Autor Tema: Da li dublju šaru montirati napred ili nazad?  (Pročitano 4893 puta)

0 članova i 1 gost pregledaju ovu temu.

Van mreže mirkuk38Započeo temu

• Laurin&Klement
  • Ugled: 38
Da li dublju šaru montirati napred ili nazad?
« poslato: 14. Sep, 2016. 12:50 »
Imao sam nameru da prednje ćeloustonke teram do novembra i onda na proleće uzmem nove. Ali kako idem za vikend na duži put, odlučim ipak da ih zamenim sada. Uzmem dve nove i montiram na kola, napred. Zadnje su stare ni godinu dana, prešle 24.500km, imaju oko 6mm šare.

Celim Internetom se lome koplja, da li dublju šaru montirati napred ili nazad. Pobornici montaže nazad navode primer krivine po kiši, vožnja na granici, zadnje lošije gume gube grip i auto ulazi u oversteer, okretanje i udes.

Pobornici montiranja napred hvale bolje držanje pravca, manji akvaplaning na pravcu (autoputu), bolje kočenje na pravcu.. itd.

Kakvog smo mi mišljenja ovde?

Ja sam uglavnom penzos vozač, gripa imam više nego dovoljno, po kiši ne divljam.. tako da me previše ne tangira, ali eto.. da razmenimo ovde iskustva.

beer1

ps. Slobodno nam čestitajte prvi rođendan. Zlatići i mi smo na današnji dan pre godinu dana preuzeli naše Škodilak limuzine  :RR) :bravo: :B=)
« Poslednja izmena: 19. Sep, 2016. 08:56 Karlheinz »

Van mreže voyager

• Laurin&Klement
  • Ugled: 10
« Odgovor #1 poslato: 14. Sep, 2016. 12:54 »
Kako god da uradiš nećeš pogrešiti. Ja sam lično uvek za novije gume napred.
Btw ako su ti gume dotrajale nije ni čudo kako ti se auto ponašao u Grčkoj na njihovom klizavom asfaltu.
« Poslednja izmena: 14. Sep, 2016. 13:02 bugarin »
  • Vozi: Octavia A7 vRS 2.0TDI 6M

Van mreže mlax

• Laurin&Klement
« Odgovor #2 poslato: 14. Sep, 2016. 13:31 »
Ja sam uglavnom penzos vozač, gripa imam više nego dovoljno, po kiši ne divljam.. tako da me previše ne tangira, ali eto.. da razmenimo ovde iskustva.
Ako je ovako onda nije ni bitno. Pravilo je da bolje stavljas pozadi, mada ja mislim da je najbolje svakih 5.000 km rotirati prednje-zadnje tako da se ravnomerno trose i onda kupujes sve cetiri odjednom
  • Vozi: Superb 2.0tdi 2020

Van mreže lipovaccc

• Laurin&Klement
  • Ugled: 68
« Odgovor #3 poslato: 14. Sep, 2016. 13:52 »
Srećan rođendan  Miroslave i aleksandre tj vasim skodama da se vi lepo navozate i samo gume da menjate i ulje  :B=) =))

Ovo sto Mlax kaze da se gume rotiraju to je dobro nas je gazda matori u firmi terao svaka 3 meseca da rotiramo gume na sluzbenim to je bilo oko 7 hiljada vozis pa rotiras
  • Vozi: Škoda Fabia 1,2 htp 2005god

Van mreže aleksandarzlatic

• Laurin&Klement
  • Ugled: 27
« Odgovor #4 poslato: 14. Sep, 2016. 13:57 »
Michelin daje preporuku na svom sajtu da bolje gume idu na pogonske tockove a losije na nepogonske, dakle u vecini slucajeva, kod vozila sa prednjim pogonom bi trebale bolje gume ici napred.
Ja sam se toga pridrzavao zadnjih par godina i zadovoljan sam...
  • Vozi: Renault Kadjar 11.2019. 1.5 DCI 260Nm/115HP Business Edition paket

Van mreže Peja

• Laurin&Klement
  • Ugled: 41
« Odgovor #5 poslato: 14. Sep, 2016. 14:08 »
Ako je ovako onda nije ni bitno. Pravilo je da bolje stavljas pozadi, mada ja mislim da je najbolje svakih 5.000 km rotirati prednje-zadnje tako da se ravnomerno trose i onda kupujes sve cetiri odjednom
Potpuno se slazem, s'tim sto menjanje napred-nazad mozes raditi sezonski, mada to zavisi i od predjene distance.
  • Vozi: Kodiaq 2.0 TDI DSG FWD

Van mreže Neba

• Laurin&Klement
  • Ugled: 30
« Odgovor #6 poslato: 14. Sep, 2016. 15:27 »
Ја лично поприлично лако ухватим контром на волану тренутак кад задњи крај почне да проклизава, и никад нисам имао већих проблема с тим (једном ми се догодило да на сред непрегледне кривине у десно има блата, била киша која је с брега нанела фин слој блата на пут, потпуно неочекивано сам налетео и све се ок завршило контром, нисам више од метар упао у супротну траку...) Док (углавном зими) кад ауто престане да слуша закретање волана и настави право, много теже исконтролишем... Тако да ја увек стављам напред новије гуме. Након две (три) године у зависности од километраже узимам две нове које иду напред а предње иду позади. Лакше и за буџет а и прилагођено мојим способностима вожње што на предњој осовини увек имам свежије гуме. Тако да и кад притискам до границе проклизавања увек прво задњи крај просвира :))
  • Vozi: Fabia 1.9 SDI

Van mreže zare

• Laurin&Klement
  • Ugled: 18
« Odgovor #7 poslato: 14. Sep, 2016. 16:24 »
Rotiranje tockova u krug na neko odredjeno vreme dovodi do toga da se gume pre potrose. Posebno kada tocak "prelazi" sa prednje na zadnju osovinu (i obrnuto).
Razlog je prost. Prednji i zadnji tockovi ne stoje pod istim uglovima (nagib, zatur i sve sto se podesava na reglazi trapa) i guma se na jednoj osovini posle nekog vremena "prilagodi" uglovima pod kojima naleze na kolovoz. Kada je posle toga prebacis na drugu osovinu sledi novo prilagodjavanje putu a to se postize ubrzanim trosenjem onih delova koji sada "smetaju". I kada se guma prilagodi geometriji te osovine ti je opet prebacis na drugu osovinu da je opet oljustis kako bi se prilagodila.
I tako teras u krug, imas sve 4 gume isto potrosene i mislis da si nesto uradio jer je neko to smislio pre 50 godina.

Van mreže voyager

• Laurin&Klement
« Odgovor #8 poslato: 14. Sep, 2016. 19:18 »
Ja glasam za Michelin PS4.
  • Vozi: Octavia A7 vRS 2.0TDI 6M

Van mreže ferdinand

• Laurin&Klement
  • Ugled: 3
« Odgovor #9 poslato: 14. Sep, 2016. 20:08 »
Ja u zivotu nikada nisam cuo da na auto sa prednjim pogonom bolje gume idu nazad...

Sto se tice rotiranja...rotiram sezonski i to mi se pikazalo sasvim ok.
  • Vozi: Škoda Octavia 2.0 tdi Style MY2017 Audi A4 2.0 2009.

Na mreži Markkoni

• Laurin&Klement
  • Ugled: 34
« Odgovor #10 poslato: 14. Sep, 2016. 20:13 »
Ja glasam za Michelin PS4.
Meni deluje da je za njega vise neka touring guma. PS4 sam vozio par hiljada km, grip odlican, ali je malo tvrdja i malo bucnija. Nije drama, ali za nekoga ko ne vozi ostro mislim da je nepotrebna.

Tapatalk Post

Van mreže pajapop

• Laurin&Klement
  • Ugled: 15
« Odgovor #11 poslato: 14. Sep, 2016. 22:25 »

Sto se tice rotiranja...rotiram sezonski i to mi se pikazalo sasvim ok.
To je sasvim OK, ali postoji i sema...Prednji desni ide na prednji levi...prednji levi na zadnji desni...zadnji desni na zadnji levi i... zadnji levi na prednji desni...Pri tome, ako se ne koristi dizalica za odizanje celog automobila, mora se koristiti razervni rocak na pocetku rotiranja...
  • Vozi: Škoda Felicia 1.3 lx 43kw 2001, Škoda Fabia 1.2 htp 47kw (6Y3) sedan 2003.

Van mreže Peja

• Laurin&Klement
  • Ugled: 41
« Odgovor #12 poslato: 14. Sep, 2016. 22:29 »
To ako pneumatici nisu usmereni, asimetricni... u suprotnom ti treba i zamena/okretanje pneumatika u odnosu na felnu
  • Vozi: Kodiaq 2.0 TDI DSG FWD

Van mreže t.salai

• Laurin&Klement
  • Ugled: 46
  • Skoda SUPERMAN
« Odgovor #13 poslato: 15. Sep, 2016. 13:07 »
Previse fizike, teorije, teza, teorema i mozganja. Bolje gume naprijed, losije nazad i Bog te veselio. Radije bi da guzica kliza pa da kontriram volanom nego da mi prokliza preko njuske pa da se krstim u autu i cekam kad ce me zagrlit airbag.

Uostalom ako nazad imas losije gume to i znas pa prilagodi voznju, ako naprijed imas losije gume pa ti neko ili nesto izleti na cestu neces stati na vrijeme jer je to nepredvidljiva okolnost.

Uostalom, tko misli i priklanja se teorijama zavjere i misljenjima "strucnjaka" da nazad idu bolje gume, nek stavi tako taj setup pa nek ga zalomi na parkingu pa pokusa ispraviti, pa nek' zarotira gume pa nek' ga opet pokusa ispraviti.
  • Vozi: Skoda Fabia - 1.9 TDI vRS - OEM+

Van mreže zare

• Laurin&Klement
  • Ugled: 18
« Odgovor #14 poslato: 15. Sep, 2016. 16:16 »
Previse fizike, teorije, teza, teorema i mozganja. Bolje gume naprijed, losije nazad i Bog te veselio. Radije bi da guzica kliza pa da kontriram volanom nego da mi prokliza preko njuske pa da se krstim u autu i cekam kad ce me zagrlit airbag.
Bas tako. Da vozis zadnju vucu da pa pricamo. Ovako sa prednjom kojoj inace bezi prednji kraj stavljati losije gume napred je totalno glupo.