Autor Tema: Octavia 2005 2.0tdi nece da upali  (Pročitano 9197 puta)

0 članova i 3 gostiju pregledaju ovu temu.

Van mreže PetreSaranceZapočeo temu

Octavia 2005 2.0tdi nece da upali
« poslato: 29. Sep, 2016. 00:00 »
Postovanje svim forumasima.

Potrebna mi je pomoc i savet u vezi problema koji imam.

Posedujem Octaviu 2005g. 2.0tdi 140ks presla 162000km, i pre dve nedelje sam bio na servisu, tj. zameni grejaca posto je jedan pregoreo. Osim zamene grejaca odradjeno je i ciscenje dizni i to samo vrhova jer nismo hteli da rizikujemo da se stanje dizni pogorsa u odnosu na prethodno stanje koje i nije bilo tako lose (blok 13 dijagnostike dizni je bio 0,28 0,56 0,21 0,87-1,2) ali je motor lagano ljuljuskao u leru. Takodje promenjene su i gumice na diznama, za svaki slucaj iako su i originalne bile u dobrom stanju. Nakon ciscenja i vracanja dizni imali smo problem da upalimo auto i tek nakon paljenja na gurku tj. na vucu od nekih 1-1.5km auto je upalio.
Nakon toga proverili smo dizne dijagnostikom i rezultati su se donekle popravili (0,21 0,50, 0,20 0,75-0,9) i motor vise ne ljulja u leru.
Motor hladan ili vruc palio na pola kljuca, ali bukvalno.
Problem se javio nakon par dana kada sam auto prvi put parkirao tokom celog dana na manjoj uzbrdici. Bilo je potrebno par verganja da sastavi kako treba.
Nakon toga sam jos par puta parkirao ali na nizbdici i tu je bilo malih problema ali ne kao prvi put.
Takodje bilo je parkiranja i na ravnom ali u tim situacijama nisam imao problem sa paljenjem.
Medjutim juce sam auto parkirao na malo vecoj uzbrdici i jutros auto nikako nece da upali.Vergla do iznemoglosti (pali lampicu ulja) ali nece da upali, ali ni da stucne. Vergla kao da nema goriva.
U rezervoaru ima nekih 10ak litara goriva. Proverio sam da nekim slucajem nije neka gumica popustila pa da gorivo ulazi u blok motora, ali nivo ulja je normalan a i nema mirisa dizela u ulju. Osim toga boja ulja je ok jer je i ono menjano pre mozda 1000km kad je radjen mali servis.
Imate li neki savet sta pogledati ili da ga stavljam na slep i teram kod majstora.
Ponavljam, auto sam najnormalnije vozio prethodni dan bez ikakvih problema, parkirao uvece na parking u ulici i zakljucao. Ujutru, corak. Nece da upali.
  • Vozi: Octavia Elegance 2.0tdi

Van mreže ugi85

Odg: Octavia 2005 2.0tdi nece da upali
« Odgovor #1 poslato: 29. Sep, 2016. 11:14 »
Posto si naveo 5 brojki za 4 cilindra da li to znaci da za jedan cilindar vrednost varira ili je u pitanju nesto drugo? Kako su ciscene dizne tj. sa kojim sredstvom?
  • Vozi: Škoda Fabia 1.9TDI 2007 Combi Elegance, Škoda Fabia 1.9TDI 2004 Elegance

Na mreži 2 Busy

« Odgovor #2 poslato: 29. Sep, 2016. 12:39 »
Dizne,tandem pumpa?

Van mreže nidza

« Odgovor #3 poslato: 29. Sep, 2016. 13:20 »
VAG ima problem kao i većina starijih dizela, oslabi im anlaser usled dugoročne upotrebe. E, sad, konkretno kod VAG znam sigurno da ECU očekuje određene obrtaje motora pre nego što "dozvoli" motoru da se upali.

Ne objašnjava problem sa uzbrdicom, ali možda je samo koincidecija u pitanju. Moguće rešenje je remap da se skine ECU blokada na obrtajima, a prava stvar je da se remontuje anlaser.

Simptom pored lošeg paljenja je što nešto sporije vergla. Za TDI je karakteristično da veoma brzo vergla i brzo se pali (kada je sve ispravno).
  • Vozi: Škoda Octavia RS230 2017, Škoda Octavia 1.5 TSI Style 2021

« Odgovor #4 poslato: 29. Sep, 2016. 14:57 »
Posto si naveo 5 brojki za 4 cilindra da li to znaci da za jedan cilindar vrednost varira ili je u pitanju nesto drugo? Kako su ciscene dizne tj. sa kojim sredstvom?

Ta dizna varira, ali kako mi rece majstor jos uvek nije zabrinjavajuce.
Dizne,tandem pumpa?

U pitanju je BKD motor i PD sistem. Ciscenje je radjeno u ultrazvucnoj kadi sa nekim Wurth sredstvo koje je predvidjeno bas za to. Kao sto rekoh potpljeni su samo vrhovi kako bi se isprala garez za njih i poboljsalo rasprsivanje dizela u cilindru. Od tad motor radi (tj. kad upali) znatno tise i nema onog karakteriticnog zvuka dizela kad je motor hladan i bolje prima gas. Osim toga uravnotezenije radi. Kao sto rekoh pre toga je pomalo ljuljao motor kada radi na leru, kao kod benzinca kad malo prekida paljenje.

Sto se tice verglanja, to je OK posto je akumulator relativno nov, zamenjen je pre nekih 10-ak meseci, tj. prosle zime (kao sto uvek i biva tad najcesce otkazu), i stavljen je Varta po katalogu za taj model.

Van mreže ИгоР

« Odgovor #5 poslato: 29. Sep, 2016. 15:50 »
Још само да му наспеш горива да има пумпа шта да повуче... ;)

Van mreže ugi85

« Odgovor #6 poslato: 29. Sep, 2016. 17:58 »
Jesi li 100% siguran da si potrefio znak ispred brojeva posto nije moguce da sve brojke bude pozitivne. Na koliko je podesen ugao paljenja i jesi li imao ovih problema pre intervencije na diznama?
  • Vozi: Škoda Fabia 1.9TDI 2007 Combi Elegance, Škoda Fabia 1.9TDI 2004 Elegance

« Odgovor #7 poslato: 29. Sep, 2016. 19:15 »
Још само да му наспеш горива да има пумпа шта да повуче... ;)

Pa valjda mu je oko 1/4 rezervoara dosta da moze da povuce. Ali kad smo kod toga, kako bi se manifestovo otkaz pume. Jel treba da se cuje da "zuji" kad se da kontakt ili ne? Gde bi se nalazio osigurac za nju da proverim da nije on otkazao, ali bi valjda to prikazao na bord kompu.

Van mreže ИгоР

Octavia 2005 2.0tdi nece da upali
« Odgovor #8 poslato: 29. Sep, 2016. 19:56 »
Не бих рекао, али празан резервоар у комбинацији са паркирањем узбрдо...а сам си рекао да тешко пали када је тако паркираш. Наспи горива, не кошта те ништа више већ што ћеш свкако морати. Ако дуго возиш на празан резервоар, може бити и да је пумпа у питању, јер је јадница увијек сува :)
10 л горива је недовољно горива за пумпу...на дуже стазе.

Na mreži bigor

« Odgovor #9 poslato: 29. Sep, 2016. 20:46 »
Moze i da bude jedna obicna glupost, to jeste da ti neko od crijeva za gorivo vuce vazduh,pa da ti se gorivo vrati u rezervoar preko noci i nece pumpa da ga povuce
  • Vozi: skoda oktavia 2.0 AZJ

Van mreže Beli82

« Odgovor #10 poslato: 30. Sep, 2016. 00:11 »
Ja bih proverio relej pumpe za gorivo pod 1, i samu pumpu pod 2. Kada mi je na Puntu zveknuo relej, bio je povezan na pumpu i kod ključ ali je bilo lampice na tabli. Kada je zveknula pumpa, nije bilo lampice, samo se pri kontaktu nije čula pumpa da "odradi" pre paljenja.
  • Vozi: Fabia MK1 Combi 1.2 HTP-TNG 2006.

Van mreže -nebojsa-

« Odgovor #11 poslato: 02. Okt, 2016. 22:41 »
1.Krstena dijagnostika i pametan majstor
2.Parametri motora tokom verglanja kad nece da upali (konkretno pritisak goriva, dizne...)
3.Ako je tu sve OK onda instalacija, vakuumi...
Ja bi' tim redom.

I ne razumem kakva je to metoda ciscenja vrhova dizni "od spolja" ?
Dizna se prlja "iznutra"  tj. glava dizne se prlja tako sto necistoce zapuse otvore na telu dizne, ili u gorim slucajevima ostete otvore.
Moze biti i da je ova metoda doprinela problemu.

A vidim i da se problem javio nakon ciscenja dizni, dakle zajeb je tada nastao najverovatnije.
  • Vozi: Škoda Octavia 3 Combi 1,2 TSI 6B 2013. Toyota Corolla Sol 1,5 2024.

Van mreže bojanlazovic

« Odgovor #12 poslato: 02. Okt, 2016. 23:04 »
Identicne probleme sam i ja imao na istom takvom autu 2.0 tdi pd 2005 bkd ,  kod mene je bio problem u releju pumpe za gorivo.
Nisam siguran, mislim da ga majstor cak nije ni menjao, ne znam sta je radio ali od tada nikada vise nisje se to ponovilo , skoro 3 godine...
  • Vozi: Octavia A5 Elegance 2.0 TDI 140 Hp

Van mreže -nebojsa-

« Odgovor #13 poslato: 02. Okt, 2016. 23:07 »
To je jos i bolja varijanta; jedino je vrlo zanimljivo sto se problem javio nakon "intervencije" majstora... >:(
  • Vozi: Škoda Octavia 3 Combi 1,2 TSI 6B 2013. Toyota Corolla Sol 1,5 2024.

« Odgovor #14 poslato: 17. Okt, 2016. 14:40 »
Situacija je sledeca.

Majstor ocistio pumpu i rezervoar (i bogami bilo je neke zelatinozne mase crne boje na situ pumpe). Nepovratni ventil na pumpi proveren i radi. Ocisceno kuciste filtera goriva i cevi koje dovode gorivo do njega. Na crevo koje dovodi gorivo do glave motora postavljen za svaki slucaj nepovratni ventil.

Rezultat:
- Problem resen, tj. nije se ponovio u poslednjih 7 dana.

Zakljucak:
- Moze biti da je prljavstina blokirala nepovratni ventil pa se zato gorivo vracalo u rezervoar a mozda i nesto drugo ali nismo sigurni.