Autor Tema: Štelovanje nadvišenja hilzni iz bloka motora  (Pročitano 2995 puta)

0 članova i 1 gost pregledaju ovu temu.

Van mreže dejnevZapočeo temu

• Registrovan
  • Ugled: 0
Štelovanje nadvišenja hilzni iz bloka motora
« poslato: 14. Mar, 2016. 13:50 »
Pre dve godine majstor mi je utvrdio prisustvo CO2 u posudi za rashladnu tečnost (pomoću spec. tečnosti koja menja plavu boju u crvenu ili obrnuto kada je u kontaktu sa CO2). Skinuta je glava motora, mašinski obrađena, zamenjen dihtung na glavi motora. Po završenoj popravci auto je išao kao metak.

Pola godine nakon toga pokvario mi se landirencov isparivač , tako da mi je u dogovoru sa plinarom ugrađen nov lavatov isparivač. To se desilo pre godinu i po.

Nakon ugradnje novog isparivača počeo sam da gubim tečnost za hlađenje. U zavisnosti od pređene kilometraže ali mesečno sipam sigurno 1l tečnosti. Auto na uzbrdici nema nikakvu snagu pogotovo ako su kola puna. Slična je stvar i kada prebacim na benzin. Plinar mi je rekao da je mala verovatnoća da gubi tečnost u isparivaču s obzirom da je uređaj nov i da je veća šteta nego korist rasturati nov uređaj zbog toga.

Opet drugi majstor plinar kod koga sam radio atestaciju mi je rekao da je "lavatov " isparivač mnogo lošiji od prethodnog i da je moguće da on "vuče" tečnost za hlađenje. To mi je delovalo više kao majstorska sujeta nego kao pravi razlog.

Najvažnija informacija koju sam dobio u škodinom ovlašćenom servisu je ta da kada sam vršio zamena dihtunga i ravnanje glave motora morao sam obavezno i vršiti kontrola i podešavanje tzv. nadvišenja hilzni iz bloka motora koje mora iznositi nekoliko "desetih", i ukoliko se to ne uradi vremenom slabi zaptivanje i voda iz rashladnog sistema se gubi. Za podešavanje nadvišenja se koriste specijalne bakarne podloške. To podešavanje sigurno nije urađeno jer bi mi majstor tražio da kupim prstenove.

Interesuje me da li neko ima iskustvo sa štelovanjem hilzni. Pozdrav.

• Vozi: Škoda Felicia 1.3LX 2001

Na mreži bigor

• Laurin&Klement
  • Ugled: 39
Odg: Štelovanje nadvišenja hilzni iz bloka motora
« Odgovor #1 poslato: 14. Mar, 2016. 13:58 »
Da trebalo bi, ali stotine njih koji svakodnevno rade polu sklopove ne mjeri pa sve bude u redu.
Cisto sumnjam da ti je lose odradio glavu,a i to mozes provjeriti kao i prosli put. Prije ce biti da to gubis na nekom.drugom mjestu, potrazi malo,a mozda je i isparivac
  • Vozi: skoda oktavia 2.0 AZJ

Van mreže Neba

• Laurin&Klement
  • Ugled: 30
« Odgovor #2 poslato: 14. Mar, 2016. 15:26 »
Немам искуства, али имам предлог како да искључиш испаривач из приче. Провозај се резервоар на бензину и види да ли и тада нестаје расхладне течности...
  • Vozi: Fabia 1.9 SDI

Na mreži mihajloalasp

• AS Petrović since 2014
  • Laurin&Klement
  • Ugled: 72
  • AS Petrović
« Odgovor #3 poslato: 14. Mar, 2016. 15:54 »
To je čest problem na 1.3 motoru, a bakarne podloške ima u 3 dimenzije, 0.10, 0.12, i 0.14mm, mada sam ja i na 135 i 136 motor stavljao 0.12. Ali opet treba da se proveri da li je u tome problem, čim hilzna "potone" zbog loše podloške, ili se sliva voda u karter ili na jednom ili više cilindara sagoreva vodu. Zato lepo kod nekog majstora koji poznaje taj motor i da utvrdi u čemu je tačno problem.
  • Vozi: Octavia mk1, Superb mk2, Favorit 3X

Van mreže Filo

• Laurin&Klement
  • Ugled: 15
« Odgovor #4 poslato: 14. Mar, 2016. 16:08 »
Немам искуства, али имам предлог како да искључиш испаривач из приче. Провозај се резервоар на бензину и види да ли и тада нестаје расхладне течности...

Za da iskluci isparivac kako moguci problem, onda mora da otkaci te creva koje nose rashladnu tecnost do njega i da gi blokira, zasto i kada auto se vozi na benzin, antifriz kruze kroz isparivac.
Mada i ja u tome ne verujem da isparivac usisava vodu ili slicno.
  • Vozi: Skoda Felicia 1.3 LX 1995

Van mreže pajapop

• Laurin&Klement
  • Ugled: 15
« Odgovor #5 poslato: 14. Mar, 2016. 19:18 »
[quote author=dejnev link=topic=5442.msg46125#msg46125 date=1457959856
Najvažnija informacija koju sam dobio u škodinom ovlašćenom servisu je ta da kada sam vršio zamena dihtunga i ravnanje glave motora morao sam obavezno i vršiti kontrola i podešavanje tzv. nadvišenja hilzni iz bloka motora koje mora iznositi nekoliko "desetih", i ukoliko se to ne uradi vremenom slabi zaptivanje i voda iz rashladnog sistema se gubi. Za podešavanje nadvišenja se koriste specijalne bakarne podloške. To podešavanje sigurno nije urađeno jer bi mi majstor tražio da kupim prstenove.

Interesuje me da li neko ima iskustvo sa štelovanjem hilzni. Pozdrav.[/quote]

Apsolutno tacno...Imao sam slican razgovor sa majstorom Saletom (AC Stojanov - cesto hvaljen na ovom forumu u rubrici pohvale servisa...Pronadji ga na internetu)...To je problem kod ovih Felicija koje imaju "vodene hilzne"...Potrebna je bakarna podloska...

• Vozi: Škoda Felicia 1.3 lx 43kw 2001, Škoda Fabia 1.2 htp 47kw (6Y3) sedan 2003.