Autor Tema: Pregrevanje Skode Favorit 135L  (Pročitano 5381 puta)

0 članova i 1 gost pregledaju ovu temu.

Van mreže mladen84Započeo temu

Pregrevanje Skode Favorit 135L
« poslato: 19. Nov, 2016. 05:10 »
Pozdrav forumasi. Imam jedan jedini problem sa skodom, a to je pregrevanje. Najvise se primecuje u toku letnjih meseci.  Kazaljka na instrument tabli je u okviru belog, ali je to opet na manje od milimetra od crvenog, ne greje kad vozim na otvorenom, ali kad stojim na semaforu, obavezno digne zestoko temperaturu, kao i u gradskoj ''podji stani'' voznji. Zbog toga sam ugradio i dodatni tater za ukljucivanje ventilatora. Da napomenem jako bitnu stvar, a to je da nije u pitanju dihtung glave, jer je uradjena generalka, ne mesa ulje i vodu. Voda, tj antifriz normalno tece kroz hladnjak, hladnjak je nov. Vozilo ide na plin. I da, maska hladnjaka je ona bez ''proreza'' po sredini. Da li je neko imao slican problem?  Da li je moguce da instrument tabla laze? Termostat otvara na 88 stepeni, a ventilator se pali na 95 ili 97.
  • Vozi: Skoda Favorit 135 L 1991.

Na mreži mihajloalasp

• AS Petrović since 2014
  • Laurin&Klement
  • L&K ugled: 72
  • AS Petrović
Odg: Pregrevanje Skode Favorit 135L
« Odgovor #1 poslato: 19. Nov, 2016. 08:21 »
Moze da se desi da ti je termodavac neispravan, mada se on lako ispita. Takodje, kasno ti pali ventilator. Originalan termo prekidac pali ventilator na 90 stepeni, a mozes da stavis prekidac i od zastave koji pali jos ranije, koliko se secam na 82 stepena.
  • Vozi: Octavia mk1, Superb mk2, Favorit 3X

Van mreže pajapop

• Laurin&Klement
  • L&K ugled: 15
« Odgovor #2 poslato: 19. Nov, 2016. 09:15 »
Paljenje ventilatora na 95-97 stepeni je kasno...A kako si ustanovio tu temperaturu?...On se inace ispituje tako sto se poveze ommetrom, zaroni u vodu sa termometrom, voda se zagreva i ocita se temperatura vode kad se bimetalni kontakti zatvore...Originalni se pali na 92, gasi na 88...Ali najbolje ces ustanovi problem tako sto ces direktno spojiti zice sa davaca, da ventilator stalno radi i vozi ga tako...ako i tad imas pregrevanje motora onda i nije do njega vec je problem u necem drugom...termostat ne otvara dovoljno, neko zapusenje u kanalima, vazdusni cep...i slicno...
  • Vozi: Škoda Felicia 1.3 lx 43kw 2001, Škoda Fabia 1.2 htp 47kw (6Y3) sedan 2003.

Van mreže Bobi

• Laurin&Klement
  • L&K ugled: 28
  • Moj Skoda Club Aleksinac...
« Odgovor #3 poslato: 19. Nov, 2016. 16:31 »
pre koliko si menjao termostat koji je sad na vozilu?u celoj prici mislim da ti je termostat za zamenu. i moj Favo je takodje na tng,maska sa prorezom i nikad mi se nije pregrejao za 5 godina koliko je kod mene ali sam stavio Calorstat na 88 stepeni kad sam kupio Skodu. Termoprekidac je oz Zastave,jedino u gradu na vrucini ga pali.
  • Vozi: Skoda Octavia MK1 1.6L MPI ' 98 benz+tng

Van mreže Peja

« Odgovor #4 poslato: 19. Nov, 2016. 17:52 »
Na totalno drugom automobilu koji je od početka pregrevao slično kako opisuješ... sve pretresli ali nisu našli problem.
Na kraju se ispostavilo, pošto je otac bio kupio havarisan auto, da su dve cevi na izduvnoj grani bile blago ulubljene. Zamenom izduvne grane problem pregrevanja je rešen.
  • Vozi: Kodiaq 2.0 TDI DSG FWD

« Odgovor #5 poslato: 19. Nov, 2016. 22:32 »
@mihajloalasp kupovao sam sve originalne delove u skodinoj prodavnici, a nisam hteo taj zastavin jer mu je velika razlika izmedju paljenja i gasenja 68-82, sto znaci da bi stalno radio. @pajapop Sto se temperature tice, tako su mi rekli u prodavnici, da tad otvara i zatvara, a termostat bi trebalo da je dobar, jer kad nisu velike vrucine i kad s druge strane jesu, ali se vozina otvorenom, ne dize temperaturu. @bobi menjan je, ima par godina sigurno. @peja, izduvna je ok :)

Da li moze i ulje da odigra neku ulogu u tome? koristim modrica ulje 20/40? I najjace od svega je to, ne morate da mi verujete, ali nema potrebe da lazem... skoda je od 1991. godine presla svega tridesetak hiljada kilometara. Pokusacu kasnije da vam aploudujem i slike motora.

Van mreže pajapop

• Laurin&Klement
« Odgovor #6 poslato: 19. Nov, 2016. 23:27 »

Cim se ne pregreva kad ima "udar vetra", onda je sa sistemom sve u redu...Problem ti je samo kod prekidaca...Imas pogresan prekidac...od ko zna kog automobila a moze da se nasrafi na hladnjak...Originalni je 92-88...I ne moj mi reci da ga nema, jer ja sam letos promenio nov hladnjak i prekidac sa tim vrednostima...I pre montaze sam ga proverio i to je to...Al da bi bio potpuno siguran, provozaj ga "krenistani" sa direktno ukljucenim ventilatorom...I ako ti ne dize temperaturu, samo je do prekidaca, a onda gledaj sta ces... wac1
  • Vozi: Škoda Felicia 1.3 lx 43kw 2001, Škoda Fabia 1.2 htp 47kw (6Y3) sedan 2003.

« Odgovor #7 poslato: 20. Nov, 2016. 04:12 »
Inace leti hladim auto na ne bas povoljan nacin po mene kao vozaca. :-)  manualno ukljucim ventilator hladnjaka, jer ne znam da li je nesto zabagovalo pa se nije sam ukljucio, sve u svemu pritisnem taj taster, potom i grejanje kabine na maksimum, i temperatura padne na skali na pocetak belog polja. Skodini inzenjeri su mogli tada da postave i temperaturu na skali, s obzirom da je ima npr skoda 120 L. Radna temperatura skode favorit je 85 stepeni, ili se varam? Inace poslusacu vas, i zamenicu prekidac, i termostat, ako vec menjam sve vezano za to.

« Odgovor #8 poslato: 11. Dec, 2016. 23:29 »
A zimi totalno drugaciji problem, haha. Danas sam vozio oko 30 km, i nikako da dostigne radnu temperaturu, da li je ti normalno kad je vreme oko nule?

Van mreže pajapop

• Laurin&Klement
« Odgovor #9 poslato: 11. Dec, 2016. 23:57 »
POnovo sam pazljivo iscitao tvoje postove i mislim da ti ipak imas problem sa termostatom...Mislim da ti je zaglavljen u otvorenom polozaju...Tom prilikom, u voznji, kad ima udar vetra ili kad je jako hladno, motor je podhladjen...Ali kad je toplo i kad je kreni stani, onda i pored otvorenog polozaja hoce da se pregreva, jer postoji stalna cirkulacija kroz hladnjak koji ne uspeva dovoljno brzo da rashladi tecnost, pa kroz motor cirkulise stalno vruca tecnost...Znaci, zameni termostat kao prvo,  a  i stavi propisan prekidac...

« Odgovor #10 poslato: 12. Dec, 2016. 01:41 »
Hocu, i to cu uraditi u toku nedelje. Da li mozes da mi pomognes koji konkretno da trazim, jer u skodinoj prodavnici mi nude nekoliko sa razlicitim temperaturama?

Van mreže pajapop

• Laurin&Klement
« Odgovor #11 poslato: 12. Dec, 2016. 18:18 »
Ja mislim da moja felicija i tvoj Favorit imaju isti motor...Koliko sam ja skapirao cesko uputstvo, na mojoj feliciji termostat pocinje da otvara na 88+-2, a potpuno je otvoren na 103 stepeni...Ventilator pali na 92, gasi na 88...Ali, najbolje je da kontaktiras Mihajlaalas-a, on je vozio favorita..

« Odgovor #12 poslato: 13. Dec, 2016. 00:41 »
Malopre sam otvorio haubu, i cep posude, i video sam da voda stalno protice punom parom, tako da je def termostat otisao. Majstor, koji inace samo skode radi, i to sve starije, mi je rekao da kupim termostat koji otvara na 82, a koliko znam, takvi idu u skode 105-120l. Sutra kupujem taj termostat sa metalnim kucistem. Verovatno imamo isti motor, 43 kilovata. A da li znas pouzdano koliko je zapravo radna temperstura skode, svuda sam trazio da nadjem, ali nigde ne pise nista?
Ako mihajloalasp cita, nadam se da moze pomoci :-)

Van mreže Bobi

• Laurin&Klement
  • L&K ugled: 28
  • Moj Skoda Club Aleksinac...
« Odgovor #13 poslato: 13. Dec, 2016. 17:23 »
Autodata prikazije da termostat za Favorita ide na 88 stepeni,ja sam ti vec gore napisao da sam takav kupio ( oko 10e) Calorstat Vernet i nemam problema sa njim. Kad sam kupio auto bio je neki Francuski za Skodu na 80 stepeni ali kad je dosla zima grejanje mi nije bilo zadovoljavajuce pa sam stavio ovaj kako fabrika nalaze na 88 stepeni.javi sta si uradio...
  • Vozi: Skoda Octavia MK1 1.6L MPI ' 98 benz+tng

« Odgovor #14 poslato: 13. Dec, 2016. 18:13 »
Kupio sam u skodinoj prodavnici poljski termostat metal-incar, 750 dinara, dobio sam i dihtung uz njega. Za vernet bih morao da cekam, nema dihtunga, a ista mu je cena, i u svim prodavnicama ovde bi morao da se poruci. Sutra cu ga postaviti. Majstor mi me rekao da uzmem 82, ali zimi ne bi dovoljno grejao, a leti bi stalno cirkulisala vrela tecnost.
Hteo sam da vas pitam jos nesto, nevezano za motor, pokvarilo mi se ono sto meri koliko je kilometara presao auto, da li se isplati to uopste da se popravlja, jer sam cuo da to moze posle popravke bukvalno da crkne posle 5 km?