Autor Tema: Potrosnja u leru  (Pročitano 10556 puta)

0 članova i 2 gostiju pregledaju ovu temu.

Van mreže m@c|-|oR

• Laurin&Klement
  • Ugled: 4
Odg: Potrosnja u leru
« Odgovor #30 poslato: 13. Dec, 2018. 08:11 »
Ok, Miro, hvala ti na odgovoru.
A kako je onda "pobegla" od nule?
I da li je onda to uzrok povećane potrošnje u leru i uopšte?
Ili je nešto drugo u pitanju?

Poslato sa VTR-L09 uz pomoć Tapatoka

• Vozi: Octavia 1.5 TSI DSG

Van mreže m@c|-|oR

• Laurin&Klement
« Odgovor #31 poslato: 13. Dec, 2018. 09:19 »
Upravo sam malo istraživao:
BRISKODA
(ovaj francuz ima slične simptome kao ja, ali ne pominje potrošnju - valjda ga to nije zanimalo)
MYTURBODIESEL
AUDI SPORT
Prema ovome stvar nije toliko opasna i radi se i dešava

Svakako ću popričati sa majstorom danas i o ovome. Koliko vidim, u pitanju su zaista mala pomeranja koja dovode do problema.

Za motore sa dve bregaste - prednja bregasta služi za podešavanje ugla paljenja (Torsion value) a zadnja za podešavanje potrošnje u leru (Fuel consumption).

Videću da ipak prvo prodesim prednju, jer je ugao preko 2 stepena, a posle ću videti šta raditi i sa zadnjom bregastom.

Van mreže Miro MNE

• Laurin&Klement
  • Ugled: 24
« Odgovor #32 poslato: 13. Dec, 2018. 10:07 »
Pobjegla je od nule blagim trošenjem jedne bregaste

Bojim se da štelovanjem ćeš još vise sve rasturit ili nedaj Bože napravit havariju jer se ne šteluje na 16v ne šteluje bregasta kao na 8v.

Postoji neka "volnoběžna davka" što bi u prevodu trebalo da znači količina goriva pri leru I koja treba da se kreće od nekih 4,3 (za modele do 2007 godine) do 6,5 (modeli posle 2007). Ta volnoběžna davka utiče između ostalog I na potrošnju u leru ali odaziv gasa I performance. Ja to ne umijem tačno da prevedem I kad to objašnjavam u servisu gledaju me ko telad  :B=)  Zato ću da vidim da sebi nadjem neku kantu od laptopa I da nabavim dijagnostiku I sam sebi lijepo vidim sve što mi treba.

Ja kada sam pitao na češke forume vezano za tu problematiku rekli su ni slučajno da ne štelujem 16v preko bregastih jer ću ga razjebat već da se to radi samo kad je neka havarija u motoru ili totalno obrušena bregasta.

• Vozi: Fabia 2.0 MPI

Van mreže m@c|-|oR

• Laurin&Klement
« Odgovor #33 poslato: 13. Dec, 2018. 10:18 »
Ajd' što ti ne znaš da prevedeš, nego ne zna ni Google!
 =))

Van mreže Miro MNE

• Laurin&Klement
« Odgovor #34 poslato: 26. Avg, 2020. 12:40 »
Evo pošto u ovoj temi nije pisano više od 360 dana da je osvježim  =)) Ako admini smatraju da je ovome mjesto u posebnoj temi molim za asistenciju. Hvala.

Pošto sam se pravio pametan i trudio da dam savjete neke, izgleda sam prizvao muku i na sebe  :))

Da ne nabrajam sad cijelu istoriju i sve što me zadesilo sa škodilakom ukratko: zamjenjena turbina repariranom, klapna gasa, učitan fabrički softwer, egr novi, odradjen remont dizni (po dijagnostici od montaže prije godinu ipo parametri po dijagnostici se nisu mijenjali, skoro pa idealni), nove gumice na diznama, zamjenjena glava motora (stavljena nova), remenica druga i još ponešto što neću nabrajati jer mi ne daje logiku da ima veze s mojim problemom. E sad ono glavno:

Auto nakon svih ovih intervencija teže pali nakon dužeg stajanja, kao da mu fali nafte, dimi plavkasto dok je ledan i žestoko smrdi nesagorela nafta, dok je ledan blago trza u vožnji, na preporuku majstora blokiram EGR ventil za koji sam mislio da čim je nov da je ispravan ali očigledno nije. Blokiram EGR auto ne dimi, manje smrdi na auspuhu, pali normalno tranja u vožnji nema. ALI dok je ledan potrosnja u leru 0,5l/h a kako se ugrije poraste na 0,7-0,8l/h. Na ful gas zakovitla crnog dima na auspuhu, inače ne dimi, potrosnja 8-9 litara "čep-čep" metoda. Ide sasvim korektno (da ne kažem da ubija kako ide ali ide zdravije nego ostali 140ks koje sam vozio).

E sad šta mene muči: Zašto mi je visoka potrošnja u leru, zašto auto, koji dok nisam izmjenjao sve što sam izmjenjao, nije ni kapi dima pokazivao na auspuhu sad oće da zadimi crno, auto koji na auspuhu nije imao baš nikakav miris ranije, sad smrdi, zašto u odnosu na ranije prelazim po 200km manje na full rezervoar (ista pumpa, isti stil vožnje, odnos grad/otvoreno na svakom rezervoaru približno isti, potrošnja na otvorenom za litar veća nego prije a po gradu do 2 litra više nego ranije - bilježim sipano gorivo i km nije odokativna procjena). Izduvni gasovi kad sam je uvezao idealni (sa tada blokiranim EGR-om) dok su sada dobri ali daleko od idealnih (takođe sa blokiranim EGR-om).

Po meni problem leži u štelovanju bregastih a po majstrou u softweru motora - još nisam stigao ovo da provjerim, ali ako bi neko stručan mogao da baci pogled na screenshotove parametara sa VCDS-a bio bih jako zahvalan.

Van mreže milosn8

• Laurin&Klement
  • Ugled: 3
« Odgovor #35 poslato: 26. Avg, 2020. 13:15 »
Evo pošto u ovoj temi nije pisano više od 360 dana da je osvježim  =)) Ako admini smatraju da je ovome mjesto u posebnoj temi molim za asistenciju. Hvala.

Pošto sam se pravio pametan i trudio da dam savjete neke, izgleda sam prizvao muku i na sebe  :))

Da ne nabrajam sad cijelu istoriju i sve što me zadesilo sa škodilakom ukratko: zamjenjena turbina repariranom, klapna gasa, učitan fabrički softwer, egr novi, odradjen remont dizni (po dijagnostici od montaže prije godinu ipo parametri po dijagnostici se nisu mijenjali, skoro pa idealni), nove gumice na diznama, zamjenjena glava motora (stavljena nova), remenica druga i još ponešto što neću nabrajati jer mi ne daje logiku da ima veze s mojim problemom. E sad ono glavno:

Auto nakon svih ovih intervencija teže pali nakon dužeg stajanja, kao da mu fali nafte, dimi plavkasto dok je ledan i žestoko smrdi nesagorela nafta, dok je ledan blago trza u vožnji, na preporuku majstora blokiram EGR ventil za koji sam mislio da čim je nov da je ispravan ali očigledno nije. Blokiram EGR auto ne dimi, manje smrdi na auspuhu, pali normalno tranja u vožnji nema. ALI dok je ledan potrosnja u leru 0,5l/h a kako se ugrije poraste na 0,7-0,8l/h. Na ful gas zakovitla crnog dima na auspuhu, inače ne dimi, potrosnja 8-9 litara "čep-čep" metoda. Ide sasvim korektno (da ne kažem da ubija kako ide ali ide zdravije nego ostali 140ks koje sam vozio).

E sad šta mene muči: Zašto mi je visoka potrošnja u leru, zašto auto, koji dok nisam izmjenjao sve što sam izmjenjao, nije ni kapi dima pokazivao na auspuhu sad oće da zadimi crno, auto koji na auspuhu nije imao baš nikakav miris ranije, sad smrdi, zašto u odnosu na ranije prelazim po 200km manje na full rezervoar (ista pumpa, isti stil vožnje, odnos grad/otvoreno na svakom rezervoaru približno isti, potrošnja na otvorenom za litar veća nego prije a po gradu do 2 litra više nego ranije - bilježim sipano gorivo i km nije odokativna procjena). Izduvni gasovi kad sam je uvezao idealni (sa tada blokiranim EGR-om) dok su sada dobri ali daleko od idealnih (takođe sa blokiranim EGR-om).

Po meni problem leži u štelovanju bregastih a po majstrou u softweru motora - još nisam stigao ovo da provjerim, ali ako bi neko stručan mogao da baci pogled na screenshotove parametara sa VCDS-a bio bih jako zahvalan.

Evo ako mogu da pomognem, moj BKD na leru trosi isto 0.7 - 0.8, 60000km na satu.

Van mreže salepostman

• RallyeSport
  • Ugled: 1
« Odgovor #36 poslato: 26. Avg, 2020. 13:28 »
Moj BKD na leru sa upaljenim svetlima i ventilacijom 0.6 bez svega nekad 0.5 nekad 0.6 ima dima kod potapanja gasa, ne nesto previse. Presao 190 hkm, nikad nista menjano ni skidano na motoru. Jedino sto se meni nesvidja sto motor dobija snagu (bas kida) tek od 2500 obrtaja. Vuce on i pre toga ali od 2500 ubija.
  • Vozi: Skoda oktavia a5,2.otdi 2008 god

Van mreže m@c|-|oR

• Laurin&Klement
« Odgovor #37 poslato: 26. Avg, 2020. 13:53 »
Kao što sam pisao u mojoj garaži - ler potrošnja 0,4-05 l/h, prosečna 5,4-5,7 l/100 km (veće vrednosti zbog klime).
Pali bez problema, hoće pomalo da trza na 1.500-1.600 obrtaja dok se ne ugreje. Hvala za ideju za proveru/blokiranje/pranje EGR-a.
Kod paljenja ne dimi, hoće na autoputu kod "potapanja" pedale gasa da zadimi. Ovo očigledno zbog nedostatka vazduha, znam da su mi creva oko turbine sa nekim pukotinama. Možda je to.
Svakako ovo što se tebi dešava nije normalno.
Gledao sam vrednosti i ako se ne varam ugao prednje bregaste je 3,4°. Probaj da ga vratiš bliže nuli, pa da vidiš šta biva.
Naravno da majstora mrzi da otvara poklopac, podešava, zatvara i tako nekoliko puta dok ga ne "ubode".

Van mreže Miro MNE

• Laurin&Klement
« Odgovor #38 poslato: 26. Avg, 2020. 15:40 »
Hvala na reakcijama. BKD mora na leru da troši 0,4-0,5 l/h ... to je prva i osnovna "laičko-seljačka" metoda za provjeru stanja kaiševa, uštelovanosti bregastih i sl.

Mene bune vrijednosti 0,0Kw kod torsion value za kaiševe jer BKD se nikad ne dovodi na 0,0 i Injection quantity koja kod mog godišta BKD motora treba da bude oko 4,5 a ne 6 (za modelske godine 2007+).

Takođe ovo što zadimi na ful gas (a nikada ranije to nije radila) laički gledano opet mogu da pripišem izduvnoj bregastoj (preko koje se valjda šteluju gore navedeni parametri koji mene bune) tako da mi se sve više čini da je tu problem al majstori tvrde da nije  :))

Van mreže Peđoni

• Ambition
  • Ugled: 1
« Odgovor #39 poslato: 26. Avg, 2020. 16:34 »
o.t. Šta je BKD i druge skraćenice koje koristite?
  • Vozi: Škoda Oktavia 1,6 2016 Elegance

Van mreže milosn8

• Laurin&Klement
  • Ugled: 3
« Odgovor #40 poslato: 26. Avg, 2020. 16:56 »
o.t. Šta je BKD i druge skraćenice koje koristite?
BKD oznaka motora, PD motor 2.0 TDI 16v

Van mreže miodrag84

• Active
  • **
  • Ugled: 0
« Odgovor #41 poslato: 14. Sep, 2020. 19:56 »
Evo mog iskustva sa octaviom 2.0tdi. kad sam je kupio, potrosnja u leru je bila 0.9 l/h. Podesavali smo ugao paljenja ali nista nismo uradili jer je majstor koristio delphi dijagnostiku umesto vcds.

Posle zamene zupčastog potrosnja je pala na 0.7l/h, a kod drugog majstora preko VCDS smo ustanovili da je ugao podesen na -2.0KW, pa malo je i skakao na -1.5KW na momente. Ja nesto mislim da je -1.5KW i fabricka vrednost, jer kad se zupcenje odradi odgovarajucim blokatorima ta vrednost bude, bar kod mene. A i na nekoliko mesta na internetu sam procitao da je tako fabricki.

E onda sam sa ovim majstorom podesio na usisnoj bregastoj ugao paljenja na -0.5KW, a pri podesavanju izduvne bregaste tražili smo kad ce da bude najniza potrosnja, i dosli do 0.6l/h. Za sad smo tako ostavili i ono sto sam primetio je da racunar pokazuje nizu potrosnju u vožnji nego ranije, npr moja svakodnevna relacija Vranje - Bujanovac pre podesavanja, prosecna potrosnja je bila oko 4,8 l/100km (0,2 plus minus) u to kad pazim. Sada sa istom voznjom u istim uslovima sa istom brzinom, pokazuje ispod 4 l/100km i to bez da mnogo pazim kako vozim.
Sa druge strane, cini mi se da za nijansu slabije vuče, narocito ispod 1500 obrtaja, nego li ranije.

Sada sam natankao rezervoar do kraja i na kraju cu da vidim koliko se slaze realna prosečna potrošnja sa onom na bordu. Ukoliko realna prosecna potrosnja bude kao i pre podesavanja, verovatno cu da vratim paljenje na -1.5KW, bar da vuče kao i ranije.
  • Vozi: Skoda Octavia A5 2.0tdi 2007 Elegance