Autor Tema: 1.3 1996 iz menjača zvuk kao da melje nešto  (Pročitano 5005 puta)

0 članova i 1 gost pregledaju ovu temu.

Van mreže KazalajtZapočeo temu

• Active
  • **
  • Ugled: 0
1.3 1996 iz menjača zvuk kao da melje nešto
« poslato: 13. Dec, 2016. 16:25 »
Pozdrav svima, ja sam Vlada i nov sam na ovom forumu ali sam član na drugom pa okvirno znam kako funkcioniše cela stvar. Nisam samo video ima li potrebe da otvaram temu kako bih predstavio sebe i auto ili je dovoljno ono napisano u profilu?
Situacija je sledeća, majka ima feliciju 1.3 lx 1996 god i kad je upali iz menjača dopire zvuk kao da melje nešto unutra. Kad stisnem kvačilo prestane, ok ide u brzine i radi u vožnji i malo je kvačilo tvrđe a prošle godine je sređena kompletno.

Hvala  :)
  • Vozi: Skoda Felicija 1.3 LX 1996

Van mreže pajapop

• Laurin&Klement
  • Ugled: 15
Odg: 1.3 1996 iz menjača zvuk kao da melje nešto
« Odgovor #1 poslato: 13. Dec, 2016. 21:08 »

Prvo i osnovno je da se proveri nivo ulja i da se po potrebi dolije...ako se time nivo buke smanji, tj, nestane, u tome je problem..ako ulja ima dovoljno ili ako se i posle dolivanja nivo buke ne smanji, onda je kvar do menjaca i potreban je njegov remont...
  • Vozi: Škoda Felicia 1.3 lx 43kw 2001, Škoda Fabia 1.2 htp 47kw (6Y3) sedan 2003.

Van mreže Filo

• Laurin&Klement
« Odgovor #2 poslato: 14. Dec, 2016. 00:29 »
A moze li nekako da se izvade ulje iz menjaca i da se promeni sa novo ? Ili mora da se skida menjac ?
  • Vozi: Skoda Felicia 1.3 LX 1995

• Active
  • **
« Odgovor #3 poslato: 14. Dec, 2016. 07:38 »
Ok hvala na brzom odgovoru pajapop-e. Probaću to da proverim sam. Jel ima neko određeno ulje koje ide u njega? Sae 9o ili nešto drugo?

Sent from my SM-G3815  

Van mreže Karlheinz

• Administrator
  • Ugled: 101
« Odgovor #4 poslato: 14. Dec, 2016. 09:44 »
Nisam samo video ima li potrebe da otvaram temu kako bih predstavio sebe i auto ili je dovoljno ono napisano u profilu?
Dobrodošao, dovoljno je to u profilu to za tebe.
Auto možeš predstaviti u nekoj od "garaža", nije obavezno ali je poželjno.
  • Vozi: Yeti

Van mreže Bobi

• Laurin&Klement
  • Ugled: 28
  • Moj Skoda Club Aleksinac...
« Odgovor #5 poslato: 14. Dec, 2016. 10:40 »
slazem se sa Pajapop-om oko problema,imao sam isti problem ali fora je bila u nedostatku ulja u menjacu (iskapalo je dosta na semeringu biraca brzine...stara boljka menjaca). koliko se secam Sea 75W bi trebalo da bude,davno bese...neko ce me ispraviti oko ovoga...
« Poslednja izmena: 14. Dec, 2016. 10:44 Bobi »
  • Vozi: Skoda Octavia MK1 1.6L MPI ' 98 benz+tng

• Active
  • **
« Odgovor #6 poslato: 24. Dec, 2016. 16:16 »
Pozdrav svima. Bio sam do servisa i pregledali su ulja ima i dolili su još jedno 2oo-3oo gr ali ništa se nije desilo, možda za malkice manje krči. U brzine ide ok al kvačilo je i dalje kamen tvrdo. Kad iz nje sednem u svoj auto nabodem kvačilo ko lud a kod mene meko milina. Ne znam dal možda neki alitiv da sipam dal b pomoglo?

Sent from my SM-G3815  

Van mreže lipovaccc

• Laurin&Klement
  • Ugled: 68
« Odgovor #7 poslato: 24. Dec, 2016. 17:30 »
Meni je tako  na fabiji kvacilo bilo tvrdo ko kamen culo se nesto iz menjaca da zvecka . I zamenjen set kvacila druk lezaj lamela i posle kao nov auto .
  • Vozi: Škoda Fabia 1,2 htp 2005god

Van mreže Maverik

• Test Drive
  • *
« Odgovor #8 poslato: 25. Dec, 2016. 16:36 »
Moja Škoda ima slične simptome o kojima je pisao Kazalajt. U leru se čuje, u vožnji ne. I kvačilo je tvrđe. Čuje se malo i rikverc, a u petoj kao da zuji. Prvo smo sa majstorom sumnjali da je druk lager, planirali smo da menjamo ceo set, ali mi je posle rekao da su ipak neki lageri u menjaču. Tako da ću morati da ubacim kompletan polovan menjač, jer kako mi reče majstor, retko ko popravlja te lagere, a i veliki je posao.

I jedno pitanje za forumaše - da li bi neko mogao da objasni gde se ispušta ulje iz menjača? Postoji inbus šraf na dnu menjača, ali na forumu je neko pisao da ima i šraf sa strane, pa ako ni mogao neko da pojasni detaljnije?

Hvala unapred.

• Vozi: Škoda Felici 1.3lx

Van mreže dusko zemun

• Laurin&Klement
  • Ugled: 35
« Odgovor #9 poslato: 26. Dec, 2016. 06:51 »
ne diraj nista dok radi radi, a moze tako menjac da izdrzi i 100.000km. samotreba proveriti koje menjacko ulje je trenutno u menjacu, jer ipak se treba drzati preporuke proizvodjaca ...
sto se tice srafa za ispustanje ulja iz menjaca , to je to ... jedan jedini sraf sa strane koji ima smisao da bude mesto ispustanja ulja... NIKAKO NE TREBA ODVRTATI ONAJ SRAF SA DONJE STRANE MENJACA ... pozdrav
  • Vozi: skoda 110R, felicia pik up FUN, OCTAVIA TOUR ...

Van mreže sasacalko

• Laurin&Klement
  • Ugled: 14
« Odgovor #10 poslato: 26. Dec, 2016. 07:50 »
      Imam potpuno iste simptome nakon zamene seta kvacila jos od 2013, sto se tice kloparanja iz menjaca, ali kvacilo nije tvrdo. Tako vozim jos uvek, bez ikakvih problema. Zvuk dopire od loših opruga nove jeftine lamele, a verovatno je kod tebe i korpa loša pa je još i tvrdo. Zameni set kvacila u ovlašćeni servis ili vozi i ništa ne diraj.  ;)
     Nije problem do ulja i do lagera u menjacu, jednostavno kada sam menjao set bilo je od 7000din, 14000din i 21000din, kupio sam najjeftiniji (tada sam bio bez posla), majstor me upozorio da će se čuti zvuk ali da drugih problema u voznji neće biti. Na primer originalna lamela ima duple opruge, a kineska samo jednu oprugu.

Van mreže Maverik

• Test Drive
  • *
« Odgovor #11 poslato: 26. Dec, 2016. 23:33 »
Ljudi, hvala na odgovorima i što delite iskustva. Puno znači. Vozim i voziću i dalje, jer menjač radi bez problema, osim što se ponekad čuje. Nadam se da će da izgura finu kilomtražu pre nego što otkaže poslušnost. :)

@dusko zemun - baš zbog zamene ulja i pitam gde je šraf za ispuštanje. Ne znam kakvo je i koje ulje u menjaču. Ispustiću ga i sipaću neko 75-80, koliko sam pročitao ovde, to je i preporuka proizvođača.

Hvala svima još jednom.
  • Vozi: Škoda Felici 1.3lx

Van mreže Filo

• Laurin&Klement
« Odgovor #12 poslato: 08. Jan, 2017. 20:18 »
I u sta je bio problem ? Posto i kad mene cuje se neki takav zvuk, kao da mele nesta, i to samo kada je ovako hladno vreme i taj zvuk slusa se sve dok motor ne stize na radna temperatura. Znaci cuje se i u tokom voznje dok je jos hladno, ali sa IST intenzitet, zvuk je ist i kada stoim u mesto i kada auto se krece.
Ako pritisnem kvacila, zvuk nestaje.

PS: Treba da probam u toku voznje dok se cuje taj zvuk, dali ako pritisnem kvacila, zvuk bi nestao ili bi produzio da se cuje, posto u ler dok pritisnem kvacila, zvuk nestaje kako sto sam rekao.
« Poslednja izmena: 08. Jan, 2017. 20:25 Filo »

Van mreže pajapop

• Laurin&Klement
« Odgovor #13 poslato: 08. Jan, 2017. 20:41 »
 Ma, ja isti takav "problem" imam na drugim kolima, Mazdi 323...Kad je hladno i kad dugo stoji, iz menjaca se cuje kao da skripi, cvili...sve dok se ne zagreje...Svojevremeno, majstor je rekao da se to cuje lezaj u menjacu, al da se ne dira, skupa bi bila popravka a ne smeta...Vozi tako dok traje, ili skupa reparacija...
  • Vozi: Škoda Felicia 1.3 lx 43kw 2001, Škoda Fabia 1.2 htp 47kw (6Y3) sedan 2003.

Van mreže Filo

• Laurin&Klement
« Odgovor #14 poslato: 08. Jan, 2017. 23:35 »
A da probam da zamenim ulje ? Koji je cep za ispustanje ulja od menjac ?