Simply Clever
Zdravo!
Uloguj se
ili
Registruj.
Novi aktivacioni
Email
?
1 čas
1 dan
1 nedelja
1 mesec
Zauvek
Početna
Forum
Pomoć
Pretraga
Prijavljivanje
Registracija
Škoda Forum
»
Razno
»
Auto Moto Forum
»
Presretač. Iskustva, tablice, auto?
Strana:
«
1
...
17
18
19
...
27
»
Dole
Autor
Tema: Presretač. Iskustva, tablice, auto? (Pročitano 59957 puta)
0 članova i 14 gostiju pregledaju ovu temu.
Peja
Laurin&Klement
L&K ugled:
41
Odg: Presretač. Iskustva, tablice, auto?
«
Odgovor #255 poslato:
13. Sep, 2016. 22:42 »
120 km/h je ograničenje, znači preporučljvo je sporije voziti
Vozi: Kodiaq 2.0 TDI DSG FWD
mirkuk38
Laurin&Klement
L&K ugled:
38
«
Odgovor #256 poslato:
13. Sep, 2016. 22:45 »
Presretač, ako te snimi sa 126km/h (odn. 5% preko, što je tolerancija zakonska za uređaj), je na granici da te zaustavi... već sa 127km/h može da piše prijavu.
Za prvi kazneni razred (do 20km/h prekoračenje), može da se vozi 147km/h po GPS-u, jer kada se odbije 5%, izađemo na 139.65km/h...
Da li ispravno zaključujem?
«
Poslednja izmena: 13. Sep, 2016. 22:51 mirkuk38
»
klisko
Laurin&Klement
L&K ugled:
30
«
Odgovor #257 poslato:
13. Sep, 2016. 23:43 »
Hm, meni se ovo ne sviđa. Dozvoljena greška je i u plus i u minus. Znači, sa pravih 147 on može da izmeri i 154. Još gore je ako vozim 155, on može da izmeri 162, a onda zbogom dozvoli
Vozi: Octavia A5FL 1.9TDI 2010 i Octavia A7FL 1.6TDI 2019
mirkuk38
Laurin&Klement
L&K ugled:
38
«
Odgovor #258 poslato:
13. Sep, 2016. 23:56 »
Slažem se, čekao sam da neko povede raspravu u tom smeru.
Radar može biti neprecizan i da pokazuje uvek u + ... recimo tih 5%. Ali uglavnom su ti radari precizni, i kada ih kalibrišu (ako uopšte to rade), obično gađaju u +/- 1km/h u odnosu na stvarnu brzinu (barem takvo iskustvo imam sa stacionarnim radarima koji su postavljeni samo kao upozorenje vozačima).
Radar može pokazivati i +10 u odnosu na stvarnu brzinu, pa kada skineš 5% koliko kaže zakon, i dalje si u prekršaju, odn. sa većim izmerenim prekoračenjem od stvarnog. I onda kako da se boriš protiv njih?
Ja sam se disciplinovao i vozim 130km/h po cajgeru (oko 127km/h realnih), a ako žurim
, onda sam na 140km/h po cajgeru (137km/h realnih). Tih 1.500din mogu da platim i da se ne nerviram previše... a i računam da jure samo ove koji idu preko 140km/h realnih
... gde ide malo veća novčana kazna (5.000din, odn 50% ako platiš u 8 dana).
Peja
Laurin&Klement
L&K ugled:
41
«
Odgovor #259 poslato:
14. Sep, 2016. 09:22 »
Stacionarni radari koji sluze kao upozorenje vozačima se ne kalibrišu i nemaju nikakve veze sa policijom.
voyager
Laurin&Klement
L&K ugled:
10
«
Odgovor #260 poslato:
14. Sep, 2016. 10:32 »
Nisam čuo do sada da bilo gde kažnjavaju za prekoračenje manje od 10%. Ako neko ima konkretan primer neka napiše.
Vozi: Octavia A7 vRS 2.0TDI 6M
mirkuk38
Laurin&Klement
L&K ugled:
38
«
Odgovor #261 poslato:
14. Sep, 2016. 11:05 »
@Peja
Pa ako se ovi "informativni" ne kalibrišu, a uvek su precizni, onda su valjda
pandurski
koji se kalibrišu i ozbiljnije sprave od ovih prvih, valjda
još precizniji
?
Apatinac
Laurin&Klement
L&K ugled:
18
u
«
Odgovor #262 poslato:
14. Sep, 2016. 22:54 »
nedelja vece vracam se iz BG za SD i na prvoj benz. pumpi posle bubanj potoka stoje dva pandura pored BMW 5 tablica BG 930 MJ i savatali beli audi A4 austrijanca i dok sam bio na pumpi krenulu su dalje i dok sam nasuo dizel na sledecem parkingu posle pumpe stajali su opet sa nekim od prilike mercedesovim dzipom i objasnjavali se .Mrak je bio ali svetla od dzipa su bila upaljena tako da su se videle im uniforme a i na pumpi su bile odmah na ulazu tako da se opet malo sakrili u mrak pa tacno nisam video boju BMW ali je bila neka tamna
Vozi: Octavia II 1,6 tdi
zare
Laurin&Klement
L&K ugled:
18
«
Odgovor #263 poslato:
14. Sep, 2016. 23:25 »
Ljudi, nemojte da se zanosite. Ne pricamo o radarima od pre 40 godina koji su zauzimali ceo gepek Lade karavan.
Tehnika je toliko napredovala da je tih 3% "greske" dato vise kao neka sigurnost nego kao stvarna i cesta mogucnost. Vecina tih radara o kojima se prica ima fabricku toleranciju od 1-2 km/h u celom opsegu merenja (do 300 km/h ili vise) a ne 2-3 %.
Zbog prakticnosti se rezultati zaokruzuju ne ceo broj. Stvarna preciznost se meri stotim ili desetim delovima km/h.
Peja
Laurin&Klement
L&K ugled:
41
«
Odgovor #264 poslato:
15. Sep, 2016. 08:44 »
Slazem se, samo sto kod presretaca postoji jos jedna "promenljiva", a to je brzina kretanja presretaca. Vrlo verovatno je sam radar specijalizovan, tj. napravljen tako da meri i brzinu presretaca (GPS), odnosno direktno meri apsolutnu brzinu "klijenta".
batke
Laurin&Klement
L&K ugled:
23
«
Odgovor #265 poslato:
15. Sep, 2016. 11:59 »
Dobar si Pejo. 'klijenta"
Da nije tako ne bi mogli ništa da urade. Što reče Zare nisu to radari od pre 40 godina. Ranije su slikali samo u pravcu kretanja. Pa su bile polemike oko toga da li sme da te slika dok mu ideš u susret ili je snimak validan samo ako te slika u odlasku. Sad slikaju i pod uglom. Sakriju se u budžak i slika pod uglom (primer kod SIV-a prema opštini NBG), a instrument sam odredi brzinu.
«
Poslednja izmena: 15. Sep, 2016. 12:03 batke
»
Vozi: O3 2.0 tdi elegance+svašta nešto; MY2015; Revochip; Eibach prokit & RS 18"
fobia24
Laurin&Klement
L&K ugled:
42
«
Odgovor #266 poslato:
15. Sep, 2016. 12:10 »
To da radar "laže" u plus je skoro nemoguće. Uvek su radari tačni, ali je pravilnikom data mogućnost tolerancije. Dakle, za ta odstupanja sigurno neće procesuirati. Treba imati u vidu da svi brzinomeri u autu prikazuju veću od stvarne brzine, pa je nama subjektivno taj procenat i veći. Treba imati u vidu i da sami policajci u presretaču neće ići na to da jure svakoga na granici, osim ako su baš imali loš dan, pa moraju ispuniti normu. Ja na autoputu pratim situaciju iza, naročito u Hrvatskoj. Sumnjivi su mi automobili koji su skupoceni, zatamljeni, nemaju strane tablice i ne pretiču.
Prošle godine u Hrvatskoj sam išao 150 po brzinomeru. Primetim audi crni sa tamnim staklima mi se priblažava u preticajnoj, ja nisam smanjivao jer nije bio neposredno iza da mene snima. On se tada skloni iza mene da propusti džip-stranca koji je projurio i onda opet u levu. Tek kada se ukrcao iza sam popustio gas, žena pita šta je, kažem presretač. Kada me je pretekao, uverila se posle par km. Sustigao je odmah džipa i vozio neko vreme za njim. Nakon toga lajt šou i praćenje do isključenja.
gane
Ambition
L&K ugled:
3
«
Odgovor #267 poslato:
15. Sep, 2016. 21:19 »
Mene su u Kosjericu kaznili pre petnaest dana presao sam ogranicenje od 3 km na cas vise od dozvoljenog,ogranicenje 60 a ja sam jurio 63 km na cas i platio sam 1500 dinara u roku 8 dana.Kaze gosin policajac da je pisao i za 1 km na cas toliko o toleranciji od 10 procenata
Vozi: skoda fabia 1.9 tdi
fobia24
Laurin&Klement
L&K ugled:
42
«
Odgovor #268 poslato:
16. Sep, 2016. 01:04 »
Ako je taj policajac pisao i za 61, to je moguće. Ako su ti kojima je izmerio 61 platili 1500 u roku od 8 dana, to je njihovo pravo. Da nisu platili i da su otišli na sud, oborili bi prijavu. Ni jedan policajac nije iznad zakona.
klisko
Laurin&Klement
L&K ugled:
30
«
Odgovor #269 poslato:
16. Sep, 2016. 07:00 »
Da još malo zakomplikujemo priču: u pravilniku su navedene najveće dozvoljene greške. Sasvim je moguće da neki proizvođač pravi i deklariše radar kome je maksimalna greška 1%. Ako kontrola izvršena prema pravilniku potvrdi takvo stanje, da li ima osnova pokušaj ukidanja kazne na sudu za izmerenu brzinu od 125 km/h ako je ograničenje 120?
Vozi: Octavia A5FL 1.9TDI 2010 i Octavia A7FL 1.6TDI 2019
Strana:
«
1
...
17
18
19
...
27
»
Gore