Autor Tema: Plinski sistem na karburatoru mog auta (Odgovara: Dobrivoje)  (Pročitano 60747 puta)

0 članova i 8 gostiju pregledaju ovu temu.

Van mreže DobrivojeZapočeo temu

• Laurin&Klement
  • L&K ugled: 30
Odg: Plinski sistem na karburatoru mog auta (Odgovara: Dobrivoje)
« Odgovor #255 poslato: 25. Mar, 2017. 20:42 »
Polako Filo legendo, odradi kako sam ti dao uputstvo pa nastavljamo dalje. Neces se razocarati jos kad bi odradio dve pomenute uvodnice, tvoja crvena guja bi isla ko zmaj...
  • Vozi: skoda 1000 MB

Van mreže Filo

• Laurin&Klement
  • L&K ugled: 15
« Odgovor #256 poslato: 25. Mar, 2017. 23:34 »
Vecerva nije vukla opet, testovao sam po nagornina, nije imala snaga. Ide ali nije korektno.
Izvadim straf, ostavim samo da vuce preko rupa od rebrasto crevo koja je pomala, vratio sam racvu opet za 1/2, motor vuce prekrasno.
  • Vozi: Skoda Felicia 1.3 LX 1995

Van mreže Filo

• Laurin&Klement
« Odgovor #257 poslato: 02. Jul, 2017. 00:43 »
Dobrivoje, skontao sam zasto skoro svi Favorita ili Felicija sa ovaj Pieburg karburator imaju problema sa pravilnog rada plina, t.e zasto skoro svi vlasinici moraju da reduciraju vazduh.
E ovako, malo sam bistrio matematiku sada, presmetovao sam plostina protok vazduha, niz koliko plostine moze da vuce vazduh.

E tu dodjemo do klucni trenutak. Ne radi se o koliko moze da protece vazduh, nego radi se o pritisak vazduha.
To je problem zasto ne radi pravilno na plin i ja smatram i 100% sam siguran da problem je u onaj mesac koj se postavlja nad karburator.
Toj nije dobro uraden da bi mogao da pusti pravilno plin i motor da bi povukao pravilno plin
.

Kako sam dosao do ovaj zaklucak.
Ovako, ja sam morao da vratim nazad to gumeno crevo kao bi mogla moja felicija da vuce hladan vazduh (ne bih zeleo da mi vuce vruc vazduh na 40 stepena).
Ali opet stara muka, koliko da otvorim ventil za plin, ona ne ide i ne ide, sta da uradim, pustim plin do max, ne vuce i ne vuce.

Zemam da merim sa metro, merim plostina kod klapna. Cela plostina je 26 cm kvadratne, ali posto klapna prepolovuje usisni tunel, ondak maksimalna plostina gde prolazi vazduh je 13 cm kvadratne (dok kod ona rupa za vruc vazduh, tamu plostina je ramno 9 cm kvadratne, presmetuje se na ovakav nacin, njen dijametar je 3.4 cm, sta znaci radijus je 1.7 x 1.7 x 1.7 x 3.14 = 9 cm kvadratne).

E sada, presmetovao sam i nasao sam na koliko da stavim selotejpa i da mi protok vazduha kod hladna rupa bude oko 9-10 cm kvadratne.
Sve to namestim, kola mi vuce perfektno, nema gubitok snaga, samo 1 krug otvoram ventil za plin i kola vuce odlicno, fino odziva na gasa.

Znaci samo 3-4 cm kvadratne manje protok vazduha, a kola vuce odlicno, dok na 13 cm kvadratne, koliko da otvorim ventil, ne vuce i ne vuce.

Znaci nije do kolicestva vazduha, nego do pritisak vazduha. Sa selotejp koj postavljam, on je kako zid i na taj nacin on smanjuje prvicni pritisak vazduha, zatim i filter jos malo i eto, sada motor moze da usisa plina kroz onaj glupi mesac za koj ja odgovorno tvrdim da je do njega zasto ne funkcionise pravilno motor na plin ako je usis u fabricko stanje.

I to je to, samo problem sa ovo je sto majstori smatraju da problema je u previse vazduha.
Nije u to problem, evo opet naglasujem, nije problem u previse usisanog vazduha, nego o potiska vazduha.
Evo i slikovito da vidite.

To je to, smatram da sam pomogao.
Mogu da istestiram, da namestim selotejp i da plostina da mi bude 13 cm kvadratne, ali siguran sam da i tada bi vukla sasvim korektno, jer nemoze 3 cm kvadratne da prave toliko razlika pri odziva gasa, vucenje i tako dalje.
« Poslednja izmena: 02. Jul, 2017. 00:49 Filo »

Van mreže Filo

• Laurin&Klement
« Odgovor #258 poslato: 02. Jul, 2017. 00:53 »
(dok kod ona rupa za vruc vazduh, tamu plostina je ramno 9 cm kvadratne, presmetuje se na ovakav nacin, njen dijametar je 3.4 cm, sta znaci radijus je 1.7 x 1.7 x 1.7 x 3.14 = 9 cm kvadratne).

Izvinite za dupli post, malo sam pogresio tu sa matematika, ali isteklo mi vreme za promena post, matematika za presmetuvanje plostina na krug je radijus na kvadrat puta 3.14, ili 1.7 x 1.7 x 3.14 i dobijamo 9.

• Laurin&Klement
« Odgovor #259 poslato: 02. Jul, 2017. 06:50 »
Nas clan foruma Filo je napisao: " E tu dodjemo do klucni trenutak. Ne radi se o koliko moze da protece vazduh, nego radi se o pritisak vazduha.To je problem zasto ne radi pravilno na plin i ja smatram i 100% sam siguran da problem je u onaj mesac koj se postavlja nad karburator.Toj nije dobro uraden da bi mogao da pusti pravilno plin i motor da bi povukao pravilno plin ".

Totalno pogresno razmisljanje i netacan je zakljucak da vecina vlasnika ima problem sa radom motora na plin. Problem koji odredjen broj vlasnoka ima sa radom motora na plin je samo dokaz da plinadjije povrsno rade ili neumeju pravilno da podese sagorevanje gorivne smese plina i vazduha. Pa pribegavaju smanjivanjem dovoda vazduha kao najbolje i najpouzdanije resenje.

Nemoj dragi Filo da se opterecujes i da razmisljas u tom pravcu jer dokaz ispravnosti moje tvrdnje je da mogu podesiti ( ako je sve ispravno ) plin i kad nema filtera za vazduh. Motor ce upaliti i mirno raditi na zadatim obrtajima.

Plinadjije nemaju analizator izduvnih gasova i to 85% do 95%, pa plin podesavaju odokativno odnosno na osecaj. Da bi sebe zastitili ( a bas ih briga za vlasnika ) i osigurali se u radu, namerno stvaraju veliki otpor ulaska vazduha. Jer ce na taj nacin sigurno uspeti da namesaju  gorivnu smesu plina i vazduha. A kakav ce odnos biti benzina i vaduha, to ih neinteresuje.

Kako kod mene plin i benzin, moze besprekorno da funkcionise i da u svakom momentu menjam gorivnu smesu. Vazno je postovati parametre koje je konstruktor tog motora dao.

Van mreže Filo

• Laurin&Klement
« Odgovor #260 poslato: 02. Jul, 2017. 10:55 »
Epa ovako Dobrivoje. Zasada plostina je 9 cm (potocno 9.4 cm) kvadratne kroz koja mi motor usisava vazduh. Na 9 cm kvadratne potreban mi je samo jedan krug odvijenost na ventil i motor vuce odlicno.
Ako skinem selotejp, plostina se povecava za 3.7 cm kvadratne. To znaci da bi ja ako sada skinem selotejpa, treba samo da povecam za 1/2 krug i motor bi vukao odlicno.
E to se ne desava, odvijam i do 3 kruga i motor nema snaga.
Stavim selotejpa eto, samo malo smanjem plostina (od 13.2 na 9.4 cm kvadratne sto i nije mnogo), motor sa 1 krug odvijenost na ventil ide preodlicno.

Evo ja od kako sam stavio selotejpa, ovako sam stelovao. Zavijo sam ventil do kraj, zatim odvio 1/2 krug. Pocinjem da vozim, ne ide bas korektno. Stanem, odvijem 1/4, provozim, motor malo dobija snaga. Stanem, odvijem jos 1/4, motor sada vuce znatno bolje.
Stanem, odvijem jos 1/4, sada motor vuce odlicno. Znaci 1 krug i jos 1/4 odvijam i motor vuce prekrasno.
E sada, kako moze za 1 krug i 1/4 odvijenost ventila da su dovolne za 9.4 cm kvadratne, a na 13.2 cm kvadratne da nisu dovolne i 3 kruga odvijenost ?

I zato dolazim do taj zaklucak da nije problem kolicina vazduha koja moze motor da usisa, vidim da si i ti to pisao.
Nije problem u kolicina, ja sam skontao da selotejp nisam postavio da smanjem kolicina vazduha, nego da smanjem pritisak vazduha kako bi mogao motor da usisa i plina. Me razumes li ?
Najverojatno usisni tunel onako kako je obradjen, on ne smanjuje preterano usisni pritisak, a mesacot za plin isto tako nije napraven kako sto treba, pa kada se javi veci pritisak vazduha, to za motor je dobro, moze da brze usisa vazduha, ama plin ne zaradi taj mesac.
Ja imam mesac za jednogrli karburator, on je malo drugacie napraven, e da bi i moj mesac bio na taj nacin napraven, radila bi.
Ili da bi mogao da izbusim ovaj pieburg karburator kako onaj weber na zastava, e tada bi vukla preodlicno.
Nemam mobilni da ti slikam ovaj mesac o kome pricam, da vidis, on je bolje uraden.

Ako skines usisni tunel, videces da mehanizam sa klapna prepolovuje usisni tunel. Cela plostina na usisni tunel je oko 26.5 cm kvadratne, ali posto klapna prepolovuje, ondak maksimalna plostina niz koje motor usisava vazduha je 13.2 cm kvadratne.
Ja sam postavio selotejpa, sada plostina je 9.4, smanjena za 3.78 cm kvadratne.
3.78 cm kvadratne su krug za dijametar 2.2 cm.
Nacrtaj kruga sa 2.2 cm dijametar, videces koliko je mal. E toliko malo e smanjena plostina i sve to je dovolno za 1 krug odvijen ventil.
A na 13.2 ne vuce i ne vuce.

Znaci, javlja se veci pritisak vazduha, a zatim mesac ne pusta pravilno plin. E u tome je problem.
« Poslednja izmena: 02. Jul, 2017. 11:02 Filo »

Van mreže pajapop

• Laurin&Klement
« Odgovor #261 poslato: 02. Jul, 2017. 11:14 »
Filo. ja isto mislim da to sto ti pises nema "blage veze"....Prvo, taj pritisak koji pominjes, odredjen je usisnom moci usisnih ventila i to je kao jedna konstanta...Uzgred, kad si zadnji put nastelovao ventile?. Kolicina vazduha koja pri tome ulazi u motor odredjena je velicinom zadnjeg ulaza u grlo a to je taj mesec o kome pises. Ako mislis da ti je problem u kolicini vazduha onda najzad treba da promenis "mesec"...Stvar je u tome da treba pravilno podesiti kolicinu gasa koja ce pri toj kolicini vazduha dati najbolje rezultate i po snazi motora i po potrosnji. Ne moguce je dati maksimalnu snagu a da pri tom trosi onoliko malo koliko bi mi to zeleli. I zasto se vise time opterecivati. Cak i da imas nesto povecanu potrosnju, cena plina je toliko niska u odnosu na benzin da se u svakom slucaju isplati...Vozi bre taj krsic i "ne brini brigu", bolje se posveti vlastitom zdravlju...
  • Vozi: Škoda Felicia 1.3 lx 43kw 2001, Škoda Fabia 1.2 htp 47kw (6Y3) sedan 2003.

Van mreže Filo

• Laurin&Klement
« Odgovor #262 poslato: 02. Jul, 2017. 11:48 »
Ne radi se o povecana potrosnja, radi se o tome da motor gubi najmanje 50% snaga ako usis je u fabricko stanje, ne vuce, nemogu na ugornine da izvadim vise od 45 km/h
Evo slikovito da vidite koliko moze da vuce vazduh ako usis je u fabricko stanje, a koliko je sada.

Vidi se fino lepo na slika deka i nema neka znatna razlika, t.e nisam mnogo reducirao maksimalni protok vazduha.
Znaci na 9.4 cm kvadratne je dovolan samo jedan krug da odvijem ventil.
Ako prepolovim jos sada sa selotejpa, ako namestim plostina na 4.7 cm kvadratne, dovolno bi bilo samo 1/2 odvijen ventil i motor bi vukao.
Sta znaci, u fabricko stanje, na 13.2 cm kvadratne dovolno bi bilo jedanipol kruga odvijenost da bi motor vukao odlicno.

E to se ne desava, na fabricko stanje, na samo 3.7 cm kvadratne veca plostina, pravi toliko drasticna razlika da ne bi mogao i sa 3 kruga odvijenost ''da uhrani'' motor ?

Van mreže pajapop

• Laurin&Klement
« Odgovor #263 poslato: 02. Jul, 2017. 12:36 »
Ma u redu je to sto ti pises...ti se na taj nacin snalazis i prakticno obogacujes smesu....ali to nije resenje...Taj se problem resava na sasvim drugi nacin....Da ne pominjem da sam bio kod majstor Dobrivoja..da ga ne reklamiram..ali dobar je majstor. Evo, objasni ti meni kako ja sa istim kolima i modelom, kod mene plin radi i kad se skine usis, prakticno kad ga povecam i na maksimum...A radio je i bez filtera i poklopca, bar kod Dobrivoja...Nego, ti treba da se najzad manes eksperimentisanja i odes kod nekog majstora, koji ce da uradi sve potrebne servise i plina i karburatora, da ugradis propisne delove, da nastelujes ventile, paljenje, proveris vakuumski regulator paljenja, zamenis svecice, kablove...Proveris kompresiju motora...pa da vidis kako ce onda da ide...I mora da ti ide dobro i na benzinu a ne samo da gledas gas....
  • Vozi: Škoda Felicia 1.3 lx 43kw 2001, Škoda Fabia 1.2 htp 47kw (6Y3) sedan 2003.

Van mreže Filo

• Laurin&Klement
« Odgovor #264 poslato: 02. Jul, 2017. 13:11 »
Nema potreba da merim kompresija posto ako skinem sve reducire i namestim u fabricko stanje, na benzin radi super, vuce super, zabrzava i odziva na gas super.
Ali na plin se javlja problem.

• Laurin&Klement
« Odgovor #265 poslato: 02. Jul, 2017. 14:09 »
Tu smo te cekali Filo, u zadnjem postu napisao si citiram: " Nema potreba da merim kompresija posto ako skinem sve reducire i namestim u fabricko stanje, na benzin radi super, vuce super, zabrzava i odziva na gas super.
Ali na plin se javlja problem.
".

Cudno je da se nikad nisi upitao sta je sa plinskim sistemom ako mi auto savrseno vuce na benzin. Ocigledno da plinski sistem na tvom autu neradi kako treba. Razlog tome je sto je slaba prolaznost plina, trebalo bi prvo ispitati tecnu fazu pa tek kad si 100% siguran proveriti gasnu fazu.

Sam Filo nemozes da popravis plinski sistem. moras otici kod majstora koji ce hteti da se pozabavi sa tvojim autom. Ako i dalje ostavi zatvoren usis, takav ti majstor netreba jer on ima samo vise iskustva od tebe. A sa znanjem ste skoro jednaki, majstor koji poskida sve prigusivace na usisu i krene da sredjuje plin. To je pravi majstor koji ce uspeti da uskladi rad motora na plinu i benzinu...

Van mreže Filo

• Laurin&Klement
« Odgovor #266 poslato: 02. Jul, 2017. 14:30 »
Cudno je da se nikad nisi upitao sta je sa plinskim sistemom ako mi auto savrseno vuce na benzin. Ocigledno da plinski sistem na tvom autu neradi kako treba. Razlog tome je sto je slaba prolaznost plina, trebalo bi prvo ispitati tecnu fazu pa tek kad si 100% siguran proveriti gasnu fazu.

Pa da, malo gresno se izrazim. Problem je u sam plinski uredjaj i negov protok plina kon motor. Sa reducir ne smanjujem kolicestva vazduha, t.e smanjuje se malo plostina, ali klucni momenat je sta pritisak opada i zato omogucava plin da se usisa.
Evo presmetao sam, samo 25% namalio sam plostina, 13.2 je maksimum, ja sam postavio na 9.4, to je 25% manja povrsina, znaci sada usisava 75% vazduha od mogucih 100%,
I to pravi toliko drasticna razlika.
Slazem se da je u plinski ured problema, ali imam sada malo slobodno vreme i zanimavam se malo i sa matematikom.

• Laurin&Klement
« Odgovor #267 poslato: 24. Jul, 2017. 18:20 »
Drugari, da li ste imali prilike ovako nesto da vidite:

• Laurin&Klement
« Odgovor #268 poslato: 24. Jul, 2017. 18:23 »
Ili ovo:

Van mreže bugarin

« Odgovor #269 poslato: 24. Jul, 2017. 18:25 »
  • Vozi: Octavia mk2 1.9tdi PD

Zdravo! Uloguj se ili Registruj. Novi aktivacioni Email?