Autor Tema: Plinski sistem na karburatoru mog auta (Odgovara: Dobrivoje)  (Pročitano 60615 puta)

0 članova i 19 gostiju pregledaju ovu temu.

Van mreže Filo

• Laurin&Klement
  • L&K ugled: 15
Odg: Plinski sistem na karburatoru mog auta (Odgovara: Dobrivoje)
« Odgovor #330 poslato: 18. Jun, 2018. 01:00 »
Eve i jedan podatak za potrosnjata.
Izvozeni 510 km, potroseno 46 litra plin. (Na otvoreni put trgnuli smo sa full boca, nakon 240 km dopunili smo jos 15 litra)
280 km na otvoren put, vozeno 80-100, ostatak od 230 km gradska voznja.

Kombinovana voznja, prosek ramno 9 litra plin. Po mom mislenje, prosek na otvoreno je oko 7, gradska 11 (7+11=18, 18/2=9) i tako dolazimo do prosek 9 litra kombinovana voznja.

Ovakva potrosnja je vadila i kada mi bila reducirana na usis.

Zaklucak: Ne treba nikakve reducire na usisa. Ono sto treba za da pravilno funkcionise plinski uredjaj je da imate ispravne membrane i redovno da menjate filter za tecna faza. (naravno treba da imate ispravne svecice, bobina, razvodna kapa, redovno da menjate i filtera za vazduh i tako dalje)
  • Vozi: Skoda Felicia 1.3 LX 1995

Van mreže Filo

• Laurin&Klement
« Odgovor #331 poslato: 26. Apr, 2019. 15:18 »
Nakon 5000 km, preventivno sam promenio filter za tecna faza plina, cisto da vidim u kakvo je stanje.
Filter je bio cist kako i kod prvog dana kada sam promenio.
Zaklucak> Filter za tecna faza moze terati bar 25 000 km.

Isto tako da spodelim info i za potrosnja.
Prije nesto manje od jedan mesac vozio sam otvoren put. Presao sam 193 km otvoren put, vozio sam 110-120 po autoputu.
Ko je vozio koridor 10 kroz Makedonija, zna da taj autoput ima i uspone, pa za da odrzim brzina od 110-120, pedala za gas cesto je bila zalepena za pod.
Potrosila je 21 litar plin za tih 193 km. Prosek ramno 8 litra plin.
Da ponovim opet, nemam nikakve reducire na usisa, usis je u fabricko stanje, vuce vazduh kako sto je fabrika predvidela

Evo sada jas je vozim jer sam se zaposlio i po gradu trosi mi tacno 11 litra plin.

Sve u svemu ja sam zadovoljan.

Filter za plin kako sto sam rekao smenio sam ga cisto da vidim u kakvo bi stanje bio

Van mreže Bobi

• Laurin&Klement
  • L&K ugled: 28
  • Moj Skoda Club Aleksinac...
« Odgovor #332 poslato: 26. Apr, 2019. 16:27 »
  Bravo Filo za experiment i iscrpnim informacijama. Ja sam pokusavao da na bivsem vozilu (Favorit 135 LS TNG ) isprobavao da skinem reducir na usisu ali nije uspevalo iako je motor bio taze uradjen generalno. Sa reducirom je potrosnja bila 6,7 litra na 100km na putu od Srbije do Crne Gore-put od ukupno 1200 km. Snaga motora je bila vise nego zadovoljavajuca sto je potvrdio i sadasnji vlasnik koji je kupio od mene. Po gradu je znala da popije i do 12litra jer nisam blag na gasu kao ni sa ovom Octavijom sada.
  Sto se tice filtera za TNG na 15.000 km je kao nov,skoro sam i ja menjao na O1 mada nije bilo potrebe ali kad je vec rasturena cesica ya filter valjalo ga je zameniti novim.
  Moram da se pohvalim potrosnjom na sadasnjoj O1 na TNG,otvoren put 6,7 litra ako ne idem preko 120km/h, ako idem od 130-140km/h onda je 7,4litra na 100km. Ja takodje zadovoljan sobzirom da je sama njena tezina blizu 1300kg.
  • Vozi: Skoda Octavia MK1 1.6L MPI ' 98 benz+tng

Van mreže Filo

• Laurin&Klement
« Odgovor #333 poslato: 26. Apr, 2019. 18:02 »
Sada preprocitavam prosli post i moram da kazem da sam malo pogresio.
Tih 21 litar su bile gradska voznja. Na predjeni 200 km gradska voznja potrosila je 21 litar.

Na otvoreni put je potrosila 16 litra na 193 km.

Inace otkako sam zamenio taj filter za tecna faza, od togas vuce na plin bez reducira. Prije toga nije vukla lepo jer taj filter tada je bio veoma plrjav.

Van mreže DobrivojeZapočeo temu

• Laurin&Klement
  • L&K ugled: 30
« Odgovor #334 poslato: 27. Apr, 2019. 17:43 »
Svaka cast Filo za odrzavanje auta...
  • Vozi: skoda 1000 MB

Van mreže crtacrta

• RallyeSport
  • L&K ugled: 2
« Odgovor #335 poslato: 27. Apr, 2019. 18:28 »
često čitam po raznim forumima ..
Auto se mora paliti na benzin , mora se odvoziti svakih par tisuča kojih 50 km na benzin ...itd.
Zašto je to tako i zašto se ne smije paliti direkt na plin ili odmah poslje starta na benzin prebaciti na plin?
  • Vozi: octavia 1.6 mpi ,LPG

Van mreže pajapop

• Laurin&Klement
« Odgovor #336 poslato: 27. Apr, 2019. 22:07 »
Mora...treba, se paliti na benzinu i voziti ili sacekati da se motor zagreje do radne temperature zbog odrzavanja membrana u isparivacu. Naime, temperatura gasa u boci  kad prolazi kroz isparivac je oko -20st. Ako tako hladan gas prolazi preko membrana one se lede i pucaju...skracuje im se radni vek i moze da dodje do njihovog pucanja i curenja gasa sa svim mogucim posledicama. Cak i do samozapaljenja ako gas dodje u kontakt sa sistemom za paljenje (bobinom) u mom slucaju. Kad se motor zagreje, voda koja kruzi kroz isparivac greje gas a  membranama  cuva  elasticnost, a  sam gas kad izlazi iz isparivaca postaje vise "gasovit" a ne "polutecan" kako izlazi iz boce.  Takodje, za sam motor je dobro da se povremeno vozi na benzinu jer su to motori koji su projektovani da se voze samo na benzinu. A njihovi ventili nisu bas predvidjeni za temperature koje se razvijaju pri sagorevanju gasa. Gas ima vecu toplotnu vrednost, a ventili se  inace hlade benzinom, tj. beninskom parom u cilindrima za sagorevanje. Takodje, benzin u sebi ima i aditive koji "neguju"ventile. To je nekad cinilo olovo u olovnom benzinu, a sad u ovom bezolovnom neki drugi...ne znam koji ali ga sigurno ima.  Za motor je dobro da se otprilike trosi na 4 rezervoara gasa bar 1 rezervoar benzina. Znaci 4:1. Ja uvek palim na benzinu...ali ga bas ne zagrevam...i sad placam cenu. Od pre neki dan imam problem sa ler gasom, ne mogu nikako da ga ustalim...mora ce ponovo na servis. Sigurno su membrane postale neelasticne a uradjen je servis pre godinu ipo dana. A pre toga sam imao pucanje membrana i paljenje kola ispod haube...srecom, sve se dobro zavrsilo, a sigurno je razlog svemu tome brzo prebacivanje na gas bez dovoljnog zagrevanja...
  • Vozi: Škoda Felicia 1.3 lx 43kw 2001, Škoda Fabia 1.2 htp 47kw (6Y3) sedan 2003.

Van mreže Filo

• Laurin&Klement
« Odgovor #337 poslato: 28. Apr, 2019. 01:15 »
Jas ja palam isklucivo na plin. I da skracujem trajnost na membrane, nisu skupe, kostaju 15 eur.
Isto tako mozda i vise od 6-7 meseca nije vozena na benzin, samo plin.
Nemojte da gubite toliko zivce za auta koje jos par godina ce postati oldtajmeri.

Isto tako evo citam ako se pali samo na plin, skracuje se trajnosti na membrane,
Evo recimo ako sve radis po propis, palis na benzin, zagrevas pa prebacujes na plin i u takav slucaj recimo membrani bi trajale 100 000 km.
Znaci izvozices 100 000 km i eto dolazis do momenat kada membrani ipak mozda ce popucati iako si palio propisno i opet ce doci do palenje ispod haube.
Zato vozite i ne brinite jer ne vidim svrhu da na svake 4 boce plin da trosim 1 rezervoar benzin ? Pa gde je tu ekonomicnost ? Svi znamo zasto ugradujemo plin, zbog ekonomicnost, a ne zbog ekologije ili bilo sta.

Zato vozite i ne brinite toliko o trajnosti isparivaca, jer i gumeni creva za benzina sa tokom vremena postaje krute, pa pukaju, a znamo svi da to crevo kod felicija prolazi kroz kablove za svecice, pa kad pukne to crevo, poprskace benzina po kablovi. Recept za katastrofu neli ?

Evo ja imam je 4 godina. Nakon 1 mesac otkako sam je kupio, pukao je taj plasticni sad za benzin sto se nalazi nad usisnoj granu. Zamalo da se nije zapalio benzin, odma smo osetili jaku mirizbu benzina i stali smo.
Tako da nije samo plin rizican da bi se mogao zapaliti ispod hauba. ;)

Van mreže pajapop

• Laurin&Klement
« Odgovor #338 poslato: 28. Apr, 2019. 20:43 »
U stvari...sad sam malo bolje obratio paznju na CRTACRTIN post i video da on vozi Oktaviu MPI...On je u znatno boljoj situaciji nego mi koji vozimo karburator. Takvi motori koriste sekvent plinsku regulaciju, regulaciju preko kompjutera. Tu je prebacivanje na plin automatsko i reaguje na promenu temperature motora preko senzora. Znaci, on ga pali na benzin kad je hladan i tako ga vozi dok se motor ne zagreje, a onda senzor temperature kad se zagreje odreaguje i prebacuje ga na gas automatski. I takvi sistemi prvo "neguju" ventile dok je na benzinu, a zatim stedi membrane jer ga ne vozi "na hladno"...
  • Vozi: Škoda Felicia 1.3 lx 43kw 2001, Škoda Fabia 1.2 htp 47kw (6Y3) sedan 2003.

Van mreže crtacrta

• RallyeSport
  • L&K ugled: 2
« Odgovor #339 poslato: 28. Apr, 2019. 21:13 »
Da li istinski vrijedi njega ventila na hladno ako nakon toga odvozim npr 1000 km u komadu na plin   ?

Kad sam uzeo auto (prije cca 2 mj) prebacivala je za moje uvjete prekasno ...motor se sporo grijao ..zapravo problem je bio u termostatu koji je prije par dana promijenjen .

Ja sam u međuvremenu prevario senzor temperature na isparivaču    ..dakle prevario sam plinski ecu  i sad kad je upalim ...kad pređe 1500 okretaja prebaci na plin .

Prije  octavie vozio sam auto na karburator ..nakon ugradnje tri dana sam ga palio na benzin a nakon 3. dana i na temperaturi -7 palio odmah na plin .

Isparivač se nikad nije zaledio a bilo je tu vjerojatno i nižih temperatura u dvije godine  i 30 000 km koliko sam to vozio ..nikad problema .

Na žalost otišao na rezanje jer je koje slučajnosti dobio baš octaviu u guzicu ,xd
U  te dvije godine potrošio je cca 5 litara benzina , vjerojatno je više ishlapio nego kaj sam povremeno prebacio na benzin toliko da vidim jel sustav još uvijek koliko toliko ispravan za slučaj da zatreba (ako   usfali  plina ).

Da se vratim na octaviu , sad kad je termostat novi vjerujem da rad na  benzinu  u ljetnim mjesecima ne štedi ventile koliko se priča o tome
  • Vozi: octavia 1.6 mpi ,LPG

Van mreže Filo

• Laurin&Klement
« Odgovor #340 poslato: 28. Apr, 2019. 21:14 »
U stvari...sad sam malo bolje obratio paznju na CRTACRTIN post i video da on vozi Oktaviu MPI...On je u znatno boljoj situaciji nego mi koji vozimo karburator. Takvi motori koriste sekvent plinsku regulaciju, regulaciju preko kompjutera. Tu je prebacivanje na plin automatsko i reaguje na promenu temperature motora preko senzora. Znaci, on ga pali na benzin kad je hladan i tako ga vozi dok se motor ne zagreje, a onda senzor temperature kad se zagreje odreaguje i prebacuje ga na gas automatski. I takvi sistemi prvo "neguju" ventile dok je na benzinu, a zatim stedi membrane jer ga ne vozi "na hladno"...

Zagreva se pa prebacuje, ali to prebacivanje od benzin na plin je na oko 30 do 40 stepena, a ne na 90 stepeni da se ugreje motor pa tada da prebaci plin jer ako plin se prebacuje kad motor postize 90 stepena, ondak nema svrhu da ugradis plin jer 90 stepeni motor ce postici nakon 4-5 km voznja.
Ja od moja kuca do posao imam tacno 5 km voznja. Ako treba da se prebaci na plin na 90 stepeni, ondak ja bi stalno vozio na benzin ?
Zasto bi ugradio plin ondak ?

Kako sto sam ti rekao, ponovicu opet. I da pazis isparivac i da radis sve po propis, ipak docice taj momenat kada membrane ipak popucati i opet rizik da ti se upali ispod hauba.  ;)

Van mreže pajapop

• Laurin&Klement
« Odgovor #341 poslato: 28. Apr, 2019. 22:05 »
Slazem se ja sa svime i sa svakim...a sve sto sam napisao je iz nekog znanja/iskustva iz klasicne motoristike, litrature i saveta majstora. Ali savako ima neko svoje predznanje, iskustvo ili predrasudu...Svako ko ovo procita neka zakljucke donese onako kako mu odgovara i kako misli da je ispravno.  bravo2

Van mreže DobrivojeZapočeo temu

• Laurin&Klement
  • L&K ugled: 30
« Odgovor #342 poslato: 29. Apr, 2019. 08:14 »
Slazem se sa tobom pajapop u potpunosti, dobro je upoznati majstora i imati poverenja u njegov rad i predlog kad se sta treba odraditi. Mislim da je tada najvece obostrano zadovoljstvo, ujedino koristim priliku da svim clanovima foruma cestitam vaskrsenje Hristovo sa recenicom: " HRISTOS VASKRSE ".
  • Vozi: skoda 1000 MB

Van mreže JJ

« Odgovor #343 poslato: 13. Dec, 2019. 20:18 »
Pozdrav!

I moj Favorit je nakon 16 godina stajanja morao smanjiti usis zraka kako bi mogao ici vise od 80km/h. Nakon servisiranja isparivaca, nove struje jedino sto je ostalo je karburator i regulator protoka.

Nakon stavljanja dvosmjernog regulatora protoka Favorit ide koliko odvrnem prvo i drugo grlo,

Zanima me kako se stela, prema preporukama majstora, sam prvo grlo odvrunuo za 2 kruga a drugo gdje je leptir 2,5 i tako sam u omjeru poveceavao dok nisam dosao omjera 3 i 3,5 kruga, je li to ispravno, ipak malo mi je ler gas slabiji, zelim znati kojom metodom da pravilno odredim smjesu, znam da treba biti od 1.8% do 2.2% Co2 ali kako da podesim ovaj regulator na kojem su 2 cijevi gdje se svaka zasebno stela.

Hvala unaprijed.
  • Vozi: Skoda Favorit 1.3L 43kW

Van mreže JJ

« Odgovor #344 poslato: 13. Dec, 2019. 20:26 »
Ovdje je slika starog i novog regulatora te mjesac na karburatoru, bi li mozda doslo do manje potrosnje i vece iskoristivosti da izbusim rupe prema slici?

Do sada je Favorit trosio do 11L sa prigusenim zrakom.
  • Vozi: Skoda Favorit 1.3L 43kW

Login = pun pristup, 0 reklama

Zdravo! Uloguj se ili Registruj. Novi aktivacioni Email?