Autor Tema: Pomoć - sastaviti PC konfiguraciju  (Pročitano 2823 puta)

0 članova i 1 gost pregledaju ovu temu.

Van mreže PejaZapočeo temu

Pomoć - sastaviti PC konfiguraciju
« poslato: 04. Jun, 2016. 16:04 »
Želim sastviti jedan računar za svakodnevne potrebe. Ne treba mi nikakva besna mašina, igrice se ne igraju  wac1 najveći "grafički" zadatak je IPTV i youtube

Treba mi pomoć oko izbora CPU, kako vidim INTEL je osetno skuplji negoli AMD sličnih performansi. RAM, maticna ploca ce biti spram procesoru.

Šta izabrati?
  • Vozi: Kodiaq 2.0 TDI DSG FWD

Van mreže ugi85

Odg: Pomoć - sastaviti PC konfiguraciju
« Odgovor #1 poslato: 04. Jun, 2016. 16:48 »
Idi na varijantu sa eksternom grafickom karticom. Za home varijantu Intel ne nudi nista vise od AMD-a ali je zato mnogo skuplji.
  • Vozi: Škoda Fabia 1.9TDI 2007 Combi Elegance, Škoda Fabia 1.9TDI 2004 Elegance

« Odgovor #2 poslato: 04. Jun, 2016. 17:01 »
Meni je zadnja konfiguracija trajala 10g :D ostavio majci za skajp... al kaput... znam ja sta je dobro, ali je preskupo za moje potrebe, tipa Intel Skylake...
Elem, gledam uporedne testove CPUa, AMD FX-6300 ima najbolji odnos performanse/cena. Sta mislite?

Van mreže ugi85

« Odgovor #3 poslato: 04. Jun, 2016. 17:18 »
Za home varijantu je i vise nego dovoljan. Ovaj procesor nema integrisanu grafiku. Buduci da si inzenjer mislim da je nepotrebno naglasiti vaznost pravilnog odabira napajanja za ovakav procesor :)
  • Vozi: Škoda Fabia 1.9TDI 2007 Combi Elegance, Škoda Fabia 1.9TDI 2004 Elegance

« Odgovor #4 poslato: 04. Jun, 2016. 17:23 »
Probacu sa integrisanom, pa ako nesto ne stima... stavicu neku sto prostiju eksternu.
pravilna cirkulacija vazduha unutra, filter protiv prasine... predimenzionisano napajanje = dugovecan hardver

Van mreže mirkuk38

« Odgovor #5 poslato: 04. Jun, 2016. 18:40 »
Nisi naveo šta ti sve treba od komponenti, odn. koliki ti je budžet.
Ali ako ti treba za svakodnevnu upotrebu, a igrice i neke ozbiljnije stvari su isključene, evo ti neki konkretni predlog.

Gigabyte, ASUS ili MSI ploča LGA 1150 sa B85 chipsetom (biznis chipset, skroman i stabilan, a to je ono što tebi treba).
Intel G1820 ili G1840 Celeron procesor
2 x 2GB DDR3 memorije bilo koja
120GB SSD Kingston
= 150€

Na ovo dodaj kućište po želji, DVD ako je potreban, Logitech tastaturu i miš.
Monitor?

Eksternu grafičku batali, to ti ne treba, odn. samo za igrice služi.
AMD dual core APU procesori (u stvari hibridni single core procesori) nisu adekvatni sa heavy browsing, posustaju kada se otvori puno tabova... tako da će ti ovaj Celeron završiti posao samo tako.

Ova konfa vuče 60ak wati, tako da je jačina napajanja nebitna.. gledaj samo kvalitet.
Ajde javi kako ti ovo izgleda, pa ako pretekne parica, da pojačamo ako treba.
Ne znam koliko košta ovo kod tebe... ponesem ti ja sada kada budem dolazio, ako hoćeš.

Pozdrav!

« Odgovor #6 poslato: 04. Jun, 2016. 18:47 »
Ovde kosta jeftinije ;) ne nesto drasticno, ali tako do 15%

Van mreže mirkuk38

« Odgovor #7 poslato: 04. Jun, 2016. 18:47 »
Daj cene po komponenetama i vikaj koliki je budžet.

Van mreže dulebp

« Odgovor #8 poslato: 04. Jun, 2016. 18:54 »
Evo ovako, posto si daleko od nekog zahtevnog korisnika, taj FX-6300(6 jezgara) ce ti biti azdaja.
I u svako slucaju ti preporucujem Amd-a, jer za pare koje das, dobijes mnogo vise. Intel preteruje sa cenama na konto imena...a razliku u radu ti nikad neces primetiti izmedju njih.
Taj FX je sad vec starije generacije(2012.) ali se pokazao jako dobro i trebao bi da te sluzi opet 10god kao i stari.
Ja licno imam FX -8320(8 jezgara) i nema sta ne moze da radi na njemu, imao sam maximalne ocene na win7 za performanse. A oba jos mogu i da se overklokuju i da budu jos jaci, ali mislim da ti nikad neces imati potrebe za tim.
Hladjenje ti ne treba nikakvo posebno, to njegovo ce raditi posao. Graficku bi stavio bilo kakvu externu. Napajanje uvek uzmi jace i onda posle mozes dodavati na njega sta hoces, preporuke za Thermaltake i Chieftec. Ploca koja ide uz taj procesor koju ti preporuce prodavci ili koja bude na akciji nekoj. Hard isto po zelji i potrebama, ali preporuke za sistem SSD hard bar od 120gb i uzmes jos jedan obicni za skladistenje podataka. Rama ce ti dosta biti  4gb. I ima da imas masinu za skoro sve...mozda jednog dana pocnes i igrice da igras, i za to ce ti moci sluziti. :D Pogledaj u Emmi-u mislim da su najjeftiniji.
Eto nadam se da sam pomogao. :)
  • Vozi: Passat B5.5 1.9TDI

Van mreže theemp

« Odgovor #9 poslato: 04. Jun, 2016. 21:58 »
Uzmi opušteno ono što ti je mirkuk napisao, multimedijalni računar koji će da radi super za klasičnog kućnog korisnika znači internet i multimedija. Eventulano pored SSD-a koji dodaje baš osetno ubrzanje ubaci i jedan klasičan hdd 500-1000gb za skladištenje podataka.

I da ti Celeron-i hoće da završe posao, ali ako možeš da se pružiš bar za neki Pentium. :)
  • Vozi: Škoda Fabia 1.2 HTP Combi

Van mreže mirkuk38

« Odgovor #10 poslato: 04. Jun, 2016. 22:48 »
Čekamo da se pokretač teme oglasi sa koliko para raspolaže i da li mu još nešto treba.

SSD is a must, 64GB nema smisla kupovati jer je neznatno jeftniji od 120GB, a i 240ica je super povoljna.. jedva da je 50% suplja, a dvostruko veća.
Ako ne planira skladištiti fotografije, filmove, muziku u ogromnim količinama, i SSD mu završava posao (pogotovo 240ica koja košta 65€)

G3260 je skuplji 75%, a u performansama svega 20 do 25% brži (ali u performansama celog računara, to se svede na svega par procenata). Zato je Cely best bang-for-the-buck, a završava posao.

2x2GB DDR3 memorije košta 22€, a 2x4GB DDR3 košta 31€, a sa 8GB memorije je miran sledećih 10 godina.

Dao sam mu u startu minimum koji mora da uzme.. a ako budžet dozvoli, lako ćemo proširiti u smeru koji vlasnik nove konfe ukaže  :B=)

I još jedan pametan upgrade, ako je mašina na stolu, a potrebno da bude nečujna... za 8€ izuzetan kuler, Cosmo Cool LC-CC-94...

Van mreže theemp

« Odgovor #11 poslato: 04. Jun, 2016. 23:19 »
Ja videh da je pominjao fx 6300 pa sam pretpostavio da je budzet malo rastegljiv. :) Inace za male novce tvoj predlog je najbolja kupovina. Pre negde sam coveku zamenio 478 konfiguraciju sa gornjom kombinacijom preporodio se. A celeron nesto ne volim od davnih dana.

« Odgovor #12 poslato: 04. Jun, 2016. 23:22 »
Evo meee... Gledah da ima grafiku, CPU+MB+RAM plafon 200e

100e FX-6300, boxed
68e   ASUS M5A78L-M USB3 (mATX)
34e   KINGSTON 8GB 1600MHz DDR3 Non-ECC CL11 DIMM (Kit of 2) SR x8
-------
202e

57e   ASUS H81M-PLUS
111e   INTEL Core i3-4150, 2x 3.50GHz, boxed
34e    KINGSTON 8GB 1600MHz DDR3 Non-ECC CL11 DIMM (Kit of 2) SR x8
-------
202e

https://www.cpubenchmark.net/cpu.php?cpu=Intel+Core+i3-4150+%40+3.50GHz

Van mreže dulebp

« Odgovor #13 poslato: 04. Jun, 2016. 23:31 »
Slazem se, smatram da je celeron nuzno zlo. :)
Ako vec mora Intel nek bude bar neki Pentium, a preporucio bih ti G3258, to je jedan on najboljih dual core procesora ikada, a kosta oko 8500din.
  • Vozi: Passat B5.5 1.9TDI

Van mreže theemp

« Odgovor #14 poslato: 04. Jun, 2016. 23:31 »
Kad vec imas budzet uzmi i3. Za ono sto tebi treba bices miran. Inace ja u svom racunaru koristim Amd u rangu tog 6300. Nemoj da te povuce to six core. ;)