Simply Clever
Zdravo!
Uloguj se
ili
Registruj.
Novi aktivacioni
Email
?
1 čas
1 dan
1 nedelja
1 mesec
Zauvek
Početna
Forum
Pomoć
Pretraga
Prijavljivanje
Registracija
Škoda Forum
»
ŠKODA Modeli
»
FELICIA 1994-2001
»
Obrtomer zaglavi...i jos nesto
Dole
Autor
Tema: Obrtomer zaglavi...i jos nesto (Pročitano 2153 puta)
0 članova i 1 gost pregledaju ovu temu.
DoctorWho
Ambition
Ugled: 1
Obrtomer zaglavi...i jos nesto
«
poslato:
18. Dec, 2016. 21:47 »
Felicia 1.3 43 KW...karburator..
Pri prvim startovima, Felicija upali kako valja, ali igla na skali obrtomera zaglavi na nekih 2200 obrtaja (motor normalno radi), kada se zagreje na radnu temperaturu.....obrtomer pocne da pokazuje obrtaje normalno....
Ovo mi se desava zadnjih mesec dana...no nije mi smetalo...
Od juce, motor pri hladnom startu upali ali se vozi lepo pri minimalnom gasu, ako mu dodam gas pocne malo da trokira (svecice i kablovi su novi)....
Skinem na leru jedan od kablova (3..s leva u desno) motor isto radi na tri klipa, kada se zagreje sve se vraca u normalu.
Sta se desava?
Vozi: Skoda Felicia 1.3LX
pajapop
Laurin&Klement
Ugled: 15
Odg: Obrtomer zaglavi...i jos nesto
«
Odgovor #1 poslato:
19. Dec, 2016. 10:54 »
Znaci, koliko sam ja razumeo, kad je motor hladan radi kao na 3 cilindra...I kad skines 3 kabl radi bez promene, kao na 3 cilindra??? Ima jedan test za ispitivanje rada motora zove se "Ispitivanje balansa snage"...Na neki nacin, ti si to vec delimicno i uraduio...Naime, motor radi a ti skidas kabl po kabl...Kad skines kabl sa svecice, motor treba da ima tendenciju gasenja i nepravilan rad (bez tog cilindra), smanjuje se broj obrtaja motora...Kad nema vidne promene u radu motora, znaci da na tom cilindru (kad se skine kabl) ima neki problem...Ili je neispravna svecica,(kabl, kontakt u razvodnoj kapi) ili kompresija u tom cilindru...Ako se tebi poboljsa rad motora kad se zagreje, i tad radi kao da nista nije bilo (bar sam ja tako razumeo), mogu ce je da ta svecica ne valja, bez obzira sto je nova...mozda je neki skart...Ali, u svakom slucaju, ne bi bilo lose da se proveri i kompresija...Zatim, i stanje lanca je uvek u pitanju, stanje ventila (stelovanje)...Treba tu jedno detaljnije isp[itivanje...
Vozi: Škoda Felicia 1.3 lx 43kw 2001, Škoda Fabia 1.2 htp 47kw (6Y3) sedan 2003.
DoctorWho
Ambition
«
Odgovor #2 poslato:
24. Dec, 2016. 18:48 »
Bas tako, kada se zagreje radi i vuce normalno, nema da seca....promenicu svecicu, pa videti sta se dalje desava.
A sto se tice skale obrtomera zasto ona zaglavi pri startu na 2200, pa posle otpusti i pokazuje normalan broj obrtaja?
pajapop
Laurin&Klement
«
Odgovor #3 poslato:
24. Dec, 2016. 21:21 »
Pa to je normalna pojava...Kad je auto hladan, aktivira se uredjaj na karburatoru za hladan start, takozvani sauh...Ogranicava kolicinu vazduha, tako da je smesa u pocetku rada motora bogatija u cilju boljeg rada motora dok se motor ne zagreje..A pri tome motor radi sas povecanim brojem obrtaja zbog bogatije smese...Kako se motor zagreva, zagreva se i sauh, koji polako otpusta, motor pocinje da usisava sve vecu kolicinu vazduha koga mesa sa gorivom, i smesa postaje siromasnija ali dovoljna za normalan rad motora...Time se broj obrtaja motora na leru smanjuje do normalnog broja obrtaja koji je predvidjen..oko 800-850/omin..
Vozi: Škoda Felicia 1.3 lx 43kw 2001, Škoda Fabia 1.2 htp 47kw (6Y3) sedan 2003.
DoctorWho
Ambition
«
Odgovor #4 poslato:
25. Dec, 2016. 15:29 »
Igla obrtomera ne pada srazmerno broju obrtaja kako popusta sauh, vec broj obrtaja padne na 800, a kazaljka obrtomera i dalje stoji na 2200...u tome je problem staje....
pajapop
Laurin&Klement
«
Odgovor #5 poslato:
25. Dec, 2016. 21:56 »
Aha...sad je jasno...Pa sad tu problem moze biti do komutatora...elektricne spulne u razvodniku..ili samog obrtomera. Ajd ovako...proveri prvo vezu sa komutatorom...Kad skines zastitnu gumu sa kamutatora, videces 4 zice, buksne, i ona mala buksna...to je zica zaduzena za obrtomer...proveri taj spoj, mozda je labav...Ja sam imao isto problem, ali sa poskakivanjem obrtomera i resio sam ga poboljsanjem te veze...To prvo pogledaj...
DoctorWho
Ambition
«
Odgovor #6 poslato:
31. Dec, 2016. 15:10 »
Pregledao sam kontakte na komutatoru, razmrdao, malo dotegnuo, ali nema nikakve promene, kazaljka obrtomera dodje pri hladnom startu do 2200 i tako stoji narednih 15 minuta, dok se motor ne zagreje, posle toga radi normalno. Ovo se desava samo pri prvom jutarnjem startu, izrazeno sada kada su napolju niske temperature,
Gore