Autor Tema: Octavia 1.6 MPI... kupiti ili ne  (Pročitano 7774 puta)

0 članova i 7 gostiju pregledaju ovu temu.

Van mreže zagadjenjeZapočeo temu

Odg: Octavia 1.6 MPI... kupiti ili ne
« Odgovor #30 poslato: 14. Dec, 2015. 21:40 »
I dalje otvoreno. U međuvremenu iskrsao neki Saab 9-3 2008 full oprema. 6500 bio. I dok sam se ja smislio.... Ne mogu prežaliti. Pa se misli opet vratile na ovu Škodu. Sve ide sporije jer je službeni auto. Javljam šta sam uradio.
Čas bih definitivno uzeo i to je to, čas mi se ne uzima. Bio u gužvi ovih dana oko posla, sutra putujem. Kad se vratim ću je pogledati još jednom i valjda imati u glavi nešto konkretnije. Mislim na odluku :)
  • Vozi: za sad samo motori

Van mreže perun

« Odgovor #31 poslato: 07. Jan, 2016. 21:48 »
Pozdrav.
S obzirom da sam i ja došao u istu dilemu vezanu za kupovinu Octavie sa tim motorom, da li si realizovao kupovinu i,  ako jesi,  kako si zadovoljan autom.
  • Vozi: Skoda Octavia 1.6mpi

Van mreže shebez

« Odgovor #32 poslato: 17. Jan, 2016. 20:04 »
Imam ja Oktaviju karavan 1.6 mpi, ne vozim je dugo nekih tri meseca. Ja sam zadovoljan motorom, motor ime snage, startan je, vuce uzbrdo, lepo radi, ide, sve super. Ugradio sam plin trosi izmedju 8 i 10 litara. Za mene je mana menjac, ima pet brzina (da napomenem da sam do sada vozio Lagunu 1.9 dci sa sestostepenim menjacem) ja vec na 80kmh stignem do 5 i onda je razvlacim do 140 koliko sam najbrze isao (verovatno moze jos). Pri vecim brzinama ulazi se u visok broj obrtaja sto mislim da je lose. Imam utisak da motor ima snage ali da mu nedostaje sesta brzina kako bi rasteretio broj obrtaja ili da su cetvrta i peta malo produzene.
Za voznju na vrhu papucice u petoj je brzina nekih 90/100, a sa lagunom u setoj sam navikao da to bude 110/115.
I po mojoj oceni za neku ekonomicnu mirnu voznju u ovoj oktaviji ne treba prelaziti 120 sto je pri otprilike 3500 obrtaja.
Moj zakljucak je da je ovo motor za one koji najvise vremena provode na lokalnim putevima pri brzini 90/100.
Mozda i ja gresim s obzirom da sam do sada vozio dizelasa sa turbinom.
  • Vozi: Skoda Oktavia 1.6MPI 2005

Van mreže brele

« Odgovor #33 poslato: 17. Jan, 2016. 20:15 »
Sa zaključkom se slažem.

Da je benzincu loše u visokim obrtajima se ne slažem, samo pogledaj na koliko obrtaja je maksimalni obrtni moment i kad se benzinci ustvari bude i najviše potežu.

• Vozi: Škoda Fabia mk2 1.2 htp

Na mreži AcoSk

« Odgovor #34 poslato: 18. Jan, 2016. 23:07 »
To sto je na tolikom broju obrtaja max obrtni moment ne znaci da treba voziti konstantno na tom broju obrtaja (prolutao bi caskom :) )
Definitivno nije za autoput i vece brzine..

Van mreže brele

« Odgovor #35 poslato: 19. Jan, 2016. 09:31 »
Svakako ne treba stalno voziti u zoni maksimalnog obrtnog momenta, praktično je to i nemoguće :)
Nego kažem, ako je maksimalni obrtni moment na, lupam, 4500 obrtaja, ništa motoru neće faliti otvoreni put na 3800-4000 obrtaja.
Svakako bi za otvoren put bilo bolje da ima 6. brzinu, ali onda bi najverovatnije bili kraći prenosi i češće šaltanje po lokalu, zar ne?

TT

Van mreže borbar

« Odgovor #36 poslato: 19. Jan, 2016. 12:25 »
3000 obrtaja 100km/h u petoj.
Po meni bi isto bilo bas super da ima 6 brzina.

Sve preko 3500 obrtaja je po meni muka. Ok, nije muka za motor jer moze daleko veci broj obrtaja da izdrzi ali veci broj obrtaja veca buka u autu. Muka je meni kad cujem kako se dere
  • Vozi: Octavia 1.6MPI/plin 2007

Van mreže zagadjenjeZapočeo temu

« Odgovor #37 poslato: 19. Jan, 2016. 21:04 »
Pozdrav.
S obzirom da sam i ja došao u istu dilemu vezanu za kupovinu Octavie sa tim motorom, da li si realizovao kupovinu i,  ako jesi,  kako si zadovoljan autom.

Sad tek vidim ovu poruku... Nisam relizovao kupovinu. U međuvremenu počeo kontati i o nekom privatnom posliću, pa ne mogu na dve strane baš toliko :)
Provozao sam model koji sam bio pikirao. Provozao po naselju i jeste bučan. Što bi se reklo, vrlo brzo bučan. Uzbrdo rekoh da vidim kako vuče i samo malo stisnuo, odmah je otišao na oko 4000 i počeo da urla. Lik koji je sedeo na suvozačevom i pričao, momentalno se ućutao i bio u fazonu šta radi ovaj :)

Nego, može li se staviti menjač od nečeg drugog. Ja sam vrlo malo vozio auto i čini mi se kao što svi pričaju, da je menjač problem, ne toliko motor. Može li upasti menjač od 1.8T ili neki drugi benzinac? Da li je isto zvono, isti broj zuba i sl?
Takođe sam razmišljao izbaciti to čudo i ubaciti 1.8T iz nekog audija polupanog i sl. Mada odustao sam od tog majmunisanja. Pa pomislih možda samo menjač staviti drugi....
  • Vozi: za sad samo motori

Van mreže tasa

« Odgovor #38 poslato: 04. Feb, 2016. 14:39 »
e ne mogu da verujem, citam i sve se pitam, pa sta su ovde ljudi vozili pre, ili je starosna struktura ljudi 20-, pa im sada sve bucno. Ja gok sam vozio benzince, ja sam uzivao da se zver probudi na 3500 obrtaja, da cujes taj zvuk kako reze, kad mu stisnes gas na tim obrtajima, a on podivlja i povuce, pa taj osecaj je nezamenljiv, ja sam u tome uzivao.  Dok sam vozio g2 1.6motror, pa po auto putu  nije se islo ispod 150, pa trojku gti nisam spustao ispod 160-170, ma bre motori koji su voleli da se vrte,  I to sto gore neko rece put do Grcke, ma motori disali punim plucima, i naravno nisu trosili ulje. Za ovu ''novotariju'' 1.6mpi i potrosnju ulja, to mi nesto ne pije vodu, tu nesto nije kako treba, kod tih motora ako trosi ulje, motor je za djubre,  al to je sada neka druga prica.  ;)
  • Vozi: fabia sedan 1.9sdi, 2002, passat b6 2.0tdi 2008 Sportline

Van mreže brele

« Odgovor #39 poslato: 04. Feb, 2016. 16:55 »
I Opelovi 1.6 i 1.8 ecotec benzinci troše ulje i to nije ništa novo, a svi znamo da kad se spomene Opel, prva asocijacija su, pored korozije, ultra pouzdani benzinci koji odlično podnose plin i dosta su ekonomični.

Ali to je već neka druga tema, pa da ne idemo toliko u širinu.