Autor Tema: Akumulator.  (Pročitano 7031 puta)

0 članova i 1 gost pregledaju ovu temu.

Van mreže zare

Odg: Akumulator.
« Odgovor #15 poslato: 19. Nov, 2016. 10:47 »
Akumulator koji je proizodjac predvideo je skoro uvek optimalna velicna za taj model automoblia. Prednja/zadnja svetla za maglu su nesto sto se toliko retko koristi da realno i nema uticaja na kapacitet ispravnog akumulatora tako da se ja ne bih opterecivao sa tim.

Druga a mnogo vaznija stvar je redovno odrzavanje akumulatora. Praksa je pokazala da akumulator koji se nekoliko puta godisnje preventivno puni punjacem ima osetno duzi radni vek od onog koji se ne puni nikada ili samo kada vise ne moze da zavergla.

I kao sto Igor rece, mozes staviti i kamionski akumulator u kola i verglace ako treba i 10 minuta. Jedino sto ga voznjom na kolima nikada neces napuniti  :P.

U nekim stvarima ne treba biti pametan izmiljati vrucu vodu. Ranije ljudi jesu kupovali za broj veci akumulator jer su karburatorski motori znali da neuspesno verglaju dugo vremena. Savremen auto ako verglas 4-5 sekundi i ne upali nece upaliti ni posle 5 minuta verglanja tako da vise nema svrhe za vecim akumulatorima.

Van mreže Filo

« Odgovor #16 poslato: 19. Nov, 2016. 10:52 »
Forumasi, koju snagu akumulatora preporucujete za skodu favorit 135 l iz 1991.godine? Da li fiamov akumulator od 44 ampera moze da zavrsi posao? Skoda u odnosu na klasicnu 135 l ima i farove za maglu, prednje i zadnje. Unapred hvala.

Mozes da stavis do 55 ah, ja na moja feliija vozam 55 ah akumulator so 480 A udarna struja.
  • Vozi: Skoda Felicia 1.3 LX 1995

Van mreže mladen84

« Odgovor #17 poslato: 19. Nov, 2016. 22:35 »
Da li sve u svemu preporucujete Fiamov akumulator od 44 ampera (ima i 40 meseci garancije), s obzirom da ce se u toku voznje lakse puniti nego onaj od 55?
  • Vozi: Skoda Favorit 135 L 1991.

Van mreže Beli82

« Odgovor #18 poslato: 19. Nov, 2016. 23:10 »
Fiamm od mene definitivno ima preporuku, a inače se dobro prodaje i nema reklamacija. Što se tiče jačine, drži se fabričke preporuke i to je to.
  • Vozi: Fabia MK1 Combi 1.2 HTP-TNG 2006.

Van mreže sumadinac1.4 16v

« Odgovor #19 poslato: 20. Nov, 2016. 07:39 »
E ovako juce sam kupio akumulator.Stari je bio bocsh.Kod mene je 4 god a kada je stavljen na auto ne znam.Posle pada tem ispraznio se za noc.Napunim ga i povezem na dijagnostiku 12.6 v kada zaverglam padne na 7.5 Kada je na leru punjenje je 14.1 kada dam gas punjenje je opet 14.1 ili 14.2 Kada ukljucujem potrosace napon pada.Najvise vuce ventilator za grejanje i padne na 13.5 do 13.8.Posle 10 h mirovanja opet se ispraznio. Juce stavljen nov napon mu je 12.6 kada zaverglam ne pada ispod 11 v punjenje na leru opet 14.1 Kada ukljucujem potrosace napon ne pada ispod 13.9.Uzeo sam 1 ah slabiji ali 80 A jace udarne snage tj 55 ah 560 a.Stari sam ostavio u servisu pa cemo videti sta kazu strucna lica.

Poslаto sа Lenovo A6000 uz pomoć Tаpаtokа
« Poslednja izmena: 20. Nov, 2016. 07:42 sumadinac1.4 16v »

Van mreže mladen84

« Odgovor #20 poslato: 23. Nov, 2016. 01:59 »
Hocu da kupim akumulator koji ce dobro paliti i sledece zime. :-)  zbunjuje me ona podela na gel i klasicne akumulatore, navodno ovi gel akumulatori (da ih tako nazovem) su za novija vozila. Cuo sam da je ciak fiamov brend, pa sam razmisljao njega da uzmem. Fiam akumulatori imaju 36-40 meseci garancije, a ciak 24. Buni me to sto mi je prodavac koji je delovao obrazovano u smislu akumulatora rekao da nikako ne uzimam fiam za skodu favorit. @beli82, ti imas onaj fiam bez odrzavanja, sivi? Koliko ah i koliko dugo?

Van mreže dexterslab011

« Odgovor #21 poslato: 23. Nov, 2016. 06:36 »
Koliko ja znam Ciak se proizvodi u HR i deo su FIAM grupacije. Ja sam uzeo njihov akumulator kada su mi ukrali Vartu iz Alfe. Mogu ti reci da je dobro palio JTD motor s obzirom da mi grejaci nisu bili bas najbolji.
  • Vozi: Skoda Fabia 1.0 2016

Van mreže Beli82

« Odgovor #22 poslato: 23. Nov, 2016. 22:12 »
Hocu da kupim akumulator koji ce dobro paliti i sledece zime. :-)  zbunjuje me ona podela na gel i klasicne akumulatore, navodno ovi gel akumulatori (da ih tako nazovem) su za novija vozila. Cuo sam da je ciak fiamov brend, pa sam razmisljao njega da uzmem. Fiam akumulatori imaju 36-40 meseci garancije, a ciak 24. Buni me to sto mi je prodavac koji je delovao obrazovano u smislu akumulatora rekao da nikako ne uzimam fiam za skodu favorit. @beli82, ti imas onaj fiam bez odrzavanja, sivi? Koliko ah i koliko dugo?

Uzeo sam  Fiamm Titanium 50ah/540a u početkom Januara ove godine.
Za sada Škoda nema zamerki, pali na pola ključa. :)
  • Vozi: Fabia MK1 Combi 1.2 HTP-TNG 2006.

Van mreže mladen84

« Odgovor #23 poslato: 11. Sep, 2017. 17:14 »
Izdrzao mi je bio zimu bez zamene, ''motrio''  akumulator, od 2012. I bio cak u 2 automobila :-)  Sad cu definitivno morati da kupim novi, i jedno pitanje za sve vas, da li uzeti onaj sa onim sto se odrsafljuje, ili onaj bez toga? Uzeo bih fiam.

Van mreže ugi85

« Odgovor #24 poslato: 11. Sep, 2017. 17:35 »
S cepovima je bolja varijanta u smislu dugotrajnosti. Na njemu mozes kontrolisati nivo elektrolita i po potrebi dolivati destilovanu vodu dok kod akumulatora "bez odrzavanja" to nije moguce.
  • Vozi: Škoda Fabia 1.9TDI 2007 Combi Elegance, Škoda Fabia 1.9TDI 2004 Elegance

Van mreže mladen84

« Odgovor #25 poslato: 12. Sep, 2017. 12:05 »
generalno, da li je bolje sada (dok je jos toplo) uzeti akumulator (ako to ima neke veze sa formiranjem), ili zimi bas pred ''crkavanje'' samog akumulatora, kad drasticno padne temperatura?

Van mreže ugi85

« Odgovor #26 poslato: 12. Sep, 2017. 13:11 »
Akumulator se ne formira. Vremenski uslovi nemaju veliki znacaj na kupovinu akumulatora. Bitno je da je akumulator sto novijeg datuma i da se pre ugradnje u vozilo eventualno dopuni.
  • Vozi: Škoda Fabia 1.9TDI 2007 Combi Elegance, Škoda Fabia 1.9TDI 2004 Elegance

Van mreže mladen84

« Odgovor #27 poslato: 16. Sep, 2017. 03:21 »
Kupio sam fiam titanium 50 ah, 520 udarna snaga (sto me najvise privuklo), 40 meseci garancije, proverio sam ga mernim istrumentima, odlican je, videcu kako ce se zimi ponasati. Primetio sam samo da ne mogu skroz do kraja da obuhvatim kleme, vec 3/4, ne znam da li je to malo sire kod njega?

Van mreže fobia24

« Odgovor #28 poslato: 16. Sep, 2017. 10:37 »
Ja sam došao do zaključka ličnim iskustvom da je proizvođač akumulatora manje bitan kao i cena. Samo gledam dužinu garancije i da bude do sredine cenovnog ranga. Više akumulatori ne traju kao nekada jer treba proizvodnju i prodaju novih održavati.

Van mreže ugi85

« Odgovor #29 poslato: 16. Sep, 2017. 11:17 »
Nije bas sve tako ali ima istine u ovome sto si rekao. Pojedini low-cost brendovi imaju mnogo bolji odnos ulozeno/dobijeno nego zvucna imena. Veliki uticaj ima nacin upotrebe vozila, tip motora, ispravnost sistema za paljenje kao i briga o akumulatoru. Antimonski akumulatori koji se vise ne prave su imali dosat duzi zivotni vek od aktuelnih kalcijumskih.
@malden84, hoces reci da su izvodi akumulatora siri u odnosu na stari?