Autor Tema: felicija 1.9d ulje u posudi vode, sta raditi  (Pročitano 2019 puta)

0 članova i 1 gost pregledaju ovu temu.

Van mreže voxtuningZapočeo temu

• Test Drive
  • *
  • Ugled: 0
felicija 1.9d ulje u posudi vode, sta raditi
« poslato: 01. Feb, 2016. 09:11 »
sa vremena na vreme mi dize temperaturu, nekad za 15 minuta podigne na preko 90c a nekad 2 dana normalno i sad pravi pritisak u boci i pojavljuju se kapi ulja u vodi. interesuje me zna li ko dal je do problem glava, dihtung ili pak sam i cuo da moze biti do hilzni. od cega krenuti i koliko para pripremiti ako neko zna. isplati li se raditi glavu ili zameniti ako je do nje.
  • Vozi: skoda felicia 1.9d combi

Van mreže pajapop

• Laurin&Klement
  • Ugled: 15
Odg: felicija 1.9d ulje u posudi vode, sta raditi
« Odgovor #1 poslato: 01. Feb, 2016. 17:08 »

Dihtung glave je sigurno, a za sve drugo, mora majstor da pogleda... hearcut
  • Vozi: Škoda Felicia 1.3 lx 43kw 2001, Škoda Fabia 1.2 htp 47kw (6Y3) sedan 2003.

Na mreži zare

• Laurin&Klement
  • Ugled: 18
« Odgovor #2 poslato: 01. Feb, 2016. 17:19 »
Pa i za dihtung glave treba majstor  ;). Onda ce da vidi i hilzne i sve sto moze...
Glava ce verovatno moci da se obradi i ponovo koristi. Ne verujem da je toliko losa da mora da se menja. Ali opet i to ce se videti kada se otvori motor.

• Test Drive
  • *
« Odgovor #3 poslato: 01. Feb, 2016. 19:48 »
uuf, a pošto bih ja u tom slucaju radio montazu i demontazu glave moze li mi ko reci cenu ravnjanja i hidrotesta i preporuciti za to nekog u bg-u, i zna li ko mere za stelovanje ventila i jacinu stezanja glave kao i dal je bolje kupiti obican ili deblji dihtung

Na mreži mihajloalasp

• AS Petrović since 2014
  • Laurin&Klement
  • Ugled: 72
  • AS Petrović
« Odgovor #4 poslato: 01. Feb, 2016. 20:11 »
Hidro test glave je 1000-1500 dinara, ravnanje glave isto 1000-1500 (u Nišu je hidro test i ravnanje 2500 dinara). Na tom motoru se zazor ventila ne šteluje, a glava se steže iz 4 koraka, prvi korak 40 Nm, drugi na 60 Nm, pa onda dva puta za po 90 stepeni. Obavezno se menjaju i šrafovi glave, to su tzv. stretch bolts ili ti rastegljivi šrafovi, jednom kad se stegnu, više su neupotrebljivi, na sledećem skidanju se menjaju.

Moj ti je savet da na glavi odradiš sve, gumice ventila, obrada ventila i sedišta, po potrebi i vođice ventila, cela ta zebancija izađe oko 50 eura, glupo je da se ne uradi kad je već skinuta.

Što se dihtunga tiče, koliko sam upućen za taj motor (1.9D AEF 47 kW) postoji samo jedan tj samo jedna debljina dihtunga.
« Poslednja izmena: 01. Feb, 2016. 20:13 mihajloalasp »
  • Vozi: Octavia mk1, Superb mk2, Favorit 3X

• Test Drive
  • *
« Odgovor #5 poslato: 01. Feb, 2016. 21:29 »
hvala na detaljima mihajlo to mi je trebalo jer sav alat imam pa sto bih placao ruke bar 50e. a za dihtung me zbunili u radnji pitaju hocu li standard ili deblji?

Na mreži mihajloalasp

• AS Petrović since 2014
  • Laurin&Klement
  • Ugled: 72
  • AS Petrović
« Odgovor #6 poslato: 01. Feb, 2016. 22:36 »
Dihtung ide standard, nema potrebe da stavljaš deblji (ako uopšte postoji, tj ako se nisu zajebali tamo nešto). Jel znaš da moraš da razubiš motor, tj da skineš zupčasti kaiš? To već nije za nekog ko nije to radio, lagano možeš da ga prezubiš ako omašiš nešto. Mogu da ti objasnim kako se uzubljuje, ali bolje nađi nekog majstora da ti to odradi ako već nisi to radio...
  • Vozi: Octavia mk1, Superb mk2, Favorit 3X

• Test Drive
  • *
« Odgovor #7 poslato: 01. Feb, 2016. 23:39 »
zupcio sam par auta dosad ali nikad dizela samo benzince pa ako ti nije tesko da mi malo izdetaljises princip i repere mnogo bi mi znacilo.