Autor Tema: dizanje obrtaja u leru pod klimom  (Pročitano 5163 puta)

0 članova i 4 gostiju pregledaju ovu temu.

Van mreže batkeZapočeo temu

dizanje obrtaja u leru pod klimom
« poslato: 24. Sep, 2015. 20:44 »
Pozdrav svima. Nov sam na ovom forumu. Vozim Octaviu A7 2.0 tdi elegance +. Generalno zadovoljan, ali imam mali problem. Auto je prešao nešto manje od 13.000 km i diže obrtaje na leru kada upalim klimu i to samo kada je napolju temperatura veće od 27 - 28 stepeni. Nakon paljenja klime lepo se vidi obrtaljka kako se sa 800 rpm lagano penje na 1000 rpm gde se zaustavlja. Kada ugasim klimu obrtaljka ostaje na 1000 rpm dok ne dam malo gasa nakon čega se vrati na 800 rpm. Da li je neko imao ili ima sličan problem? Molim za komentar.
  • Vozi: O3 2.0 tdi elegance+svašta nešto; MY2015; Revochip; Eibach prokit & RS 18"

Van mreže Filip

Odg: dizanje obrtaja u leru pod klimom
« Odgovor #1 poslato: 24. Sep, 2015. 22:41 »
pozdrav, evo šta se tu zapravo dešava

c/p je sa briskode

pitanje:

"I noticed that usually on idle, my Octavia 2.0 tdi running around 1000 rpm. It is not regeneration of dpf. Sometimes it is normal at 750rpm, but not often. I was thinking that it is because of AC and another big electricity consumers, but when I turn Ac off it still running high. After turning AC off, sometimes I press acceleration pedal to the metal (quick press) and then revs come to normal around 750rpm. AnBody have the same issue?"

odgovor:

"My Superb II did this as did my Mk 5 Golf GT TDi 170. If you have the heating on, air con, heated seats / windscreen etc and the battery is not fully up to the job of powering them, the car raises the rpm to assist (& protect) the battery by generating additional juice to run these "Covenience Consumers."

Try running the aircon immediately after you start the car on a hot day, the car will raise the rpm straight away as the aircon blower fan draws a lot of current which is above that sustainable by the battery alone. The car will idle at 1000rpm continuously until the desired temp is reached &/or the fan speed is reduced considerably or turned off. If the revs dont drop after 1-2mins after switching Aircon off, a small blip of the throttle should do it.

My 2006 Golf would idle for between 2 & 5mins (to recharge current lost) before dropping the revs back to norm. The Superb was the same'ish & in both (& my current VRS) almost always a press of the throttle would bring it back down. During a DPF regen this doesn't work unless the car aborts it.

The science behind all this:
The battery current/charge used to start a car is considerable but short in duration. It is manageable and equates to you sprinting 10m as fast as you can once. You would barely notice it, but running the aircon or heated seats is more of an endurance test and at a difficult but less intense running pace.

As you start to tire, the battery (your body) is loosing charge as the work load is too high and unsustainable. The ECU recognises this as it continuously monitors all the cars vitals & instructs the engine to raises the revs to help. It turns your flat road endurance test into a gentler downhill run as the alternator is now producing more of the electrical load. It eases/balances the load on you/your cars battery and either maintains current battery levels or can even recharge your energy/battery levels.

In the cars handbook it states under start stop that one of the factors that will cancel that feature is if battery voltage levels have dropped too low. If the engine is constantly starting & stopping every 10-50m, the battery will not recover enough charge during the very short periods when the engine is running to keep it up.

Try sprinting max effort for 10m, pausing for 5 seconds and then repeating it again. You'd be blowing hard within 5mins. If you stop for a 5 min break to recover, its the same as the car cancelling start stop to prevent the battery's charge dropping too low.

Start stop is a great idea, but not if you are commuting in long periods of start stop traffic, then throw in aircon & heated seats on top, along with ever smaller lighter (less powerful) batteries, it shows what a juggling act your car has to do just to keep everything within comfortable limits of operation.

If I am on a short journey with lots of T-lights etc, I often turn SStop off to protect the battery and save fuel (only on occasions where I will be stationary less than 30secs).

Hope my essay explains things and prevents worry. DPF regens totally diff kettle of fish & covered else where in great detail.

Cheers & good night."

nadam se da je pomoglo, ne stižem da prevedem sada ukratko
  • Vozi: Škoda Octavia 1.8 TSI Elegance + Eibach & RS 18" + Revochip

Van mreže vlada320

« Odgovor #2 poslato: 24. Sep, 2015. 22:44 »
Mislim da to nije problem, vec da je to normalno - vidjao sam to kod nekih drugih vozila (novije proizvodnje). Ali, valjda ce se javiti neko od vlasnika nove Octavie da to potvrdi.
  • Vozi: Mercedes B180 w245 / ex Fabia mk1 1.4 16v

Van mreže mirkuk38

« Odgovor #3 poslato: 25. Sep, 2015. 08:23 »
Primetio sam isto i na mom novom vozilu... ponekad drži na 1.000rpm. Možda dva puta u ovih desetak dana.

Van mreže ИгоР

« Odgovor #4 poslato: 25. Sep, 2015. 13:00 »
Не би тревало да има стално дигнуте обртаје, већ да компензује оптерећење мотора, а што за резултат има увећану потрошњу. Обртаји би требали бити исти, осим у тренутку паљења климе, када се примјети пад-скок-компензација-нормално стање.
По мени је ово нека логика...

« Odgovor #5 poslato: 25. Sep, 2015. 14:48 »
Dijagnoza u servisu je bila da je akumulator ispražnjen. Međutim nakon punjenja desava se isto. Odlazim u Auto Čačak i oni kazu isto prazan akumulator. Međutim nađu da neki kod u kontrolnoj jedinici nije dobar i da auto ne puni akumulator. Kalibrisu kontrolnu jedinicu ali nisam imao vremena da ostavim auto da dopune akumulator. Upravo sada ga vozim na redovan servis pa cu videti sta kazu. Nisam vozio pre ovog auto sa start stop sistemom i AGM akumulatorom tako da ne znam da li je to normalno ili nije kao sto pise u nekom postu iznad.
  • Vozi: O3 2.0 tdi elegance+svašta nešto; MY2015; Revochip; Eibach prokit & RS 18"

« Odgovor #6 poslato: 25. Sep, 2015. 17:41 »
Upravo sam došao iz servisa gde sam električaru pustio kratak film koji sam snimio telefonom da bi čovek shvatio šta mislim da je problem. Uspeo sam i da pažljivije pročitam post na Engleskom i nakon opaske električara koji je gledajući film primetio da je klimatronic podešen na LO i njegovog odgovora, kao i posta na Engleskom, počinjem da shvatam da je ovo normalna reakcija. Naime električar mi je rekao da auto u LO režimu klime nikada neće dostići željenu temperaturu (16 stepeni C) pogotovu kada je napolju 33 stepena koliko je bilo kada sam snimao film (što realno i jeste tako nego ja nisam razmišljao). Pitao me je da li sam ovo probao kada je klimatronic podešen na 22 stepena i prilično je siguran da bi se nakon određenog vremena obrtaji vratili na normalu (pod uslovom da se dovoljno dugo vozi i da može da se postigne željena temperatura, u ovom slučaju 22 stepena). Ostavljam auto da provere i ako treba dopune akumulator, aptdejtuju (update) softver i urade redovan servis, ulazim u službeni Superb i vozač pali klimatronic kada na displeju automatski izlazi 22 stepena pa se sa te temperature podešava na višu ili nižu (zbun). Generalno neću moći da proverim teoriju do sledeće godine, ali znam da će u ovom periodu do nekih većih vrućina biti sve u redu.

Van mreže Karlheinz

« Odgovor #7 poslato: 26. Sep, 2015. 02:01 »
Možda rešenje mog problma nema mnogo veze sa tvojim problemom ali evo pogledaj, naslovi tema su skoro identični:
http://forum.skodaforum.rs/octavia-2004/dize-obrtaje-na-1100-u-leru-1-9tdi-pd/
problem je bio slab akumulator, što kod tebe ne bi trebalo da je slučaj?
  • Vozi: Yeti

« Odgovor #8 poslato: 26. Sep, 2015. 10:18 »
Što je najgore dojagnoza u dva ovlašćena servisa je ispražnjen akumulator. Simptomi su zaista ti da na leru računar daje komandu za dizanje obrtaja da bi zaštitio komponente pre svega akumlator. Piranje je zašto u dva servisa ista dijagnoza u razmaku od 15 dana, a akumulator je punjen u prvom. Znači da nešto i nije kako treba kad se tako brzo ispraznio. Drugi problem je što ni jedna dijagnostika nije prikazala ni jednu grešku sem potrebe za apdejtom softvera zbog letve volana i navigacije. I meni je padalo napamet da nije neki senzor temperature i slično, ali auto u ovim uslovima radi savršeno. Problem se javlja na spoljnim temperaturama višim od 27 stepeni. Videcu šta su uradili u servisu danas i kao što rekoh teško da ću videti da li je sve u redu do leta. Ili ne daj bože da se nešto desi preko zime sa poteškoćama u paljenju, ali onda ću bar biti siguran da je akumulator. Problem je i što do sada nijedan AGM akumulatir nije zamenjen u garantnom roku..

Van mreže zare

« Odgovor #9 poslato: 26. Sep, 2015. 11:49 »
Nije ti nikakvo opravdanje ni objasnjenje to sto ni jedan akumulator nije zamenjen u garantnom roku. Crkavali su novi akumulatori na npr. satelitima i ako su prolazili sve moguce provere.
Ako je oktazao tu je kraj, ne pomaze nikakvo punjenje a tek ne znaci nista ono od pre 15 dana. Upalis auto 2 puta i on je vec prazan.
Kad je vec u garanciji i kada 2 ovlascena servisa daju istu dijagnozu, zasto ne zamene taj akumulator??

« Odgovor #10 poslato: 26. Sep, 2015. 14:33 »
Nije otkazao radi normalno. Proveren na instrumentima. Slažem se da nije opravdanje i ne treba da bude, sa akumulatorom je sve u redu. Idem na apdejt softvera sledece nedelje pošto portal vikendom ne radi.

« Odgovor #11 poslato: 26. Sep, 2015. 14:39 »
PS za gornji post. Pretpostavka je da je akumulator prazan. Toliko o ovlašćenim servisima. Što je najgore znam privatno električare u oba servisa, možda je to i loše, sve dok je priča lako ćemo to je naš drug. U svakom slučaju vratio sam brljotinu koju su napravili kalibrišući komandnu jedinicu na fabričko podešavanje. Videćemo šta će dalje biti. Auto je u garanciji još tri godine.

« Odgovor #12 poslato: 28. Sep, 2015. 20:15 »
Ja imam tdi 2.0 i ne sjecam se da sam imao taj problem. Ovaj motor i ne osjeti klimu uposte da radi, ako ne gledas displej ili ili ako klima nije pojacana , skroz je zaboravim. Doduse kod mene ovdje nisu ni temperature visoke da bih se bas mogao provjeriti rad klime na 28 'C . I kod paljenja ili gasenja klime se ne cuje nikakav zvuk iz motora niti se desava da se u trenutku povecaju obrtaji. Kod vecine auta se cuje paljenje i gasanje klime . Povecanje obrtaja  sam osjetio kod regeneracije filtera.

Skickat från min iPhone med Tapatalk

Van mreže Neba

« Odgovor #13 poslato: 28. Sep, 2015. 20:30 »
Не би тревало да има стално дигнуте обртаје, већ да компензује оптерећење мотора, а што за резултат има увећану потрошњу. Обртаји би требали бити исти, осим у тренутку паљења климе, када се примјети пад-скок-компензација-нормално стање.
По мени је ово нека логика...
Овако се понаша моја sdi фабија. Уколико путни рачунар показује тренутну потрошњу у леру без климе и са искљученим вентилатором 0.5л/ч по укључењу климе ово оде на 0.9 - 1.1 л/ч. Обртаји малкице се повећају (можда 100 о/мин) и одмах (секунд два) врате на ниво од 750 о/мин...
  • Vozi: Fabia 1.9 SDI

« Odgovor #14 poslato: 29. Sep, 2015. 08:15 »
To na Fabiji mislim da je normalno zbog opterećenja koje pravi kompresos kad se uključi klima i ako je još akumulator da kažem malo prazniji eto manifestacije.
Ja još nisam uspeo da apdejtujem softver, ne mogu da stignem. Nadam se da ću završiti do kraja nedelje, a onda čekam leto da vidmo šta se dešava.