Autor Tema: Ugradnja maglenki - Octavia A5  (Pročitano 4993 puta)

0 članova i 1 gost pregledaju ovu temu.

Van mreže nemacxZapočeo temu

Ugradnja maglenki - Octavia A5
« poslato: 26. Jul, 2013. 14:00 »
Ovako ljudovi, razmišljao sam da ugradim maglenke od Octavie 2, onaj fazon sa dnevnim svetlom, međutim imam problema i pitanja. Prvi i osnovni je što ne mogu naći nigde tako nešto, bar ovde dok sam u Banjaluci, druga stvar što ne znam koliko bi me to izašlo, i treća što nisam siguran da li bih to mogao da izvedem na ovoj mojoj "maloj" octaviji.

Pa ko ima ideje, nek uskače  ;D
  • Vozi: Škoda Favorit 136LS 1.3 40kW 91' ; Škoda Octavia Mk2 1.9TDI 77kW 04'

Van mreže bugarin

Odg: Ugradnja maglenki - Octavia A5
« Odgovor #1 poslato: 26. Jul, 2013. 17:52 »
Osim samih maglenki potreban ti je jedan relej, gomilica kablova-instalacije i auto elektricar koji ce sa postojeceg prekidaca za svetla izvuci impuls za zadnje maglenke. na taj nacin ces istovremeno paliti i prednje i zadnje maglenke. moze da se odradi i da bude nezavisno, ali za to ti vec treba novi-polovan prekidac svetala koji ima 2 pozicije za aktiviranje maglenki - posebno prednje, posebno zadnje.
sto se tice dnevnih svetala u sklopu maglenki, tu je vec malo zeznutije, jer se ona uglavnom aktiviraju i kontrolisu preko VCDS-a, a ako se odlucis za gornju varijantu povezivanja maglenki, ta funkcija ti nece biti dostupna kroz VCDS.
  • Vozi: Octavia mk2 1.9tdi PD

« Odgovor #2 poslato: 26. Jul, 2013. 21:17 »
Ok, skapirao, par pitanja.

Na nultoj, prvoj poziciji, meni se pale kratka svetla odmah, bez osvetljenja table. Kad izvučem prekidač, pale se maglenke. Ono što sam trebao da naglasim jeste da ja želim ovaj deo da izmenim, da se na nultoj poziciji NE pale kratka svetla, već samo dnevna svetla na maglenkama. Tek okretaj na treću poziciju bi trebao da upali svetla u farovima, a da ugasi dnevno svetlo u maglenkama.

To je otprilike ideja, ali da li je izvodljiva?

Van mreže bugarin

« Odgovor #3 poslato: 26. Jul, 2013. 21:48 »
ma sve je moguce, samo je pitanje novca i zivaca.
tvoj prekidac za svetla ima 3 polozaja, za razliku od recimo mog prekidaca koji ima 4. da ne davim sad sa razlikama.

moze da se izvede na sledeci nacin, ali nisam siguran kako ce da se ponasa kompjuter (da li ce prijavljivati neku gresku :( ) :
elektricar da izvadi prekidac i nadje izlaz koji u tom polozaju (prvom) daje napon.
iseci taj kabl (ili ga izvaditi iz dzeka na prvom sledecem sastavu), i na njega vezati relej sa kojeg ce struja ici ka maglenkama (dnevnim svetlima). usput se odradi cela instalacija do maglenki.
nejjeftinije resenje.
naravno moze i drugacije: novi prekidac sa vise pozicija, ali posto verujem da nemas razvedenu instalaciju za maglenke, ja ne bih to radio i bacao pare.
  • Vozi: Octavia mk2 1.9tdi PD

Van mreže hakkler

« Odgovor #4 poslato: 26. Jul, 2013. 23:33 »
Ok, skapirao, par pitanja.

Na nultoj, prvoj poziciji, meni se pale kratka svetla odmah, bez osvetljenja table. Kad izvučem prekidač, pale se maglenke. Ono što sam trebao da naglasim jeste da ja želim ovaj deo da izmenim, da se na nultoj poziciji NE pale kratka svetla, već samo dnevna svetla na maglenkama. Tek okretaj na treću poziciju bi trebao da upali svetla u farovima, a da ugasi dnevno svetlo u maglenkama.

To je otprilike ideja, ali da li je izvodljiva?

Ti bi ovako nešto?

serijala na O2 elegance ili sportstyle i to su maglenke..NE dnevna svijetla koja ima O2 FL
evo maglenke od O2FL L&K iz bližeg susjedstva  ;D

ugl. bugarin ti je sve rekao u prvoj rečenici
ma sve je moguce, samo je pitanje novca i zivaca.
end off story...otiđi do nekog električara..i raspitaj se koliko bi te došla ta igra.
tvoje je samo da nabaviš prekidač i maglenke (zaboravi na kombinacije s ovim prekidačem koji imaš)
stavi na stol..jel se isplati ili ne. Jel hočeš to ili ne.
btw svako naknadno ulaganje i pokušavanje da se složi OEM koncept iziskuje popriličnu svotu novaca..nasuprot koliko ona košta u serijali kada dođe s autom.

Na mreži djordjebg

« Odgovor #5 poslato: 27. Jul, 2013. 14:29 »
Sta ga znam, mozda ti je najpametnije da novac koji planiras da ulozis u te dodatke ulozis u sklopove koje vec imas, trap, kocnice, motor.
Sto se ovih estetskih stvari tice, jedino maglenke nisu prevelik udar na budzet, mada one i nisu nesto naracito vazna stvar sem sto auto izgelda lepse.
Mogao bi i alufelne da pogledas, polovnih za Oktavije ima, pa uz nove gume, em izgleda lepo em ces biti sigurniji u voznji.

kao sto rekose vec, vecina stvari se nabavlja u sklopu paketa kada se uzima nov automobil. Sve je naravno izvodljivo i naknadno ali ceh je zbilja ogroman. Tako da se kasnije sve svodi na zamene radija, felni , guma itd.

Van mreže 2 Busy

« Odgovor #6 poslato: 27. Jul, 2013. 16:46 »
Najjednostavnije.kupiš maglenke i prekidač sa 4 pozicije (za prednje i zadnje maglenke),odeš kod autoelektričara i ugradiš.Jednostavnije nemože. ;)

« Odgovor #7 poslato: 27. Jul, 2013. 22:32 »
@hakkler, tako samo sa dnevnim svetlima, a ne da se pale maglenke, već dnevna svetla, kao taj rad kod Octavie 2 iz komšiluka :D

@djordjebg, naravno, to je prioritet, ovo je sve naravno posle toga, a što se tiče alufelni, tu sam super, imam 15" i 16" alu, više mi ništ' ne treba.

@2 Busy, ma da. Ne znam sad umešanost kompijutera, ali malo sam čačkao po kolcima, čak i sa ovim prekidačima bih možda mogao da napravim ono na Octavia 2 fazon, al' me brine kako će kompijuter da odreaguje na to, definitivno će i tu trebati da se pročačka debelo da bi se osposobilo tako nešto.

Sve u svemu ljudovi, ako ikome treba, raspitao sam se malo, maglenke ovde u Banjaluci (Lass) su 66KM (33e) komad, još nisam siguran al' mislim da su to verzije sa dnevnim svetlom, tako da to za sad ide na listu manje željenih stvari ;D

Van mreže Filip

« Odgovor #8 poslato: 22. Avg, 2013. 12:27 »
maglenke s posebnim dnevnim svetlom su za O2 FL

O2 pre FL ima samo maglenke koje se mogu kodirati da rade i kao dnevna svetla na kasnijim modelima, od modelske 2008, tj. od juna/jula 2007.
  • Vozi: Škoda Octavia 1.8 TSI Elegance + Eibach & RS 18" + Revochip

Van mreže tosa55

« Odgovor #9 poslato: 04. Nov, 2013. 19:47 »
I ja bih da pitam oko ugradnje maglenki. Imam oktaviju a5, ambijent, znaci samo jedan polozaj na prekidacu, za zadnju maglenku. Da li mogu sa njega da izvucem struju za prednje maglenke. Da li odmah iz prekidaca ili pozadi, sa zadnjeg svetla? I sta bi bilo kad bih samo sa zadje sijalice povezao zicu napred za svetla?

Van mreže djordje48

« Odgovor #10 poslato: 04. Nov, 2013. 20:14 »
I ja bih da pitam oko ugradnje maglenki. Imam oktaviju a5, ambijent, znaci samo jedan polozaj na prekidacu, za zadnju maglenku. Da li mogu sa njega da izvucem struju za prednje maglenke. Da li odmah iz prekidaca ili pozadi, sa zadnjeg svetla? I sta bi bilo kad bih samo sa zadje sijalice povezao zicu napred za svetla?

hmmm, mozes na taj prekidac da podesis da kad ga izvuces jednom, palis i prednje i zadnje maglenke.ali...pravi feeling dobijas ako zamenis prekidac i jednom ga izvuces za prednje, a drugi put za zadnje maglenke...i aktiviras kontrolnu lampu u instrument tabli...mala zadovoljstva....

Van mreže tosa55

« Odgovor #11 poslato: 05. Nov, 2013. 08:20 »
Da, to bi bila prava stvar ali je i dodatni trosak. Ja sam mislio da iskoristim postojeci prekidac, nebitno sto ce se upaliti i pozadi, tamo je i onako samo jedna sijalica. Znaci najbolje je da iskoristim zicu koja ide odmah iza prekidaca?

Van mreže Mikas

« Odgovor #12 poslato: 20. Maj, 2016. 21:55 »
Trazeci kako da resim ugradnju maglenki u moju octaviu a5 naleteo sam na ovu temu,pa me zanima,da li je neko uspeo da ugradi maglenke u octaviu sa ambient opremom?Ako je neko ugradio da li moze reci sta mu je bilo potrebno i da li posle ugradnje prijavljuje neke greske.Svog elektricara sam pitao da li se maglenke mogu povezati na postojeci prekidac ili novi sa dve pozicije,pa mi je rekao da ne moze,da treba da se povezu na poseban prekidac.Da li neko od vas ima neku semu kako se povezuju?
  • Vozi: Škoda oktavia 1.9 tdi 2005