Autor Tema: Problem so ler gas na plin na zagrean motor  (Pročitano 5587 puta)

0 članova i 1 gost pregledaju ovu temu.

Van mreže FiloZapočeo temu

• Laurin&Klement
  • L&K ugled: 15
Problem so ler gas na plin na zagrean motor
« poslato: 19. Okt, 2015. 23:05 »
Zdravo, jas sum od Makedonija, pozdrav do site, se nadevam deka ke se razbirame. :)

Znaci vaka, od maj ovaa godina doma kupivme Skoda Felicija 1.3 so plin, 1995 godina.
Ovoj problem so ler gas na plin koga motorot e zagrean na rabotna temperatura, pocna cesto da se javuva posledniov mesec.
Znaci, ja palam, vozam i dodeka da stignam do mestoto kade sto sum trgnal, primer ke zastanam 10 pati vo koi ke raboti na ler. 9 pati ke raboti super, na 10-iot pat motorot pocnuva da se trese, da raboti nemirno i posle 20-30 sekundi gasi.

Letovo smeniv filter za vozduh, svekici, ulje i plinot mi go presteluva majstor, ama samo na crevoto sto ide od rasplinjaca do karburator, samo na toj ventil.
Od toa steluvanje i promenata na filtrite i svekicite, pominav 1800 kilometri.

Pred nekoj den dodeka ja vozev, isto taka pocna da se trese, i zemav malku na rasplinjacata sto e toa crnoto krugce, go popustiv 1/4 nalevo, znaci obratno od skazalkite na saatot i motorot se smiri, ama eve cale sega se vrati od grad i mi vika deka pak mu tresel i gasel motorot vo ler.

Pozdrav i fala mnogu.
  • Vozi: Skoda Felicia 1.3 LX 1995

Van mreže Neba

• Laurin&Klement
  • L&K ugled: 30
Odg: Problem so ler gas na plin na zagrean motor
« Odgovor #1 poslato: 19. Okt, 2015. 23:15 »
@Filo

Добредојде  :))

Мило ми што гледам и од МК да има се повеќе луѓе :)

Не се разбирам во механика, но има луѓе што имаат знаење и се надевам дека ќе се јават.

@Ostali
Уколико имате проблем са разумевањем постова на МК могу помоћи и превести :)

• Vozi: Fabia 1.9 SDI

• Laurin&Klement
« Odgovor #2 poslato: 19. Okt, 2015. 23:22 »
Dobro ve najdov.
Inaku nesto sto zaboraviv da napisam vo prviot post, a toa e deka kabelot od bobina do razvodna kapa dopiral na stegata i malku izolacijata mu bese ostetena, ama mu namotav izolir.
No sepak motorot ubavo vlece, ne trokira ni secka.

Isto taka neznam dali e do toa, ama na kukisteto za filterot za vozduh, mi fali 1 straf, dali e mozno od nego da vlece falsh vozduh ? Sum probuval so 2 prsta da go zatvoram i ne sum primetil promena vo rabotata na motorot vo ler.

Eve i slika da vidite, obelezano mi e:

Van mreže Bobi

• Laurin&Klement
  • L&K ugled: 28
  • Moj Skoda Club Aleksinac...
« Odgovor #3 poslato: 19. Okt, 2015. 23:38 »
pozdrav druze,
moras obavezno da zatvoris tu rupu na kucistu od filtera vazduha koja nema sraf,vuce ti fals vazduh i moras da prestelujes plin,verovatno ti je glavna slavina za plin malo zatvoranija nego sto bi trebalo pa kad se zagreje motor se gasi,slaba smesa plina i vazduha.
ovo ti pisem jer sam imao isti problim na mom Favoritu,isti motor i plin.
probaj pa javi...
  • Vozi: Skoda Octavia MK1 1.6L MPI ' 98 benz+tng

• Laurin&Klement
« Odgovor #4 poslato: 19. Okt, 2015. 23:45 »
verovatno ti je glavna slavina za plin malo zatvoranija nego sto bi trebalo pa kad se zagreje motor se gasi,slaba smesa plina i vazduha.

Na crevoto sto ide od rasplinjaca do karburator, ili ona na samata rasplinjaca toa crnoto koe se vrti isto taka levo desno ?

Inaku vaka sosema solidno ide, na uspon od 6% nagib, vo vtora 80 ide, ja probav pred 2-3 dena.
Koga ja kupiv, pred da go smenam filterot za vozduh koj bese mnogu prljav, 125 km/h maksimalna vo 5-ta. Go smeniv filterot, majstor mi go presteluva, 140 maksimalna vo 5-ta.

Van mreže Bobi

• Laurin&Klement
« Odgovor #5 poslato: 20. Okt, 2015. 08:10 »
Ono malo crno dugme na isparivač...ali zatvori rupu na filter vazduha...

• Laurin&Klement
« Odgovor #6 poslato: 20. Okt, 2015. 11:09 »
Epa pred nekoj den koga mi gasese i se tresese na toa crno dugme go popustiv 1/4 nalevo, znaci obratno od skazalkite na saatot i motorot pocna da raboti dobro, ne tresese i gasese, ama eve po nekoj den pak isto.
A za taa dupka/rupa, imam drugar so ista felicija, vidov deka kaj nego 2 strafa mu falat od kukisteto i mi vika deka nema gajle, mu rabotela.
Ke probam, ke najdam nekako da ja zatvoram zasto taa e od vnatre skrsena plastikata, pa ke vidam sto ke se sluci.

Van mreže Bobi

• Laurin&Klement
« Odgovor #7 poslato: 20. Okt, 2015. 23:01 »
aj probaj to da resis pa javi sta se desava,bas me zanima...
nemoj da gledes to po druge Felicije,kod mene je isti motor kao kod tebe i isti isparivac Lovato,jedino kod tebe ide jedno crevo iz isparivac pravo u karburator a kod mene idu 2 creva na flansu ( plocu ) na karburator.
ako mnogo trese motor na ler proveri crevo za servo vakuumski pojacavac,stisni ga klestima blizu do motora pa vidi dal menja rad motora...
pozz...

• Laurin&Klement
« Odgovor #8 poslato: 20. Okt, 2015. 23:57 »
Ke vidam denovive ako mozam da smislam nekako da ja zatvoram dupkata.
Inace motorot ne trese postojano, moze da se sluci denes cel den da ja vozam i koga ke zastanam vo mesto da si raboti super, i utre da pocnam da ja vozam i koga ke zagree pocnuva da trese i gasi.

Pred 2 nedeli mi tresese, probav ja prefrliv na benzin, rabotese mirno, potoa ja vrativ na plin, isto rabotese mirno.
Znaci ne e postojano tresenjeto vo ler.

Van mreže Dobrivoje

• Laurin&Klement
« Odgovor #9 poslato: 22. Okt, 2015. 20:24 »

Filo, imas dobar plinski isparivac marke Lovato. Koliko sam shvatio imas nemiran rad motora na leru kad je na plinu. I da se kvalitet smese menja, pa je cas siromasna ili bogata.

Najbolje bi bilo da odes u servis, da ti se sa analizatorom izduvnih gasova proveri, da li ti sagorevanje plina varira i koliko. Ako je ostupanje malo, sa analizatorom se tacno dozira plin i problem se vise ne oseca mnogo.

Ako je ostupanje vece, morace da se remontuje isparivac i da se strucno pregleda. Sta ti mozes da uradis, da umanjis problem koji imas:

- prvo: poslusaj clana foruma i brezon M6 koji nedostaje, zamenuces sa zavrtnjem M6x10mm koji ces sa odgovarajucom maticom pricvrstiti na plasicnom poklopcu filtera. Ne sme da ti ulazi vazduh na to mesto,

- drugo: u kuciste filtera stavi cist ulozak fitera,

- trece: upali motor i pusti ga da se zagreje na radnu temperaturu,

- cetvrto: kad si postigao radnu temperaturu, sa crnim plasticnim zavrtnjem koji se nalazi na isparivacu, regulises rad motora na leru. Odvijaj ga ( ili po potrebi zavijaj ) u postepenim koracima dok se motor ne stabilizuje, kad si postigao miran rad drukaj pedalu kocnice brzo. Ako padaju obrtaji motora, slobodno odvi za pola kruga zavrtanj, pa proveri rad motora drukanjem pedale kocnice.
Ako kod drukanja rastu obrtaji, zavi zavrtanj na isparivacu pa ponovo drukaj pedalu kocnice. Ako ti obrtaji motora miruju kod drukanja, dobio si prihvatljiv odnos plina i vazduha i nediraj vise zavrtanj na isparivacu.

Nadam se da sam ti pomogao i slobodno se ukljuci u ovoj temi, pozz...

« Poslednja izmena: 25. Okt, 2015. 08:05 Karlheinz Hell »
  • Vozi: skoda 1000 MB

• Laurin&Klement
« Odgovor #10 poslato: 22. Okt, 2015. 21:08 »
Koliko sam shvatio imas nemiran rad motora na leru kad je na plinu.

Pa da, samo sto toa nemirno rabotenje ne e postojano, moze da se desi denes, utre zadutre pa i naredni 5 dena da raboti super, i posle toa da se desi povremeno da ne raboti kako sto treba.

- prvo: poslusaj clana foruma i brezon M6 koji nedostaje, zamenuces sa zavrtnjem M6x10mm koji ces sa odgovarajucom maticom pricvrstiti na plasicnom poklopcu filtera. Ne sme da ti ulazi vazduh na to mesto,

Ne e taka ednostavno, ke treba poinakvo resenie za da se zatvori taa dupka(rupa) kade sto fali straf, zatoa sto vnatre plastikata e skrsena, zatoa i go nema strafot. Ne veruvam deka samo so stavanje na straf ke go resam problemot.
Inaku probuvav dodeka raboti vo ler, so prstite od rakata da ja zatvoram dupkata od gore i dole i ne primetiv nikakva promena vo rabotenjeto na motorot.

Ke vidam sto kako, sega malku sum zafaten (zauzet) so fakultet, pa ke vidam koga ke imam slobodno vreme, ke gledam prvin dupkata so strafot da ja sredam.

Van mreže Dobrivoje

• Laurin&Klement
« Odgovor #11 poslato: 23. Okt, 2015. 18:00 »
Izvini, malo te teze razumem ali, nadam se da sam uspeo da shvatim problem. Tebe ocigledno muci isparivac, nemas jednak pritisak plina. U momentima kad krene da propusta vise nego sto treba dolazi do problema - prebogate smese.

Posto je pojava povremena, verujem da telo isparivaca nije lose, uz zamenu kompetnih membrana i gumenih ventila problem ce biti otklonjen.

• Laurin&Klement
« Odgovor #12 poslato: 23. Okt, 2015. 18:33 »
Membranite na isparivacot se smeneti pred okolku 1-1.5 godina, taka mi kaza vlasnikot od kogo ja kupivme kolata, a i majstorot za plin koj mi go steluvase, i toj mi potvrdi deka se smeneti membranite.

Zadnji put koga se desi da raboti nemirno, na isparivacot toa crno dugme, odvio sam 1/4 i motorot pocna da raboti (radi) lepo, fino. Ali od togas do sega se desi uste ednas da ne raboti kako sto treba vo ler.

Van mreže Dobrivoje

• Laurin&Klement
« Odgovor #13 poslato: 24. Okt, 2015. 20:32 »
Odvi ti taj zavrtanj na isparivacu jos za pola kruga, pa nam javi kako se ponasa auto. Slikaj isparivac koji se nalazi na autu i postavi sliku, da vidimo koji je tip.

• Laurin&Klement
« Odgovor #14 poslato: 25. Okt, 2015. 12:53 »

Ne sum go prasal (pital) cale dali od zadnji put koga ne rabotese dobro, dali od togas se desilo pak da raboti nemirno, zasto ja eve veke 7 dana ja nemam vozeno.

Login = pun pristup, 0 reklama

Zdravo! Uloguj se ili Registruj. Novi aktivacioni Email?