Autor Tema: Plinski sistem na karburatoru mog auta (Odgovara: Dobrivoje)  (Pročitano 41680 puta)

0 članova i 32 gostiju pregledaju ovu temu.

Van mreže joleone

Odg: Plinski sistem na karburatoru mog auta (Odgovara: Dobrivoje)
« Odgovor #135 poslato: 29. Maj, 2016. 19:39 »
ma stize hladno pivo posto cemo se uskoro videti da se izvrsi detaljna analiza i stelovanje ali pre toga moram da zamenim lanac i lancanike i onda se cujemo da dogovorimo termin
  • Vozi: skoda felicia 1.3 glx 2000 god

Van mreže Filo

« Odgovor #136 poslato: 29. Maj, 2016. 20:26 »
Ostavi ja neka vuce ceo vreme hladan vazduh.
Dobrivoje, ja se izvinjavam jos jedanput za ovu klapnu kada smo pricali, ima je i kod mene, ali je blokirana ceo vreme da vuce hladan vazduh, zbog koj razlog neznam, dali je neispravna ili nesto drugo nemam pojmu, ali preko zima potrosnja u grad 12 litra plin, a evo sada je toplo, ona se dvizi 10.5-11 litra.
Naravno da je dobro da moze da funkcionise i ona, ali 1 litro pokacena potrosnja u zimi, a ceo vreme vuce hladan vozduh, pa i nije lose.

Inace nemam puno vreme sada da rasturam i da vidim zasto je blokirana, evo pred neki dan pravio sam poklopec ispod svekice, izbacivao mnogo ulje preku dihtung, pa mi oduzeo 2 dana to da sredim, a sesija mi e na fakultet, ispiti. :( :)
  • Vozi: Skoda Felicia 1.3 LX 1995

Van mreže DobrivojeZapočeo temu

« Odgovor #137 poslato: 30. Maj, 2016. 21:13 »
Kad mozes slobodno uradi kako sam vec dao predlog, smanjice ti se potrosnja zimi pogotovo ako su relacije duze od dva kilometara...
« Poslednja izmena: 30. Maj, 2016. 21:18 Dobrivoje »
  • Vozi: skoda 1000 MB

Van mreže joleone

« Odgovor #138 poslato: 09. Jun, 2016. 00:00 »
Pozdrav majstor Dobrivoje evo mene sa jos jednim pitanjem. Svaki proizvodjac auta je predvideo kolicinu vazduha koja je potrebna da bi auto ispravno radio u kombinaciji sa benzinom. Iz vaseg deceniskog iskustva mene interesuje koja je to po vama optimalna kolicina vazduha kada auto radi na plin (da li je potrebno redukovanje vazduha)? Da li je za rad plina potrebna manja kolicina vazduha da bi auto radio kako treba u odnosu na benzin?  wac1

Van mreže Filo

« Odgovor #139 poslato: 09. Jun, 2016. 00:02 »
Dobrivoje, juce zamenio sam ono crno crevo koe izlazi od rasplinjaca do ventil. To sto sam imao, bio je previtkano i poso ventilot malo strcio i kada hauba se zatvori, ono dodatno previtkao nadole.

Evo na sledecu sliku moze da se vidi drugo crevo koje je oko 10-12 cm duze. Znaci ostalo sve isto, ventil je ostaven isto otvoren kako sto je bio, samo ovo crevo je oko 10-tina cm duze. Moze to da utice neso ili ipak to je prekratka duzina da promeni nesto ?
Znaci sada ovo crevo je pravo, video sam, ne previtkuje se kada zatvorim hauba, znaci ima super protok sada, bas onako kako treba.

Van mreže joleone

« Odgovor #140 poslato: 09. Jun, 2016. 00:12 »
Pozdrav Filo neka me isprave ako gresim ali crevo od isparivaca do karburatora bi trebalo da bude sto krace. Tako mi rece drugar plinadzija

Van mreže Filo

« Odgovor #141 poslato: 09. Jun, 2016. 00:35 »
Znam ja to deka ne treba da bude predugacko, ali video sam felicii i favoriti na kojoj isparivac je staven nad menjacot i tada crevo je mnogo dugacko nego kako kod mene sada.
Sa staroto previtkano crevo je imao uskraten protok, i ventilot mi je bio malo iskriven i on mislim da malo uskrativao protok, pa i taj sam zamenio od druga kola, podesio sam isto da bude sve i na nego, sada i ventil funkcionise kako treba i ovo crevo je sada pravo.
Ja mislim da nije problem sto je sada duze za 10 cm, ali ipak neka kaze majstor Dobrivoje.

EDIT: Evo obelezao sam i ventil. Znaci ispravan ventil propusta plin od svih tri strane koj sam obelezao. E moj ventil je bio iskriven i nije propustao plin kod crvena linija, na toj strani je bio iskriven i nisam mogao da odvijam/zavijam bez kljuc ili klesta.
« Poslednja izmena: 09. Jun, 2016. 00:45 Filo »

« Odgovor #142 poslato: 09. Jun, 2016. 08:10 »
Pozdrav majstor Dobrivoje evo mene sa jos jednim pitanjem. Svaki proizvodjac auta je predvideo kolicinu vazduha koja je potrebna da bi auto ispravno radio u kombinaciji sa benzinom. Iz vaseg deceniskog iskustva mene interesuje koja je to po vama optimalna kolicina vazduha kada auto radi na plin (da li je potrebno redukovanje vazduha)? Da li je za rad plina potrebna manja kolicina vazduha da bi auto radio kako treba u odnosu na benzin?  wac1

Bravo joleone za tacnu konstataciju: " Svaki proizvodjac auta je predvideo kolicinu vazduha koja je potrebna da bi auto ispravno radio u kombinaciji sa benzinom ". Sto se tice plina i njegovog podesavanja, optimalnu kolicinu vazduha odnosno pravilan odnos plin/vazduh, dobijam uz pomoc analizatora izduvnih gsaova. Uz njegovu pomoc tacno podesim plin, kako bih dobio najoptimalniji odnos a to je:

- na praznom hodu - leru, izduvni gasovi su 1,5 - 2,5% CO i
- na turazi od 3000 O/min, izduvni gasovi su 0,5 - 0,8% CO.

Umehanici je pravilo da se nista neradi napamet. Steta je sto svi automehanicari i plinadjije ne postuju to pravilo, vec ce pomocu uveta da podese rad motora. Sto se u praksi pokazala kao velika greska...

Van mreže joleone

« Odgovor #143 poslato: 09. Jun, 2016. 11:08 »
Ako sam dobro razumeo nema potrebe za redukovanje vazduha. Kolicina vazduha je tolika kolika je tj. koliko prolazi kroz usisnu cev i onda  se dodaje kolicina plina da bi se dobile vrednosti koje ste naveli samo ako je pogonsko gorivo plin.

Van mreže Filo

« Odgovor #144 poslato: 09. Jun, 2016. 11:34 »
Tacno joleone, evo kod nema nije redukovan vazduh, samo klapnata koja regulise dali da vuce hladan ili topol vazduh, e samo ta mi je blokirana da vuce ceo vreme hladan vazduh, pa eno 11 litra plin na 100 km po gradu.

Inace ova utro skratio sam to crevo za edno 5 cm i evo nakon toga iskocio sam malo na autoput da istestiram :)
http://www.youtube.com/watch?v=kHfJwqbfFYg

Znaci ovo je video nakon jucerasna promena na crevo i ventil, no i malo prljav filter za vazduh koj vozim 5500 km.

Van mreže joleone

« Odgovor #145 poslato: 09. Jun, 2016. 11:48 »
Odlicno ide auto. Ne znam sad za potrosnju od 11L po gradu da li je to mnogo ili nije?

Van mreže Filo

« Odgovor #146 poslato: 09. Jun, 2016. 11:54 »
Spored mene nije zasto kniga (ili uputstvo) pise da ovaj 1.3, 43 kw motor so karburator trosi 9 litra benzin po gradu, sto znaci 2 litra pokacenja potrosnja na plin u odnos na benzin ili u prevod 20% pokacena potrosnja plina vo odnos benzina.
Nekad znae moja felicija i 10.5 da izvadi potrosnja, nekad i preko 11, ali to ja smatram da je vec prica oko kvaliteta plin koj je mnogo promenliv barem vo Makedonija.

Sta se tice video, isto kniga kaze da 1.3 karburator max brzina 145 km/h. Ja sam prebacio na benzin otkako sam prestao snimati, i isto je idela, 140 km/h i na benzin, nije mogla vise, pa zato evo i malo da se nasalime na toj temi :)

« Odgovor #147 poslato: 09. Jun, 2016. 15:54 »
Da odgovorim nasem clanu Filo, na drugoj slici vidim da nemas mesac kao sto se postavlja kod nas. Hajde slikaj nam kuciste filtera, kako bibolje videli kako je ubacivanje plina. Sto se tice slavine za plin dobro je sto si je zamenio i u principu vod plina u gasovitom stnju, treba po mogucstvu sto kraci da je i sa sto manje nastavaka.

Van mreže Filo

« Odgovor #148 poslato: 09. Jun, 2016. 16:00 »
Evo mesac

Van mreže joleone

« Odgovor #149 poslato: 09. Jun, 2016. 16:04 »
Dobre li slike BAJO MOJ  =))  =))  =))  ne moze preko140km/h