Simply Clever
Zdravo!
Uloguj se
ili
Registruj.
Novi aktivacioni
Email
?
1 čas
1 dan
1 nedelja
1 mesec
Zauvek
Početna
Forum
Pomoć
Pretraga
Prijavljivanje
Registracija
Škoda Forum
»
ŠKODA Modeli
»
FELICIA 1994-2001
»
Ulje za servo
Dole
Autor
Tema: Ulje za servo (Pročitano 9540 puta)
0 članova i 1 gost pregledaju ovu temu.
yoxa
Ambition
Ugled: 4
Ulje za servo
«
poslato:
13. Feb, 2016. 15:10 »
Pozdrav svima,
Treba mi pomoc u donosenju odluke.
Pao mi je nivo ulja za servo ispod minimuma i sada kada namotam pun levi ili desni, servo pumpa pisti.
Imam dve opcije:
1. Da kupim litar "original" ulja specifikacije G002000 i dospem to malo sto fali, a to je mozda decilitar. Litar kosta oko 1300 dinara i moze da se kupi samo u jednoj prodavnici u Novom Sadu.
2. Da kupim litar ulja druge specifikacije koje kosta izmedju 400 i 600 dinara i zamenim celo ulje. To mi naravno pravi dodatni posao, ali onda imam sveze ulje u servu i platio sam manje u novcu, jer svoj rad ne racunam. Naravno, pitanje je i koju specifikaciju da sipam, a da mi ne nagrize gumice, ventile i ostalo u sistemu. Da li neko ima iskustva sa sipanjem ulja koje nije preporucene specifikacije?
Dodatna stvar je sto, iako sam vican popravkama na kolima, menjam sam ulje, filtere, svecice, termostate itd., nikada nisam menjao ulje za servo. Koliko sam na Youtube-u video, nije komplikovano i mislim da cu moci da izvedem, ali kao i sa svim sto radis prvi put... nisi 100% siguran.
Naginjem ka tome da se upustim u posao, ali ipak kontam da je bolje da sipam specifikaciju koju je preporucio proizvodjac.
Naravno, treca opcija je da kupim original ulje i uradim komplet zamenu, jer je auto ipak star 18 godina (presao 80.000km, drugi vlasnik - kupljen u Srbiji), ali tu nemam ni ustede, a moram i da sljakam.
Sta biste vi uradili da ste na mom mestu?
Vozi: Škoda Felicia 1.6GLX 1998
ИгоР
Laurin&Klement
Ugled: 6
Odg: Ulje za servo
«
Odgovor #1 poslato:
13. Feb, 2016. 15:14 »
Прво види гдје цури, отклони квар, па тек онда сипај уље, јер има разлог зашто га фали, зар не?
djordje48
Laurin&Klement
Ugled: 16
Na isuzu sinhron 3 brzine, kod megana letva volana
«
Odgovor #2 poslato:
13. Feb, 2016. 15:55 »
porshe NS sigurno ima ovo ulje
yoxa
Ambition
«
Odgovor #3 poslato:
13. Feb, 2016. 16:35 »
Ne curi nigde, samo se vremenom potrosilo, jer nije dolivano ni menjano 18 godina. Palo je ispod minimuma i stoji tako. Kupio sam auto sa tim nivoom ulja i isto je vec 6 meseci.
SaleNBg
Style
Ugled: 3
«
Odgovor #4 poslato:
13. Feb, 2016. 17:16 »
pošto pitaš šta bi (svako od nas pojedinačno) uradili - ja bi pogledao tehničku dokumentaciju auta, i ako ima propisano vreme zamene ulja, i ako je ono manje od 18 god. -koliko je tvoj auto star - iskopao koje se ulje sipa u servo - i to bi sipao.
ako je to tvoje od 1300din - to.
ako sam dobro razumeo, ti si pred pogrešnom dilemom - da li sipati jeftinije ulje, diskutabilnih karakteristika/specifikacije i uštedeti neku siću (600 -700 din), ili sipati dakle to 6 eura skuplje.
period ti je dakle na sadašnjem stanju stvari 18 godina. 6(eur uštede) / 18 (godina), = 0.33333Eur godišnje.
e sad, jeste vreme teško, tu i tamo ima naših sunarodnika koji su i bukvalno gladni, ali ako ti 0.3 eura godišnje spašava stvar u ekonomskom smislu - onda kontam da si u jako velikom problemu.
a ako se samo doliva - onda doliješ to koje piše u knjižici za održavanje i to je to. (stvarno ne znam, moje obe škode su bez servo-a, a na nivi bi morao da pogledam šta kaže, ali nešto se ne sećam da su naglasili da se menja, nego da se samo proveri nivo i dospe. ali ne drži me za reč.
Vozi: Škoda felicia 1.3lx 2000
joleone
Laurin&Klement
Ugled: 10
za bolje znam ali mi bolje ne treba
«
Odgovor #5 poslato:
13. Feb, 2016. 18:13 »
moj savet je da zamenis ulje koje je staro 18 godina i sipas ulje po specifikaciji bices miran da ne razmisljas o tome pod uslovom da ne pusta nigde
Vozi: skoda felicia 1.3 glx 2000 god
yoxa
Ambition
«
Odgovor #6 poslato:
14. Feb, 2016. 03:26 »
Prema servisnom knjizi odn. uputstvu se ne menja ulje nego se samo doliva.
Nema nigde naveden period zamene, ali nije ni napisano da se ulje ne menja. Samo pise da treba doliti ukoliko je ispod minimuma.
joleone
Laurin&Klement
Ugled: 10
za bolje znam ali mi bolje ne treba
«
Odgovor #7 poslato:
14. Feb, 2016. 15:44 »
ako tako pise onda dolij ulje i pevaj
Vozi: skoda felicia 1.3 glx 2000 god
yoxa
Ambition
«
Odgovor #8 poslato:
16. Feb, 2016. 14:45 »
Kupio ulje marke SWAG specifikacije G004000m2.
Platio sam na kraju 900 dinara sto je skroz ok.
G004000m2 ulje je aktuelno ulje i kompatibilno je unazad sa G002000 uljem koje sam ja treba da sipam u Feliciu.
G002000 ulje i dalje moze da se kupi u pojedinim prodavnicama, ali je problem naci ga, jer je prestalo da se proizvodi, pa se moze naci u samo radnjama koje ga imaju na lageru (srecno u nalazenju u Srbiji). Ulje je zelenkaste boje u odnosu na G002000 koje je zute, ali je proizvedeno po specifikaciji VW, pa je samim ti i ok. Nece pojesti gumice i sl. u pumpi i letvi volana itd.
U svakom slucaju, dolio sam taj
decilitar
koji mi je fali i pumpa mi vise ne zuji. Zamenio bih i celo ulje, ali je ovo koje unutra ok. Nema opiljaka i slicno... Ne zaboravimo da je moj auto presao samo 80.000km.
Sada imam visak ulja koje mi ne sluzi nicemu, ali po recima prodavaca, nema rok trajanja, pa mogu da ga koristim u bilo kom narednom VW vozilu koje budem kupio, bilo kada u buducnosti.
Vozila VW grupe su (za one koji ne znaju): VW, Skoda, Seat, Audi,
Scania, Bentley,Lambroghini, Bugatti i Porsche
... tako da sam obezbedjen u svakom slucaju.
Hvala na sugestijama i pomoci.
SaleNBg
Style
Ugled: 3
«
Odgovor #9 poslato:
16. Feb, 2016. 15:53 »
znači kad na bugatiju bude falilo ulja u servu - imaćeš da doliješ
u ovom ulju nije kvaka u opiljcima, pošto iako kažemo "ulje", preciznije je hidraulična tečnost. jer ono ne služi da se nešto podmazuje, nego da se prenese neka kinetička energija mehaničkim putem. (znači može da bude cajger i na 5k, a auto star dvadeset godina - i sigurno će biti tamne boje, a može i auto da bude star godinu dana, i da je prešao 300k - i da sve fercera kako treba).
fora sa hidrauličnom tečnošću je da je ona navodno hidroskopna, hoće reći "uzima" vlagu iz vazduha (potamni od toga uglavnom), i navodno gubi svojstva - koliko ja kontam, trebalo bi da joj se poveća indeks stišljivosti sa povećanjem vlage (ono - da bude "rastezljivija". navodo zbog toga i mora da se menja u kočnicama. čak mislim da na zapadu i mere nekim šatro uređajem procenat vlage u tečnosti koji je propisan. pa kao ako nije dobro moraš da menjaš. e sad da li to ima veze s mozgom, ili sa pravljenjem posla za kompanije koje ga proizvode - morao bi da odem u laboratorije gde se vrše ispitivanja, da donesem sud.
Vozi: Škoda felicia 1.3lx 2000
hakkler
Laurin&Klement
Ugled: 78
«
Odgovor #10 poslato:
16. Feb, 2016. 16:11 »
Meni popio deci..do dva dok sam se vozio na 17".
Dolio oem ulje..i više ne troši.
yoxa
Ambition
«
Odgovor #11 poslato:
20. Jun, 2016. 22:23 »
Samo mali update.
Kupio sam najveći špric u apoteci od 50ml za 50 dinara i izvukao sve što sam mogao ulja iz rezervoara ulja za servo. Posle toga sam usuo novo i vozi jedno 50 km.
Ponavljao sam proces dok mi nije nestalo ulja što je bilo ukupno 3 puta. Ovaj proces amerikanci zovu "turkey baster method", pogledajte na youtube-u. Ovako može da se "menja" i kočiono ulje i dobra je fora da se bar osveži ulje u sistemima, ako ništa drugo.
Nije baš kao zamena, ali u ovom slučaju sa mojim servo upravljačem, a s obzirom na sve činjenice (da se ulje samo doliva i šta ti ja znam) mislim da je dovoljno dobro. Ulje je sada čisto, i bar 80% je novog ulja u servo sistemu. Ako pogledamo da je auto star 18 godina, mislim da je to ok.
Dodajem da nisam primetio razliku u vožnji.
(1 Like)
Gore