Autor Tema: stepen fabricke zatamnjenosti stakala?  (Pročitano 3772 puta)

0 članova i 1 gost pregledaju ovu temu.

Van mreže ivan4994Započeo temu

stepen fabricke zatamnjenosti stakala?
« poslato: 07. Mar, 2016. 21:18 »
Pozdrav svima!

Da li iko zna koliki je stepen, procenat(ili sta vec) zatamnjenosti stakala, konkretno na Fabiji 1 na prednjim prozorima? Postoji li oznaka na njima ili mozda to pise negde u nekom uputstvu ili sta vec?

Interesuje me iz razloga sto hocu da promenim folije na prednjim staklima(u black glass-u mi traze 30 evra) posto je sada zatamnjen 50%+fabrika?, a ja bih hteo da stavim ?%+fabrika%=30% da bih mogao da atestiram stakla.

Tri su razloga zbog kojih ostavljam folije:
Prvi je, sto mi zbog dece odgovara.
Drugi je sto ne zelim da se maltretiram i kacim pelene i peskire po staklima.
Treci je cist inat, jer su me danas odbili na tehnickom na arogantan i uobrazen nacin.

U dunav centru je ubedljivo najjeftinija registracija(Vlada320 je to bas pominjao) ali su tako kurceviti i arogantni i tako su mi dzukacki vratili kljuceve, maltene su ih bacili i kao: Ne mozemo da radimo tehnicki, vidi se da je vozilo tehnicki neispravno!!! MA SISAS MI DEBELU K... sta si ti supermen, imas rendgen u ocima pa si mi iskerao auto i pronasao neispravnost? Pitam sta je neispravno? Stakla su neispravna! NEISPRAVNA TI MAMA STO TE TAKVOG IDIOTA RODILA... Izvinjavam se svima na vulgarnosti, ali stvarno je bilo dzukacki s njihove strane... Da su prvo pitali imate li atest, nego odmah ne mozemo da radimo tehnicki, vozilo je teh. neispr.

Sad cu lepo da ih atestiram, pa cu opet da odem i da im ne kazem da ima atest, pa ako me opet odbiju bez pitanja da im napravim scenu kako me odbija bez pitanja da li imam atest? Pa taman ne radio kod njih nego kod nekog treceg ili petog...

Izvinite na opsirnosti i tonu...
  • Vozi: fabia mk1 sedan 1.4 16v 74kw

Van mreže zare

Odg: stepen fabricke zatamnjenosti stakala?
« Odgovor #1 poslato: 07. Mar, 2016. 21:36 »
Prednja stakla su vec previse tamna da bi bilo kakva folija ulazila u zakonski okvir. Na to zaboravi.

« Odgovor #2 poslato: 07. Mar, 2016. 21:39 »
Pa nisu valjda 30% zatamnjena? Cenim da su 5 ili 10% pa da dodam foliju 20% i to je to... wac1

Van mreže zare

« Odgovor #3 poslato: 07. Mar, 2016. 21:49 »
Ma kakvih 5 %. Koliko se secam nekog podatka, sigurno su preko 20 %.
Negde na netu sam nasao pricu coveka da je na Yuga stavio 20 % i da je na merenju bilo jedva ispod 30 %. Ima neka fora sa tim procentom zatamnjenja, nije bas tako kao sto pise...

Na mreži Markkoni

« Odgovor #4 poslato: 08. Mar, 2016. 06:43 »
Na toniranim staklima je zatamnjenje u najvecem broju slucajeva izmedju 20 i 30%. Tako da stavljanje i gotovo providne folije narusava dozvoljeno zatamnjenje za prednja bocna stakla.

Sent from my iPhone  

Van mreže nmarkov80

« Odgovor #5 poslato: 08. Mar, 2016. 07:36 »
Pozdrav!
Na mojoj Fabiji 1 combi, fabrička stakla su tonirana na 33%. izmereno u glass service-u. Njihovim uređajem za merenje zatamnjenosti, tj. količine svetlosti koju staklo propušta.
  • Vozi: Fabia Combi, 1,9 SDI

Van mreže Filip

« Odgovor #6 poslato: 08. Mar, 2016. 07:53 »
Da li iko zna koliki je stepen, procenat(ili sta vec) zatamnjenosti stakala, konkretno na Fabiji 1 na prednjim prozorima?

ne znam za Fabiju 1, ali stakla Oktavije 2 (po njihovim podacima) imaju transparentnost od 73,5% odnosno toniranost ili prigušenje svetlosti od 26,5 procenata

kako su zatamnjena skoro 30% nikakva folija ne dolazi u obzir da bi ti auto bio pogodan za atest :D

moj savet ti je da ostaviš folije a promeniš liniju tehničkog ;)

btw, kako se računa na primeru folije od 65% zatamnjenja: fabrička prozirnost 0,735 * prozirnost folije 0,35 = transparentnost stakla 0,2575 odnosno zatamnjenje 1-0,2575=0,74275 tj. 75% što u praksi uopšte nije previše, nego taman

inače sve ispod 50% se skoro i ne primećuje da je uopšte zatamnjeno :)
« Poslednja izmena: 08. Mar, 2016. 07:55 Filip »
  • Vozi: Škoda Octavia 1.8 TSI Elegance + Eibach & RS 18" + Revochip

Na mreži Markkoni

« Odgovor #7 poslato: 08. Mar, 2016. 09:46 »
Pozdrav!
Na mojoj Fabiji 1 combi, fabrička stakla su tonirana na 33%. izmereno u glass service-u. Njihovim uređajem za merenje zatamnjenosti, tj. količine svetlosti koju staklo propušta.

To samo govori da im nije dobar uredjaj, ili nisu dobro izmerili. Propustljivost na prednjim bocnim staklima mora biti minimalno 70%.

Na mreži Ljahze

« Odgovor #8 poslato: 08. Mar, 2016. 10:25 »
U dunav centru je ubedljivo najjeftinija registracija(Vlada320 je to bas pominjao) ali su tako kurceviti i arogantni i tako su mi dzukacki vratili kljuceve, maltene su ih bacili i kao: Ne mozemo da radimo tehnicki, vidi se da je vozilo tehnicki neispravno!!!

Bas tako,jeftiniji od ostalih i to dve do cak cetiri crvene za sdi motor,ali dobrim delom se drze zakona o tehnickoj ispravnosti kola koliko god to delovalo smesno.
Nego,mene su jesenas u Dunav centru,Kumodraška 247 vratili sa tehnickog zbog 2 stvari,napukle soferke i navodno neispravne kocnice na zadnjim tockovima.Prosle godine led mi je ubio soferku i u tom momentu je pukotina bila oko 3cm,jedva vidljiva,ali"kontrolorka"je ipak spazila uz komentar da ne moze da slika vozilo sa napuklom soferkom.Nakon deset minuta ubedjivanja,pristala je da natera kola na valjke i  i onda sledi sok.Prednji tockovi ok hvataju,zadnji nisu uspeli da zaustave valjke.Nije mi bilo nista jasno,jer sam par dana pre toga bio kod majstora,proveravao kocnice i trap i sve je bilo ok (majstor poseduje valjke).
Onako iznervirana sto je"izgubila"vreme,vraca mi kljuceve uz komentar da kola ne mogu proci tehnicki zbog"razbijenog"stakla i neispravnih kocnica.Do tada nikad nisam cuo da je u Srbiji neko vracen sa tehnickog zbog neispravnosti s obzirom da svi znamo kakvi se krsevi kotrljaju po putevima.
Odem ponovo kod majstora,naostren zbog kocnica,on onako zacudjen ponovo ih tera na valjke.Svi tockovi hvataju vise nego u granicama normale.Ne verujem mu pa me salje u Xenex gde mi nude tehnicki i registraciju za 3000rsd skuplje nego u Dunavu,ali samo provjeravam kocnice.Slicni parametri kao kod mog majstora.
Odlazim ponovo u Dunav centar,ali u Rakovici i tamo sam imao srece da kontrolor nije spazio pukotinu od 3cm na soferci,ali za zadnjim tockovima slicna situacija i ako su druga dva razlicita valjka pokazala ispravnost kocnica.Zahvaljujuci nekoj gluposti kontrolor nakon par minuta ubedjivanja pristaje da me pusti na tehnickom uz komentar da to nikada nije uradio,ali da zahvaljujuci istom prezimenu imam srece sto me nije"oborio".
Na kraju,ipak mi ostadose 3000rsd u dzepu,a za valjke mi je rebus i dan danas s obzirom da kocnice normalno reaguju na pritisak pedale.
  • Vozi: Skoda Octavia IV,2.0 TDI,DSG

« Odgovor #9 poslato: 08. Mar, 2016. 16:42 »
Ma isfolirani su skroz! Kao da oni jedini imaju novu naprcanu garazu sa svim mogucim sranjima, pa misle da su uhvatili boga za m... Kenja mi se od njih...

Nego, u vezi atesta za stakla... U skodi cacak ne daju odobrenje za prednja vec samo za zadnja stakla!!! WTF? Sta se oni sad prave pametni??? Ne kapiram? I oni nek mi se naduvaju k... >:D

Inace cena atesta je 6600din za neke k... poreze, takse i ostalo + 2400 AMSS-u. Uglavnom, jutros su me posavetovali pametniji od mene da ne bacam sad pare vec kad izadje(AKO IZADJE) u sluzbenom glasniku, a tada ce verovatno biti druga cena i procedura, bla bla bla...

« Odgovor #10 poslato: 08. Mar, 2016. 16:43 »
 moj savet ti je da ostaviš folije a promeniš liniju tehničkog ;)

To sam i uradio... bravo2

Van mreže zare

« Odgovor #11 poslato: 08. Mar, 2016. 18:45 »
U skodi cacak ne daju odobrenje za prednja vec samo za zadnja stakla!!! WTF? Sta se oni sad prave pametni??? Ne kapiram? I oni nek mi se naduvaju k... >:D
A jel bi bio srecniji kada bi ti dali odobrenje, ti isplacas sve takse ukljucujuci i ugradnju folija i normalno ne prodjes atest.

« Odgovor #12 poslato: 08. Mar, 2016. 19:51 »
Uh, sve se plasim da oni brinu za moj novcanik! To da li cu proci ili ne, to je do mene. Zasto bi me ogranicavali u koriscenju njihovog proizvoda? Niti utice na bezbednost mene i drugih ucesnika u saobracaju, niti narusavaju izgled vozila-cak naprotiv, niti utice na performanse vozila... Zasto onda skoda fabricki zatamnjuje pojedine modele na prednjim vratima? A meni ne daju da ga ja zatamnim! Hm, sio mi ga Djura, pa ga tesno skroji! Nego se proser... Zasto se Mercedes oglasio i rekao da ne smatra da folije uticu na izgled, performanse i bezbednost vozila? Zato sto su ljudi realni! Uglavnom, bilo kako bilo, mislim da cela ova prica oko stakala nece dobiti epilog jos dugo dugo vremena...

Van mreže zare

« Odgovor #13 poslato: 08. Mar, 2016. 22:21 »
Meni nije jasno sta tebi nije jasno. Na koja god prednja stakla na Skodi da zalepis folije, neces proci atest. Samo ce neozbiljna firma da ti da papir za nesto sto nece ispuniti zakonske norme.

« Odgovor #14 poslato: 09. Mar, 2016. 15:05 »
Ok, to mi je jasno, u redu! Ali, nije mi jasno kako ne mogu da zalepim foliju bez zatamnjenja, samo sa uv zastitom! Ubija me sunce   leti...