Autor Tema: Temperatura motora  (Pročitano 10587 puta)

0 članova i 2 gostiju pregledaju ovu temu.

Van mreže lakisa85Započeo temu

• Ambition
  • Ugled: 4
Temperatura motora
« poslato: 02. Nov, 2015. 14:10 »
Poštovani forumaši,
imao sledeći problem,  radna temperatura motora. Konkretno letos je temperatura po gradu išla dosta visoko, preko 100, mada se i ventilatro kasnije palio. Milslio sam da je možda hladnjak zapušen. Prošlo je leto, došla je zima i javio se novi problem. Sinoć van gradska vožnja, spoljna temeperatura oko 0, temperatura motora 75 - 80, pa polako raste, termostat otvori na oko 90, pa se zatvori i opet padne na 75 - 80.... Krajni isho povećana potrošnja plina za oko 20%. Šta je Vaš predlog. U sistemu je rastvor G12 i demi vode. Motor 1.3 43kW. Da li je možda u pitanju termostat motora ili je možda termostat u kitiji za usis vazduha, pa uvlači hladan vazduh a ne topao od motora i da li sve ovo može da se poveže sa visokom temperaturom u letnjim mesecima. Ovaj auto vozim već 6 godina i dosad mi se ovo nije dešavalo.
  • Vozi: felicia 1.3 43kW, 2000.

Van mreže Bacteria

• Style
  • Ugled: 2
Odg: Temperatura motora
« Odgovor #1 poslato: 02. Nov, 2015. 17:05 »
I kod mene je tako bilo u leto ali sam resio sa zamenom termoprekidaca.Stavio novi od Zastavu  101 ,koji ukljucuje ranije pa tako uspe da spusti temperaturu na  90 ,a to sto sad ti pliva temperatura od 75 do 90 nije dobro nesto nestima.Mozda termostat kasni sa Zatvaranjem pa tako  pada temperatura ,inace to je odlika  kad imas vodu u sistem za ladenje.

Van mreže jevtta

• RallyeSport
  • Ugled: 0
« Odgovor #2 poslato: 03. Nov, 2015. 00:39 »
Menjaj termostat pod hitno! On ne otvori na vreme. Sigurno ti je zaglavio i pomalo pusta vodu.
Ne igraj se sa tim. Termoprekidac nema sta da hladi kad voda iz motora ne ide u hladnjak vec ti ostaje u bloku.

Van mreže Bobi

• Laurin&Klement
  • Ugled: 28
  • Moj Skoda Club Aleksinac...
« Odgovor #3 poslato: 03. Nov, 2015. 18:21 »
poslusaj kolegu sta ti kaze,definitivno je termostat za menjanje,uzmi drugi i nemas brigu.pozz...taj isti motor je u mom Favo,cim sam ga kupio pre 4 god zamenio sam termostat,zima-leto temperatura se zakove malo iznad pola u tu stoji.
  • Vozi: Skoda Octavia MK1 1.6L MPI ' 98 benz+tng

Van mreže Allen88

• Style
  • Ugled: 1
« Odgovor #4 poslato: 28. Nov, 2015. 21:40 »
Evo ljudi i mog problema,pa kazite sta mislite...kad sam u gradskoj voznji,temperatura stoji na sredini i auto greju super,cim sa na otvorenoj voznji temperatura pada i grejanje vise nemam odnosno greje na minimumu skoro i da ne greje...??mogu eto da naglasim da sam menjao antifriz pre 10 dana,posle zamene smo sacekali da se otvori temostat i ventilator i sve bilo ok...
« Poslednja izmena: 28. Nov, 2015. 21:44 Allen88 »
  • Vozi: Skoda fabia 1.4mpi 2002 44kw+TNG

Van mreže mirkuk38

• Laurin&Klement
  • Ugled: 38
« Odgovor #5 poslato: 28. Nov, 2015. 21:59 »
Da li se ovaj problem pojavio tek posle zamene antifriza ?

Van mreže Allen88

• Style
« Odgovor #6 poslato: 28. Nov, 2015. 22:01 »
Pa da kazem da...mada nisam opet siguran,pre dve nedelje nije bilo toliko hladno  :) primetio pre neki dan kad sam izasao na auto put,da se smrznem !!!   :B=) mada kad bolje razmislim posle zamene je poceo...
« Poslednja izmena: 28. Nov, 2015. 22:07 Allen88 »

Van mreže dancho

• Active
  • **
  • Ugled: 0
« Odgovor #7 poslato: 28. Nov, 2015. 22:15 »
Termostat je neispravan
  • Vozi: Octavia 1.9tdi 2002

Na mreži AcoSk

• Laurin&Klement
  • Ugled: 37
« Odgovor #8 poslato: 28. Nov, 2015. 22:45 »
+1 za termostat
To sto je posle zamene poceo sa zeza je mozda samo slucajnost

Van mreže mirkuk38

• Laurin&Klement
« Odgovor #9 poslato: 28. Nov, 2015. 23:16 »
Proveri još jednom da li je motor odzračen kako treba... ako je tu sve OK, promeni termostat. To barem nije skupo  :)

Van mreže Allen88

• Style
« Odgovor #10 poslato: 29. Nov, 2015. 01:10 »
Kako da ga ozracim ?

Van mreže mirkuk38

• Laurin&Klement
« Odgovor #11 poslato: 29. Nov, 2015. 01:35 »
Obično postoji ventil (sisica sa kapicom) negde pri vrhu motora (hladnjak ili neko od creva) koji otvoriš i dolivaš antifriz u čantricu.. kada krene da izlazi na sisicu, zatvoriš kapicom i doliješ antifriz do max. Zatvoriš čantricu, uključiš grejanje u kabini i startuješ motor - pustiš jednom ili dva puta da otvori termostat, odn. da upali ventilator.
Posle toga proveriš antifriz da li je između min i max. I baci oko sledećih par dana da li je nivo OK i da li auto greje kako treba.

Tako ja radim na benzinjari... verovatno je i ovde slično  wac1

Van mreže Bacteria

• Style
« Odgovor #12 poslato: 29. Nov, 2015. 07:31 »
Ako imas ugradjeno plin vidi mozda isparivac ti je najvisa tacka pa moras od njega da ispustis vazduh, a ako ne od termodavaca koji se nalazi kod termostata, izvadis ga i tu mora biti puno do vrha antifreeze. Vratis termodavaca na mesto, dolijes do max. U  prelivnom sadu,e tek onda upalis da postigne radnu tem. (ukljuci ventilator)

Sent from my D2203  

Van mreže Allen88

• Style
« Odgovor #13 poslato: 29. Nov, 2015. 13:07 »
To sa isparivacem,to ja ne bi dirao,ni ti neznam kako preko njega,bolje to da odem kod plinadzije...

Van mreže Bacteria

• Style
« Odgovor #14 poslato: 29. Nov, 2015. 14:38 »
Creva koja nose voda u isparivacem i odnose prvo napipaj dali su isto tople kao i ostala creva,a ako nisu bilo koje olabavi stegu dok radi i izvuci ga polako dok ne potece antifreeze pa ga vrati.

Sent from my D2203