Autor Tema: Recirkulacija vazduha u kabini  (Pročitano 8455 puta)

0 članova i 1 gost pregledaju ovu temu.

Van mreže NebaZapočeo temu

Recirkulacija vazduha u kabini
« poslato: 26. Jun, 2013. 13:15 »
Ćao svima! :)

Da izložim još jedan problem koji sam nasledio od prethodnog vlasnika, u pitanju je dugme za recirkulaciju vazduha (manuelna klima je u pitanju, dugme pored AC). Kada sam preuzeo automobil pre godinu dana problem se manifestovao tako što po uključivanju recirkulacije, neko vreme oko minut dva radi kako treba i onda se samo od sebe isključi i počne uvlačiti vazduh od spolja. Trenutno je stanje da kad kliknem na dugme upali se svetlo i potraje tako 5-6 sekundi nakon čega se samo od sebe isključi.
Bio sam u Alprosu i oni su mi rekli da je verovatno otišao elektromotor koji pokreće klapnu, da oni nemaju u magacinu isti. Na moje pitanje koliko bi to koštalo da se naruči i sredi procenili su na 5 cifara u RSD... :o

Da li se je neko već susretao s ovim problemom i kako je rešio isti, svaka sugestija je dobro došla.. Spreman sam da iskeširam nekoliko wajferta za recirkulaciju vazduha ali ne 10ak ili više...

E da u pitanju je 1.9SDI mada mislim da je to isto kod svih modela sa manualnom klimom.
  • Vozi: Fabia 1.9 SDI

Van mreže pedja1693

Odg: Recirkulacija vazduha u kabini
« Odgovor #1 poslato: 26. Jun, 2013. 15:53 »
cena maloprodajna je ta. Ne znam iskreno na kojim mestima mozete da prodjete jeftinije sto se dela tice. E sad sto se ugradnje tice to moze mozda biti jeftinije nego u "ovlascenom" servisu. Druga solucija koja je po meni mozda i pametnija je da se na otpadu nadje dobar polovan motor a to ne bi trebalo da bude tesko jer tako nesto stvarno retko crkava.

Van mreže bosnicdz

« Odgovor #2 poslato: 26. Jun, 2013. 16:39 »
Probacu da pomognem, kada je smer duvanja ka vetrobranu to je normalno da posle kraceg vremena utuli recirkulaciju. Probajte na ostalim polozajima i nebi trebalo da gasi tako brzo. Mali saveti , nikakva pomoc. ;)

« Odgovor #3 poslato: 26. Jun, 2013. 18:04 »
@pedja1693 A joj.. pa kakvo je to čudo od el motora!? Pa ono kao (Teslin) elektromotor u veš mašini od par KW košta ~10 000RSD a ovaj što pomera klapnu jednosmerni od par W isto toliko? A da ne pričam o igračkama od par stotina dinara koje imaju pozamašne el motore na 4.5V... Nešto je tu debelo precenjeno :(

@bosnicdz u svim pozicijama usmerivača vazduha se isto ponaša... Elem "Probajte na ostalim polozajima i nebi trebalo da gasi tako brzo" jel to znači da je normalno da se sama gasi recirkulacija posle nekog vremena? Kog?

Van mreže pedja1693

« Odgovor #4 poslato: 26. Jun, 2013. 21:38 »
@pedja1693 A joj.. pa kakvo je to čudo od el motora!? Pa ono kao (Teslin) elektromotor u veš mašini od par KW košta ~10 000RSD a ovaj što pomera klapnu jednosmerni od par W isto toliko? A da ne pričam o igračkama od par stotina dinara koje imaju pozamašne el motore na 4.5V... Nešto je tu debelo precenjeno :(

@bosnicdz u svim pozicijama usmerivača vazduha se isto ponaša... Elem "Probajte na ostalim polozajima i nebi trebalo da gasi tako brzo" jel to znači da je normalno da se sama gasi recirkulacija posle nekog vremena? Kog?

Cak i da jeste precenjeno vi tu nista ne mozete cena je ta i tolika i tako je registrovana i (ukoliko kupujete na iole ozbiljnim mestima) cenkanja nema to je maloprodaja ili u slucaju nas servisa veleprodaja i tu nema pomoci. Tom filozofijom precenjenosti dolazimo direktno do svetskih problema a ovde treba da se resi elektromotor i klapna recirkulacije.

Van mreže bosnicdz

« Odgovor #5 poslato: 26. Jun, 2013. 23:49 »
Procitajte uputstvo za upotrebu koji ste predpostavljam dobili uz ljubimca, strane 90 i 94. O0

Van mreže djordje cacak

« Odgovor #6 poslato: 26. Jun, 2013. 23:50 »
Moj savet ti je da prvo pitas nekog majstora u skodinom servisu,nemoj pitati prodavce po radnjama.Nebih da budem grub ali mislim da tu nikakvog kvara nema,jer se i meni isto tako dogadjalo,e sada zbog cega neznam.Da li kada je ventilator na 2 ili na 3 ili  na 4 neznam ili kada je klima ukljucena ali mislim da tu kvar ne postoji,mislim da se cirkulacija sama softverski gasi a sada zasto neznam.Ostavi pare u dzepu a ako odes kod majstora oni ce sigurno naci da nesto nije u redu,kao po obicaju.
  • Vozi: Fabia 1.4 MPI 8v 200 god

Na mreži 2 Busy

« Odgovor #7 poslato: 26. Jun, 2013. 23:58 »
Šta persirate jedni drugima?!Ovo je SMF forum,a ne Parlament Evriopske Unije- :o

Van mreže bosnicdz

« Odgovor #8 poslato: 27. Jun, 2013. 00:06 »
E vala u pravu ste, zezam se!! Prihvacena primedba od sad na per tu ;D

Van mreže bugarin

« Odgovor #9 poslato: 27. Jun, 2013. 00:26 »
recirkulacija vazduha se automatski iskljucuje u sledecim slucajevima:
- kada ubacite u rikverc, iskljucuje se kako ne bi u kabinu ubacivao izduvne gasove
- kada usmerite duvanje na sofersajbnu
- kada ukljucite grejanje i podesite na vecu temperaturu, recirkulacija se iskljucuje na neko vreme, da bi se potom opet sama aktivirala.

svako drugo samovoljno iskljucivanje recirkulacije je rezultat kvara elektromotora.
nov je svuda u evropi pa i kod nas preko 100 eura, dok se polovni mogu naci od 20 eura pa navise (u zavisnosti od dobavljaca-auto otpada-prodavca)
  • Vozi: Octavia mk2 1.9tdi PD

« Odgovor #10 poslato: 27. Jun, 2013. 08:41 »
Procitajte uputstvo za upotrebu koji ste predpostavljam dobili uz ljubimca, strane 90 i 94. O0
Na žalost nisam dobio uputstvo uz automobil :( ali bih vrlo rado iskopirao od tebe ukoliko poseduješ isto na nekom od YU jezika:) /*mislio sam da i za potregu uputsva otvorim temu ali nisam baš 100% siguran dal u okviru Fabia99-07 ili negde u održavanju*/

@Djordje cacak kakva grubost, jednostavno prešao sam iz Yuga u Fabiju (bez upustva o intervalima servisa i uputstva o upotrebi) i zatekao dosta dugmića :)

recirkulacija vazduha se automatski iskljucuje u sledecim slucajevima:
- kada ubacite u rikverc, iskljucuje se kako ne bi u kabinu ubacivao izduvne gasove
Ako se isključi recirkulacija to znači da onda vazduh ne recirkuliše iz kabine u kabinu nego vuče od spolja u kabinu, ako ne grešim? Zašto bi se ubacivanjem u rikverc gasila? Baš ako se ugasi može od spolja da šmrkne izduvne gasove.

@bugarin ako sam dobro razumeo sad kad odem i stavim prekidač (potenciomer il kako da ga nazovem) na najhladnije, ventilator u stepen 3 recimo klima ugašena i uključim recirkulaciju ona ne bi smela sama od sebe da se ugasi? (i vozim sve vreme unapred)

Van mreže bugarin

« Odgovor #11 poslato: 27. Jun, 2013. 11:25 »
izvinjavam se, pri ubacivanju u rikverc se recirkulacija sama ukljucuje. sve ostale stavke su onako kako sam napisao.

da, recirkulacija u varijanti koju si opisao ne bi smela da se ugasi.

pretpostavljam da ti u alprosu nisu radili dijagnostiku, jer da jesu onda bi 100 posto bili sigurni da je elektromotor u pitanju.
ako imas mogucnosti, uradi negde dijagnostiku, i kreni od senzora-davaca rikverc svetla. ako on zeza, racunar ce biti zbunjen i nece znati kada da ukljuci recirkulaciju a kada ne. sledeca stavka je ispitivanje elektromotora na dijagnostici.
znam da fabricki uredjaj za dijagnostiku moze da testira i pozicije klapne za recirkulaciju, to jest polozaj elektromotora. za VCDS nisam siguran, ali ima kolega na forumu koji imaju vcds, pa mogu da daju i tu informaciju.
  • Vozi: Octavia mk2 1.9tdi PD

Van mreže djordje cacak

« Odgovor #12 poslato: 28. Jun, 2013. 21:03 »
Ma nije grubost u pitanju,tu sam da pomognem onime sto znam,a ne da se odmah hvatamo servisa i majsora,zato i postoji ovaj forum. :)
  • Vozi: Fabia 1.4 MPI 8v 200 god

« Odgovor #13 poslato: 09. Jul, 2013. 10:47 »
izvinjavam se, pri ubacivanju u rikverc se recirkulacija sama ukljucuje. sve ostale stavke su onako kako sam napisao.

da, recirkulacija u varijanti koju si opisao ne bi smela da se ugasi.

znam da fabricki uredjaj za dijagnostiku moze da testira i pozicije klapne za recirkulaciju, to jest polozaj elektromotora. za VCDS nisam siguran, ali ima kolega na forumu koji imaju vcds, pa mogu da daju i tu informaciju.

Evo mene s novim update-om :)
Promenio sam filter vazduha kabine (500RSD u crvenom centru na Vidikovcu) i sada mi na prvoj brzini ventilator duva kao ranije na cetvrtoj.
Takodje sam malo testirao stanje klapne:

Potenciometar za temperaturu u najhladnijem polozaju, ventilator duva na brzini 2, duva ka vozacu i suvozacu, klima iskljucena:
pritisnem dugme za recirkulaciju, posle sekund dva se upali lampica cuje se blago tup od klapne i tako ostane mozda minut u tom polozaju nakon cega se samo od sebe ugasi i ostaje ugaseno. Ako ubacim u rikverc pali se dugme i cuje prebacivanje klapne, kad izbacim iz rikverca ponovo se gasi.
U tih minut vremena koliko je ukljucena recirkulacija ako prebacim smer duvanja na soferku gasi se recirkulacija na ostalima ne.

Koliko sam shvatio sve radi kako treba, sem sto se samo iskljucuje pose otprilike minut vremena. Po zvuku tup kao i po promeni zvuka huktanja vazduha rekao bih da se klapna pomera, tako da smatram da nije problem u elektromotoru.
Takodje sam nesto dumajao, recirkulacija ostaje ukljucena oko minut vremena sto je dovoljno da se prodje pored deponije, dima i sl stvari, kao da je napravljena (softverski) da ne ostaje duze ukljucena!?

Van mreže bosnicdz

« Odgovor #14 poslato: 09. Jul, 2013. 17:06 »
Lepo sam ja govorio a niko mi neveruje, sta god treba pitajte 8). ha ha  Ma ima bre da postanem administrator !!!   Odgovore tipa najbolje je otici u servis i to po mogucnosti ovlasceni odmah kacim najblizem macku na rep. ETO