Simply Clever
Zdravo!
Uloguj se
ili
Registruj.
Novi aktivacioni
Email
?
1 čas
1 dan
1 nedelja
1 mesec
Zauvek
Početna
Forum
Pomoć
Pretraga
Prijavljivanje
Registracija
Škoda Forum
»
ŠKODA Modeli
»
FAVORIT
»
Pregrevanje Skode Favorit 135L
Strana:
«
1
2
3
4
»
Dole
Autor
Tema: Pregrevanje Skode Favorit 135L (Pročitano 5413 puta)
0 članova i 1 gost pregledaju ovu temu.
mladen84
Style
L&K ugled:
2
Odg: Pregrevanje Skode Favorit 135L
«
Odgovor #30 poslato:
15. Dec, 2016. 01:58 »
Saljem vam sliku, da vidite kako se krece moja kazaljka, preko doodle na vajberu sam crtao, valjda se dobro vidi.
Sa tri tacke sam obelezio koliko digne temperaturu kad idem na neku vecu uzbrdicu malo duze, ili kad me bas uhvati velika guzva u gradu.
Sa dve tacke sam obelezio kako je kad vozim po gradu, kad jeste guzva, ali ono, podnosljivo, manje vise. :-)
I sa jednom tackom sam obelezio kad nema guzve, ili ima bas malo, znaci oko milimetar od pocetka belog polja.
Valjda necu imati problem sa dve i tri twcke leti nakon zamene termostata.
Vozi: Skoda Favorit 135 L 1991.
Filo
Laurin&Klement
L&K ugled:
15
«
Odgovor #31 poslato:
15. Dec, 2016. 02:26 »
Dali kada ti krene temperatura do crta sa tri tacke, dali si probao da vidis dali su creva poduene ? Na taa temperatura, treba da pocne da izbiva antifriza preko zaptivaca na sad za posudu, to je ozbilna temperatura.
Ako na toliko temperatura ne izbiva antifriza, cak i kad otvoris zaptivac i u posudu antifriz je miran, ondak laze te kazalka.
Probaj i ovako da vidis koga termostat otvara.
Znaci upalices motor kad je hladan. Sve dok ne zagreje motor do temperatura gde termostat mora otvorit, gornije crevo mora biti hladno. Kada termostat otvori, tada i to crevo postane vruco. E tada je momenat kada ti otvori termostat i vidi tada polozaj kazalke.
«
Poslednja izmena: 15. Dec, 2016. 02:32 Filo
»
Vozi: Skoda Felicia 1.3 LX 1995
mladen84
Style
L&K ugled:
2
«
Odgovor #32 poslato:
15. Dec, 2016. 02:55 »
Filo, ne izbaci tad antifriz, jer ukljucim grejanje i brzo spusti temperaturu. Desilo mi se samo jednom da mi izbacilo antifriz, ali je bila xestoka uzbrdica, 900 mnv. Poslusacu te ovo za kazaljku. Mislim da taj termo senzor nikad nije menjan. Vernetov kosta 500 dinara ovde kod nas.
ugljesa50
RallyeSport
L&K ugled:
12
«
Odgovor #33 poslato:
15. Dec, 2016. 21:38 »
Montiranje nije komplikovano. Vozeci staru skodu 120 sam naucio da stalno gledam temperaturu. Ta navika uz dodatni prekidac za ventilator daje veoma dobre rezultate i kod Favorita. Termostat je 82 C. Auto nikada nije bio ni blizu pregrevanja.
Vozi: Skoda Fabia MK1 1.4 MPI
mladen84
Style
L&K ugled:
2
«
Odgovor #34 poslato:
16. Dec, 2016. 01:17 »
Ugljesa, posto imas iskustvo i sa skodom 120l i sa favoritom, interesuje me tvoje misljenje o termostatu 88 c? Razlika je 6 stepeni izmedju tvog i ovog koji sam ja kupio. Prikupljam informacije od svih pa da vidim sta leti da radim. :-)
ugljesa50
RallyeSport
L&K ugled:
12
«
Odgovor #35 poslato:
17. Dec, 2016. 08:34 »
Kada je sve uredu svaki termostat je dobar. Termoastat 88 obezbedjuje nesto manju potrosnju goriva (zanemarljivo) i bolje grejanje u kabini. Termostat 82 je sigurniji. Svi termostati se kad tad pokvare i to po obicaju otvaraju na visoj temperaturi za oko 10% (nekada i vise) Moje iskustvo sa Skodama i drugim automobilima (VW) je da automobili koji imaju termostate od 90 stepeni se cesce pregrevaju, a onda hoce da se upropaste karike, da ode dihtung glave i to malo manje potrosnje benzina koje obezbedjuju ode na popravku.
Neki vlasnici Skoda zimi stavljaju termostat od 90 a na prolece termostat od 80. Kod mene je uvek od 80. Nadam se da sam vam pomogao bar malo.
zare
Laurin&Klement
L&K ugled:
18
«
Odgovor #36 poslato:
17. Dec, 2016. 14:46 »
Termostat od 88 c ne obezbedjuje samo bolje grejanje u kabini i nizu potrosnju, nego sto je mnogo vaznije (a sto niko ne uzima u obzir) obezbedjuje normalnu radnu temperaturu za motor. Nije tamo neki inzenjer odokativno stavio taj od 88 c ili neki drugi u nekom drugom modelu motora.
Ako je termostat ispravan i odgovarajuci (po temperaturi otvaranja/zatvranja) i opet se javlja neki problem, taj problem se ne resava stavljanjem "hladnijeg" termostata.
ugljesa50
RallyeSport
L&K ugled:
12
«
Odgovor #37 poslato:
18. Dec, 2016. 21:36 »
Radna temperatura motora od 90 stepeni je uvedena samo zbog manje potrošnje goriva. Niža radna temperatura obezbedjuje duži radni vek motora uz nešto povećanu potrošnju goriva.
mladen84
Style
L&K ugled:
2
«
Odgovor #38 poslato:
28. Dec, 2016. 01:44 »
Zamenio sam termostat i termoprekidac, ostaje samo da zamenim jos termosenzor, ali hocu neki kvalitetan da nadjem, koji pokazuje realnu temperaturu, pa ako neko zna neki dobar, neka napise marku.
Sta sam primetio prilikom zamene. Prvo sto mi je majstor rekao je da je termostat bio otvoren, i da je odmah hladio. Kvar sam primetio pre dve nedelje, jer se motor nije dovoljno grejao, a dan ore toga je bilo sve u redu, sto znaci da se pokvario kad je pocela ona ledenica, a i star je, 2007.godine kupljen. Stavio sam original skodin 88 stepeni. Termoprekidac je palio ko zna na koliko stepeni, maltene na pola milimetra od crvenog se palio ventilator.
Kupio sam vernetov 92-87, iati onaj sto ide na golf 2 i stojadnike, i primetio sam da pali negde pri sredini belog polja.
Sada imam normalno grejanje.
Skala na instrument tabli mi ide do otprilike dve debljine kazaljke u belo, pa se spusti tacno na sredinu, verovatno kad antifriz pocne da struji kroz sistem.
Pitanje za vas, da li je zastavin ventilator, koji se uklapa na skodine hladnjake, brzi od skodinog, i da li za letnje uslove postoji mogucnost ugradnje dva ventilatora hladnjaka?
Videcu kako se ponasa ovaj od 88 kad dodju topliji dani, pa ako bude bilo potrebe, a nadam se da nece, postavicu i onaj od 82.
Sve u svemu, svako ko ima problem sa pregrevanjem, kao sto sam imao ja, moze da:
Ugradi dodatni prekidac za manualno ukljucivanje ventilatora
Pusti kabinsko grejanje, cak i kad je napolju 40 stepeni :-)
ugljesa50
RallyeSport
L&K ugled:
12
«
Odgovor #39 poslato:
28. Dec, 2016. 09:55 »
Najvaznija stvar je kvalitetan termostat. Ako se on pokvari na zatvoreno ni sest ventilatora nece pomoci. Kada termostat radi dobro Skodin ventilator je sasvim dovoljan. Treba ugraditi prekidac ventilatora da bi se kompenzovao eventualni kvar termoprekidaca.
mladen84
Style
L&K ugled:
2
«
Odgovor #40 poslato:
17. Jan, 2017. 01:03 »
Forumasi, zaboravio sam da pitam, da li nekom od vas moze da radi ventilator hladnjaka kad kontakt nije ukljucen?
Kod mene ne moze, pa ne znam da li to moze da se preveze, kako, i da li preporucujete?
Bobi
Laurin&Klement
L&K ugled:
28
Moj Skoda Club Aleksinac...
«
Odgovor #41 poslato:
17. Jan, 2017. 12:34 »
Kada sam kupio Favorita primetio sam istu situaciju (fabrički) da prilikom gasenja auta gasi se i ventilator hladnjaka.Prevezao sam stalni + 12volti od alternatora ali preko osiguraca(10Ampera) i doveo ga na jedan prikljucak termodavaca. Ovo je i vecina odradila na Favoritu...
Vozi: Skoda Octavia MK1 1.6L MPI ' 98 benz+tng
mladen84
Style
L&K ugled:
2
«
Odgovor #42 poslato:
21. Mar, 2017. 18:31 »
Juce i danas je bilo pravo vreme da se vidi delotvornost novog termostata i termoprekidaca. :-) termostat je 88, tp je 92-87.
Jak spic, oko mene auotmobili u 3 trake, kretanje 20 km/h 5 minuta, podji stani. Malo je diglo temperaturu, naravno u okviru belog polja, i drzao je na 92-95 stepeni otprilike, i tu je kazaljka ''ukovala''. Cim sam izasao iz guzve, za svaki slucaj sam pustio kabinsko grejanje, i tempratura je u roku od 10ak sekundi pala na radnu temp, na skali je bila milimetar u belom polju. Moje pitanje je da li je to ok?
omlest
Style
L&K ugled:
2
«
Odgovor #43 poslato:
21. Mar, 2017. 18:49 »
Da, kod favorita je normalno da udje u belo polje cak do polovine, sve preko je vec za brigu.
mladen84
Style
L&K ugled:
2
«
Odgovor #44 poslato:
13. Avg, 2017. 14:50 »
Mogu vam reci nakon svih ovih vrucina, termostat 88 i termo prekidac 92-87 je bila dobitna kombinacija, uz to i onaj auspuh magnum koji sam stavio, sve u svemu, nisam imao probleme ovog leta, nadam se da ce tako i ostati?
Kako su se vasi favoriti ponasali po ovim vrucinama?
Strana:
«
1
2
3
4
»
Gore