0 članova i 2 gostiju pregledaju ovu temu.
Evo pošto u ovoj temi nije pisano više od 360 dana da je osvježim Ako admini smatraju da je ovome mjesto u posebnoj temi molim za asistenciju. Hvala. Pošto sam se pravio pametan i trudio da dam savjete neke, izgleda sam prizvao muku i na sebe Da ne nabrajam sad cijelu istoriju i sve što me zadesilo sa škodilakom ukratko: zamjenjena turbina repariranom, klapna gasa, učitan fabrički softwer, egr novi, odradjen remont dizni (po dijagnostici od montaže prije godinu ipo parametri po dijagnostici se nisu mijenjali, skoro pa idealni), nove gumice na diznama, zamjenjena glava motora (stavljena nova), remenica druga i još ponešto što neću nabrajati jer mi ne daje logiku da ima veze s mojim problemom. E sad ono glavno: Auto nakon svih ovih intervencija teže pali nakon dužeg stajanja, kao da mu fali nafte, dimi plavkasto dok je ledan i žestoko smrdi nesagorela nafta, dok je ledan blago trza u vožnji, na preporuku majstora blokiram EGR ventil za koji sam mislio da čim je nov da je ispravan ali očigledno nije. Blokiram EGR auto ne dimi, manje smrdi na auspuhu, pali normalno tranja u vožnji nema. ALI dok je ledan potrosnja u leru 0,5l/h a kako se ugrije poraste na 0,7-0,8l/h. Na ful gas zakovitla crnog dima na auspuhu, inače ne dimi, potrosnja 8-9 litara "čep-čep" metoda. Ide sasvim korektno (da ne kažem da ubija kako ide ali ide zdravije nego ostali 140ks koje sam vozio). E sad šta mene muči: Zašto mi je visoka potrošnja u leru, zašto auto, koji dok nisam izmjenjao sve što sam izmjenjao, nije ni kapi dima pokazivao na auspuhu sad oće da zadimi crno, auto koji na auspuhu nije imao baš nikakav miris ranije, sad smrdi, zašto u odnosu na ranije prelazim po 200km manje na full rezervoar (ista pumpa, isti stil vožnje, odnos grad/otvoreno na svakom rezervoaru približno isti, potrošnja na otvorenom za litar veća nego prije a po gradu do 2 litra više nego ranije - bilježim sipano gorivo i km nije odokativna procjena). Izduvni gasovi kad sam je uvezao idealni (sa tada blokiranim EGR-om) dok su sada dobri ali daleko od idealnih (takođe sa blokiranim EGR-om). Po meni problem leži u štelovanju bregastih a po majstrou u softweru motora - još nisam stigao ovo da provjerim, ali ako bi neko stručan mogao da baci pogled na screenshotove parametara sa VCDS-a bio bih jako zahvalan.
o.t. Šta je BKD i druge skraćenice koje koristite?