Autor Tema: Octavia 1.6 MPI... kupiti ili ne  (Pročitano 7773 puta)

0 članova i 7 gostiju pregledaju ovu temu.

Van mreže mlax

Odg: Octavia 1.6 MPI... kupiti ili ne
« Odgovor #15 poslato: 02. Dec, 2015. 17:29 »
Milism da ti je to skupo, s obzirom da je 8 godina star auto (jos malo pa je 2016. godina) sa, ipak, najjeftinijm motorim i bio havarisan. Jeste da skode drze cenu ali probaj ti to malo da spustis. To sto ima dosta dodatne opreme ne podize cenu nesto narocito. Obicno se smatra da sve sto ima vise od neke srednje varijante (ovde bi to bilo sada ambition) ne moze da se naplati kod prodaje.
  • Vozi: Superb 2.0tdi 2020

Van mreže zagadjenjeZapočeo temu

« Odgovor #16 poslato: 02. Dec, 2015. 17:49 »
Nemam pojma. MOžda postoji šansa da se spusti na 5500 pod određenim uslovima, da ne davim sada. Ali ostalo bi isto, veliki i mali servis, registrovana godinu dana.

Drugi auto koji je u kombinaciji je Vectra C. Ni jedan konkretno, ali sam gledao u odnosu na cene Vektri. Doduše, one su mahom 1.8 sa 125 ili 140KS. I oko te cene su, ali se mogu naći i sa plinom. Istih godina, samo sa manje opreme. Ova je sa baš lepom opremom
  • Vozi: za sad samo motori

Van mreže mlax

« Odgovor #17 poslato: 02. Dec, 2015. 18:16 »
Ma slazem se ja s tobom, ako ti se auto svidja i pase ti ne treba gledati u 500 evra. Mene samo nerviraju ljudi koji cene svoje automobile vise nego sto realno vrede ali to je neka druga tema. Samo znaj da nije lako danas prodati benzinca.
Sto se tice poredjenja s opelom, moj savet ti je svakako pre skoda nego opel. Posebno vektra. Jel znas da je, u svoje vreme dok se jos proizvodila vektra, prosecna starost vlasnika vektre bila 59 godina. To ti je penzionerski auto, ima taj imidz. Zato su ga, izmedju ostalog, prestali proizvoditi i novom modelu dali potpuno novo ime, da izbrisu svaku vezu sa neuspesnim i ozloglasenim prethodnikom.

« Odgovor #18 poslato: 02. Dec, 2015. 18:28 »
Ma nije mi to previše bitno :) To za Vektru. Auto mi treba prvenstveno za posao. Zato mi je ova Octavia bombonica!! Mada ima da se poradi na njoj i i ja mislim da je cena malo jača. Bila je udarana, odrađeno je ok, ali opet... Ovo krilo bih bacio i stavio drugo. Jer izgleda da ga je neki slastičar sređivao, a ne limar. Mada lepo je izvukao linije i glazuru :P
S obzirom da je bio službeni, i to me malo plaši. Ko je sve to i kako vozio. Na dijagnostici ne pokazuje ništa, na sati i dijagnostici izbacuje 110.000 km
Čini mi se agregat malo bučnijim, verujem da se muči po malo jer je slabašan. Ne treba mi za jurnjavu nikakvu, kao što rekoh, posao, sastanci, otvoreni put ali i dosta grada.

Odluku sam tebao doneti danas, ali nisam. I ni ne žalim čak i da mi promakne! Videću još sutra i odlučiti i definitivno.

U principu, preporučen mi je kao dobra kupovina, povoljna. Ali nisam baš od juče. Bila bi dobra i povoljna kupovina da je sve cakum pakum. Ima dosta da se uloži u njega. Iznutra je sve super, spolja ima ogrebotina.Nešto bi se možda i moglo ispolirati, nešto bi moralo na farbanje. Na haubi na jednom mestu i kod vozačeve kvake spao lak i izgleda odvratno! Znači farbanje haube i vrata jer to ne bih mogao gledati. Ne bi me ni to koštalo mnogo, sa drugarom bih radio. Ali opet......

Van mreže klisko

« Odgovor #19 poslato: 02. Dec, 2015. 19:17 »
Za benzinca ne treba da brineš da će brzo otići. Ja sam benzinca prodavao dva meseca, svega nekoliko ljudi se javilo. U odnosu na cenu koju sam dobio, složio bih se da je 6k blago previše. U zavisnosti od potrebnih ulaganja 5.5 bi mogla biti vrlo dobra cena (sa uključeno registracijom i servisima), ali ako troši ulje i mora da se otvara motor, onda i to može biti previše. Ako nemaš servisu istoriju, probaj sa brojem šasije da proveriš u AČ da li je i kako servisiran.
Meni taj motor nikako nije legao, ponajviše zbog kratke pete brzine. Na regionalnom putu je fantastičan, ako nije natovaren može i da pretiče (ne bez glave, nije trkač), vrlo tih do 100km/h, ali od 110 počinje da se čuje. Na autoputu postaje glasan i žedan ulja. U gradu zbog kratke pete brzine može da se vozi štedljivo po bulevarima uz zeleni talas (uspevao sam i ispod sedam litara da izvučem) ali u špicu ode i na deset kada je gužva (baš retko mi se to dešavalo jer ne idem u centar u to vreme). Nije loš izbor ako ne voziš po auto putu i ubodeš dobar primerak.
  • Vozi: Octavia A5FL 1.9TDI 2010 i Octavia A7FL 1.6TDI 2019

Van mreže brele

« Odgovor #20 poslato: 02. Dec, 2015. 19:59 »
Mlada jeste, ali limarijski uopšte nije pažena i to što joj je rađeno, odrađeno je loše.
Limarija i spoljno stanje ustvari i prodaje auto.

Mislim da je cena OK, vidim da ima jedna ili dve koje su godinu-dve mlađe za oko 8000eur, ali oprema ni približna ovoj "tvojoj".

Ne znam, meni ako se nešto svidi kupujem odmah na keca što se kaže, čim se nešto razmišljam, čim me nešto koči, to valjda nije TO.

Ne znam kakav je slučaj s tobom, ali generalno, mislim da ima potencijala da ti se svidi i da je pazariš :)

Jel znas da je, u svoje vreme dok se jos proizvodila vektra, prosecna starost vlasnika vektre bila 59 godina. To ti je penzionerski auto, ima taj imidz. Zato su ga, izmedju ostalog, prestali proizvoditi i novom modelu dali potpuno novo ime, da izbrisu svaku vezu sa neuspesnim i ozloglasenim prethodnikom.
Ovo nisam znao, ali vrlo je moguće, iako ja znam sve neke mlađe vlasnike od penzionera.

Da ne širim priču previše, drugar )79.god) je kupio odličnu Vectru C 2008. sa CDTi motorom (da li 120 ili 150ks, ne znam tačno), auto je plaćena sa registracijom i svim servisima oko 6000.
Limarijski, u enterijeru, mehanički NOVA.
« Poslednja izmena: 02. Dec, 2015. 20:04 brele »
  • Vozi: Škoda Fabia mk2 1.2 htp

Van mreže mlax

« Odgovor #21 poslato: 02. Dec, 2015. 20:26 »
Ma dobro, nase trziste nije merodavno. Kod nas se kupuje sta se moze i sta naleti a ne toliko po sklonostima. Na zapadu je stvar malo drugacija, tamo auto koji vozis govori malo vise o tebi nego kod nas.

Van mreže brele

« Odgovor #22 poslato: 05. Dec, 2015. 07:28 »
Da, to je suština.

TT

Van mreže borbar

« Odgovor #23 poslato: 09. Dec, 2015. 09:20 »
Imam Octaviu 1.6 MPI sa ugradjenim Tomasseto plinskim sistemom. Mogu samo rijeci hvala da kazem.  :RR)
Prije sam vozio Clio 2, 1.2 16v sa BRC plinskim sistemom.

Octavija koju ja imam je 2007 ali je MK2. Za ove 1.6MPI motore sam cuo sa su se poceli ugradjivati u Audija 1995. tako da sto se tice motora to je provjereno. Mehanicar mi rekao da je sto se tice kvarova na ovom motoru odlicno prosao jer je motor "star" tako da nema puno novotarija ciji popravak kosta puno.
Ovo mi je inace trece auto na plin(Golf3 1,8 pa Clio 2 1,2 pa sad Skodilac :)) tako da sam znao sta da ocekujem. Problema nikakvih! Jedina stvar na koju da obratis paznju je mozda velicina boce. Boca koju ja imam je torus boca(ona sto ide u rezervni tocak) i mislim da je od 45 litara a moze da bude i veca jer ima jos prostora. Bilo bi mozda bolje da je veca. Sto se tice potrosnje: isli smo na more(Banja Luka-Baska Voda-Banja Luka), 36litara plina, sve otvoreni put,normalna voznja, mislim da nigdje nisam preko 110km/h vozio, klima, 458kilometara smo presli= 7.8l/100km. Mogu da kazem da sam sa Cliom istu relaciju presao ovako :32litre plina, 497km = 6.4l/100km, Clio nije imao klimu.

Ako vozis puno po nekih autoputevima i volis brzo da vozis, onda je mozda bolje da preskocis 1.6MPI i potrazi neki 2.0.  Ne volim da "derem" motor pa na autoputu vozim do 3 500 obrtaja cini mi se da je to 120km/h ali nemoj me drzati za rijec. Vise nije sigurno.

Kod mene su felge 15". Mogu i 16" ali ih treba kupiti. Mali servis (ulje Castrol 5w40, filter vazduha, ulja, klime) ja placam 160maraka sa rukama(20km). U motor staje oko 3.5litara ulja.

Ova moja Skoda nema parking senzore, nema digitalnu klimu, nema elektricne podizaca stakla(?!? znam WTF pa Clio koji je bio 2003. je to imao), nema naslon za ruku za vozaca, nema naslon na zadnjoj klupi i nema zadnju klupu koje je 2+1 nego je zadnja klupa u komadu. Meni licno najvise smeta ovo sa zadnjom klupom sto je u komadu posto je veoma prakticno ako vas je troje a vozis nesto duze da svi mogu sjednu. Gepek ogroman! Jos jednom napominjem da sam prije ovoga vozio Clija tako da ovo za gepek je relativno ali jeste veliki. E da, neki modeli Octavije imaju brisac na zadnjoj sajbi. Moja nema.

To su iskustva moja. Auto je kod mene "tek" 9 mjeseci.

Ova tvoja Skoda ma slikama je malo iscukana.

• Vozi: Octavia 1.6MPI/plin 2007

« Odgovor #24 poslato: 09. Dec, 2015. 16:46 »
Jeste iščukana, srediće se. I dalje nisam odustao od nje. Zavisi od cene :)
A vožnja... Pa autoput oko 140 je sasvim ok. Na 120 bih poludeo iskreno, generalno ne volim auto put. Bitnije je koliko može potegnuti kad zatreba, mada, ne planiram da jurcam s njom nikuda.

Van mreže klisko

« Odgovor #25 poslato: 09. Dec, 2015. 17:35 »
Meni je na 140 solidno trošila ulje (sa manje od 100kkm pređenih). Prethodni vlasnik se žalio na isto, samo je on vozio oko 150-160 po auto putu. Mislim da taj motor nije za više od 120.

« Odgovor #26 poslato: 10. Dec, 2015. 18:10 »
Šta znači solidno?
A motor zdrav bio?

Van mreže klisko

« Odgovor #27 poslato: 11. Dec, 2015. 00:29 »
Put do Grčke i nazad (malo preko 2kkm) potroši oko 800ml ulja, pri čemu je manje od 2k auto put. Za ostalih 8k potroši još litar u gradskoj vožnji i po regionalnim putevima. Majstor je rekao da ne otvaram motor dok ne ode preko 2l na 10kkm jer je za taj motor normalno da troši ulje, pogotovo na visokim obrtajima. U knjižici koja je došla uz auto je pisalo da se ne smatra problemom ako troši do pola litra na hiljadu km (nisam pogrešio, suludo, znam). Majstor je komentarisao da im je to bila zaštita da ne moraju da rade motor u garanciji. Možda je loš primerak motora, ne znam, moje iskustvo je takvo.

« Odgovor #28 poslato: 11. Dec, 2015. 08:39 »
Iskreno, ako motor radi kako teba, pa i da troši litar, litar i po ulja na 10Kkm, meni svejedno. Uvek kantica i redovna kontrola. Bar će uvek ulje u motoru biti polusveže :)

Van mreže brele

« Odgovor #29 poslato: 14. Dec, 2015. 20:57 »
Dobro, kupuješ ili ne? :)

TT