Evo da pozdravim drustvo ovom prilikom i da potrazim savet.
Treblo bi o ovome vise da se pise jer su ovi i slicni motori sve vise i vise u upotrebi.
Nakon 3 godine koliko je Octavia kod mene,desio mi se veliki problem koji je u toku resavanja,ali se jos uvek se ne zna tacan kvar sem sto se sumnja da je definitivno doslo do zacepljenja.
Radi se o motoru 1.6 TDi-2010 god sa njim sam do sad presao 50 hiljada bez ikakvih problema,auto ukupno presao 180000,nisam primecivao nikakve simptome,auto lepo ide,inace vozim 75% otvoren put,do juce kad mi je auto stao u voznji dok sam kretao sa semafora,naravno prvo sam sumnjao u struju,elektricar je pregledao i nije nasao nista da bi istog trenutka auto odvezao do mehanicara koji posle sat - dva mi tvrdi da je ili prezubcio ili je bregasta,posle vise sati utvrdjeno je da to nije posao za njega,dijagnostika ne izbacuje nikakvu gresku,na autu je sve dobro sto se tice kaisa i nekih mogucih mehanicarskih problema,auto su upalili,radi ali trokira i stuca povremeno,kazu to nije posao za njih da je problem do dizni,pumpe visokog pritiska i prelivnog ventila,naravno cene su astronomske,dizne simensove kojima nema remonta koliko sam cuo za sad,cene novih 300e komad,polovne su oko 120e.
Sledeci korak koji sam preuzeo kao savet majstora je provera samo dizni u jednom od poznatijih servisa u Beogradu da vidim da li je neka ostala citava,pregled 4 dizne kostao je 100e koje su ispostavilo se sve u dobrom stanju,auto za dva dana vozim kod majstora koji iskljucivo rade tu vrstu posla.Jednostavno ne znam sta moze da bude,ocigledno su opiljci od loseg goriva na koji sam uvek obracao paznju gde sipam od prvog dana kad sam ga uzeo.Verovatno je pricinjena steta ali videcemo u kojoj meri.Zaista zabrinjavajuce sto zbog samih kola sto zbog velikih cifri.
Molim za bilo kakvu pomoc i savet.
Pozdrav Vladan