@stg44:
Ja sam bio u slicnoj dilemi pre 6-7 meseci.
Vozim relativno agresivno, volim krivine, nagla ubrzanja, itd...I pored svega navednenog kupio sam 1.9TDI umesto 2.0TDI; evo i par razloga:
2.0TDI ima problematican pogon uljne pumpe, zna da zakaze i onda dovidjenja

Mnogi pedantni vlasnici 2.0PDa preventivno skidaju balanser, uljnu pumpu,...i sve to pakuju sa 1.9TDI.
Takodje, prvih par godina 2.0PDa glave su sklone pucanju, u celom VAGu.
Problematicne Siemens dizne isle su uglavnom na Seate, A3,A4, Passat B6...
2.0PD sa 8 ventila (cija glava je bolja,drugaciji pogon uljne pumpe) je barem kod nas redak u Octaviji, AZV i uglavnom sa DPFom, i BMM mislim takodje.
Sa druge strane, za 1.9TDI iz OII - BXE, BLS, BKC, BJB...vazi da su manje pouzdani od prethodh 1.9PD - ATD, AXR, po internetu ima svakakvih prica za BXE i pucanje klipnjaca i stradanje lezajeva; ili obrnutim redom.
Medjutim, sudeci po ETKI lezajevi, klipnjace, radilice, blokovi isti su na SVIM navedenim motorima BXE, BLS, BKC, BJB; a sudeci na broj ovih motora i % onih koji su na taj nacin stradali, mislim da ovaj kvar nije bas toliko rasprostranjen.Takodje mislim da je za ovo preventiva dobro ulje i redovno menjanje.Znam dosta BXE i BLS motora koji su dobro preko 250000 km a jos su u komadu.
Kad sve ovo sumiram, odlucio sam se za 1.9TDI, zbog manje potencijalnih problema, manje potrosnje a i bolji primerak sam nasao sa 1.9

Zelje su jedno, mogucnosti drugo, tako da je razum odlucio da je bolje 1.9TDI iako je dusa(srce) htela nesto sa barem 160-170ks. Ovo je ipak auto za svaki dan, veliku ulogu ima i potrosnja, odrzavanje, pouzdanost.
Za neki hobi auto ako bude srece bice nesto 200+ ks...
Nadam se da sam pomogao barem malo.