Autor Tema: Plinski sistem na karburatoru mog auta (Odgovara: Dobrivoje)  (Pročitano 60798 puta)

0 članova i 5 gostiju pregledaju ovu temu.

Van mreže joleone

• Laurin&Klement
  • L&K ugled: 10
  • za bolje znam ali mi bolje ne treba
Odg: Plinski sistem na karburatoru mog auta (Odgovara: Dobrivoje)
« Odgovor #225 poslato: 13. Jan, 2017. 21:34 »
Bobi ja sam kod mene poskidao sve budzevine i isao korak po korak u stelovanju plina kako je majstor Dobrivoje opisao i uspeo sam u tome. Jedva cekam da odem kod majstor Dobrivoja da izmeri izduvne gasove sa mojim stelovanjem. Inace auto trosi 8-9L plina. Reci mi samo koliko si placao svecice BRISK i koju oznaku imaju posto su nam moroti isti?
  • Vozi: skoda felicia 1.3 glx 2000 god

Van mreže Bobi

• Laurin&Klement
  • L&K ugled: 28
  • Moj Skoda Club Aleksinac...
« Odgovor #226 poslato: 13. Jan, 2017. 21:57 »
Brisk D17YC a cena je 10€ set.
  • Vozi: Skoda Octavia MK1 1.6L MPI ' 98 benz+tng

Van mreže DobrivojeZapočeo temu

• Laurin&Klement
  • L&K ugled: 30
« Odgovor #227 poslato: 14. Jan, 2017. 17:35 »
Potrosnja plina zavisi od vise faktora Filo, ja cu nabrojati neke:

- na prvo mesto je kvalitet plina,
- na drugo mesto je u kakvom stanju je sam motor odnosno, kolika je kompresija na svim cilindrima,
- na trece mesto bih naveo kako je mtor podesen na benzinu ( tu spadaju: - broj obrtaja na leru, ugao paljenja i CO% ),
- na cetvrtom mestu naveo bih ispravnosti i podesenost automatskog sauha i
- na petom mestu bih naveo ispravnost plinskog sistema...

Ako se svi nabrojani cinioci dovedu u ispravno stanje moguce je niza potrosnja plina u odnosu na benzin dragi moji forumasi. Jer je gorivna smesa plina i vazduha jaca od gorivne smese benzina i vazduha... Pa otuda i srazmerno tome manja potrosnja...
  • Vozi: skoda 1000 MB

Van mreže Filo

• Laurin&Klement
  • L&K ugled: 15
« Odgovor #228 poslato: 14. Jan, 2017. 17:53 »
Dobrivoje, najverojatno plin je zamrznao. Prije 2 dana odma je gasila nakon palenja, danas evo potoplo, upalila je i radila, prihvata gas lepo.
Ali nije skupo, odnesicu je u servis za plin, 300 denari kosta (5 eura) da se nasteluje us pomoc analizatora izduvne gasovi.
  • Vozi: Skoda Felicia 1.3 LX 1995

• Laurin&Klement
« Odgovor #229 poslato: 18. Jan, 2017. 19:34 »
Au, ljudi pa nemogu da verujem da su moje teme toliko posecene, moram iskreno da Vam kazem da sam ponosan.

Pre nego sto si podesavao plin Filo legendo, da li si proverio zagrejanos isparivaca?

Van mreže Filo

• Laurin&Klement
« Odgovor #230 poslato: 18. Jan, 2017. 19:40 »
Da, rasplinjaca je bila zagreana, motor je bio na radna temperatura. Sve sam podesavao na zagrean motor.
Dok je bila hladna i radio sauh, bio odlicno, malo povisene obrtai, onaka sasvim korekten odziv gasa. Ali kada stigla na radna temperatura, obrtai su postale veoma niske, nije gasila, ali oseca se kada motor radi na niske obrtai. Tipujem da je imala max 700 obrtaja.
I u voznja kada je stigla na radna temperatura, postala je veoma troma, na svako menjanje brzine morao sam sa pun gas za da se krecem normalno. Za 1/4 prisnata gas nije ni reagovala, morao pun gas.
Pa sam stao, pojacao plin na rasplinjaca, pojacao plin na racvu (znaci ovo sam odradio sve po propis, zavijanje do tacke gde motor gasi, pa nakon toga odvijanje do tacka gde motor dobro prihvata gas) i posto pamtio sam polozaj kao je bio ranije, i eto, sada racva je pola krug otvorena  nego ranije i dugme na rasplinjacu za 1/4 vise nego ranije.
Posle ovo sta sam odradio, motor je zivnuo, dobi je na snagu, nisam morao vise od pola gas da pritiskam za da ubrzavam, cak i probao sam patos gas, cuje se da motor reze.

E sada mozda trebacu nova stelka, poso ja sam prije 2 dana stavio samo 4.7 litra plina, a vec sam prosao 18 km, a i ranije kada plin bi dosao na rezervu, ona je u tih trenutci malo troma, pa zato moze i steluenje plin kada je on na rezerva i nije bas najidealno, ali morao sam jer nisam mogao vozit sa toliko malo snage koje je imala kako sto sam rekao.
« Poslednja izmena: 18. Jan, 2017. 19:47 Filo »

• Laurin&Klement
« Odgovor #231 poslato: 18. Jan, 2017. 19:55 »
Izgeda da su ti sipali plin i odredjenu kolicinu prljavstine - mulja. Kad vozis auto sa malom kolicinom plina u boci, povlaci se i odredjena kolicina tog mulja. Koji nema snagu i zato ti pravi problem koji si naveo. Steta je sto nevidimo i neznamo sta nam sve sipaju, tek kad dodje vreme remonta isparivaca, vidi se sta je sve nas motor usisao kao gorivnu smesu...

Van mreže Filo

• Laurin&Klement
« Odgovor #232 poslato: 18. Jan, 2017. 20:00 »
Znaci ovako Dobrivoje. Toa steluvanje koje je bio ranio, to je bio steluvanje kada sam imao onaj reducir, onaj selotejp koj neki majstor stavio na usisa. I klapna koja je bila blokirana. Video si koliko mi bio reduciran protok vazduha.
Sada je sve kao sto treba, otvoren usis, sada motor moze da povuce povise vazduha, jel tako ? A plin je bio nasteluvan spored reducira, a sada nema taj reducir i danas nakon voznje ustanovio sam da nemam dovolno snaga, pa zato sam morao da pojacam.
« Poslednja izmena: 18. Jan, 2017. 20:04 Filo »

• Laurin&Klement
« Odgovor #233 poslato: 18. Jan, 2017. 20:04 »
Da sad te razumem, sa ulaskom vece kolicine vazduha mora srazmerno da sedoda i odredjena kolicina plina. Vano je da se ne pretera u tom dodavanju plina, jer ce auto trositi vise nego sto treba.

Van mreže Filo

• Laurin&Klement
« Odgovor #234 poslato: 18. Jan, 2017. 20:06 »
^^
Epa to sam htio reci, kada imala reducir i plin je bio nasteluvan spored taj reducir, ona zadnja potrosnja 15 litra.
Sada morao sam da pojacam kao bi dobio normalan rad motor, zato pricam ti sada me strah da ne pocne da trosi 20 litra :)
Ajde videcem sada kao ce se ponasati, ako ne na majstor koj ima analizatora, pa tako da se nasteluje.

Van mreže Filo

• Laurin&Klement
« Odgovor #235 poslato: 18. Jan, 2017. 20:57 »
Izvinite za dupli post. Dobrivoje, sada malo te tormozim, nadam se neces zameriti.
Prvo pitanje. Od tvoje iskustvo, kada stelujes plin uz pomoc analizatora izduvnih gasova, koliko odvijas racvu na crevo i dugme na rasplinjaca ? Znaci od momenta kada motor pocinje da gasi i radi veoma loso, koliko odvijes ? Dali si primetio ?

Drugo pitanje. Dali ima razlika o kolicina usisanog vazduha izmedzu hladnog i toplog usisavanja. Znaci dali povise moze da se usisa vazduh kada klapna zatvara vruc vazduh, zatim da vuce hladan i obrnuto, kada klapna je zatvorena i kada vuce samo vruc vazduh, dali ima neka razlika u protok vazduha ili protok vazduha je ist, nema razlika ? Ovo te pitam zasto sada 80% od usisanog vazduha ide preko rebrasto crevo, pa ako nastelujem uz pomoc analizatora sada, dali bi imao potrebu ponovo da se steluje kada dodje leto i kada bi vukla hladan vazduh.

Treto pitanje odnesuje se na ovi svekici koje su na sledeci sliku koje cu posaljem. Sa ovih svekici sam je kupio i navodno imaju predjeno 50 000 km (bar tako je tvrdio bivsi vlasnik kada sam je uzeo). Marka im je Brisk Silver DR17YS. Ja imam trenutno standardne Brisk svekice, na kome elektroda je na isto nivo kao i na ovih na sliku. Sta mislis, dali ima jos zivot u ovih svekice ?

• Laurin&Klement
« Odgovor #236 poslato: 18. Jan, 2017. 22:27 »
Da odgovorimo na postavljena pitanja:

- Prvo pitanje. Od tvoje iskustvo, kada stelujes plin uz pomoc analizatora izduvnih gasova, koliko odvijas racvu na crevo i dugme na rasplinjaca ? Znaci od momenta kada motor pocinje da gasi i radi veoma loso, koliko odvijes ? Dali si primetio ?

Nisam i to uopste negledam, vazno mi je da gledam parametre na analizatoru izduvnih gasova i pratim obrtaje motora preko stroboskopa ( ima tumogucnost posto je u profi klasi ). Opseg izduvnih gasova se krece u intervalu od 0,3% - 0,8%CO.

- Drugo pitanje. Dali ima razlika o kolicina usisanog vazduha izmedzu hladnog i toplog usisavanja. Znaci dali povise moze da se usisa vazduh kada klapna zatvara vruc vazduh, zatim da vuce hladan i obrnuto, kada klapna je zatvorena i kada vuce samo vruc vazduh, dali ima neka razlika u protok vazduha ili protok vazduha je ist, nema razlika ? Ovo te pitam zasto sada 80% od usisanog vazduha ide preko rebrasto crevo, pa ako nastelujem uz pomoc analizatora sada, dali bi imao potrebu ponovo da se steluje kada dodje leto i kada bi vukla hladan vazduh.

-       Skoro da i nema, toliko je mala razlika da netreba o njoj diskutovati. Jedino ako se usis hladnog vazduha postavi tako da lako uzima hladan vaduh ( da je direktno postavljen ulaznoj struji vazduha ( slicno, kao da imate turbo punjac ) ). Dolazilo bi do osoromasenja gorivne smese plina i vazduha. Medjutim kad skode je to lepo i pametno uradjeno pa tih problema nece biti.

- Treto pitanje odnesuje se na ovi svekici koje su na sledeci sliku koje cu posaljem. Sa ovih svekici sam je kupio i navodno imaju predjeno 50 000 km (bar tako je tvrdio bivsi vlasnik kada sam je uzeo). Marka im je Brisk Silver DR17YS. Ja imam trenutno standardne Brisk svekice, na kome elektroda je na isto nivo kao i na ovih na sliku. Sta mislis, dali ima jos zivot u ovih svekice ?

Nedeluju mi da imaju toliko predjenih kilometara, ali po boji rekao bih da je malo bogata gorivna smesa. Trebalo bi da su za 15 - 20% svetlije...

Van mreže Filo

• Laurin&Klement
« Odgovor #237 poslato: 18. Jan, 2017. 22:53 »
Ja sam cistio ovih svekici i sada cuvam ih u fioka. Ovo sto vidis na sliku, nisu bili u to stanje, imali su malo vise garavost, naslage kako da kazem, kafeno-bela je bila boja. Tada kad sam je kupio, na auspuh je mirisao toliko plina, a usis bio tada reduciran, filter za vazduh preterano prljav i tada je isto trosila 14-15 litra. A i zazor je bio oko 0.9 mm, a na ovih slici ja sam nastelovao, on je sada 0.7 mm. Cim vikas deka treba da bude jos svetlije, ondak nisam ih dobro ocistio.

Inace danas bio sam kod drugara koj prodaje filtri i maslo, sada poceo da uvezuje i svekice marka SCT i pokazao mi novi svekice. Pa oni imaju manje elektrodi od ovih na slike, ovi na slike imaju pogolema elektroda u visini.

Nego sta kazes za svekice koj imaju 3 pipke, a ne jedna kako ovih standardne svekice ? SCT ima ponuda i za takvih svekice, i mog drugar gi daje eftino, veoma eftino.
Imao bi razliku ili ne u pogled standardne svekice ?

• Laurin&Klement
« Odgovor #238 poslato: 19. Jan, 2017. 18:28 »
Preporucujem svecice sa jednim pipkom kako kazes Filo, kod nas su osetno skuplje sa dve ili vise elektroda. U principu nema nekakvih poboljsanja u pogledu boljeg koriscenja gorivne smese. Jedina mala prednost sa vise elektroda je ta, ako se na jedoj elektrodi ( mislim na zazor izmedju centrane elektrode i elektrode mase ) poveca zazor. Varnica se prebacuje na drugu elektrodu mase gde je zazor najmanji, jer je i otpor najmanji.

U slucaju da iz bilo kojih razloga izmedju elektrode mase i centralne elektrode upadne neka prljavstina i poveze ih, automatski  prestaje varnica na toj svecici. Pa makar ona imala sto elektroda - pipaka mase. Mislim da njihova prevelika cena ne opravdava svrhu...

Van mreže Filo

• Laurin&Klement
« Odgovor #239 poslato: 19. Jan, 2017. 23:39 »
I jos samo ovo pitanje sada mi tekna.
Dali dugme na isparivac i racvu na crevo odlucuju koliko ce motor trositi ? Dali ako recimo nastelujem racvu, pa zatim zavijem dugme na isparivac, da smalim obrtaje, dali bi to doprilnelo za smanjenje potrosnja ili obrnuto, da malo popustim to dugme, a da zavijem racvu ?
Dali to dugme na isparivac koje se steluje isklucivo kada motor je u ler obrtai, dali posle toga ima nekoja velika uloga kada auto se krece ?

Login = pun pristup, 0 reklama

Zdravo! Uloguj se ili Registruj. Novi aktivacioni Email?