Ceo dan mi se ovo vrzmalo po glavi pa rek`o `ajde da vas smorim još jednom.
Premotavam film iz jučerašnjih članaka koje sam čitao te shvatih da je pravni osnov za tužbe najverovatnije nesaobraznost kupljenih vozila u pogledu pogođenih dizel motora. Malo je verovatno da je reč o nekoj pravnoj fikciji već je reč o konkretnom oštečenju kupaca novih vozila. Ovo je odgovornost prodavca/proizvođača za materijalne nedostatke prodatih vozila (nesaobraznost). Međutim, ne vodi svaka nesaobraznost naknadi u korist kupca već samo ona koja je dovela do lošijeg kvaliteta i umanjene vrednosti proizvoda, a to ovde jeste slučaj. Dakle, šteta za kupce jeste realna, a neosnovani profit za VW jeste bio realan.
Kupci su oštećeni zato što su dobili vozilo sa motorima lošijih performansi od deklarisanih i plaćenih prilikom kupovine. Ekološke performanse motora su legitimne performanse kao i svake druge (snaga, tork i slično). Lakše ćemo razumeti ako uzmemo primer da ste kupili vozilo sa deklarisanom snagom motora od 150 KS, a kasnije merenjem se ustanovi da motor ima samo 120 KS. Kupac je oštećen za celih 30 KS. Tako na primer, kupac je platio za EURO 6, a dobio je EURO 5 motor koji bi morao biti jeftiniji. Da je iskreno prikazao podatke o emisiji štetnih gasova VW bi realno morao prodavati takva vozila za manje para (možda ih ne bi ni mogao prodavati). Ono što VW plaća kupcima zapravo je razlika u ceni između onoga što je naplatio i onoga što je isporučio, te mislim da je to pravna priroda ovih odšteta. U članku za UK se spominjalo da bi odšteta po vlasniku/vozilu bila različita ali najviše do 15% od vrednosti vozila.
Kako će VW i ostali članovi grupe proći u različitim državama zavisi pre svega od domaćih propisa svake države. Da li će se tužiti samo VW ili samo prodavac ili oba subjekta, te šta i kako se mora dokazivati , kao i visina odštete će biti različito od države do države. Negde će VW plaćati i posebne kazne za kršenje ekoloških normi, kršenje drugih propisa i slično.
Dalje se ne bih upuštao u nagađanja. Misterija rešena. Idemo dalje.