Autor Tema: Karburator i problemi u radu motora (Odgovara: Dobrivoje)  (Pročitano 89087 puta)

0 članova i 10 gostiju pregledaju ovu temu.

Van mreže DobrivojeZapočeo temu

• Laurin&Klement
  • Ugled: 30
Odg: Karburator i problemi u radu motora (Odgovara: Dobrivoje)
« Odgovor #45 poslato: 08. Nov, 2015. 08:36 »
Kompletirao sam karburator i doveo ga u fabricko stanje, slika cu ga da se tacno vidi ralika u izgledu....
  • Vozi: skoda 1000 MB

• Laurin&Klement
« Odgovor #46 poslato: 08. Nov, 2015. 09:03 »
Evo tih slika:

« Poslednja izmena: 08. Nov, 2015. 09:09 Dobrivoje »

Van mreže joleone

• Laurin&Klement
  • Ugled: 10
  • za bolje znam ali mi bolje ne treba
« Odgovor #47 poslato: 08. Nov, 2015. 12:13 »
Hvala Dusko na savetu ali ne bih krenuo u bilo kakav rad da se ne konsultujem sa nekim. Razumem se u mehaniku koliko mi je potrebno za odrzavanje mog auta da za svaku sitnicu ne trcim kod majstora (a i volim da radim oko auta) :B=)
Dobrivoje problem je u tome sto je prosupljila cetvrtasta membrana i gorivo kaplje na izduvnu granu.
Kada sam skinuo poklopac karburatora vidim da je on crn masan i zapusten jer predhodni vlasnik nije vozio na benzin skoro 3 godine zbog suplje membrane vec samo na plin. Svi delovi su tu i nista ne fali jer sam video slike koje si izbacio sa karburatorom koji su vezali bakarnom zicom  =))
Hteo bih da ga ocistim i sve sredim jer bilo koja kola da sam vozio sve je moralo biti perfektno. Takav sam i to je to.
Karburator je ceski ali ima i pierburg delova na njemu. Evo slike ako se vidi sta i ako je od koristi. Slikacu i bez poklopca ako bude trebalo.
  • Vozi: skoda felicia 1.3 glx 2000 god

• Laurin&Klement
« Odgovor #48 poslato: 08. Nov, 2015. 13:25 »
Hvala na slikama joleone, dovoljno je da kazes koji auto imas i vec se zna koji karburator pripada za taj auto. Vidi se da je solidno zapusten, ali iz mog skromnog iskustva od 36 godina  ( na sistemima ubrizgavanja benzina i plina ), nema pravila.

Imao sam X primera da pogledam karburator sa preteranom masnocom i prljavstinom. Ali kad sam ga korektno izduvao i odradio moto test motora ( fabricko podesavanje: obrtaja motora na leru, paljenja na leru, smese na leru ( CO% ) i provera potrosnje goriva na 3000 O/ min. ). Dobio sam odlicne vredosti sagorevanja goriva ( od 0,2% do 0,5% ), da je vlasnik bio prezadovoljan postignutim rezultatima. A i manjem novcanom trosku, sa svojim moto testom motora spasao sam 60% - 70% vlasnika.

Zato ti preporucujem da zamenis tu membranu brizgaca i da odradis pravilno podesavanje sagorevanja goriva kod tvojih majstora. Sto se tice vakum aparata mozes ga poslati da ga popravim i vratim ti ga nazad sa membranom ako je ne nadjes....

Van mreže joleone

• Laurin&Klement
« Odgovor #49 poslato: 15. Nov, 2015. 10:43 »
pozdrav
intersuje me kako bih mogao da proverim rad vakumskog aparata na karburatoru?

• Laurin&Klement
« Odgovor #50 poslato: 15. Nov, 2015. 12:51 »
Ako ovako nastavis sa pitanjima tesko meni, uzeces mi hleb iz usta!!!

Salu na stranu ( cisto da nebude monotono ), skinuces donje crevo sa vakum aparata. I istog precnika ali 20 - 30sm duzine, povezaces jedan kraj tog gumenog creva sa vakumom ( na isto mesto gde si skunuo predhodno crevo ).

Uvlaci ili duvaj vazduh u to crevo, ako uvlacis vazduh mora da se stvara vakum. Ili ako duvas vazduh, mora da se oseti otpor da ti ne dozvoli da ubacujes vazduh. Ukoliko nema vakuma, odnosno cuje se kako prolazi vazduh dok duvas u vakum aparat. To je dobar znak da je neispravan, skinuces ga ali pri tome vodi racuna da ga ne ostetis.

Poslaces mi brzom postom da ga prekontrolisem i ako je stvarno neispravan poslacu ti drugi ispravan sa garancijom od godinu dana na kvalitet rada....
« Poslednja izmena: 15. Nov, 2015. 12:54 Dobrivoje »

Van mreže joleone

• Laurin&Klement
« Odgovor #51 poslato: 15. Nov, 2015. 14:39 »
Hvala Dobrivoje na pomoci. Vakum sam isprobao i kad duvam u crevo vazduh ne prolazi a kada uvlacim vazduh podize se poluga na gore sto valjda pravim vakum. Prednodni majtori su izmesali creva pa odoh da vidim gde koje ide. Na primer stavili su crevo od razvodnika na ususnu granu i tome slicno. sve u svemu cirkus jednom recju

• Laurin&Klement
« Odgovor #52 poslato: 15. Nov, 2015. 15:02 »
Polako joleone, ne mo da se uzbudjavas, uz moju pomoc povezaces vakumsku i nstalaciju kako treba. Pa idemo nekim redom:

- prvo: donje vakumsko crevo od vakum aparata sauha ( oznaka : " A " ), povezujes na karburatoru sa prikljuckom koji   
            je blizi glavnom kocionom cilindru ( zadnja strana karburatora ), 

- drugo: gornje vakumsko crevo vakum aparata sauha  ( oznaka: " B " ), povezujes sa el. ventilom ( blizi je kocionom
              cilindu ), 

- trece: crevo od vakum aparata razvodnika, povezuje sa donjim delom na karburatoru kod nosaca sajle gasa i

- cetvrto: crevo od usisne grane ( sa zadnje strane  precnika 5mm ), povezujes sa oduskom ili iberlaufom...

Uh al sam se smorio, zasluzio sam jedan " + ".

beer1                           

Van mreže joleone

• Laurin&Klement
« Odgovor #53 poslato: 15. Nov, 2015. 17:42 »
Sve povezano kako ste napisali i sad je druga prica auto ima jednolican ler. Jedino mi nije jasno kada se aktivira vakum uredjaj koji otvara 2 grlo tj. leptir? Posto kada dodam gas do kraja vakum poluga ne ide na levu stranu odnosno ne uvlaci se na gore
Sto se mene tice koliko ste mi pomogli malo je i 10 pluseva

Van mreže joleone

• Laurin&Klement
« Odgovor #54 poslato: 15. Nov, 2015. 18:05 »
Danasnji rad i vesele membrane i dihtunzi

• Laurin&Klement
« Odgovor #55 poslato: 15. Nov, 2015. 18:13 »
E joleone, moram prvo da te izgrdim (Sto se mene tice koliko ste mi pomogli malo je i 10 pluseva ),  a ja jadnicak nedobih ni jedan plusic ( necu vise da te savetujem ).

Da bi se vakum aparat II grla pomerao, odnosno otvorio leptir II grla mora  ima tri uslova i to:

- sam vakum aparat mora biti ispravan ( isprobaces ga kako sam ti objasnio sa vak. aparatom sauha ),

- leptir II grla mora lako a se okrece oko svoje ose kad je dat pun gas a otkacena nogica vakum aparata i

- moraju biti prohodni kanali vakuma I i II grla.

Ako je bilo koji uslov izgubljen, odnosno neispravan, neces imati vecu turazu od 3800 - 4000 O/min....

Van mreže Filo

• Laurin&Klement
  • Ugled: 15
« Odgovor #56 poslato: 15. Nov, 2015. 18:48 »
A moze nekako mehanicki da se napravi da otvara vtoroto grlo ? Recimo do 75% pritisnata gas da raboti so 1 grlo, pa od 75% pritisnata gas pa se do kraj da se otvara vtoro grlo ? Eve kako kaj ovoj weber karburator:
http://www.youtube.com/watch?v=WEB2er2sBK4

I vtoro prasanje, dali so stavanje na dupli veber karburator bi se dobilo nesto bolje vo odnos na performansi i potrosnja ?
http://reklama5.mk/AdDetails?ad=1680090
Recimo ovoj od linkov da se stavi, dve grla so 32 mm sirina i dvete i 22 mm difuzeri siroki.
Od druga strana ovoj pieburg karburator e so 28 i 30 mm grla i difuzeri 20 so 21 mm.
« Poslednja izmena: 15. Nov, 2015. 18:52 Filo »
  • Vozi: Skoda Felicia 1.3 LX 1995

Van mreže joleone

• Laurin&Klement
« Odgovor #57 poslato: 15. Nov, 2015. 19:01 »
Bice ponovo skidanja karburatora kada mi stignu membrane i dihtunzi da ovu moju skodu malo dovedem u red a tada cu i isproveravati i ostalo sto ste napisali Dobrivoje
Jos jednom hvala za pomoc

• Laurin&Klement
« Odgovor #58 poslato: 15. Nov, 2015. 19:59 »
Ako nije tajna Filo, a zato bi nesto preradjivao  wac1  ,sto je odlicno uradjeno od strane konstruktora ?

Dragi moji clanovi sto malo nebi smo uneli teorije u ovoj temi? Eh sto volem kad sam ucitlj ili ti profa, pa da napisem neko pisnije iz teorije:

Mozemo slobodno reci da je karburator merni uredja ( moj zakljucak )j, zadatak mu je da u svim rezimima ( hladni start, ler, srednji i visoki O/min. ) rada motora, pravilno izbalansira usisanu kolicinu goriva-benzina i vazduha. A da se pri tome dobije najveca snaga motora, sa sto manjom potrosnjom goriva i manjom emisijom stetnih izduvnih gasova.
Radi na principu vakumskog usisavanja goriva i vazduha, kroz predvidjene otvore ( dizne ).

Karburatore mozemo podeliti:

- prema broju grla ( na jednogrle i dvogrle),
- vrsti hladnog starta-sauha ( sa rucnim i automatskim sauhom ) i
- prema nacinu otvaranja difuzora ( sa siberom i sa leptirom ).

Ima puno proizvodjaca karburatora, ja cu navesti neke: ZENIT, SOLEX, WEBER, PIERBURG, KEIHIN, FORD, VARAJET, STROMBERG, OZONE, MIKUNI i druge marke.
Kad nam je povecana potrosnja goriva, kad nam auto ujutru tesko pali, kad se oseca trzanje motora, kad imamo knedlu kod dodavanja gasa i td., to je vise nego dobar znak da treba nesto preduzeti.

Kod samog rada na karburatoru, treba biti krajnje obazriv i temeljan u samom radu. Da se zbog povrsnog rada, auto nebi zapalio, ali ako se pridrzavate saveta, kako se pojedine popravke rade. Mislim, da nece biti nikakvih problema i da ce te biti zadovoljni svojom popravkom na Vasem autu.

beer1
« Poslednja izmena: 15. Nov, 2015. 20:06 Dobrivoje »

Van mreže Filo

• Laurin&Klement
  • Ugled: 15
« Odgovor #59 poslato: 16. Nov, 2015. 01:33 »
Ako nije tajna Filo, a zato bi nesto preradjivao  wac1  ,sto je odlicno uradjeno od strane konstruktora ?

Ja mislam deka ako vtoroto grlo se otvora mehanicki kako na videoto vo mojot prethoden post so weber karburatorot, deka bi imala nesto pomala potrosnja na gorivo, da ti so noga kontroliras kada da pustis dodatno grlo. Moe mislenje e ova.
  • Vozi: Skoda Felicia 1.3 LX 1995