
Može, a i ne mora da bude kvačilo :) To što trza pri polasku može da bude do loše korpe, ali pre će da bude da je donji nosač motora odsvirao svoje, jer ovo što se vidi na snimku ne sme da radi toliko. Takođe teško ispadanje iz brzine može da bude do lošeg kvačila, a može da bude i nosač jer motor nategne sajle birača brzine pa zbog toga teško ide.
  • Vozi: Octavia mk1, Superb mk2, Favorit 3X

« Odgovor #6 poslato: 04. Okt, 2015. 20:36 »
ima jos dva ismptoma. Bem ti polovan auto.

vozim naravnom, 40kmh, 3. brzina , auto pocinje da ljulja napred-nazad, blago ljuljanje bez trzaja. Oduzmem, dam gas... nikom nista nastavi normalno.

parkiran auto, izbacen iz brzine, radi na leru, dajem bas blago gas, pocinje da dize obrtaje, i pocinej da variria broj obrtaja, vidi se kako se kazaljka rpm bas blago pomera i osciluje oko 1000rpm, tako 2x u sekundi

bem ti polovan auto.

Van mreže bugarin

« Odgovor #7 poslato: 04. Okt, 2015. 20:52 »
nemam 1.6tdi nego 1.9tdi ali neki simptomi nam se poklapaju.

isti osecaj kao kod tebe pri kretanju, kao da nailazim na naboran ili israfiran asfalt. ne svaki put.
ja sam osim vibracija na rucici menjaca osecao i vibracije na papucici kvacila.
skoro sam imao situaciju da nisam mogao da ubacim iz druge u trecu u cugu, nego sam morao da tempiram prebacivanje. izbacivanje iz rikverca je i pri stajanju bilo skoro nemoguce.

prvi simptom je nestao sa pojavom toplijeg vremena, bar se meni tako cini, inace za ovo je skoro uvek kriva korpa tj set kvacila.

drugi simptom je i dalje prisutan, doduse umanjenog intenziteta, ali obzirom da se menjanje brzina vrsi preko sajli a ne preko krute osovine, vibracije mogu biti i od motora a ne iskljucivo od menjaca.

treci simptom je resen jednostavnom promenom ulja, ali o tome vise u mojoj garazi.

kreni od provere nosaca, auto na kanal i stanglu u ruke. majstor naravno :)

a ovo sa variranjem obrtaja.................... samo ce dijagnostika dati pravi odgovor :(
  • Vozi: Octavia mk2 1.9tdi PD

« Odgovor #8 poslato: 04. Okt, 2015. 20:54 »
na leru je zakucan na malkice vise od 750 rpm. Ne mrda ni malo.

Van mreže batke

« Odgovor #9 poslato: 04. Okt, 2015. 22:18 »
Na O2 FL zna da ode kvačilo prilično brzo. Boljka im je plivajući zamajac. Iskusio na svojoj. Simptomi treskanje pri polasku. Problem trzanja moze da bude i u EGR ventilu. Na službenoj Superb 1.9 tdi 96Kw je ta dijagnoza. Set kvačila i zamajac promenjeni pre 10 dana. Auto pri jačem ubrzanju trese kao da ide preko poprečnih neravnin mada se na tabli upalila žuta lampa za motor kao upozorenje. Moguće je i da je slab akumulator pa se tako manifestuje. Ono što se vidi na filmu liči da ti je otišao neki nosač motora. Ne gine ti odlazak u servis. Budi spreman da za te simptome ima više problema od jednog.
  • Vozi: O3 2.0 tdi elegance+svašta nešto; MY2015; Revochip; Eibach prokit & RS 18"

« Odgovor #10 poslato: 05. Okt, 2015. 09:37 »
a ovo sa variranjem obrtaja.................... samo ce dijagnostika dati pravi odgovor :(
Zar ne treba da se upali neka lampica, ukoliko greska postoji?
Skoro, kada mi je ono upao kamencic i zaglavio se u disku, majstor mi reda radi prikacio diagnostiku i ocitao. Nikakve greska nije bila zabelezena.

Inace, kada je auto poptuno hladan, kresne i upali sasvim normalno, kao i kada je vruc, obrtaji se odmah staiblizuju. Kratko cimnem gas (dam gas malo naglo i odmah pustim), obrtaji skoce i pri vracanju padnu malkice ispod vrednosti na kojoj radi pri leru. Tokom ovoga nema nekog vibriranja, gusenja, gusenja....

Van mreže batke

« Odgovor #11 poslato: 05. Okt, 2015. 11:42 »
Za EGR bi trebalo da se upali lampica (kao što rekoh na mojoj Superb se upalila), sem ako prethodni vlasnik isti nije ugasio softverski. Ne znam da li bi se to na dijagnostici primetilo. Moraš u neki ozbiljan servis gde će da se potrude da reše problem.
  • Vozi: O3 2.0 tdi elegance+svašta nešto; MY2015; Revochip; Eibach prokit & RS 18"

« Odgovor #12 poslato: 08. Dec, 2015. 20:19 »
Da li moja O2 A6 2011 1.6 tdi 77kW ima plivajući zamajac?
« Poslednja izmena: 08. Dec, 2015. 20:23 Peja »

Van mreže ugi85

« Odgovor #13 poslato: 08. Dec, 2015. 20:32 »
Ima.
  • Vozi: Škoda Fabia 1.9TDI 2007 Combi Elegance, Škoda Fabia 1.9TDI 2004 Elegance