Autor Tema: Ford Focus MK2  (Pročitano 1628 puta)

0 članova i 1 gost pregledaju ovu temu.

Van mreže Beli82Započeo temu

• Laurin&Klement
  • Ugled: 13
  • Putting the laughter back into manslaughter
Ford Focus MK2
« poslato: 15. Jul, 2016. 00:24 »
Najzad da predstavim i moje novo prevozno sredstvo jer sam sasvim neočekivano prešao u fordov tabor.

U pitanju je Focus 1.4 16V, benzinac, sa 59KW(80KS), 2006. godište, sa pređenih stvarnih 90 000km. Hoće me auta sa malom kilometražom, a umem i da ih nađem.  :B=)
Auto je dovezen iz Austrije i poseduje kompletnu dokumentaciju sa servisnom istorijom.

Što se tiče opreme, prvi vlasnik je lepo skockao paket: tu su prednje i zadnje maglenke, klima, grejači prednje (i zadnje) šoferšajbne, grejači prskalica, elektro retrovizori, kožni multifunkcijski volan sa tempomatom, diskovi napred i nazad, bord kompjuter, ABS, ASR, ESP, prednji el. podizači,  podesivi volan,daljinsko zaključavanje sa funkcijom otvaranja gepeka na dugme,...air bag-ova čini mi se ima 6. Jedino nisam dobio alu felne jer je auto došao sa zimskim gumama na čeličnim felnama, pa sam siguran da je vlasnik auto placa zadržao alu set pošto je cena auta pristojno oborena od prvobitne.  C:-)

Estetski, spolja nije sjajan, zafarbana je vozačeva strana(bio je izgreban ali ne havarisan), i to zafarbavanje nije najsjajnije, nekako traljavo, ali je mehanički sjajan, i unutra je kao apoteka.  Prve dve slike su iz mog dvorišta, a poslednja je iz Austrije, pred polazak. Auto mi je našao i dovezao poznanik koji dovozi auta iz Austrije po porudžbini.

« Poslednja izmena: 15. Jul, 2016. 00:30 Beli82 »
  • Vozi: Fabia MK1 Combi 1.2 HTP-TNG 2006.

Van mreže joleone

• Laurin&Klement
  • Ugled: 10
  • za bolje znam ali mi bolje ne treba
Odg: Ford Focus MK2
« Odgovor #1 poslato: 15. Jul, 2016. 00:37 »
Neka je sa srecom i puno predjenih kilometara  bravo2
  • Vozi: skoda felicia 1.3 glx 2000 god

Van mreže Beli82Započeo temu

• Laurin&Klement
  • Ugled: 13
  • Putting the laughter back into manslaughter
Odg: Ford Focus MK2
« Odgovor #2 poslato: 15. Jul, 2016. 01:20 »
Prvi utisak auta je sjajan u vožnji, ali je upoznavanje loše počelo. kao i svi proizvođači, i Ford ima svoje propuste, i to one najbanalnije, ali koji mogu da nanesu veliku štetu ukoliko se ne reše na vreme.

Istog dana kada sam registrovao auto i dobio tablice, oterao sam auto kod mog majstora na veliki i mali servis, gde sam se odmah susreo sa fabričkom greškom Ford-a koju oni nikada zvanično nisu priznali. Naime, kod modela do restayling verzije iz 2008. prilikom jače kiše, voda prolazi ispod prskalica, i kaplje na svećice jer se one nalaze tačno ispod. Pošto su svećice u "kanalu" između bregastih, voda se zadržava u tom kanalu, i tu ostaje sve dok se ne pojave problemi.
Pošto se od kablova tj od kapa na svećicama odozgo i poklopcem ventila sa strane voda u prostoru za svećice ne vidi, tu ume da se nakupi poprilično mnogo vode, pogotovo kod auta, koji kao ovaj moj, nije bio mnogo vožen. Kada smo skinuli kablove, sačekao nas je horor - od stajanja u vodi, svećice su bile toliko zarđale da je metal oko njih istrulio!  Koliko rđe smo skinuli oko svećica i čepova na glavi, to je bilo strašno. Prve dve svećice su se odvrnule odmah, ali su druge dve u dodiru sa ključem za skidanje pukle i ostale u glavi motora...je#eni horor!
Usledilo je pakovanje auta na šlep-službu, pa slanje u radionicu kod Mišića, na Zvezdaru, da se vidi da li mora da se skida glava ili ne. Zahvaljujući sreći, ali na prvom mestu stručnosti i znanju AC Mišić, obe zalomljene svećice su izvađene, i čepovi na glavi su zamenjeni jer su bili zarđali i mogli bi kad-tad da naprave veliki problem. Usledilo je šlepanje nazad u servis gde su  završeni veliki i mali servis, i najzad je auto izašao na ulicu kao ponovo rođen!  :D

Pukao sam lepe parice na ovaj vanredni trošak, ali po sistemu "ko zna zašto je to dobro", smatram da je bolje što je to odmah primećeno i rešeno, jer je mnogo veća šteta mogla da bude zbog tih svećica i čepova kasnijom eksploatacijom.
 Tek posle ovoga sam saznao koliko je to rasprostranjena pojava i koliko su ljudi skupih popravaka imali zbog toga. Čak su kod nekih ljudi te zarđale svećice umele da se raspadnu, upadnu u cilindar i izazovu eksploziju cilindara i pucanje glave i bloka.

U prilogu su slike da bi se ljudi uverili u to kako jedna sitnica može da napravi ogroman problem i niz skupih posledica. Nekoliko ljudi mi je reklo na prvu loptu da moj majstor ne zna kako se skidaju zaribale svećice, ali niko nije video kako izgleda kada metal na svećici istrune i kruni se kao je#eni plazma keks...ljudi, to ni Bog ne bi odšrafio.
Kao što sam rekao, Ford nikada nije priznao ovu grešku, ali je izdao reviziju prskalica sa dihtunzima koji su rešavali problem curenja vode. Pošto su kod mene grejane prskalice, zamena bi me koštala oko 7000 dinara, pa sam ja moje zadihtovao diht-masom, i poručio sam poklopac motora koji pokriva svećice i sprečava da bilo koja tečnost uđe u prostor za svećice.

Ako mislite da sam pukao mnogo para-nisam. Imao sam dobre majstore i dobru sreću, a i na delovima sam prošao smešno. Verovali ili ne, najkvalitetniji delovi za veliki servis su me koštali 9000 dinara. Set zupčastog sa španerom, vodena pumpa i 2 PK kaiša, pošto ovaj motor nema španere ni rolere, već 2 elastična kaiša koji se zatežu direktno preko remenica=ukupno 9000 dinara i 6000 za ruke. Ovo je džabe u odnosu na Škodu, gde mi je samo set razvoda (lanac i lančanici) oko 10 000 dinara, a gde je pumpa, PK kaiš, španeri, roleri, ruke...

dve polomljenje svećice:

dve koje su manje "plivale" u vodi i koje su se odvrnule bez protesta:

Na ovoj slici se vidi da se metal oko svećice bukvalno raspao:

« Poslednja izmena: 15. Jul, 2016. 01:23 Beli82 »
  • Vozi: Fabia MK1 Combi 1.2 HTP-TNG 2006.