Autor Tema: Sugestije oko voznje i održavanja O2 A5 1.9TDI  (Pročitano 1922 puta)

0 članova i 1 gost pregledaju ovu temu.

Van mreže SarayZapočeo temu

• Ambition
  • L&K ugled: 0
Sugestije oko voznje i održavanja O2 A5 1.9TDI
« poslato: 09. Avg, 2016. 10:49 »
Izvinjenje zbog malo duzeg posta, ali bolje nego da spamujem sa vise poruka.

Ako nije problem članovima par sugestija oko voznje odrzavanja i sl. Nedavno sam uzeo Octaviu A5, 2007.godina, 185.000km, 1.9TDI BJB, elegance je oprema.

Na autu su došle gume 17" kojih sam se brzo rješio jer je uzasno neudobno i bučno auto, sada su 195/65/15. Kako nisam prije vozio TDI imam neke nedoumice i pitanja, pa ako mogu savjeti:

- Na koliko optimum promjene brzine, naravno uho je glavno ali da ne  zagusujem motor odnosno da mu ne "izvlačim dušu" uzbrdo, dal je nekih 2200-2500rpm?

- Da li se zvuk turbine cuje uvijek, ja nekako cujem ono zvizdanje tek od  2300/2500rpm, kad malo jace stisnem gas, i osjetim da u tom trenutku solidno ubrza

- Vidim da je EGR ventil sav crn, od ulja ili garezi, koliko to moze uticati na voznju i kakvi ce biti simptomi ako je za zamjenu? Neko predlaze čišćenje,drugi kazu kad procuri najbolje staviti nov (ovdje kod nas u BIH oko 130€, vidim ne ebayu oko 50-60€)

- Autu je prije cca 40.000km zamjenjen set kvacila, stavljen je fiksni zamjac umjesto onog "plutajućeg", da li to moze imati uticaj prilikom prebacivanja brzina, nekako osjetim kada prebacim u vecu (1-2, ili 2-3) kao neki cudan zvuk dok obrtaji ne porastu iznad 1500.

- Na koliko da optimalno mjenjam ulje i filtere, da li je 10.000km u redu, do sada je sve radjeno u ovlastenom servisu, mislim na 10.000km. Idu li svi filteri uvijek (tako sam radio na fabiji) ili je onaj od goriva na 20-30.000 (trudim se da sipam najskuplji ED 5).

- Na autu su dosli original xenoni, ako mi se ne svidi dal je problem zamjeniti farove u totalu za  obicne (H7)..vidim da se moraju skidati kad se mjenja sijalica, ali me brine elektronika da li su napon i konektori isti.

- Da li je odrzavanje trapova kao i kod fabie? Nesto lupka povremeno pozadi oko točka, vidim da je otišla odbojna guma amortizera i to ujutro mjenjam. Ali ne znam sta bi jos moglo biti, da odmah skrenem paznju serviseru. Recimo zadnji seleni?

Posto je auto dugo vozano sa ovim 17" po našim putevima koji su onako bas fini,  i to mu je sigurno rastreslo trap, koliko je dobro da zamjenim i prednje stabilizatore i eventualno selene, iako nema nekog lupkanja, ovo je neko preventivno pitanje...kolega kaze da se nista ne dira dok ne ode ali meni je najteze doci do servisa i dobiti termin a idem samo u jedan kome vjerujem.

Za sada dosta, cak i previse pitanja, i ja cu se potruditi napisati koje svoje iskustvo, cim ga steknem sa ovim autom :)

Hvala

• Vozi: Octavia 3 (5E3) 1.6D, 81kW,2015

Van mreže ugi85

Odg: Sugestije oko voznje i održavanja O2 A5 1.9TDI
« Odgovor #1 poslato: 09. Avg, 2016. 12:39 »
Srecno sa novim vozilom, probacu da pomognem koliko mogu.

- Na koliko optimum promjene brzine, naravno uho je glavno ali da ne  zagusujem motor odnosno da mu ne "izvlačim dušu" uzbrdo, dal je nekih 2200-2500rpm?

Zona maksimalnog obrtnog momenta za ovaj auto je od 1800rpm do 2500rpm. U principu nema neke potrebe da ga teras do 2500rpm ali to motoru ne steti. Ja preferiram da ne forsiram motor preko nekih 2000rpm dok se ne zagreje.

- Da li se zvuk turbine cuje uvijek, ja nekako cujem ono zvizdanje tek od  2300/2500rpm, kad malo jace stisnem gas, i osjetim da u tom trenutku solidno ubrza

Trebalo bi da se cuje od nizih obrtaja ali je najvrovatnije EGR mnogo prljav.

- Vidim da je EGR ventil sav crn, od ulja ili garezi, koliko to moze uticati na voznju i kakvi ce biti simptomi ako je za zamjenu? Neko predlaze čišćenje,drugi kazu kad procuri najbolje staviti nov (ovdje kod nas u BIH oko 130€, vidim ne ebayu oko 50-60€)

Ja sam na oba automobila koja imam cistio EGR i oba su posle toga bolje isla, tako da bih ti prvo predlozio ciscenje.

- Autu je prije cca 40.000km zamjenjen set kvacila, stavljen je fiksni zamjac umjesto onog "plutajućeg", da li to moze imati uticaj prilikom prebacivanja brzina, nekako osjetim kada prebacim u vecu (1-2, ili 2-3) kao neki cudan zvuk dok obrtaji ne porastu iznad 1500.

Nazalost, ova zamena sa sobom povlaci par peripetija. Jedna je smanjenje maksimalne brzine, npr. ako je sa plivajucim zamajcem u petoj brzini 120km/h isao sa 2000rpm sa fiksnim ce ici na (nagadjam) 2300rpm, ovako nesto se desilo mom komsiji. Jedna od posledica je i povecana buka koju registrujes.

- Na koliko da optimalno mjenjam ulje i filtere, da li je 10.000km u redu, do sada je sve radjeno u ovlastenom servisu, mislim na 10.000km. Idu li svi filteri uvijek (tako sam radio na fabiji) ili je onaj od goriva na 20-30.000 (trudim se da sipam najskuplji ED 5).

Nastavi kao sto je do sada bilo. To je neka praksa u nasim krajevima i znacice vise kad budes prodavao kola jednog dana. Oko zamene filtera goriva ima nekih sporenja jer ga pojedinci menjaju pri svakoj zameni ulja a neki ne. Ja ga menjam jer nije skup, a kod nas se ipak prodaje svakakav mulj pa ne bih da razmisljam previse.
  • Vozi: Škoda Fabia 1.9TDI 2007 Combi Elegance, Škoda Fabia 1.9TDI 2004 Elegance

• Ambition
« Odgovor #2 poslato: 09. Avg, 2016. 14:09 »
Ma svaka cast na brzom i sadrzajnom odgovoru, posebno ove dvije stvari oko buke zbog zamajca, jer sam osjetio da je vjerovatno to razlog, ponekad kao da je "buka iz limene konzerve", teško je opisati, jer na fabiji nije bilo slicno.

Hvala jos jednom!

Van mreže MetallugA

« Odgovor #3 poslato: 10. Avg, 2016. 15:35 »
Po pitanju plivajučeg zamajaca - apsolutno čudno se razdesilo tom komšiji da se smanjila brzina jer nema nikakvih razloga za to.
inače takva vrsta zamajaca je izmišlena da se poveča komfor sa dizel motorima jer takav zamajac jako smanuje vibracije teškog dizela odnosno i povezanu buku.
druga fora - damper u zamajcu radi zajedno sa dempernim oprugama u kvačilu da bi što mekše se spajali motor i menjač tokom šaltanja brzina. I ako se menja zamajac sa dvomasnog za obični potrebno i da se zameni pun set kvačila da bi se radilo kako treba. ponekad ljudi uštede na tome i dobiju udari i vibracije.
ja vozim TDI 2.0 sa DSG menjačom, tako računar šalta brzine na gore na oko 2000rpm u običnim uslovima. Na uzbrdo naravno drži duže - do nekih 2300-2500rpm ako normalno lagano ubrzavaš. ako stiskaš naglo, drži i do 4000rpm i više.
po pitanju farova - ne mogu da skontam šta bi ti prelazio sa xenona na halogen? To kao da se vračaš u kamenu dobu. Našteluj farovi, očisti ih spolja i iznutra, možda će se trebati poliranje stakla i td. Svakako fabrički xenon daje mnogo kvalitatnije osvetljenje nego halogen, ako nije uništen.
Trapovi na Octaviji su dosta izdržlivi. Ja kad sam uzimao moju rekli su meni da je potrebna zamena silentblokova nazad, ali i dan danas još uvek su živi, posle skoro 2 godine i 40000km. Tako da ja nebih dirao dok ne odu.
  • Vozi: Skoda Octavia Combi A5 2005 2.0BKD DSG6 Elegance

• Ambition
« Odgovor #4 poslato: 10. Avg, 2016. 18:13 »
Po pitanju plivajučeg zamajaca - apsolutno čudno se razdesilo tom komšiji da se smanjila brzina jer nema nikakvih razloga za to.
inače takva vrsta zamajaca je izmišlena da se poveča komfor sa dizel motorima jer takav zamajac jako smanuje vibracije teškog dizela odnosno i povezanu buku.
druga fora - damper u zamajcu radi zajedno sa dempernim oprugama u kvačilu da bi što mekše se spajali motor i menjač tokom šaltanja brzina. I ako se menja zamajac sa dvomasnog za obični potrebno i da se zameni pun set kvačila da bi se radilo kako treba. ponekad ljudi uštede na tome i dobiju udari i vibracije.
ja vozim TDI 2.0 sa DSG menjačom, tako računar šalta brzine na gore na oko 2000rpm u običnim uslovima. Na uzbrdo naravno drži duže - do nekih 2300-2500rpm ako normalno lagano ubrzavaš. ako stiskaš naglo, drži i do 4000rpm i više.
po pitanju farova - ne mogu da skontam šta bi ti prelazio sa xenona na halogen? To kao da se vračaš u kamenu dobu. Našteluj farovi, očisti ih spolja i iznutra, možda će se trebati poliranje stakla i td. Svakako fabrički xenon daje mnogo kvalitatnije osvetljenje nego halogen, ako nije uništen.
Trapovi na Octaviji su dosta izdržlivi. Ja kad sam uzimao moju rekli su meni da je potrebna zamena silentblokova nazad, ali i dan danas još uvek su živi, posle skoro 2 godine i 40000km. Tako da ja nebih dirao dok ne odu.

Otisao sam danas u servis gdje vjerujem momku da nece bezveze uzimati pare i mjenjati ako nije otislo, on to voli pokazati da ima lufta i sl. Uglavnom, vjerovatno kao posljedica voznje po nasim putevima sa 17"  gumama, pri kraju su bili prednji selen blokovi (desni pukao, lijevi je jos mogao ali to ide u paru valjda), potom neka spona-spojnica lafete, za koju mi je rekao da je bitan faktor upravljaca i da je prethodni serviser nesto "lupao" čekićem oko onog zgloba u cilju valjda da smanji luft, jer je on jedva uspio da odavije saraf, mislim daje promjera 32-34. Potom je nasao luft u zadnjem lijevom stabilizatoru (onaj minijaturni) i naravno otisle su odbojne gume amortizera. Za sve navedeno uz rad platio sam 75€ i sada sam ako nista miran jedno vrijeme.

Samo mi je rekao da odmah danas-sutra uradim geometriju trapa (spuru) jer se mozda poremetilo, ali ja ne vidim da "vuce" u bilo koju stranu pa ne znam koliko je to zurbe recimo 4-5 dana. On kaze potrosit ces gume neravnomjerno :)

Pitao sam i da provjeri kvacilo i EGR ventil. Kaze sve OK,kvačilo mekano, nisko odvaja, ne trese kada se pritisne papučica u leru niti kada se auto gasi pa da se "strese". Ali mi je rekao isto kao i jos par ljudi da je malo bučnije auto posebno pri šaltanju. Kod mene nema vibracija, auto je tih i miran kada radi u leru, ali mi je u totalu sve puno bučnije u odnosu na SDI fabiju, mozda je to i normalan zvuk nego ja umišljam malo :)
EGR po njemu još nije ni za čišćenje, predložio je kada budem radio veliki servis da sve rastavi, ja ne osjetim da auto slabije vuče recimo.

Xenon farove neću dirati, svi to savjetuju, ima sijalica kupiti po 20-30€, dok je recimo prva sijalica koju je prethodni vlasnik mjenjao (ostao mu račun u autu) bila 185€.

Još mi je ostala jedna nedoumica oko velikog servisa. Radjen na cca 110.000, prije tačno 4god. Predjeno 75.000km od tada, ovaj momak mi kaze uradi zamjenu na 85.000 ili 5god pa sta prije dodje, dok drugi kaze moze i do 120.000 i 6 god. Ja sam svakako namjerio raditi cim napuni 5god (ako se bude zivo i zdravo) ali ako bas treba na 85.000 to ce doci dosta ranije i ne bih se razmisljao osim ako se ne zateknem van drzave.

Pozdrav za ekipu!

Van mreže ugi85

« Odgovor #5 poslato: 10. Avg, 2016. 18:29 »
U pitanju je Renault Laguna 1.9dCi i zaista se to desilo, a pored toga se povecao nivo buke. Pretpostavljam da je nesto budzio kako bi prosao sto jeftinije, a to sa zamajcem definitivno nije preporucljivo. Koliko mi je poznato cak mu ni majstor nije savetovao to da radi ali je finansijski faktor bio presudan.

@Saray, vise majstora mi je reklo da jedino fabricki kais moze da izgura 120 000 dok ostali idu na 80 000 ili 5 godina. To definitivno ne znaci da ce kais puci cim predje 80 000, mozda moze da tera i preko 120 000 ali je sve to pitanje rizika.
  • Vozi: Škoda Fabia 1.9TDI 2007 Combi Elegance, Škoda Fabia 1.9TDI 2004 Elegance

• Ambition
« Odgovor #6 poslato: 10. Avg, 2016. 20:44 »
@Saray, vise majstora mi je reklo da jedino fabricki kais moze da izgura 120 000 dok ostali idu na 80 000 ili 5 godina. To definitivno ne znaci da ce kais puci cim predje 80 000, mozda moze da tera i preko 120 000 ali je sve to pitanje rizika.

Rizik mi ne treba, ne bih da zurim da sad nesto bacam pare ako moze jos godinu ili 10/15.000km ali opet, zamolit cu momka da malo pregleda stanje, kazu da moze po ocuvanosti procjeniti da li je odmah za zamjenu.