Autor Tema: Pregrevanje Skode Favorit 135L  (Pročitano 5383 puta)

0 članova i 1 gost pregledaju ovu temu.

Van mreže Bobi

• Laurin&Klement
  • L&K ugled: 28
  • Moj Skoda Club Aleksinac...
Odg: Pregrevanje Skode Favorit 135L
« Odgovor #15 poslato: 13. Dec, 2016. 20:55 »
Ovo za dihtung mogu da ti kazem da u kutiji Vernet dobijes termostat sa dihtungom,mora da se poruci i cekas 1 dan. Ovo za brojac predjenih kilometara sam radio sam na svom Favoritu,radilo je par godina dok nisam prodao cajgere jer sam promenio enterijer. Crkava ako resetujes kilomerazu u toku voznje i osisas zupcanike unutar cajgera. Pasuje isti set zupcanika kao i kod Skode 105-120 (ja ih nasao kod Auto Kace,ul.Nikole Pasica).
  • Vozi: Skoda Octavia MK1 1.6L MPI ' 98 benz+tng

Van mreže pajapop

• Laurin&Klement
  • L&K ugled: 15
« Odgovor #16 poslato: 13. Dec, 2016. 21:00 »
Pa to moze da zavisi samo od onoga ko popravlja, odnosno od toga kako pristupa problemu...Najcesci i po meni jedini uzrok tom kvaru je sajla...Ona moze da se delomicno iskida pa da se neka njena zica podglavi ili da se sajla od dugog stajanja zbog korozije zaglavi u buziru...Njeno lose okretanje ili ne okretanje dovodi do habanja lezista u pinjonu ili u prikljucnom lezistu mehanizma sata...Zamena samog pinjona ili tog lezista u satu bez zamene sajle prakticno ne resava problem...Zato ako se problemu pristupi sa razumevanjem, kvar moze biti trajno resen...
  • Vozi: Škoda Felicia 1.3 lx 43kw 2001, Škoda Fabia 1.2 htp 47kw (6Y3) sedan 2003.

Van mreže Filo

• Laurin&Klement
« Odgovor #17 poslato: 14. Dec, 2016. 00:26 »
Nema da imas problem sa grejanjem u zimu sa 82 stepena termostat ;) I kod mene je takav, 80 ili 82 stepena.
  • Vozi: Skoda Felicia 1.3 LX 1995

Van mreže mladen84Započeo temu

« Odgovor #18 poslato: 14. Dec, 2016. 00:58 »
Bobi, nadam se da ce mi ovaj zavrsiti posao, posto je prethodni 2007.stavljen. :-)  pajo, bobi, jel komplikovan posao zamena te sajle, u smislu vadjenja instrument table i slicno? Meni jedni pricaju da je sajla u pitanju, drugi zupcanici, pa mi jedan kaze da ti nikako ne popravljam, drugi mi za 1000 dinara garantuje ispravnost. :-)
Filo, problem sa 82 i 80 nastaje leti kad stalno cirkulise vrela voda, jos ako ke gradska voznja, bez udara vetra kako je vec napisano gore.
Skodini inzenjeri su fabricki za favorita stavili 88.
  • Vozi: Skoda Favorit 135 L 1991.

Van mreže Filo

• Laurin&Klement
« Odgovor #19 poslato: 14. Dec, 2016. 05:08 »
Pa zato imas ventilator za da hladi antifriz. Zasto pobogu je postaven ventilator ?

Evo malo logika, imas termoprekidac koj pali ventilator da kazemo na 92 stepena. Sta je razlika ako termostat je 82 ili 88 stepena ? Uvek ad temperatura antifriza stigne 92 stepena, ventilator ke se upali i ke ohladi antifriz.
Zatim kada pocnes da se kreces, us pomoc vetar ohladices dovolno antifriz da on dodje do tih 80-82 stepena.
Zatim stajes na naredni semafor, temperatura dize se ponovo, stize do 92, pak se upali perka i ohladi antifriz.
Kod mene minut do dva minuta max radi ventilator, pali se na 88, gase se na 83 stepena.

Od druge strane, recimo imas termostat koj otvora na 88 stepena. Kreces se sa auto, radna temperatura ti e tu, oko 88 stepena. Stajes na semafor i kod ova situacija radna temperatura brze ce dostignuti 92 stepena i tada upalice se ventilator.

U kome od ovih 2 situacie povise ce radi ventilator, u prva situacija ili u druga ? ;)

Zasto ventilator nije bi mogao da ohladi u prvom slucaj kod 82 stepena termostat, a moze da ohladi kod drugi slucaj sa 88 stepena termostat ?

Vi mislite da antifriz ne cirkulise dok postojano se krecete ? Varate se, ona i tada cirkulise, ali termostat u taj slucaj je veoma malo otvoren, pa zatim odma zatvara, pa malo propusta i tako dalje posto tada antifriz brzo se hladi dok veter udara.

Znaci bez obzira koliki je termostat, ako vam termoprekidac je ispravan i upali ventilator na tacna temperatura za koje je predviden, nema tu sta da prave razlike 82 ili 88 stepena termostat
« Poslednja izmena: 14. Dec, 2016. 05:19 Filo »

Van mreže Filo

• Laurin&Klement
« Odgovor #20 poslato: 14. Dec, 2016. 05:22 »
Izvinite za dabl post, ja mislim da je dobro da se stave termostat od 80-82-83 stepena i termoprekidac negde na oko 88 stepena da pali ventilator zasto ove motore imaju vodene hilzne, zato i cesce strada dihtung glave.

Van mreže pajapop

• Laurin&Klement
« Odgovor #21 poslato: 14. Dec, 2016. 16:10 »
Citat
author=Filo link=topic=6649.msg59298#msg59298 date=1481688534]

Evo malo logika, imas termoprekidac koj pali ventilator da kazemo na 92 stepena. Sta je razlika ako termostat je 82 ili 88 stepena ? Uvek ad temperatura antifriza stigne 92 stepena, ventilator ke se upali i ke ohladi antifriz.
/quote]
Tvoja logika prosto "ne pije vodu"...Ako mu stavis slabili termostat, taj motor se nikad nece toliko podhladiti da bi termostat pritvorio...U tom slucaju ce biti stalno otvoren i tecnost koja stalno cirkulise prosto nece imati vremena da se dovoljno prohladi u hladnjaku...i stalno ce cirkulisati podjednako vruca tecnost, koja se uslovima voznje moze samo jos podgrevati...Treba da se stavi znaci, propisan termostat 88+-2/103 i bice sve u redu...

Hmmm, nesto sam zeznuo u citatu...

• Vozi: Škoda Felicia 1.3 lx 43kw 2001, Škoda Fabia 1.2 htp 47kw (6Y3) sedan 2003.

« Odgovor #22 poslato: 14. Dec, 2016. 16:16 »
Filo, i jedna i druga varijanta je ok, s tim sto je jedna ok za zimu, a druga za leto. Meni su u skodinim prodavnicama rekli da obavezno stavim 88, njima je svejedno stavio ja 82, 80, ili 88, ali u fazonu, preporuka  je 88, jer joj je radna temperstura tu negde. U makedoniji je dosta toplije nego kod nas, mozda zato kod tebe dobro funkcionise taj od 82.
Sve u svemu, nadam se da se nisam zeznuo, kompletirao sam termostat 88, termoprekodac 92-87, a pitam sve vas da li  mi preporucujete da zamenim i senzor temperature, ili kako ga narodski zovu termodavac? Kosta oko 500 dinara.
Zanimljivo je to da termoprekidac vernetov kosta od radnje do radnje od 350 do 1000 dinara, ali kompletno isti. :-) 
Nadam se da ce se slika aploudovati da biste videli sta sam uzeo, pa mi kazite vase misljenje.

Van mreže Filo

• Laurin&Klement
« Odgovor #23 poslato: 14. Dec, 2016. 16:22 »
A zasto sa 88 stepena termostat ona bi se hladila ? Kada stanes u guzva, mislis da bi taj termostat drzio antifriz ispod 88 stepena ? I on ce biti stalno otvoren kada stanes u guzva. I da ti izgasi ventilator, za manje od minut opec ce otvori termostat i ponovo upali ventilator.

Ja kod mene ventilator se pali na 88, gase se na 83 stepena. Uvek gasio se nakon minut do minut i 30 sekundi rada.

Baska dok stojis, voda ne cirkulise toliko brzo, motor se krece sa 850 obrtai, sa toliko obrtai krece se i vodna pumpa.

Evo da ti kazem moje iskustvo, kada zaglavim u guzvu i ventilator se upali, ako dajem gas, ventilator u taj slucaj brze se gasio nego ako sam ostavio da radi na 850 obrtai  ;)

Ja sam bio kod majstora da mi izmeri temperatura sa laserski termometar. Kada ventilator se upalio, imala oko 89-90 stepena na najgorno crevo, nakon toga zapocinje da se hladi, videlo se na termometru ;)

Sve dok imas ispravan termoprekidac koj ke pali ventilator na predvidena temperatura, nemas muka.

Grejanje bi se javlao u nekoliko slucaeva, a to su zatnat hladnjak, pa slabo cirkulise antifriz, zatim neispravan termostat, t.e da ne otvara dovolno za da bi voda cirkulisala i na kraj neispravan termoprekidac koj zataje i ne pali perka na predvidena temperatura.

I na kraj kraeva, motor i hladni sistem da je ispravan, a neispravna kazalka.

Evo kod mene pokazuje kazalka vise vrednoste. Ama ja sam bio kod majstora i koj je ustanovio da ventilator pale se na tacnoj temperaturi (88 stepena kako sto sam rekao). A ja sam proverio ispravnost termostata na jedan starinski metod, upalio sam auto dok je bio hladan motor, zatim cekao sam da gorno crevo stane vruco, znaci tada otvara termostat.
Kada sam video polozaj kazalka dok to crevo stane vruco i polozaj kada ventilator se pali, znam da moj termostat je ispod 85 stepena.
I nemam muke sa pregrevanjem u leto, a nemam muke sa hladan antifriz u zima, parno je odlicno

Prije ovaj termoprekidac, imao sam 82-68 i taj termoprekidac je bio veoma los, postojano mi radio ventilator, jer on produzuje da radi i nakon zatvoranja termostata. Pa u taj period pustao mi antifriza od jedno crevo i hladnjak i ja tada sam sumljao da mi otisao dihtug glave.
Ali nakon zamena na to crevo, hladnjak i termoprekidac, sada ventilator rade onoliko kolko sto mu treba da ohlade od 88 do 83 stepena.
Evo sada je zima, skoro pa da nisam cuo da mi ventilator rade.
« Poslednja izmena: 14. Dec, 2016. 16:30 Filo »

« Odgovor #24 poslato: 14. Dec, 2016. 16:45 »
Problem kod felicije i favorita je sto ne pise na instrument tabli koliko je stepeni. Tad su mnogo losiji automobili imali i brojke, steta sto je to izmaklo skodinim inzenjerima. Filo, koji akumulator korostis?

Van mreže Filo

• Laurin&Klement
« Odgovor #25 poslato: 14. Dec, 2016. 16:48 »
55Ah, 480A udarna struja

Van mreže ugljesa50

« Odgovor #26 poslato: 14. Dec, 2016. 20:53 »
Termostat 82 je bolji za Favorit od onog od 90. Zimi se stavi maska i greje odlicno. Leti se temperatura odrzava na 80 stepeni, sto je bolje. Sa termostatom od 90 stepeni desi se da se pregreje, onda hoce i dihtung da ode. Razlog pregrevanja leti moze biti i ventilator. Desava se da izgubi masu. Svake godine kabal za masu ventilatora treba ocistiti. Nije lose da se postavi prekidac za palenje ventilatora. Ja sam to uradio. Upalim ga kada stojim na semaforu.

Dnevna kilometraza se pokvari kada se ponistava u toku voznje. Nemoj kupovati zupcanike daces 500 600 dinara za njih a cela nova kilometraza je 10 evra i trajace 20 godina bar.
  • Vozi: Skoda Fabia MK1 1.4 MPI

Van mreže Bobi

• Laurin&Klement
  • L&K ugled: 28
  • Moj Skoda Club Aleksinac...
« Odgovor #27 poslato: 14. Dec, 2016. 22:22 »
Sto ljudi sto cudi. Tako i za termostat,nista ne eksperimentisem a ugradjujem u svoj auto ono sto je fabrika propisala. Ovaj auto je od 2011 godine kod mene i od tad je termostat na 88 stepeni,nikad mi se nije pregrejala,svaki dan se vozi i gradska voznja i na otvoren put. Imala je povezan neki prekidac dodatni za ventilator koji sam naravno razvezao i nikad nije bilo poterebe da bilo sta budzim...
  • Vozi: Skoda Octavia MK1 1.6L MPI ' 98 benz+tng

Van mreže Filo

• Laurin&Klement
« Odgovor #28 poslato: 15. Dec, 2016. 00:25 »
^^
Nema da pregreje ni sa taj od 82 stepena, ni so taj od 88 stepena ako su i oba termostata ispravni, ako ceo hladni sistem nije zapusen i ako termoprekidac pali ventilator na tacnoj temperaturi.
Zato i sam pisao, poso zabluda je da so 82 stepena termostat auto ce pregrejati, a sa 88 nema.

Kazao sam zasto moze da pregreva motor, ili termostat ako se pokvari, pa ne otvora dovolno ili uopste ne otvara, pa antifriz ne cirkulise i ostaje i dalje u motor, zatim zapusen hladnjak i tako antifriz se hladi na veoma mala povrsina u hladnjak i na kraj neispravan termoprekidac koj ne pali ventilator na ona temperatura za koj je predviden da upali ventilator.

« Odgovor #29 poslato: 15. Dec, 2016. 01:37 »
Moguce da sve vreme meni termostat zapravo nije bio dobar, jer nije menjan od 2007. Umrem od smeha kad neko kaze ''stavio sam ga u vrelu vodu, i otvorio'', a ne zna kolika je zapravo bila temperatura.
Ja sam ugradio dodatni taster za paljenje ventilatora, to je i moj otac bio uradio sa ranijom skodom 120  L iz 1978. (Auto koji je bez problema presao celu grcku nekoliko oita, i jednom je samo crko dihtung glave, negde kod vranja). :-)  sad ga palim na semaforu leti, i gradskom ciklusu za svaki slucaj.
Kao sto je gore Bobi napisao, 100 ljudi 100 cudi, i ja sto sam bio napisao da mi ke majstor izricito rekao 82, a svi po prodavnicama, da kazem ''strucniji'' su mi govorili 88.
Sve u svemu, imacemo dobar eksperiment, i reci cu vam iskustva cim ugradim. :-)  samo se nadam da leti nece da mi dize tempersturu vise od polovine belog polja.
Ugljesa, jel komplikovano montiranje toga?