Autor Tema: Kojim stepenom prenosa voziti?  (Pročitano 1961 puta)

0 članova i 1 gost pregledaju ovu temu.

Van mreže crkiZapočeo temu

• Style
  • Ugled: 3
Kojim stepenom prenosa voziti?
« poslato: 18. Sep, 2015. 11:25 »
Išao sam skoro na put  i u autu su komentarisali vozača (zajebavali) da njegovom instruktoru treba oduzeti licencu   =)) kako ga je naučio da vozi.Ja sam se pridružio ostalima,što je sigurno-sigurno,ipak imam dozvolu preko 22 godine i kategorije,pa da ne znam   hearcut  Elem ja vozim recimo 50 km/h trećom,a oni rekoše da treba 4.Niži su obrtaji,manje se goriva troši...Ima logike,ali ovako vozim od početka i jednostavnije mi je.Ajd po ravnici,ali gde je neravno češće treba menjati stepen prenosa,ovako samo dodaješ i oduzimaš gas.Kad prebacim 50 km/h onda prebacujem u 4,odnosno ako pređe 2000 o/min-otprilike.
  Kako vi vozite i koje je vaše mišljenje o ovom?
  • Vozi: škoda felicia 1.3 glxi

Na mreži mihajloalasp

• AS Petrović since 2014
  • Laurin&Klement
  • Ugled: 72
  • AS Petrović
Odg: Kojim stepenom prenosa voziti?
« Odgovor #1 poslato: 18. Sep, 2015. 11:59 »
Te fore sa nižim obrtajima su uglavnom glupost :) Auto će više goriva da ti troši ako ga voziš npr. 4. brzinom 50, nego da ga voziš trećom, a važi za sva auta koja koriste karburator i indirektno ubrizgavanje (ako pričamo o benzincima). Motor je u niskim obrtajima više opterećen, imaš slabije kruženje vode, slabiji pritisak ulja. Generalno, svim motorima više prijaju malo viši obrtaji (2000-3500 kod benzinaca) nego da ga udaviš 5. brzinom na 50 (pa makar imao 5 turba i 1500 ks). Da bi motor potego iz 1500 obrtaja 4. brzinom npr., treba mu 3x više goriva nego da potegne iz 2500 npr.

Ja recimo favorita sve do 55-60 vozim 3., jedino ga na baš dobrom pravcu, na ravnom (neki bulevar bez semafora recimo, ili tu po okolnim selima) pustim na 50 u 4. Bolje je da ga malo razvrtiš u obrtaje, nego da na 50 iz 4. kreneš punim gasom da ubrzavaš, nalivaš cilindar gorivom bezveze, a to nesagorelo gorivo stvara naslage gareži u cilindrima i upropaštava motor (razređivanje ulja je samo jedan primer). Toliko od mene :)
  • Vozi: Octavia mk1, Superb mk2, Favorit 3X

Van mreže mirkuk38

• Laurin&Klement
  • Ugled: 38
« Odgovor #2 poslato: 18. Sep, 2015. 12:03 »
Po meni, ako pritisneš gas a ništa se ne dešava, u previsokoj si brzini (za manevar koji planiraš). Ako cinculiraš u koloni koja vozi konstantno, a motor se ne buni (nema neprijatnih vibracija), onda je to OK.

Baš gledam danas kod mene (TDI motor), u 4. brzini na nekih 1.400rpm, pokazuje mi da ubacim u petu. Ajde dobro.. ubacim, padne na 1.050rpm i ne buni se, ni kompjuter ni motor :). Ali iz tih obrtaja nema brzog ni snažnog ubrzavanja... em su niski obrtaji, em ga ubija dugi prenos pete brzine.

Uporediću kasnije kada se steknu uslovi, potrošnju pri istoj putnoj brzini, a pri različitim brzinama na menjaču.

Pozzz

Van mreže dulefontana

• Laurin&Klement
  • Ugled: 41
« Odgovor #3 poslato: 19. Sep, 2015. 20:33 »
Ne interesuje me brzina, bitno mi je da je na 2000 obrtaja. Imam nekad foru po ravnom opalim low ride pa petom vozim 50kmh, ali uglavnom ga drzim na 2000 obrtaja (benzince). Ukoliko hocu da dodam gas da ubrzam imacu dobar odziv, a ukoliko mi treba manevar samo ga potopim u nizu i vec imam snagu za preticanje npr.

Van mreže ИгоР

• Laurin&Klement
  • Ugled: 6
« Odgovor #4 poslato: 19. Sep, 2015. 21:06 »
Да не бих много паметовао...исправно возиш, што се мене тиче.