Autor Tema: Kriva guma  (Pročitano 5677 puta)

0 članova i 3 gostiju pregledaju ovu temu.

Van mreže sasacalkoZapočeo temu

Kriva guma
« poslato: 09. Jan, 2016. 16:57 »
    Jedna guma se deformisala, verovatno od udarnih rupa. Manifestuje se tako sto se auto trese na nekih 30-40 km/h i cuje se zvuk u toku voznje, kao da  je na gazistu gume zalepljena etiketa - tako nesto.
    Kako da utvrdim koja gume je problem, vizuelno izgledaju sve cetiri OK, prosao sam i rukama preko njih i nisam uočio nikakav deformitet? Moze li to vulkanizer da utvrdi?  wac1
     sve cetiri su winter 1 (dve sa dot2010, dve sa dot2011), zamenio bih dve, (losu bih bacio, a dobru stavio u rezervu) a pred sledecu zimu jos dve.

Van mreže krcaerdoglija

Odg: Kriva guma
« Odgovor #1 poslato: 09. Jan, 2016. 17:03 »
Jedino ti je resenje da otvoris prozor u toku voznje pa da vidis da li dolazi sa prednjih ili zadnjih guma da bi olaksao vulkanizeru!Da ti nije mozda spao neki tegic sa felne kojim slucajem?Pogledaj to pa pravac vulkanizer!  ;) ;) ;)
  • Vozi: fabia 1.4 mpi 50 kw 2000

Van mreže Peja

« Odgovor #2 poslato: 09. Jan, 2016. 17:14 »
Šrafovi pritegnuti?
  • Vozi: Kodiaq 2.0 TDI DSG FWD, Hyundai i20 BC3, Dacia Logan 1.4 MPI

Van mreže ugi85

« Odgovor #3 poslato: 09. Jan, 2016. 20:45 »
Mozda je potrebno da se tocak balansira. Da bi se guma deformisala morala bi bas jako da udari u rupu. Vulkanizer ce lako odrediti koja guma je u pitanju.
  • Vozi: Škoda Fabia 1.9TDI 2007 Combi Elegance, Škoda Fabia 1.9TDI 2004 Elegance

« Odgovor #4 poslato: 11. Jan, 2016. 18:38 »
    Bio sam kod vulkanizera, utvrdio je da je guma kriva, na srednjem delu (srednja dva reda na winteri) ima malo udubljenje, posle balansiranja se tresenje smanjilo na jedva osetno. Gume cu zameniti na prolece.
    Po recima vulkanizera, kada auto trese na malim brzinama uvek je uzrok kriva guma, a kada trese na velikim brzinama od oko 100km/h pa navise, uzrok je kriva felna.

Van mreže t.salai

« Odgovor #5 poslato: 12. Jan, 2016. 18:02 »
U praksi ta teorija drzi vodu osim ako felgu ne iskrivis u srcu :)
  • Vozi: Skoda Fabia - 1.9 TDI vRS - OEM+

« Odgovor #6 poslato: 13. Apr, 2017. 08:13 »
    Ponovo isti problem. Sada se zadnja leva deformisala, pa je poceo ponovo da trese. Juce sam kupio novu Winter-u, samo jednu, da uklopim sa ostalima.
Gume uopste ne stignu da se "pojedu", evo i ova je imala preko 5mm saru. U Leskovcu su putevi katastrofa, ko je bio znao o cemu pricam,  rupa do rupe.  Sledeći put ću traziti zimsku gumu koja je jeftina, a jaca, cvrsca od winter1.

Na mreži bigor

« Odgovor #7 poslato: 13. Apr, 2017. 08:18 »
Imas li garanciju jos na nju
  • Vozi: skoda oktavia 2.0 AZJ

Van mreže Filip

« Odgovor #8 poslato: 13. Apr, 2017. 08:48 »
nije čudo da se zimska guma deformiše kada se vozi u periodu za koji nije pravljena, nisam siguran da li bi trebalo da uvaže garanciju - nenamenska upotreba proizvoda
  • Vozi: Škoda Octavia 1.8 TSI Elegance + Eibach & RS 18" + Revochip

Van mreže vojkan85

« Odgovor #9 poslato: 13. Apr, 2017. 10:31 »
Kad temperatura vazduha padne ispod +7°C, letnje gume gube svojstva i potrebno ih je zameniti zimskim. Što reče Filip, deformacija usled nenamenske upotrebe pneumatika.
  • Vozi: Škoda Superb 3 Combi L&K 2.0TDI

Van mreže Marjanke

« Odgovor #10 poslato: 13. Apr, 2017. 10:58 »
Niste mi bas najjasniji, na sluzbenom autu vozim zimske preko cele godine i nikad nije bilo problema, pre ce biti da je udarena ili je problem u samoj gumi.

Послато са Lenovo A6020a46  

Van mreže vojkan85

« Odgovor #11 poslato: 13. Apr, 2017. 11:02 »
To što je naš mentalitet takav da su nam sva godišnja doba ista, to je naš problem. Gume se razlikuju kao što i sam znaš i gube svojstva. Da bi je baš deformisao, mora da istrpu popriličan udarac.

« Odgovor #12 poslato: 13. Apr, 2017. 13:19 »
Nemam garanciju, guma je iz 2010, presla pozadi oko 45000km, krive se od rupa kojih ima svuda. Inace za male kilometraze ne isplati se kupovati 8 guma. Ja idem i do Grcke, nikad problem, nikad izbusena. Jednostavno od gradske voznje i udarnik rupa se krive.

Van mreže vojkan85

« Odgovor #13 poslato: 13. Apr, 2017. 13:41 »
I slažem se i ne. Opet sve zavisi koliko si spreman da čuvaš to što imaš. Udarnih rupa svakako ima i neku možeš da izbegneš, neku ne možeš, ali ne prelazi se preko njih sa 100 na sat.

Na mreži bigor

« Odgovor #14 poslato: 13. Apr, 2017. 14:02 »
Udarnih rupa svakako ima i neku možeš da izbegneš, neku ne možeš
Drzava uredno naplati takse,akcize i ko zna sta vec za odrzavanje puteva, a evo jos nisu poceli krpiti rupe. Ja se bar ne mogu nikada sloziti sa tim da ja moram paziti gdje su rupe po putu (iako naravno pazim jer moram) jer rupa ne smije biti i na tome svaki vozac mora insistirati!
Na zalost ljudi se navikli na uslove kakvi jesu, pa hajde teraj i cuti. Kad dođem na tehnicki ne smije ni stop da mi bude napukao, ok slazem se ali onda i njihov put mora biti tehnicki upotrebljiv.
  • Vozi: skoda oktavia 2.0 AZJ