Autor Tema: Regeneracija DPF ili nesto drugo  (Pročitano 3315 puta)

0 članova i 1 gost pregledaju ovu temu.

Van mreže strahinjaZapočeo temu

Regeneracija DPF ili nesto drugo
« poslato: 13. Feb, 2017. 01:28 »
Pozdrav svima,
Kako sam novi vlasnik o2 2011 1.9 TDI(150000km), nisam bio upoznat sa ovim pojmom i juce se prvi put susretoh sa ovakvom situacijom pa da potrazim neka objasnjenja. Naime, auto je radio najvise pola sata, za to vreme je presao oko 10km, parkiran i ostao da radi. Odjednom je motor pojacao rad, obrtaji su se popeli na preko 1000 obrtaja i ventilator hladnjaka radi na maksimumu.. Zbunjen, otvorim haubu, pogledam rashladnu tecnost, sve u redu, temperatura ne vise od 40 stepeni. Malo uplasen, iskljucim auto, iskljuci se i ventilator. Jos jednom sve proverim, sve je u redu, startujem auto i sve najnormalnije radi. Moje pitanje je da li sam i gde pogresio i kako da se ponasam ubuduce. Izvinite na duzem postu ali prethodnih 14 godina sam vozio fabiu sdi i takvih situacija nije bilo.
Hvala unapred

Sent from my SM-N910C  

• Vozi: Škoda Kodiaq 2.0 tdi 190 4x4

Van mreže dexterslab011

• Laurin&Klement
  • L&K ugled: 9
  • Da sam Sejn...
Odg: Regeneracija DPF ili nesto drugo
« Odgovor #1 poslato: 13. Feb, 2017. 09:58 »
Ne znam da li imas obavestenje na tabli kada krene regeneracija, pogledaj to u uputstvu, mislim da ima i ovde na forumu da se skine. Ali odokativno, tako se auto ponasa kada krene regeneracija, kako su nas naucili u firmi, kada primetimo da je krenuo sa regeneracijom auto se ni posto ne iskljucuje, vec se nekoliko km provoza, po mogucstvu po autoputu i sam malo jacim gasom. Nakon par km, trebalo bi sve da se vrati u normalu i tada se moze iskljuciti auto. Citao sam da cak i nije potrebno da se "zustrije" vozo, vec da je samo bitno da se auto jos malo provoza i to je to.
  • Vozi: Skoda Fabia 1.0 2016

Van mreže nkteam

« Odgovor #2 poslato: 13. Feb, 2017. 10:18 »
Iako to sto opisujes zvuci kao regeneracija, DPF filteri su krenuli da se ugrdjuju dosta nakon 1.9TDI, tako da ga tvoj motor sigurno nema.
  • Vozi: Octavia 2.0tdi Style 2016

Van mreže slobodanalex

« Odgovor #3 poslato: 13. Feb, 2017. 13:04 »
Samo 1.9 tdi BLS imaju DPF.
  • Vozi: ŠKODA SUPERB COMBI 2.0 TDI STYLE 2017 Lava Blue

Van mreže Karlheinz

• Administrator
  • L&K ugled: 104
« Odgovor #4 poslato: 13. Feb, 2017. 13:52 »
Koliko ti je star akumulator?
  • Vozi: Yeti

Na mreži observer

• Laurin&Klement
  • L&K ugled: 16
« Odgovor #5 poslato: 13. Feb, 2017. 20:06 »
Opisani su simptomi regeneracije DPF. A malo mi je cudno da Oktavija iz 2011 ima 1.9 TDI motor, on se ne ugradjuje od 2010. Da nije ipak 1.6 TDI? On ima DPF.
  • Vozi: VW Golf 7 1.2 TSI Trendline 2017

« Odgovor #6 poslato: 13. Feb, 2017. 22:59 »
Oktavia je 2010, moja je greska jer je prvi put registrovana 2011, bxe motor, akumulator je ok, ne znam koliko je star, nije izdao ove zime(Varta silver). Auto najnormalnije pali, i ne mogu da primetim bilo kakvu anomaliju. Samo da znam ubuduce kako da se ponasam kada se ovakve stvari dogode, sta god to bilo. Hvala puno na odgovorima

Sent from my SM-N910C  

Van mreže mirkuk38

« Odgovor #7 poslato: 13. Feb, 2017. 23:17 »
Ako te ne mrzi i imaš vremena, pusti ga da odradi regen do kraja. Svakih minut dva malo pipni gas.. kod mene ostane na 1.000rpm iako je završio. Ali ako ga malo pecneš po gasu, a završio je, obrtaji će pasti na 780 ili koliko je već normalno. Onda možeš da isključiš motor.

« Odgovor #8 poslato: 13. Feb, 2017. 23:25 »
U redu, ali koliko cesto se to dogadja? Zavisi li od nekih faktora ili je to automatizovan proces?

Sent from my SM-N910C  

Van mreže mirkuk38

« Odgovor #9 poslato: 13. Feb, 2017. 23:37 »
Kada se nakupi dovoljno čađi, ECU započinje regeneraciju. Ajde neka bude ugrubo svakih 500km. Mada to zavisi i od kvaliteta goriva, režima vožnje itd... traje nekih desetak minuta. Ako voziš i duže relacije, može se desiti da to odradi u vožnji i da ne primetiš.

Poz

« Odgovor #10 poslato: 13. Feb, 2017. 23:45 »
Hvala puno! Samo sam zeleo da znam da li ja mogu nesto da poremetim ako slucajno prekinem taj proces i da li je to regeneracija, ja nisam primetio nikakav signal na tabli

Sent from my SM-N910C  

Van mreže mirkuk38

« Odgovor #11 poslato: 13. Feb, 2017. 23:58 »
Nema nikakvog signala na tabli (dok je čađi još uvek relativno malo u filteru). Ako nekoliko puta prekineš regeneraciju pa se čađi nakupi toliko da postane alarmantno, pali ti se lampica za regeneraciju koja te upozorava da NE gasiš motor.. poželjno je i izaći na otvoreni put i voziti par desetina minuta, dok ECU ne očisti DPF do kraja.

Dakle, ako ti se nekada i desi da završiš vožnju dok je regeneracija u toku (povećani obrtaji), dozvoli mu da završi. Tako nikada nećeš doći u situaciju da te ECU upozorava lampicom da ga pustiš na miru da čovek odradi njegov posao kako Bog zapoveda :P

beer1

Van mreže Filip

« Odgovor #12 poslato: 14. Feb, 2017. 00:00 »
lepo se vi ispričaste ali čovek uopšte nema dpf
  • Vozi: Škoda Octavia 1.8 TSI Elegance + Eibach & RS 18" + Revochip

« Odgovor #13 poslato: 14. Feb, 2017. 00:04 »
Sta li onda moze da bude?

Sent from my SM-N910C  
« Poslednja izmena: 14. Feb, 2017. 00:09 strahinja »