Autor Tema: Zimske gume, saveti, dileme, iskustva. Sezona: 2015/16  (Pročitano 40683 puta)

0 članova i 19 gostiju pregledaju ovu temu.

Van mreže Beli82

Odg: Zimske gume, saveti, dileme, iskustva. Sezona: 2015/16
« Odgovor #135 poslato: 03. Dec, 2015. 01:09 »
Uspori malo Pejo, ne postizavam da te pratim. :)
Kad već spominješ sistem za detekciju pešaka:
http://vesti.mojauto.rs/Testovi/562590/Pogledajte-Kada-test-detekcije-pesaka-krene-naopako

Inače, ne verujem ja tim sra#ima...čak i Volvo je često podbacivao na prezentacijama svojih sistema kada se auto zakuca pod šleper umesto da ga prepozna i stane. :)  Ali ovi likovi iz salona sa snimka su legende! :D
  • Vozi: Fabia MK1 Combi 1.2 HTP-TNG 2006.

Van mreže Beli82

« Odgovor #136 poslato: 03. Dec, 2015. 01:16 »
Znači Dunlop, on ima B za mokro, C za gorivo
To je moj savet, ali ti brate treba da znaš da ne slušaš svaki savet sa foruma, ima nas, budala svakakvih ovde. :D
Sačekaj još neki predlog, zvaničnim testovima više ne treba verovati ništa. Prilagodiš gume automobilu, stilu vožnje i džepu. Za Semperit i Dunlop sam čuo samo dobre kritike...E, sad, od cene odbiješ udaljenost fabrike tj troškove transporta odnosno zemlju odakle dolazi guma, vidiš koja guma koliko realno daje u odnosu cena-kvalitet
« Poslednja izmena: 03. Dec, 2015. 01:18 Beli82 »

Van mreže jovan.ilic.89

« Odgovor #137 poslato: 03. Dec, 2015. 01:16 »
Апсолутно гласам за љетне гуме љети и зимске зими, као што неко рече о томе не треба уопште полемисати wac1
Исто тако разумијем и тешку економску ситуацију и слободно могу рећи примораност одређеног броја људи да вози само један сет гума, не оправдавам (мислим да се увијек може уштедити на сопственим угођајима у многим стварима, да се не изразим вулгарније) али разумијем :-X

Пејо, свака част на суженом избору модела али не разумијем једну ствар у твом избору - зашто вагаш између најбољег Conti пнеуматика за зиму у твојој димензији и пар година старог Dunlop модела?! wac1 Узми брате Dunlop Winter Sport 5, најновију смјесу и дизајн шаре, наследника високо награђиваних и свима познатих Winter Sport 3D и 4D пнеуматика. Опет јефтинији од Conti-ја, опет боља EU декларација...

Van mreže Beli82

« Odgovor #138 poslato: 03. Dec, 2015. 01:26 »
@Jovan: Ja bih uvek išao na nešto provereno, nešto što ima utiske korisnika...a deklaracije mačku o rep. I VW koncern ima EU nalepnice i sertifikate, a na testu ekologije-patka. Sve nove stvari su "eco", što znači EKONOMIČNO, a ne ekološki. Sve grane industrije su u buli i gledaju da zakinu u svemu, a da zarade isto ili više. Downsizing motora, kraći radni vek delova i slično su posledice toga. Naprave plastikaner gumu koja je jeftina za proizvodnju, ture joj etiketu eco, ture joj veću cenu nego za prethodni, bolji model, a ti se voziš kao na rošulama i misliš da pomažeš prirodi sa svojim eco gumama.

Van mreže jovan.ilic.89

« Odgovor #139 poslato: 03. Dec, 2015. 02:27 »
Има много истине у свему што си написао, али сам резоновао мало другачије :)

Слажем се да треба ићи на провјерену ствар, али...
- Последњих година Dunlop се позиционирао у сам врх када су у питању зимски пнеуматици и води жестоку борбу са традиционално изврсним Continental брендом...избацили су одличан 3D модел који је направио бум, а онда још бољи 4D (одлични пласмани у тестовима у разним димензијама). Заиста не видим ни један једини разлог да штеде на развоју новог модела и онда га хвале као бољег од 4D па упрскају ствар када дође вријеме тестова и утисака возача након одређене километраже. Можемо ми бити скептични и неповјерљиви колико хоћемо кад се сви прво хватамо истраживањa на нету, читањa тих истих тестова и гледањa EU наљепница ::) Не треба заборавити ни то да је ово амерички бренд а велику већину тестова које гледамо врше ауто куће, магазини и сл. из Њемачке :) Не би Швабо тек тако ставио Dunlop испред сопственог Continentala...
- Неки дан сам прочитао да је Winter Sport 5 почео да се испоручује у фабричкој уградњи на читаву гаму премијум модела велике тројке...знају ваљда и они нешто :)
- Пнеуматик јесте нов модел, овогодишњи, па нема много тестова...у једина три која сам нашао у димензији од 16" заузео је 1. мјесто (Auto Bild тест), у димензији од 17" заузео је 2. мјесто иза свог "тате" Goodyear-а (AutoExpress тест, Британци) и у димензији од 18" заузео је такође 1. мјесто (Auto Bild тест) :) Хајде, на страну тестови у другим димензијама, истина је да постоје разлике од димензије до димензије...у конкретној димензији која треба Пеји претходници су били одлично пласирани, углавном у топ 3 на тестовима 2010.-2014., па понављам - не видим разлог због ког би направили лошији пнеуматик и упрскали ствар, ипак је то премијум бренд који има своје купце и није му приоритет да прода што више комада по нижој цијени а науштрб квалитета ::)

Није све у тестовима, декларацијама и сл. али чему онда вјеровати?! wac1 Као што ти рече - искуства корисника - јесу итекако пожељна али ево на претходним страницама опречна мишљења о истом моделу пнеуматика, а сви који су коментарисали су их возили, значи свако гледа из свог угла, даје субјективну оцјену и опет долазимо до личних афинитета, наклоњености бренду и сл. Пеју сам већ похвалио због свођења избора на два премијум пнеуматика и сигуран сам да ни са једним неће погријешити и да су вјероватно у питању нијансе. Тражио је мишљење а мој глас иде за Dunlop Winter Sport 5 из свих наведених разлога: новијег и по логици бољег производа истог бренда, боље EU декларације од другог понуђеног и на крају крајева ниже цијене од другог понуђеног тј. Continental пнеуматика :)

P.S. Да се разумијемо - нисам портпарол Dunlop-а (;D), сам возим Michelin на свом ауту (најбоље што сам могао купити у димензији од 14" прије 2 године) али исто тако сам одлучио да купим ове које сам управо препоручио за очево возило, модел трокраке звијезде, и надам се да нисам погријешио :)
« Poslednja izmena: 03. Dec, 2015. 02:31 jovan.ilic.89 »

Van mreže Peja

« Odgovor #140 poslato: 03. Dec, 2015. 08:40 »
DUNLOP je u vlasnistvu GoodYear-a, tako da imaju istu tehnologiju smesa...

Po EU nalepnici, Winter Response 2 i Wintersport 5 imaju identicne karakteristike, cak je WR2 neznatno tisi ia primetno jeftiniji. Takodje, WS5 ne mogu naci u u Nisu... tako da mislim da se izbor prilicno suzava.
Conti otpada je ima C karakteristiku kocenja, a to je cela duzina auta.
U obzir je doalzio i GY UG9 ali ima E karakteristiku potrosnje goriva, pa verovatno i habanje nije zanemarljivo.

Hvala na iznesenim misljenjima!
  • Vozi: Kodiaq 2.0 TDI DSG FWD, Hyundai i20 BC3, Dacia Logan 1.4 MPI

Van mreže jovan.ilic.89

« Odgovor #141 poslato: 03. Dec, 2015. 09:40 »
DUNLOP je u vlasnistvu GoodYear-a, tako da imaju istu tehnologiju smesa...

Па да, као што рекох и ја
...у димензији од 17" заузео је 2. мјесто иза свог "тате" Goodyear-а...

Po EU nalepnici, Winter Response 2 i Wintersport 5 imaju identicne karakteristike, cak je WR2 neznatno tisi ia primetno jeftiniji. Takodje, WS5 ne mogu naci u u Nisu... tako da mislim da se izbor prilicno suzava.
Мислио сам да ћеш куповати преко границе... :-\ Што се цијене између ова два модела тиче, нисам очекивао превелику разлику (нисам видио колико коштају у конкретној димензији), ал' рекох ако си био спреман да даш за Continental опет је WS5 мањи залогај :)
Све у свему, не можеш ту много погријешити шта год да узмеш... Поздрав!

Van mreže MilosMilutinac

« Odgovor #142 poslato: 03. Dec, 2015. 09:44 »
Ja vozim Octavia a5 i imam sve 4 Sava Eskimo m+s S3 195/65/15 i kako sam pre naveo odlicna guma naravno ona nije pravljena za toplo vreme i zna se kad se sta vozi ne postoji kombinovana guma to samo kod Srbina postoji a posle mu djavo kriv kad se desi nesto, tako da za te pare bolja guma za sneg i blato ne moze da se nadje iskrenoo prezadovoljan sam... Ne znam gde vi zivite ali kod mene u Raski retko ko ima da uzme Dunlop Goodyear ili Michelin jer su to gume vece klase koje idu od 80 evra pa na gore a dok je cena Save 45 evra tako da opruzi se koliko si dugacak...
  • Vozi: Skoda Octavia a5 2.Otdi 2004

Van mreže Beli82

« Odgovor #143 poslato: 03. Dec, 2015. 10:45 »
Što se tiče premium brendova, nije se jednom desilo da neka firma izbaci odličan model gume, a već sledeću sezonu u#ere motku sa naslednikom. Nekad se to desi zbog uštede materijala(kriza je pa se gleda jeftinija sirovina i ostalo), ali i zbog konstrukcijskih propusta upravo iz razloga što se više ništa ne testira temeljno nego se prodaje pa se "peglaju" greške na osnovu utisaka korisnika. U tom takoreći monopolu tj nameštanju tržišta, u kojem učestvuju svi glavni igrači, desi se da jedan igrač iskoristi situaciju(moguće opet u dogovoru i to debelo naplaćenom) izbaci odličan proizvod koji oduševi na testovima, pa se sledeće godine vrati u okvire proseka, prepuštajući mesto sledećem na listi. Prilično sam siguran da je takav sistem na delu.
Slažem se da su obe ponuđene gume dobre, zato sam i napisao da bih ja gledao koja od te dve gume bolje leži kada je kolovoz mokar.

Van mreže Peja

« Odgovor #144 poslato: 03. Dec, 2015. 12:08 »
...jer su to gume vece klase koje idu od 80 evra pa na gore a dok je cena Save 45 evra tako da opruzi se koliko si dugacak...

Dunlop je 60e

Van mreže Peja

« Odgovor #145 poslato: 03. Dec, 2015. 14:15 »
Zanimljiv prikaz okvirnog znacenja EU labele i pirkazima poredjenja

http://www.goodyear.eu/home_en/goodyear-quality/eu-tire-label/

Van mreže Beli82

« Odgovor #146 poslato: 03. Dec, 2015. 14:34 »
Da nakačimo ovde prikaz okvirnog značenja EU sertifikata u odnosu na stvarne rezultate emisije izduvnih gasova? I to ne samo VW grupacije jer sam prilično siguran da i ostali imaju pozamašnu količinu putera na glavi... :D

Na mreži hakkler

« Odgovor #147 poslato: 03. Dec, 2015. 15:26 »
Ove moje su na kiši fantastične (desna na slici..makar i lijeva ljetna michelin ima odlično prijanjanje na mokrom)

Kad već spominjete testove..Nokian WRD4 je Prva zimska guma sa A oznakom u prijanjanju na mokrom kolniku u odreďenoj dimenziji a u cijenovnom rangu tek neznatno skuplja od Save eskimo u 15" i 16" dimenziji.
15" 195 65 je 55eura..kod nas u Hr.
« Poslednja izmena: 03. Dec, 2015. 15:28 hakkler »

Van mreže Peja

« Odgovor #148 poslato: 03. Dec, 2015. 18:34 »
Nokian mi promakla, a i ona je C/B, sa 2 dBa vise, mada je i jeftinija, samo je treba naci u SRB

Van mreže klisko

« Odgovor #149 poslato: 03. Dec, 2015. 20:17 »
Kada sam kupovao gume (pre pet-šest nedelja 195/65/15), Nokian nisam našao kod nas (bilo ih je po Internetu ali stariji model i/ili su bile skupe). Možda je stiglo nešto u međuvremenu.
Dunlop WinterSport 5 nisam našao u T indeksu, a H indeks je 8700 dinara (mislim da ih ni nema u T, možda grešim)
Dunlop WinterResponse2 je bio ~ 7000 dinara.
Conti 850 u T indeksu su mene koštale 7250 dinara. Kupio sam ih i za sada sam prezadovoljan iako nije bilo snega pa je još rano da se da finalna ocena. Plašio sam se buke ali uopšte nisu bučne.

Mislim da je svaka nova zimska guma dobra po snegu. Na osnovu testova (nisam mnogo "šarao" sa gumama pa nemam dovoljno vlastitog iskustva) rekao bih da premium gume izdvajaju upravo karakteristike u "polu-zimskim" uslovima odnosno mokar ili suv kolovoz, toplije vreme (ono od +7 do +15 stepeni). Pošto kod nas bude relativno malo snežnih dana, meni je to dodatni razlog da uzmem premium gumu.

Pored toga, nadam se da ih krasi i zadržavanje mekoće duži vremenski period pošto ne prelazim veliku kilometražu zimi (drugim rečima, meni guma ostari pre nego se potroši šara). Već sam pisao kod UG7+ sam primetio razliku između druge i četvrte godine. Petu i šestu godinu je bilo značajno lošije i to je glavni razlog da probam TS850 - da promenim, pa možda bude bolje, a možda bude i gore, videćemo.

edit: vidim sada na Internetu ima Nokian WR-D4 za sličnu cenu kao TS850, čak za par desetina dinara nižu uz garanciju 3 godine (ja na Conti dobio 2 god).
« Poslednja izmena: 03. Dec, 2015. 20:21 klisko »
  • Vozi: Octavia A5FL 1.9TDI 2010 i Octavia A7FL 1.6TDI 2019