Autor Tema: Prevara? Senzor, turbina, tužba?  (Pročitano 2248 puta)

0 članova i 1 gost pregledaju ovu temu.

Van mreže dukaZapočeo temu

Prevara? Senzor, turbina, tužba?
« poslato: 01. Avg, 2016. 22:43 »
Skoda Yeti 2011
60000km
Četiri meseca po prestanku garancije , pri jutarnjem paljenu  motora, pali se epc , a zatim check engine lampica. Auto dovezen u servis bez problema. Posle sat i po dijagnostike, kažu turbina je stradala. Pri tom, automobil nije imao gubitak ulja, snage ili promenu zvuka. Nista. Na kraju mi uzimaju lovu za zamenu turbine, a na pitanje sta je bio problem , odgovaraju da je bio otisao senzor turbine, koji se ne moze promeniti bez zamene turbine. Danas iz TS Uzice odgovaraju da se senzor moze promeniti cak i bez skidanja turbine. Da li da tuzim ovlasceni servis?
« Poslednja izmena: 01. Avg, 2016. 23:33 Karlheinz »

Van mreže krcaerdoglija

Odg: Prevara? Senzor, turbina, tužba?
« Odgovor #1 poslato: 01. Avg, 2016. 23:12 »
Bez pardona(moje misljenje).Skroz NE profesionalno.
  • Vozi: fabia 1.4 mpi 50 kw 2000

Van mreže Karlheinz

« Odgovor #2 poslato: 01. Avg, 2016. 23:35 »
Skoda Yeti 2011
60000km
Koji motor?
Auto dovezen u servis
U koji ovlašteni servis?
  • Vozi: Yeti

Van mreže klisko

« Odgovor #3 poslato: 02. Avg, 2016. 00:47 »
Onako laički, ako u servisu prate procedure proizvođača, odnosno, ako je proizvođač predvideo da se te dve stvari menjaju u kompletu, mislim da nemaš nikakve šanse na sudu. Čak bih rekao da ti je možda bolje da napišeš mail fabrici i da opišeš šta se desilo i kako si prošao (skeniraj račun). Ako je fabrika predvidela ono što su oni uradili, oni su čisti i teško da bi mogao da ih dobiješ na sudu. Ako su stvarno zgrešili, postoji šansa da ti fabrika na neki način umanji ili nadoknadi štetu (ili natera servis da to uradi).
Pre tužbe savetuj se sa advokatom, ali ne sa nekim koji će jedva dočekati da te navuče na parnicu da bi ti ogulio kožu s leđa.
  • Vozi: Octavia A5FL 1.9TDI 2010 i Octavia A7FL 1.6TDI 2019

Van mreže nelle

« Odgovor #4 poslato: 06. Avg, 2016. 12:10 »
Neće ni advokat moći da ti pomogne bez da se konsultuje sa veštakom. Kad je mehanika u pitanju, na osnovu nalaza veštaka će sud presuditi. A tvoj advokat treba da predloži veštaka. Tako da, konsultacije s adv. obavezno, a i on da proveri, pa tek onda odluka da li uči u parnicu. Neće parnica pobeći :-)
  • Vozi: O3 fl 1.2 tsi

Van mreže zare

« Odgovor #5 poslato: 06. Avg, 2016. 12:20 »
Klisko je potpuno u pravu. Ako u servisnom uputstvu ne postoji zamena senzora vec se menja cela turbina nemas nikakav osnov da tuzis servis jer je on radio po pravilima. Najbolje da vidis da li taj senzor postoji kao rezervni deo u nekom drugom ovlascenom servisu. Ako postoji onda su te najverovatnije prevarili ali to onda treba i dokazati.

A to sto senzor postoji (negde) kao rezervni deo ne mora da znaci da si ti u pravu. Odgovara od nekog drugom modela, prave ga da bi se izbegla (skupa) zamena cele turbine... Bitno je sta je fabrika propisala da se radi u takvim situacijama.

Van mreže Viiper

« Odgovor #6 poslato: 07. Avg, 2016. 00:20 »
Meni je otisao vakum turbine (nisam siguran da je to isto). I isto su mi rekli da moram celu turbinu da menjam. Kosta 137000din!!! Kad sam cuo cenu samo sam se okrenuo i otisao. U TS Uzice sam zamenio vakum turbine i sve me je ispalo 200e. Iskreno, naj olje bi bilo da posaljes mail skodi, oni ce ti reci da li je to tako propisano ili ne. Ako nije onda ih tuzi.

Van mreže Amir

« Odgovor #7 poslato: 07. Avg, 2016. 00:47 »
Neće ni advokat moći da ti pomogne bez da se konsultuje sa veštakom. Kad je mehanika u pitanju, na osnovu nalaza veštaka će sud presuditi. A tvoj advokat treba da predloži veštaka. Tako da, konsultacije s adv. obavezno, a i on da proveri, pa tek onda odluka da li uči u parnicu. Neće parnica pobeći :-)

Ti pokrečeš parnicu, SUD određuje vještačenje, tvoj advokat predlaže vještaka, tuženi treba da daa pristanak za predloženog vještka, troškove vještačenja plačaš odmah, i zatim kreće redovan postupak, doobro provjeri kakvu proceduru fabrika nalaže u takvom slučaju ..
moj savjet je da uzmeš račun i garanciju na urađen posao, a rezervni dio pokušaj reparirati ili prodaj takav kakav jeste te time namiri dio troška. Bolje od ovoga što ti savjetujem postoji ali samo u teoriji..
« Poslednja izmena: 07. Avg, 2016. 00:58 Amir »
  • Vozi: Škoda Fabia 1.2 2003 + TNG

Van mreže Energo

« Odgovor #8 poslato: 20. Avg, 2016. 12:31 »
Pozdrav svima!
Čuo sam da sada pokretanje bilo kakve tužbe nije nimalo jeftino i da se u startu plaća neka velika sudska taksa (koja bi u slučaju dobitka spora bila nadoknađena), reda veličine oko 1,000 EUR. Da li je to tako?
  • Vozi: Ford Focus 1.8 TDdi

Van mreže nelle

« Odgovor #9 poslato: 20. Avg, 2016. 16:48 »
Bas su ti i rekli  :) Plaća se. U zavisnosti od vrednosti spora. Od oko 4.000 din. pa na vise. Uvek se i plaćala taksa. I na tužbu i na presudu i na žalbu protiv presude i na predlog za izvršenje...  Za skoro sve radnje pred sudom se plaća taksa. Samo je mnogi nisu plaćali,  a dobijali refundaciju u presudi kad dobiju spor. I sad država rešila to da naplati...
  • Vozi: O3 fl 1.2 tsi