Autor Tema: Na koliko se menjaju kociona tecnost, antifriz?  (Pročitano 1984 puta)

0 članova i 1 gost pregledaju ovu temu.

Van mreže IgorJZapočeo temu

Na koliko se menjaju kociona tecnost, antifriz?
« poslato: 16. Apr, 2016. 16:50 »
Izvinjavam se ako je pitanje vec bilo, no zaista trazio po forumu i nisam nasao.

Imam Octaviu iz 2011, 1.6 benzinac, BSE motor.

Ne prelazim neku kilometrazu godisnje, tu sam na 30-tak hiljada.

No, proslo je prakticno 5 godina od kako sam kupio auto - pa me interesuje trebam li da kocionu tecnost i antifriz posto bi terao kola na servis ovih dana. Do sada sam samo menjao ulje, filtere ulja, vazduha i kabine, kao i filter goriva prosle godine. Na Internetu ne nadjoh neku eksplicitnu informaciju o tome, osim da se kociona tecnost valjda menja posle 2-3 godine (?). Ja to nisam uradio i auto koliko mogu da primetim sasvim OK koci.
« Poslednja izmena: 16. Apr, 2016. 16:55 IgorJ »
  • Vozi: Octavia A5 1.6

Van mreže Peja

Odg: Na koliko se menjaju svecice, kociona tecnost, antifriz?
« Odgovor #1 poslato: 16. Apr, 2016. 16:55 »
Ja sam se pojavio sa 4g starim autom na mali servis u ovlasceni servis. 1.6 tdi, ali to ne menja stvar. Rekli su mi da treba promeniti i kocionu tecnost. Receno-uicnjeno.
  • Vozi: Kodiaq 2.0 TDI DSG FWD

Odg: Na koliko se menjaju kociona tecnost, antifriz?
« Odgovor #2 poslato: 16. Apr, 2016. 17:03 »
Meni nekako logicniji antifriz da treba da se zameni, ali dobro akosu vec tako postupili onda ok.

Na mreži bigor

« Odgovor #3 poslato: 16. Apr, 2016. 17:07 »
Bila je tema o tome i to dobra rasprava. Koliko znam oni ti u servisu uzimaju uzorak i po njemu odredjuju dali je vrijeme da se mijenja kociona tecnost

Послато са LT22i  

• Vozi: skoda oktavia 2.0 AZJ

Van mreže ugi85

« Odgovor #4 poslato: 16. Apr, 2016. 17:48 »
Antifriz se menja na 3 godine, mada neki dignu tacku smrzavanja i ranije.
  • Vozi: Škoda Fabia 1.9TDI 2007 Combi Elegance, Škoda Fabia 1.9TDI 2004 Elegance

Van mreže Karlheinz

« Odgovor #5 poslato: 16. Apr, 2016. 18:06 »
pa me interesuje trebam li da kocionu tecnost i antifriz posto bi terao kola na servis ovih dana.
Posle 5 godina, ja bih na tvom mestu zamenio obe stvari, nisu skupe, a zamena je relativno prosta. Mada, obe mogu da se ispitaju sa odgovarajućom apraturom koju ima (opremljeniji) svaki servis, da li su im svojstva dobra ili loša pa na osnovu toga možeš da odlučiš i sam da li je hića za menjanje ili ne.
  • Vozi: Yeti

« Odgovor #6 poslato: 16. Apr, 2016. 18:17 »
Ma tako sam i ja kapirao, bolje da zamenim nego da razmisljam. Nije to nesto preterano skupo. Nego, kao tipican balkanac ne mogu da se izgleda naviknem na to da se i kociona tecnost menja a da to nije onda kada se rade paknovi/plocice, pa se doliva i ispusta vazduh :)

Van mreže ИгоР

« Odgovor #7 poslato: 16. Apr, 2016. 18:46 »
Ако си при парама и педантан - 2 године.
Ако си мало више "економик" - 3 године.
Ако се баш и нема - може и 4.
Углавном, све има своје...

Van mreže Beli82

« Odgovor #8 poslato: 17. Apr, 2016. 00:14 »
Postoji spravica koja meri prisustvo vode u kočionom ulju, i za par sekundi pokazuje da li je ulje bez prisustva vode, da li treba uskoro da se menja ili je procenat vlage preveliki i zahteva hitnu zamenu. Primer: http://tiny.cc/lt6uay

Pedantnom vozaču ne treba uređaj jer menja ulja i ostale tečnosti  redovno, ali ako niste sigurni, u skoro svakom servisu sada imaju ove igračkice pa proverite.
  • Vozi: Fabia MK1 Combi 1.2 HTP-TNG 2006.