Autor Tema: Temperatura motora  (Pročitano 10611 puta)

0 članova i 2 gostiju pregledaju ovu temu.

Van mreže Allen88

• Style
  • Ugled: 1
Odg: Temperatura motora
« Odgovor #15 poslato: 05. Dec, 2015. 21:52 »
Termostat zamenjen,i sve radi super!!!!
  • Vozi: Skoda fabia 1.4mpi 2002 44kw+TNG

Van mreže Bacteria

• Style
  • Ugled: 2
« Odgovor #16 poslato: 05. Dec, 2015. 22:15 »
Lepo, lepo...!Pozz

Van mreže skodilakprvi

• RallyeSport
  • Ugled: 4
« Odgovor #17 poslato: 05. Dec, 2015. 23:17 »
 bravo2
  • Vozi: Octavia 1.9 TDI PD 105ks.

Van mreže Allen88

• Style
« Odgovor #18 poslato: 06. Dec, 2015. 16:10 »
Hvala ljudi na pomoci !!!
  • Vozi: Skoda fabia 1.4mpi 2002 44kw+TNG

Van mreže sasacv

• Active
  • **
« Odgovor #19 poslato: 14. Maj, 2018. 22:47 »
Pozdrav drugari,
odskora sam vlasnik felicije 1.3 MPI 50kW 2001god - a skoda mi je generalno totalna nepoznanica ...

Skala temperature mi je na "nuli" - odnosno na 70, tako da realno i ne znam kolika mi je temperatura motora.
Predpodstavljao sam da je davac los (onaj sa zutim prstenom), pa sam kupio i postavio novi, pustio da motor radi na leru i ubrzo je skala "proradila" - nisam bas obracao paznju, ali mi se cini da je negde na 80 i kusur ukljucen i ventilator hladnjaka.
Neki dan sam vozio malo duzu relaciju, ali skala nije ni mrdnula od 70 ?!

Sta je tu problem - mozda termostat i kako tacno defektirati sta je problem ?
  • Vozi: Felicia Lxi 1.3 50kw MPI 2001

Van mreže vojkan85

• Laurin&Klement
  • Ugled: -7
« Odgovor #20 poslato: 14. Maj, 2018. 22:56 »
Imaš antifriz ili vodu? Termostat ti je zatvoren dok je motor hladan. Kada ga malo opteretiš jel diže temepraturu i jel pali ventilator?
  • Vozi: Škoda Kodiaq L&K 2.0TDI 4x4

Van mreže sasacv

• Active
  • **
« Odgovor #21 poslato: 14. Maj, 2018. 23:02 »
Antifriz je u sistemu - nakon ugradnje davaca i probe na leru (kada je skala i ventilator odradio) sam imao samo kratke relacije do posla i nazad cca po 2.5km - pa sam mislio da se ni ne zagreje motor - dakle skala nije uopste odreagovala  - stoji na 70. Nisam primetio da se palio ventilaor.

Sad za vikend sam vozio jedno 60 km i skala temperatute nije ni mrdnula od 70, nisam cuo da se ventilator palio, a ne bih rekao ni da se motor pregreva - nisam imao nekih problema u voznji  -osim sto ne vidim i neznam koja je temperatura ?!
  • Vozi: Felicia Lxi 1.3 50kw MPI 2001

Van mreže vojkan85

• Laurin&Klement
  • Ugled: -7
« Odgovor #22 poslato: 14. Maj, 2018. 23:08 »
Ili je senzor temperature otišao ili neispravan termostat može da bude problem. Ponaša se kao da ga nema i ne otvara i ne zatvara pa stalo hladi motor i onda nema informaciju o temperaturi.
  • Vozi: Škoda Kodiaq L&K 2.0TDI 4x4

Van mreže Tomcat

• Active
  • **
« Odgovor #23 poslato: 28. Jul, 2018. 11:44 »
I ja imam jedno pitanje na tu temu.
Imam Škodu Feliciju GLXi od prvog dana. Kazaljka za temperaturu se ponašala tako da je rasla na negde 92°C i onda je pala na 85°C. da bi se kasnije ponovo digla na 92°C i tu bila stalno. Po leti u prometnoj guzvi se ukljuci ventilator na hladnjaku pri temperaturi oko 107°C. Pretpostavljam da je to bilo u redu. Ali pre nekih 2 tjedna primetio sam da kazaljka više ne pokazuje to, već se kazaljka sporo dizala i kada je stigna na 92°C, nije bilo onog pada na 85°C. Rečeno mi je da je otišao termostat sa indikatorom kojeg su mi na servisu zamenili. E sada se dešave nešto čudno. Kazaljaka dođe do 91°C i onda padne na nekih 77°C. diže se opet na 90°C i opet padne na 80°C. Posle se opet digne do 90°C i tu drzi. Ako se auto vozi u gradu, kod 107°C se uključi ventilator i kad ugasim auto i ponovo ga upalim nakon minute, kazaljka pokaže 110°C da bi odmah zatim pala na nekih 105°C. Da li je to normalno nakon promene tog termostata i indikatora. Rečeno mi je da gledam nivo antifriza i pomalo dodajem antifriz i destiliranu vodu i to sve pri hladnom motoru. Prije kada sam dodavao antifrriz kod odvijanja čepa se čulo kao otvaranje koka kole. Sada toga nema. Nivo antifriza u posudi je na sredini.
  • Vozi: Škoda Felicija GLXi 1.3 1997

Van mreže pajapop

• Laurin&Klement
  • Ugled: 15
« Odgovor #24 poslato: 28. Jul, 2018. 13:19 »
I ja sam do nedavno imao slican problem. Prvo sam primetio da mi je motor jako podhladjen, da ne dize temperaturu...Raspao se originalni termostat i bio je stalno otvoren protok. U prodavnici, kupim ulozak sa ugradjenim termostatom, zamenim, greje se, polako dize temperaturu. ali nema onog "pada" temperature kada se potpuno otvori, vec samo lagani konstantni porast...NIsam bio zadovoljn kako je to radilo. mislim i da se motor malo pregrevao, pa odlucim da kupim novi. Ali ovaj put ne u prodavnicama delova za Skode, vec u prodavnicama koji prodaju delove za razna kola raznih proizvodjaca...Kao na primer Euro Auto...I tamo mi ponude termostat marke "Vernet"...i stavim i Vernetov termoprekidac (isto tamo kukpljen...I evo sad radi savrseno, kao fabricki...Nema pregrevanja, lako postigne radnu temperaturu..Kad je postigne, malo obori kad se potpuno otvori...Prekidac sjajno ukljucuje ventilator, brzo se iskljucuje...Ma milina... :D
  • Vozi: Škoda Felicia 1.3 lx 43kw 2001, Škoda Fabia 1.2 htp 47kw (6Y3) sedan 2003.

Van mreže Tomcat

• Active
  • **
« Odgovor #25 poslato: 28. Jul, 2018. 14:01 »
Taj kompletni dio sa termostatom i indikatorom je originalni. Imao sam prije 10 god. isti problem, ali nakon zamjene je sve radilo kao i prije kvara. Sada nakon ovog drugog istog kvara radi ovako kako sam napisao. U servisu su mi rekli da će se to popravit, ali mislim da neće. Mogu natočit još malo antifriza i vode do max. ali ne verujem da će se nešto tu popravit. Tko zna, možda i nisu stavili originalni taj dio. Pitao sam da li je sistem odzračen. Odgovor je bio da se to sve samo automatski odzračuje. Provjerio sam da li radi geijanje i radi kako treba.
E sada me zanima ustvari rad tog sistema za hlađenje. Kada se uključi termo ventil na 90°C zašto padne temperatura. Da li tek onda u sistem počinje ulaziti antifriz iz posude. Koliko vidim jako je bitno da motor postigne što prije radnu temperaturu. Vjerojatno je ona između 90 i 105°C. Da li je odmah u startu spojen kiler, hoću reći antifriz u njemu, ili se i on tek kod 90°C spaja sa onim što je u motoru. Da li može biti kakve štete na motoru, ako hlađenje radi ovako kako sam napisao, osim što može trošiti više benzina. Bojim se da će po zimi ta razlika u temperaturi biti dosta veća pa i grijanje u kabini.

Van mreže pajapop

• Laurin&Klement
« Odgovor #26 poslato: 28. Jul, 2018. 14:50 »
MIslim da nemas velikog razloga za brigu. Sve je to u redu...samo...Svaki termostat je termo element koji se pravi na bazi voska cijim se zagrevanjem i hladjenjem  regulise otvaranje i zatvaranje klapne termostata. Kvalitet tog otvaranja i zatvaranja, tj. preciznost ipak zavisi od kvaliteta izrade i samim tim od renomea proizvodjaca.  Taj deo koji ti je ugradjen jeste "original"...al` sta to znaci? To znaci da on odgovara za tvoj auto, ne moze se montirati na neki drugi, na primer na nekog Seata ili Pezoa. Vec samo na tvoju Feliciju. E sad, kvalitet tog dela ipak zavisi od proizvodjaca koji ga je napravio. Eto, marka Vernet je kazu vodeca marka u toj oblasti... :RR)
  • Vozi: Škoda Felicia 1.3 lx 43kw 2001, Škoda Fabia 1.2 htp 47kw (6Y3) sedan 2003.

Van mreže Tomcat

• Active
  • **
« Odgovor #27 poslato: 28. Jul, 2018. 15:07 »
Shvaćam. Verovatno klapna radi dobro, jer ne bi onda bio taj pad temperature kod 90°C. Samo šta dosta padne. Prije je temperatura pala za 5 stepeni, a sada za 12-13 i to dva puta kolko vidim. Po zimi će taj pad biti možda i 20 stepeni. Kao da je u motoru manje antifriza nego ga mora biti, ili kao da je u onoj posudi i hladnjaku više.
Čitao sam maločas kako radi termostat i sada mi je dosta toga jasnije. Probati ću još sa rukom te gumene cijevi od termostata do kilera i od njega kada upalim motor. Verovatno će biti onako kako se piše. Cev u kiler mora biti neko vreme hladna, dok se termostat ne ugreje.

Van mreže Filo

• Laurin&Klement
« Odgovor #28 poslato: 28. Jul, 2018. 20:03 »
Najprvo sta treba da uradis je da potvrdis dali skazalka pokazuje tacno. Potrazi servis koj ima laserski termometar i neka ti izmeri temperatura kod kukiste termostata.
Kod moja felicija, termoprekidac je sa oznake 88-83. To znaci kada radna temperatura stize na 88 stepeni pali se ventilator. To mi je majstor potvrdio i sa laserski termometar, odnosno to je dokaz da termoprekidac radi svoj posao onako kako je oznacen.

Ali pogodi sta ? Kada ventilator mi upali, skazalka pokazuje 100-103 stepena.
Na laserski termometar kod kukiste 88 stepena.

Tako da ispitaj dali skazalka pokazuje tacna temperatura. Kod mene pokazuje 12-15 stepena vise nego realna temperatura.
  • Vozi: Skoda Felicia 1.3 LX 1995

Van mreže Tomcat

• Active
  • **
« Odgovor #29 poslato: 28. Jul, 2018. 22:21 »
Neces verovat. Nisam se to setio. Imam laserski termometar. Po instrumentu na komandnoj ploči kada se uključi ventilator je oko 105°C. Ali zar nije termoprekidač na kileru, pa kada provede, upali ventilator. Od kada imam Feliciju, a to je preko 21 god. ventilator se uvek palio na tih 105 stepeni. Znači da taj merač pokazuje isto kao i prvog dana. Čitao sam nešto da je ovo moguće ako je negde u sistemu za hlađenje vazduh. Ali Felicija kako čitam to automatski odrađuje.