Autor Tema: Temperatura motora  (Pročitano 10618 puta)

0 članova i 2 gostiju pregledaju ovu temu.

Van mreže pajapop

• Laurin&Klement
  • Ugled: 15
Odg: Temperatura motora
« Odgovor #30 poslato: 28. Jul, 2018. 23:13 »
 Ti meraci temperature, na instrument tabli nisu precizni instrumenti. Niti je precizan termodavac na kucistu, niti sama skala u tabli...To je vise neki pokazatelj za okvirno pracenje temperature. Uostalom, temperatura u kucistu termostata, tj. temperatura koja se pokazuje na instrumentu ce uvek i biti veca od temperature na kojoj se pali ventilator, sto je i normalno jer ventilator pali temperatura tecnosti iz hladnjaka, a termodavac ti pokazuje temperaturu iz bloka...Veruj mi, sve je OK, a ti ako bas nisi zadovoljan, uradi kao i ja. Nabavi iz Euroauta Vernetov termostat i Vernetov prekidac, mogu da ti posalju i postom...A, sad sam primetio da si iz Zagreba? Pa i vi tu sigurno imate neke trgovinske lance koji prodaju siroku robu delova razlicitih svetskih proizvodjaca. Ne kupuj vitalne delove po specijalizovanim prodavnicama jer one prodaju robu Kineskih, polljskih i ceskih proizvodjaca koji nisu tako dobrog kvaliteta...
  • Vozi: Škoda Felicia 1.3 lx 43kw 2001, Škoda Fabia 1.2 htp 47kw (6Y3) sedan 2003.

Van mreže Filo

• Laurin&Klement
« Odgovor #31 poslato: 29. Jul, 2018. 14:22 »
Razlika na temperatura kod kuciste termostata i kod termoprekidaca na hladnjak nije veca od 2 stepena. Provereno sa taj laserski termometar ;)
Ali razlika na temperatura spored kazalka i spored laserski termoprekidac kod mene je bila ~13 stepena.

Kod mene cak i do 110 stepena ide. Potocno kod mene ovako radi skazalka> Ako nema nijedan potrosac pusteno (svetla, parno), i ventilator kada se upali, ona je na polozaj negde oko 97 stepena. Ali u trenutak kada mi upali ventilator, ona se malo podize i vec pokazuje 100 stepena. Ako pustim svetla, ondak ona se jos malo podize i pokazuje 102 stepena. Sada palim jos parno, ona tada se jos podize i pokazuje 105 stepena.
Pustam sve ovakve potrosace, vozim po brdo, pokazuje 110 stepena.

Mene sve ovo u prvi trenutak zabrinilo, otisao sam kod majstora, on izmerio sve, temperatura se nije menjala na laserski termometar kada sam palio sve potrosace, ali zato skazalka reaguje.
Majstor mi rekao i ovako, ako vozis po brdo i skazalka pokazuje 110 stepeni, stani i otvori cep na posudu. AKo izbija antifriz, to znaci stvarno temperatura je 110 stepena.
AKo antifrzi je miran, ondak skazalka nije tacna

Uradio sam ovaj test, po veoma strmno brdo vozio sam (11% uspon), sa svi upaleni potrosace 110 stepeni pokazuje skazalka. Stanem, otvorim cep, antifriz miran kao motor da nije uopste upalen.

I tako od tada vise se ne brinem oko skazalka (to je vec 2 godine)

I jos ova samo da kazem. Meni termoprekidac kako sta sam rekao, oznake su 88-83 stepena. Spored taj laserski termometar on tacno pali ventilator.
Spored polozaj skazalka, termostat mi otvora na 92 stepena. Uhvatim ono gorno crevo koje ide od kukiste termostata do hladnjak, da ono je sada zesko, znaci termostat je otvorio.
Ali ako stvarno skazalka mi je tacna, ondak u isti taj trenutak ventilator bi se upalio. NO, ventilator se tek pali tek po 5 minuta rada nakon sto je termostat otvorio.
Tako da to je to, skazalka ne radi posao kako sta treba kod mene.

Zato proveri dali je i kod tebe ovakav slucaj zasto ima felicije na koje skazalka im radi kako sto treba. Moja felicija nije jedna od tih :D
  • Vozi: Skoda Felicia 1.3 LX 1995

Van mreže Tomcat

• Active
  • **
  • Ugled: 1
« Odgovor #32 poslato: 30. Jul, 2018. 14:57 »
Dakle ovako.
Danas sam prvi put posle zamene odvozio 12km. Razlika između onog kako je bilo do sada u ovih 21 god. i sada je ovakva.
Do sada kada je kazaljka na instrumentu pokazala oko 92°C, otvorio se termostat i temperatura je pala na nekih 85°C. Nakon toga dizala se do 92°C i tu bila stalno, ako nije bilo preterane gradske vožnje. Van grada na dužem putu (više od 50km), stalno je bila na 92°C. U gradu po leti ako je bilo guzve temperatura je rasle na 105-107°C i tada se upalio ventilator.
Sada nakon popravka temperatuira se digne na 91°C i nakon toga padne na oko 78°C. Posle opet raste, ali sada ide do 88°C. Nakon toga opet se penje do 107°C i tu se upali ventilator, šta je normalno, kada termoprekidac nije zamenjen.
Znači da se najveća razlika vidi od prije i sada kada se termostat otvori. Do sada je temperatura pala za 7 stepeni, a sada za 13 stepeni i nakon sta temeratura dosegne neki optimum, prije je bila 91°C, a sada je 88°C. Istina de verovatno taj instrument u kabini ne pokazuje tacno temperaturu, ali ove razlike o kojima sam pisam su takve kave su. Verovatno je sve ispravno. Nigde ne pušta antifriz. Dolio sam ga nešta ispod max. i videt ću kako će biti za 10 dana.
  • Vozi: Škoda Felicija GLXi 1.3 1997

Van mreže Filo

• Laurin&Klement
« Odgovor #33 poslato: 30. Jul, 2018. 15:19 »
Ako imas ugornine, probaj malo da isforsiras. Ako skazalka dostize 110 stepena, zaustavi auto i otvori cep na posudu. Ako antifriz je miran, temperatura nije 110 stepena.
Ako izbiva antifriz kada skazalka ti je na 110 stepena, ondak stvarno temperatura je 110 stepeni.

Na mreži petarp031

• Laurin&Klement
  • Ugled: 24
« Odgovor #34 poslato: 30. Jul, 2018. 15:46 »
Ako imas ugornine, probaj malo da isforsiras. Ako skazalka dostize 110 stepena, zaustavi auto i otvori cep na posudu. Ako antifriz je miran, temperatura nije 110 stepena.
Ako izbiva antifriz kada skazalka ti je na 110 stepena, ondak stvarno temperatura je 110 stepeni.
Druze, nisam mehanicar, ali misljenja sam da na toj temperaturi, pa i na mnogo manjoj, moze napraviti problem sa izlivanjem antifriza ili ne daj boze ostecenjem ociju ili nekim opekotinama ako postupi po tvom uputstvu i odvije cep na ehp.posudi. Nema sanse da antifriz bude miran pa i da je mnogo manja temperatura.

Poslato sa ANE-LX1 uz pomoć Tapatoka

Van mreže Tomcat

• Active
  • **
  • Ugled: 1
« Odgovor #35 poslato: 30. Jul, 2018. 19:36 »
Tako je. Sigurno ne bi otvorio posudu dok je vruća. Opekao bi se i to dosta. To znam i to su mi kazali više puta u servisu. Nikako otvarati posudu dok motor radi i kada je motor vruć.
I da, zaboravio sam napisati da sam probao grijanje u kabini i radi vjerojatno dobro. Grije jako brzo i nema nikakvih zvukova. To ću vidjet u zimi, jer Feliciju mislim imat još godinu dana. Mislim da je dosta, mada je prošla samo 82.000km u 21 godinu. Sada sam već u godinama i potrebena mi je klima.
  • Vozi: Škoda Felicija GLXi 1.3 1997

Van mreže Filo

• Laurin&Klement
« Odgovor #36 poslato: 31. Jul, 2018. 01:33 »
Druze, nisam mehanicar, ali misljenja sam da na toj temperaturi, pa i na mnogo manjoj, moze napraviti problem sa izlivanjem antifriza ili ne daj boze ostecenjem ociju ili nekim opekotinama ako postupi po tvom uputstvu i odvije cep na ehp.posudi. Nema sanse da antifriz bude miran pa i da je mnogo manja temperatura.

Pa zato polako ce proba da otvara cep.
Ja sam polako otvorao cep kada je temperatura spored skazalka bila 110 stepena i nije doslo do izbivanja. Nivo antifriza je bio izmegu max i min, tacno na sredina i tamo je stajao i nakon otvaranje cepa.
I nakon toga otvorio sam mnogo puti taj cep i nitu jedan put antifriz mi nije izbio preko cepa.

Ako su stvarno 110 stepeni, e ondak antifriz bi izbijao kada bi otvorio i samo malo cep.

Znaci Tomcat, poslusaj me. Probaces da otvoras cep, ali veoma sporo. Ako temperatura je stvarno 110 stepeni, antifriz izbice i nakon malo odvijanje cepa. I tu stanes i odma zavijes cep. I to je to, znaci ima 110 stepena kako sto i skazalka ti pokazuje.

AKo nema 110 stepena i skazalka vara, nema da izbije antifriz, vec ce stajati na ono nivo na koje bi bio i prije otvaranje cepa.
Znaci veruj mi, otvorao sam cepa milion puti, nikada mi nije izbijo antifriz.

PS> Snimi cu video na koje ce vam dokazem kada skazalka mi pokazuje oko 100-105 stepena i otvoricu cep, videcete da antifriz bice miran ;)
« Poslednja izmena: 31. Jul, 2018. 01:39 Filo »

Van mreže Filo

• Laurin&Klement
« Odgovor #37 poslato: 29. Avg, 2018. 16:57 »
Evo video koje sam obecajo. Izvinite sto malo kasnim> https://www.youtube.com/watch?v=01yf6tei0kQ
Ako je sve u redu i ako nema 110 stepena, antifriz nece izbiti ako otvorite cep na posudu.

Pri kraju video, na 1:30 mozete da vidite kako skazalka reaguje na gasenje i palenje sredni svetla.

Van mreže pajapop

• Laurin&Klement
« Odgovor #38 poslato: 29. Avg, 2018. 17:43 »
I meni se onoliko dize skala po vrucem vremenu pri kreni stani i uzbrdici....Samo nemam pad skale kad se upale svetla. Ti imas pad napona u instalaciji kad svetla upalis. Proveri ti punjenje od alternatora, prvo to pa onda spojeve sa "masom" i masom motora...
  • Vozi: Škoda Felicia 1.3 lx 43kw 2001, Škoda Fabia 1.2 htp 47kw (6Y3) sedan 2003.

Van mreže Filo

• Laurin&Klement
« Odgovor #39 poslato: 29. Avg, 2018. 17:50 »
14.2 bez upaleni svetla, 14 ramno sa upaleni svetla. Sve je u red sa alternator