0 članova i 1 gost pregledaju ovu temu.
- Na koliko optimum promjene brzine, naravno uho je glavno ali da ne zagusujem motor odnosno da mu ne "izvlačim dušu" uzbrdo, dal je nekih 2200-2500rpm?
- Da li se zvuk turbine cuje uvijek, ja nekako cujem ono zvizdanje tek od 2300/2500rpm, kad malo jace stisnem gas, i osjetim da u tom trenutku solidno ubrza
- Vidim da je EGR ventil sav crn, od ulja ili garezi, koliko to moze uticati na voznju i kakvi ce biti simptomi ako je za zamjenu? Neko predlaze čišćenje,drugi kazu kad procuri najbolje staviti nov (ovdje kod nas u BIH oko 130€, vidim ne ebayu oko 50-60€)
- Autu je prije cca 40.000km zamjenjen set kvacila, stavljen je fiksni zamjac umjesto onog "plutajućeg", da li to moze imati uticaj prilikom prebacivanja brzina, nekako osjetim kada prebacim u vecu (1-2, ili 2-3) kao neki cudan zvuk dok obrtaji ne porastu iznad 1500.
- Na koliko da optimalno mjenjam ulje i filtere, da li je 10.000km u redu, do sada je sve radjeno u ovlastenom servisu, mislim na 10.000km. Idu li svi filteri uvijek (tako sam radio na fabiji) ili je onaj od goriva na 20-30.000 (trudim se da sipam najskuplji ED 5).
Po pitanju plivajučeg zamajaca - apsolutno čudno se razdesilo tom komšiji da se smanjila brzina jer nema nikakvih razloga za to.inače takva vrsta zamajaca je izmišlena da se poveča komfor sa dizel motorima jer takav zamajac jako smanuje vibracije teškog dizela odnosno i povezanu buku.druga fora - damper u zamajcu radi zajedno sa dempernim oprugama u kvačilu da bi što mekše se spajali motor i menjač tokom šaltanja brzina. I ako se menja zamajac sa dvomasnog za obični potrebno i da se zameni pun set kvačila da bi se radilo kako treba. ponekad ljudi uštede na tome i dobiju udari i vibracije.ja vozim TDI 2.0 sa DSG menjačom, tako računar šalta brzine na gore na oko 2000rpm u običnim uslovima. Na uzbrdo naravno drži duže - do nekih 2300-2500rpm ako normalno lagano ubrzavaš. ako stiskaš naglo, drži i do 4000rpm i više.po pitanju farova - ne mogu da skontam šta bi ti prelazio sa xenona na halogen? To kao da se vračaš u kamenu dobu. Našteluj farovi, očisti ih spolja i iznutra, možda će se trebati poliranje stakla i td. Svakako fabrički xenon daje mnogo kvalitatnije osvetljenje nego halogen, ako nije uništen.Trapovi na Octaviji su dosta izdržlivi. Ja kad sam uzimao moju rekli su meni da je potrebna zamena silentblokova nazad, ali i dan danas još uvek su živi, posle skoro 2 godine i 40000km. Tako da ja nebih dirao dok ne odu.
Po pitanju plivajučeg zamajaca - apsolutno čudno se razdesilo tom komšiji da se smanjila brzina jer nema nikakvih razloga za to.inače takva vrsta zamajaca je izmišlena da se poveča komfor sa dizel motorima jer takav zamajac jako smanuje vibracije teškog dizela odnosno i povezanu buku.
@Saray, vise majstora mi je reklo da jedino fabricki kais moze da izgura 120 000 dok ostali idu na 80 000 ili 5 godina. To definitivno ne znaci da ce kais puci cim predje 80 000, mozda moze da tera i preko 120 000 ali je sve to pitanje rizika.