Autor Tema: K: Skoda Fabia  (Pročitano 2146 puta)

0 članova i 1 gost pregledaju ovu temu.

Van mreže Sub_ZeroZapočeo temu

K: Skoda Fabia
« poslato: 23. Sep, 2016. 01:07 »
Drugari, imam u planu da kupujem novi auto, meni se licno najvise svidja Skoda Fabia, zbog finansijskog stanja to ce biti prve generacije otprilike 2000-2003. godiste... Moze li neka pomoc oko odabira motora? Meni prvenstveno treba za voznju po gradu (manji grad, 2 semafora  :B=) ) i neke manje relacije na autoputu nekih 60km u oba smera (citaj do Nisa i nazad) u jednom smeru. Mozda bi par puta godisnje napravio izuzetak do Beograda. Prvenstveno mi treba neki manji potrosac a da bude i niza registracija... Koliko sam uspeo da procitam na forumu i na internetu najrentabilnije je uzeti 1.9 SDI motor ili mozda gresim? Mozda 1.4 benzinca sa plinom? Vasa misljenja i iskustva bi mi dosta znacila. Hvala unapred!  bravo2

Van mreže krcaerdoglija

Odg: K: Skoda Fabia
« Odgovor #1 poslato: 23. Sep, 2016. 08:43 »
Zdravo mortal combat-e  :P  ;) ;)
1.4 je super motor,nemam ugradjen plin niti sam ikad planirao da ga ugradim.Samo cu ti preneti moja iskustva od 3 godine.Potrosnju i ne gledam puno jer mislim da tu nema pravila.Mislim da na potrosnju najvise utice sam vozac.Nekad mi po gradu trosi 7,nekad 8 a nekad i 9 po BC.Na otvorenom od 5,5 pa ide sve do 7.Opet sve zavisi od nacina voznje samog vozaca.Meni je bitno da znam od prilike koliko da sipam kada idem negde van grada a uvek mi ostane kada se vratim.Koliko god da sipas auto ce potrositi,nema voznje za dz  :P ;)
  • Vozi: fabia 1.4 mpi 50 kw 2000

Van mreže batke

« Odgovor #2 poslato: 23. Sep, 2016. 08:54 »
Pozdrav za novog člana.
Bez želje da propagiram dizel izneću svoje iskustvo sa Fabiom 1.9 sdi. Vozio sam je dve godine i bio sam prezadovoljan. Motor je za nijansu tromiji, ali kad se zaleti id kao mećava. Moja je po cajgeru mogla da dagura do 180km/h. Što se tiče potrošnje to je već posebna priča za ovaj motor. Meni je u gradu van gužvi trošio 5,5-6 l/100km. U špicu dotera do 6,5. Na autoputu oko 5,5-6, a na magistralnim putevima može i ispod 4l/100km, zavisno od stila vožnje.
Što se tiče održavanja tu je verovatno malo skuplja od 1.4MPI, a i dizel više nije jeftiniji od benzina. Sve u svemu u zavisnosti od toga koju kilometražu prelaziš odredićeš sam šta ti više odgovara. Treba još da znaš da su dizeli tog godišta verovatno prešli mnogo više nego benzinci i da bi bilo zgodno da kupiš auto koji ima punu servisnu istoriju, da ne kažem auto koji je kupljen u Srbiji i održavan u pravom sevisu.
Srećna kupovina.
  • Vozi: O3 2.0 tdi elegance+svašta nešto; MY2015; Revochip; Eibach prokit & RS 18"

« Odgovor #3 poslato: 23. Sep, 2016. 12:35 »
Prelazio bih nekih 10 000km godisnje jer opet kazem zivim u malom gradu od 17 000 stanovnika i bukvalno mi je sve na dohvat ruke pesaka. Najvise mi treba da odem do sela nekih 15km i kao sto rekoh do Nisa (60km u oba smera). Ja zbog toga gledao 1.4 mpi benzinca ali su me neki komentari o potrosnji uplasili pa sam zbog toga poceo da gledam dizele, jer mi nije potrebno da je auto toliko startan jer nebih imao mnogo preticanja.  :B=)

Van mreže Srdjan_bgd

« Odgovor #4 poslato: 23. Sep, 2016. 15:24 »
mozes da gledas i 1.2 HTP, sigurno ce trositi manje od 1.4, a za te krace relacije ce sasvim dobro posluziti, pogotovo ako nemas neke 'sportske' ambicije. samo gledaj da je prava km, i nemas brige :D

Van mreže vlada320

« Odgovor #5 poslato: 23. Sep, 2016. 23:06 »
1.4 16v je optimalan benzinski motor za Fabiju, bilo da je 75 ili 100ks. Nije veliki potrosac, plin nije neophodan, a inace Fabije sa plinom nisu bas ceste u oglasima, bar ne one u ocuvanom stanju.
Nazalost, ni jedan benzinski motor u Fabiji nije neunistiv, pa je pri kupovini vazno traziti sto ocuvaniji auto, sa sto manjom kilometrazom. VW motori su mnogo savremeniji od 1.4Mpi.
  • Vozi: Mercedes B180 w245 / ex Fabia mk1 1.4 16v

Van mreže Beli82

« Odgovor #6 poslato: 24. Sep, 2016. 01:02 »
Teško da će 1.2 HTP trošiti manje od 1,4 16V. 1.2 jeste mali ali mu treba više snage i voli visoke obrtaje, pa bez problema popije 8-10 litara po gradu, pogotovo na kraće relacije.
 Ukoliko ti snaga nije bitna, uzmi 1,2HTP ako nađeš sa plinom, mada može i bez njega.Bitna je manja kilometraža ali i održavanje. Ako ima servisnu istoriju i urađen je veliki servis kako treba sa original delovima, neće te boleti glava kao sa 1.4 MPI (Škodin motor) koji veoma često ima problema sa mešanjem ulja i vode tj dihtungom glave, a pored toga više troši nego što vuče.

Ukoliko prelaziš male relacije svakodnevno, 1,2 će ti biti pun pogodak jer brzo dostiže radnu temperaturu. Pored toga što će motor uvek biti na radnoj temperaturi (što je inače i mnogo zdravije za motor i bolje za potrošnju), zimi ćeš ekstra brzo imati grejanje gde god da ideš, dok 1.4 benzinca treba duža relacija da se zagreje, a da ne pričamo o 1.9SDI koji bi morao da provozaš do Beograda da počne da greje.  =))
  • Vozi: Fabia MK1 Combi 1.2 HTP-TNG 2006.

« Odgovor #7 poslato: 24. Sep, 2016. 14:46 »
Hvala na savetima, koliko vidim 1,2 HTP ispada pravo resenje za moje potrebe. Tipican primer sa autom koji sad vozim sam presao 19 000km za 3 godine.  :B=) Sad sam poceo da radim pa mi treba zbog posla (4km imam do posla) i kao sto vec rekoh do sela. Plin generalno ne volim, 2 auta sam imao i oba su bila cist benzin, ovaj sad sto vozim 85kw 116ks 2.0i vozim na benzin tako da bi i 1.2 vozio na benzin definitivno  :D Jer opet kazem prosla me volja za startovanje i pun gas.

Van mreže lipovaccc

« Odgovor #8 poslato: 24. Sep, 2016. 16:32 »
Pazi malo kad budes kupovao HTP evo meni se cuje lanac izgleda da ce morati da se menja a menjao sam ga pre 8 hiljada
Tu obrati najvise paznju Lanac bude problem pogotovo kod motora oznake AZQ oni se pravili do 2004 te godine oni su znali da prezupce
  • Vozi: Škoda Fabia 1,2 htp 2005god

Van mreže zare

« Odgovor #9 poslato: 24. Sep, 2016. 16:44 »
Moj kolega ima 1.2 HTP i on je stvarno zadovoljan i nema neke probleme sa njim meni je to mrtav konj, vozio sam ga vise puta. Na 1200 kg samo 64 KS je previse tromo. Jeste da sam ja navikao na 100 KS i na drugi auto od "samo" 60 KS ali na 850 kg ali mislim da je za Fabiu sve ispod 75 KS malo.
Jednostavno auto ima prilicno veliku tezinu za tako malu snagu.
A sto se tice potrosnje, njegova 1.2 HTP trosi bar litar vise od 16V 100 KS.

Van mreže Srdjan_bgd

« Odgovor #10 poslato: 24. Sep, 2016. 20:10 »
istina, ja sam po Bgd po BC letos sa 1.2 htp imao 6l/100km, surak sedne i napravi 11 ... mrtav konj nije, jer nije ni namenjen za zustru voznju vec vise za penz kotrljanje, idealno za gradsku guzvu i kratke relacije

Van mreže zare

« Odgovor #11 poslato: 24. Sep, 2016. 20:21 »
Jeste, taj motor, posebno u toliko teskim kolima i jeste za penzionersku voznju, nema tu nikakve tajne ni nauke. Kome to odgovara, odlican je.
A da vidis kako tek "ide" Golf 5 sa 70-tak i nesto konja i valjda 1400 Kg. To je tek mrtva raga  :B=).

Van mreže bosnicdz

« Odgovor #12 poslato: 24. Sep, 2016. 20:59 »
Cao, imam tu srecu ili nesrecu da vozim taj AZQ motor... Cehinja je 2003 i evo gazi 205000km... Jeste mi zvekno lanac na 130000 i napravio ceh od 350e ali lepo pise da se menja na 90000.. Neznam koliki ti je fond za nabavku makine ali i sam kazes da te zanima to neko godiste a njega lagano pazaris za cca 1800... Tako da koliko para toliko i muzike... Sto se tice potrosnje po Bgd oko 7.2 bez klime i divljanja a do cg preko Zabljaka 5.4 dole 5.6 ka otadzbini...  :bravo:

Van mreže Lignjoslav

« Odgovor #13 poslato: 24. Sep, 2016. 21:20 »
@Zare
Odakle ti podatak da Fabia 1.2 htp ima 1200 kg?
  • Vozi: Rapid Spaceback 1.0 tsi 2019- , Fabia htp mk1 2014-2019

Van mreže zare

« Odgovor #14 poslato: 24. Sep, 2016. 21:47 »
Iz saobracajne ako se dobro secam. Neko kilo gore dole. Sve su toliko teske.