Autor Tema: Start-Stop  (Pročitano 14911 puta)

0 članova i 3 gostiju pregledaju ovu temu.

Van mreže adamGT

Odg: Start-Stop
« Odgovor #15 poslato: 10. Okt, 2017. 20:53 »
Stvarno mi nije jasno zbog čega vam toliko smeta start-stop. U gradskoj vožnji obara potrošnju za najmanje litar potpisujem, pri tom ne mislim na vožnju u koloni recimo i non stop pali gasi, već recimo na nekom semaforu zašto bi auto radio tih 20 sekundi dok stojimo u mestu...

Sent from Redmi 3S prime using Tastatura

Van mreže Maksimus

• Laurin&Klement
  • L&K ugled: 32
« Odgovor #16 poslato: 10. Okt, 2017. 20:59 »
Bogme mene itekako nervira,pogotovo kad je auto ujutru hladan a on ga ugasi. Ta usteda od litar(u koju ja licno ne verujem) je mnogo manja od amortizacije koju trpi motor kad se non stop pali i gasi. I mene nervira sto ne mogu da ga ugasim da ostane ugasen,nego svako paljenje kola moram nanovo da pritiskam dugme (koje osecam da ce se izlizati samo tako).

Van mreže aleksandarzlatic

« Odgovor #17 poslato: 11. Okt, 2017. 15:49 »
Start-stop sistem može trajno da se isključi kodiranjem preko VAG dijagnostike.
  • Vozi: Renault Kadjar 11.2019. 1.5 DCI 260Nm/115HP Business Edition paket

Van mreže nidza

« Odgovor #18 poslato: 11. Okt, 2017. 22:55 »
U vezi start stop, niti je ušteda velika, niti motor trpi neko habanje. Neće ga gasiti ako motor nije dovoljno zagrejan i podmazan.

Motor se haba i kad radi u mestu, na kraju krajeva, možda je i bolje da bude ugašen ako su stajanja česta.

Uglavnom, možete da ga gasite, možete da ga ne gasite, niti šta bitno dobijate, niti šta gubite.

• Vozi: Škoda Octavia RS230 2017, Škoda Octavia 1.5 TSI Style 2021

Van mreže Maksimus

• Laurin&Klement
  • L&K ugled: 32
« Odgovor #19 poslato: 11. Okt, 2017. 23:28 »
Znas kako,ugasi mi ga nakon 300m a prvi put je upaljen tog dana,da je to dobro nije sigurno. A i ti vozis benzinca,ti i ne provalis da je ugasio i upalio,meni traktor svaki put podesi prsljenove  =)) . Ima i jos nesto,tvoj je bese manuelni? On bese nece ni da ugasi ako je u brzini i samo stisnuto kvacilo(dzis kvacilo i kocnicu)?

Van mreže nidza

« Odgovor #20 poslato: 11. Okt, 2017. 23:39 »
Neće, ako vidim da će semafor skoro da se otvori ni ne ubacujem u ler. Ranije sam gasio start stop, sad više ne. Uopšte se ne muči da ga startuje, baš lagano se pali.

Ni na crnoj ne gasim otkad vozim belu svaki dan, malo smara TDI u leru kad se odvikneš. Lepše mi je kad se ugasi.

Van mreže aleksandarzlatic

« Odgovor #21 poslato: 12. Okt, 2017. 06:52 »
Ja ugasim Start-stop u vožnji jedino ako sam u nekoj koloni koja se pomera na svakih par sekundi po pola metra, onda me iritira pali gasi igranka, inače mi ne smeta...
I naravno leti kad je pakao napolju, gašenjem motora gasi se i klima pa mi se ne sviđa tih par trenutaka prženja pod suncem, onda ga ugasim...
  • Vozi: Renault Kadjar 11.2019. 1.5 DCI 260Nm/115HP Business Edition paket

Van mreže nidza

« Odgovor #22 poslato: 12. Okt, 2017. 10:24 »
Kad zabodem u sporoj koloni nekad imam utisak da motor više ne radi, nego što radi. Mislim da je to i poenta ovog sistema, a fabrika ga sigurno ne bi stavila da nešto smeta. Ajd' neki stari auto da je u pitanju, pa je već umoran i treba mu odložiti havariju pogona, ali za nov motor, starter, akumulator, sve novo, fabrički, isprojektovano sa adekvatnom rezervom, mislim da ovaj sistem ne treba dovoditi u pitanje.

Sva polovna kola iole novijeg datuma koja stižu na placeve imaju ovaj sistem i sve im i dalje funkcioniše, a na satu imaju daleko više nego što ćemo mi imati na svojim kolima.

Mislim da se ne treba brinuti uopšte i koristiti prema sopstvenom ukusu.

Van mreže m@c|-|oR

• Laurin&Klement
  • L&K ugled: 5
« Odgovor #23 poslato: 12. Okt, 2017. 11:05 »
Ovaj sistem je doprineo da se na drugovom Golfu VII uništi turbina.

Motor je bio 1.6 TDI, drug se vraćao sa puta, vozio svojih uobičajenih 180 kmh (turbina se fiiiino ugrejala), stao na naplatnu rampu, sistem odradio stop, ali kod onog start - ćorak.

VW mu je zamenio ceo motor, jer je auto bio u garanciji.

Mislim da sada ECU čita i ugrađene merače temperature ulja ili turbine, pa se ovakva situacija ne može dogoditi.
  • Vozi: Octavia 1.5 TSI DSG

Van mreže mirkuk38

« Odgovor #24 poslato: 12. Okt, 2017. 11:13 »
Preventiva od zaribavanja turbine:

Elektronska naplata putarine  =))

Van mreže m@c|-|oR

• Laurin&Klement
« Odgovor #25 poslato: 12. Okt, 2017. 12:39 »
Sad ga ima.
:)

Van mreže fobia24

• Laurin&Klement
  • L&K ugled: 42
« Odgovor #26 poslato: 12. Okt, 2017. 13:25 »
Ne znam kako je sve ovo moguće što sam čitao, kada mojima na oktaviji start-stop na 1.6 tdi radi tako da se jedva oseti da je upalio ili ugasio. Ništa ne prodrma, ne gasi se kada je motor hladan. Kada su velike vrućine, opet ne gasi zbog klime. Ili ako ugasi, ubrzo sam upali da klima dohladi. Dakle, lepo radi sistem. Čak sam se pitao zašto nije hteo da ugasi motor na granici, ali vrlo moguće da je sa 140 konstantne vožnje zagrejao turbinu i nije hteo dok nije ohladio.

Van mreže m@c|-|oR

• Laurin&Klement
« Odgovor #27 poslato: 12. Okt, 2017. 15:28 »
Čak sam se pitao zašto nije hteo da ugasi motor na granici, ali vrlo moguće da je sa 140 konstantne vožnje zagrejao turbinu i nije hteo dok nije ohladio.
Zaista je moguće da je ta octavia imala modifikovan softver. Ovo što sam opisao se desilo pre 2-3 godine ako me pamćenje služi.

Van mreže munja23

• Laurin&Klement
  • L&K ugled: 17
« Odgovor #28 poslato: 12. Okt, 2017. 16:02 »
Nema preterano veze da li je motor zagrejan ili nije. Ja izadjem iz garaze, stanem na prvi semafor koji je iza moje zgrade nekih 200 metara i auto se ugasi, a nekad i ne, tako da nema pravila.  =))

Postoji velika razlika kako sistem funkcionise na rucnim menjacima, a kako na automatiku. Na DSG-u se sistem pali kada stanete i malo jace pritisnete kocnicu. Ako lagano drzite nogu na kocnici, jednostavno se ne gasi. To mu je valjda neka provera da li se spremas da nastavis da vozis ili si odlucio da stanes. Kada je neko duze cekanje (tipa granica i slicno, onda mi je upaljen sistem), a kada je u pitanju kratak neki semafor ili neka mala guzva u gradu - gasim ga, jer se on aktivira kada krenem da pustam kocnicu. A kad pustim kocnicu i stisnem gas, tako trzne auto, da postane malo neprijatno (to je kad zuris).

Inace ovaj sistem je super na manuelnim kolima. Vozio sam Rapid Spaceback mesec i po dana, i jednostavno dok stisnes kvacilo, a pre nego sto ubacis auto u brzinu, on je vec upaljen i spreman da stisnes gas.

Leti i zimi se trudim da ga drzim iskljucenim zbog razloga koje je naveo Zlatic.
  • Vozi: 2024 Audi A4, 2023 Karoq, 2023 Fabia IV, 2022 Kamiq, 2021 Audi A3

Van mreže nidza

« Odgovor #29 poslato: 12. Okt, 2017. 16:05 »
Pitanje šta je tačno bio problem na pomenutom Golfu. Naša crna ima SS, auto je april 2013., ali nemam utisak da radi nešto nenormalno. Kad se setimo ugasimo, kad se ne setimo, on se ugasi, nikakva drama.